Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Спремни на свако добро дело“

„Спремни на свако добро дело“

„Спремни на свако добро дело“

„И ДАЉЕ их подсећај да буду подложни и послушни владавинама и властима као владарима, да буду спремни на свако добро дело“ (Титу 3:1). На која добра дела је апостол Павле мислио када је ове речи написао својим суверницима? Изучавалац Библије Е. Ф. Скот указао је на једну врсту добрих дела рекавши: „Није требало да хришћани само буду послушни ауторитету, већ је требало и да буду спремни на било које добро дело... Када су околности то захтевале, требало је да хришћани буду међу првима који ће показати бригу за друге у својој средини. Често би се дешавали пожари, помори и разне несреће када су сви добри грађани желели да помогну својим ближњима.“

Хришћани учествују у неким делима која су корисна за друштво, само ако се та дела не сукобљавају с Божјим законима (Дела апостолска 5:29). На пример, следећи упутства локалне ватрогасне службе, подружница Јеховиних сведока у Јапану, смештена у Ебини, сваке године организује вежбу за случај пожара. У тим приликама, сви чланови бетелске породице окупљају се да би слушали упутства представника ватрогасне службе.

Осим тога, та подружница већ више од једне деценије сарађује с локалним властима тако што учествује у програму којим се код грађана унапређује свест о потреби за спречавањем пожара. У оквиру тог програма фирме из града показују колико су веште у сузбијању и контролисању пожара. Подружница је често добијала признања за вештине и сарадњу њених чланова, а 2001. уручена им је прва награда. Они су спремни да чине добра дела која могу спасти животе кад избије пожар.

Драгоцена служба

Па ипак, Јеховини сведоци су заинтересовани за једно још важније добро дело, које такође може спасти животе. Они редовно посећују своје ближње да би с њима разговарали о доброј вести о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Сведоци подстичу људе да науче и примењују библијска начела како би већ сада побољшали свој живот и како би имали наду у вечни живот у свету где ће преовладавати прави мир и сигурност.

Неки можда не схватају колико је драгоцена служба коју Јеховини сведоци обављају, јер сматрају да су они досадни. Па ипак, Жан Крепо, судија Вишег суда у Квибеку, у Канади, има другачије мишљење. Тамо су Јеховини сведоци приговорили против локалног закона Бленвила у Квибеку, на основу ког су морали имати дозволу да би ишли од куће до куће. У судској одлуци, судија Крепо је изјавио: „Када Јеховини сведоци посећују људе, они на тај начин служе друштву... публикације које они нуде заинтересованим грађанима озбиљне су и баве се темама као што су религија, Библија, дрога, алкохолизам, васпитање младих, брачни проблеми и развод.“ Та судска одлука се наставља речима: „Суд може само да закључи да је поредити Јеховине сведоке с покућарима погрдно, понижавајуће, увредљиво и да представља клевету.“

Јеховини сведоци доприносе добробити друштва у ком живе тиме што помажу људима да изађу на крај са свакодневним проблемима и тиме што им помажу да имају наду за будућност. Библија их опрема да изврше то дело. „Све је Писмо надахнуто од Бога, и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности, да човек Божји буде сасвим способан, потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17).

Да ли би желео да сазнаш шта Јеховиним сведоцима помаже да буду „спремни на свако добро дело“? Подстичемо те да прихватиш помоћ коју они пружају како би сазнао више о Библији и тако извукао корист из те важне службе коју они обављају у твом крају и широм света.

[Слике на странама странама 30, 31]

Јеховини сведоци настоје да сарађују са световним властима

[Слика на 31. страни]

Сведоци су познати по томе што помажу својим ближњима