Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто људи иду у цркву?

Зашто људи иду у цркву?

Зашто људи иду у цркву?

„У ЈУЖНОЈ Кореји тренутно има скоро четири пута више презбитеријанаца него у Сједињеним Државама.“ Можда је ова изјава из часописа Newsweek изненадила многе читаоце, пошто већина људи мисли да у Кореји преовладавају конфуцијанизам и будизам. Сада један посетилац тамо може наћи приличан број „хришћанских“ цркава, које се обично препознају по црвеном светлећем крсту. Недељом се обично могу видети групице од двоје или троје људи како с Библијом у руци иду у цркву. Према једном истраживању које је спроведено 1998. године, скоро 30 посто Корејаца посећује или Католичку или Протестантску цркву, што је више од оних који тврде да су будисти.

У данашње време нигде није уобичајено видети да тако висок проценат људи редовно посећује цркву. Ипак, то се дешава не само у Кореји већ и у другим азијским земљама, као и у Африци и Латинској Америци. Зашто многи још увек изјављују да верују у Бога иако изгледа да су равнодушност и незаинтересованост према религији толико раширене на земљи? Зашто људи иду у цркву?

Галупова анкета је открила да више од половине Корејаца који посећују цркве одлази тамо у потрази за душевним миром; отприлике трећина се нада вечном животу након смрти; а сваки десети се нада здрављу, богатству и успеху.

Многи људи у Кини одлазе у цркве у нади да ће пронаћи нешто што ће попунити духовну празнину која је настала док комунистичка идеологија постепено уступа место тежњама ка капитализму. У Кини се сваке године одштампа и прода на милионе примерака Библије, и изгледа да је људи читају као што су некад читали Мао Цедунгову црвену књижицу.

Неки католици у Бразилу, нарочито млађе генерације, нису задовољни обећањем о срећи у будућем животу — они сада желе испуњење тог обећања. Часопис Tudo запажа: „Ако је током 70-их срце и ум подстицала теологија ослобођења, данас то чини теологија напретка.“ У једном истраживању у Британији, посетиоци цркве су замољени да наведу једну ствар која им се допада у њиховој цркви. За већину је дружење било на првом месту.

Све ово показује да иако приличан број људи још увек верује у Бога, већина њих више је заинтересована за тренутне користи него за будућност — па чак и за самог Бога. Шта је по твом мишљењу прави разлог за веровање у Бога? Шта Библија каже о томе? Одговор ћеш пронаћи у наредном чланку.