Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дипломци Гилеада охрабрени да говоре о ’величанственим стварима‘

Дипломци Гилеада охрабрени да говоре о ’величанственим стварима‘

Дипломци Гилеада охрабрени да говоре о ’величанственим стварима‘

ДАНА 13. септембра 2003. године, мноштво од 6 635 особа из 52 земље окупило се приликом уручивања диплома студентима 115. разреда Библијске школе Гилеад Watchtower-a.

Они су чули како је 48 студената овог разреда било охрабрено на темељу Библије да људима из 17 земаља говоре о „величанственим Божјим стварима“ (Дела апостолска 2:11). Ови студенти ће у тим земљама служити у мисионарском делу.

У уводу је Стивен Лет, члан Водећег тела Јеховиних сведока и председавајући овог програма, подсетио студенте: „Када одете на своје доделе, без обзира на то где ћете отићи или с каквим ћете се околностима суочити, више има оних који ће бити с вама него оних који ће бити против вас.“ Осврнувши се на шесто поглавље 2. Краљевима, брат Лет је подсетио студенте да ће, док буду говорили о „величанственим Божјим стварима“, моћи да рачунају на подршку Јехове Бога и миријада анђела (2. Краљевима 6:15, 16). Попут хришћана из првог века, који су у делу проповедања и поучавања наилазили на противљење и равнодушност, и данашњи хришћански мисионари се сусрећу са сличним околностима. Међутим, они се могу ослонити на подршку с неба, као и на Јеховину земаљску организацију (Псалам 34:8; Матеј 24:45).

Говорити о „величанственим Божјим стварима“

Након увода председавајућег, Харолд Коркерн, из Одбора подружнице Сједињених Држава, говорио је на тему „Реална очекивања — кључ за радосну и успешну службу“. Брат Коркерн је указао на оно што стоји у Пословицама 13:12, наиме да неостварене наде могу довести до разочарања. Међутим, разочарање је често последица неостварених нереалних очекивања. Студенти који су завршили школу Гилеад треба да имају уравнотежено, реално гледиште о себи и другима. Треба да имају на уму да ће некад и погрешити, али то не треба да их претерано обесхрабри док се буду трудили да помажу другима да разумеју шта су ’величанствене Божје ствари‘. Брат Коркерн је охрабрио нове мисионаре да се ослањају на Јехову, онога који „награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6).

Следећи учесник у програму био је Данијел Сидлик, члан Водећег тела, који је изнео говор „Хришћанска нада — шта је то?“. Он је рекао: „Нада је хришћанска врлина. То је одлика коју морамо имати ако желимо да будемо у добром односу с Богом. Немогуће је да неко ко није хришћанин има наду какву ми имамо.“ Брат Сидлик је описао различите аспекте хришћанске наде који помажу особи да остане оптимиста иако има проблема у животу. „Ако имамо наду, кроз живот ћемо ићи са обновљеном снагом и победничким духом.“ Хришћанска нада помаже особи да Јехову види као Бога који остварује своје намере, и да му радосно служи (Римљанима 12:12).

Волас Ливеренс, секретар Школе Гилеад, охрабрио је студенте говором „Ходите по духу“ (Галатима 5:16). Објаснио је како је Варух, Јеремијин писар, готово престао да ходи по духу. Варух се уморио и почео је да тражи велике ствари за себе (Јеремија 45:3, 5). Брат Ливеренс је затим указао да су неки престали да следе Исуса и да су одбацили духовну истину, која је неопходна за спасење. То се догодило зато што нису схватили оно чему је он поучавао и зато што су били разочарани јер се њихова очекивања нису испунила у то време (Јован 6:26, 27, 51, 66). Шта мисионари, који треба да усмере пажњу на Створитеља и његове намере, могу научити из ових извештаја? Студенти су били охрабрени да не теже за неким положајем, да им не буде важно да добију признање од људи, нити да гледају да из теократске доделе извуку неку личну корист.

Марк Нумар, инструктор у Гилеаду, поставио је питање „Да ли ћеш бити особа која даје или особа која узима?“. Своје излагање је темељио на Судијама 5:2, где се говори о Израелцима који су били похваљени зато што су се несебично добровољно пријавили да буду у Вараковој војсци. Студенти Гилеада су били похваљени због духа који су показали тиме што су се одазвали на позив Већег Варака, Исуса Христа, да буду још активнији у духовној бици. Христовим војницима треба да буде важно да добију признање од онога ко их је позвао. Брат Нумар је подсетио студенте: „Када почнемо да се концентришемо на угађање себи, тада престајемо да се боримо против непријатеља... Мисионарска служба није посвећена теби. Она је посвећена Јехови, његовој суверености и томе да се изврши његова воља. Као мисионари не служимо зато што желимо да нас Јехова учини срећнима већ зато што га волимо“ (2. Тимотеју 2:4).

Лоренс Боуен, инструктор у Гилеаду, изнео је говор „Посвети их истином“ (Јован 17:17). Он је указао на то да су студенти 115. разреда посвећене Божје слуге. Док су похађали ову школу, учествовали су и у служби и тражили особе које искрено воле истину. Попут Исуса и његових првих ученика, ови студенти нису говорили ’сами од себе‘ (Јован 12:49, 50). Они су ревно преносили надахнуту, животодајну реч истине. Прикази и искуства показали су колико је Библија имала моћан утицај на људе с којима су мисионари разговарали.

Охрабрени саветима и искуством

Ентони Перез и Ентони Грифин, чланови Службеног одељења подружнице у Сједињеним Државама, интервјуисали су чланове Одбора подружница из разних делова света. Они су причали о изазовима с којима се суочавају нови мисионари и пружили су практичне савете темељене на личном искуству. Неки од тих изазова јесу разлике у култури, тропска клима током читаве године, религиозна и политичка ситуација која се разликује од онога на шта су студенти навикли. Шта може помоћи новим мисионарима да се прилагоде новом окружењу? Љубав према Јехови, љубав према људима, да не размишљају о ономе што су оставили и да избегавају пренагљене поступке. Један члан одбора подружнице рекао је: „Народ с којим се сусрећемо на нашој додели већ вековима живи на том подручју. Сасвим је сигурно да и ми можемо да се прилагодимо и да живимо тамо. Сваки пут када наиђемо на тешкоће, на њих треба да гледамо као на прилике да изградимо своју личност. Ако се будете ослањали на молитву и Јеховин дух, увидећете да је истина оно што је Исус рекао: ’Ја сам с вама‘“ (Матеј 28:20).

Самјуел Херд, члан Водећег тела, изнео је говор „Непрестано говорите о величанственим Божјим стварима“, и то је био врхунац овог програма. Изливање светог духа на Пентекост 33. н. е. покренуло је Исусове ученике да говоре о „величанственим Божјим стварима“. Шта може помоћи новим мисионарима да са сличном ревношћу говоре о Божјем Краљевству? Тај исти свети дух. Брат Херд је охрабрио студенте да буду „горљиви духом“, да буду усхићени због своје доделе и да никада не забораве колико је труда уложено у њих (Римљанима 12:11). „Библија је величанствена Божја ствар“, рекао је брат Херд. „Никада немојте потценити њену вредност. Њена порука је жива. Она открива саму суштину ствари. Користите је да бисте исправно постављали ствари у свом животу. Дозволите јој да мења начин вашег размишљања. Проучавајте је, читајте и размишљајте о њој, и тиме ћете заштитити своје способности размишљања... Нека вам буде циљ да поуку коју сте примили у Гилеаду користите да бисте непрестано говорили о ’величанственим Божјим стварима‘, и будите одлучни да то и остварите.“

Након што су прочитани поздрави са свих страна света и након што су уручене дипломе, један студент је прочитао писмо разреда којим је изражена захвалност за обуку коју су добили. Брат Лет је затим ову радосну прилику закључио на одговорајући начин тако што је указао на 2. Летописа 32:7 и Поновљене законе 20:1, 4. Повезујући своје завршне и уводне речи, рекао је: „Дакле, драги студенти, док полазите у духовну битку на својој новој додели, упамтите да ће Јехова бити с вама. Никада немојте изгубити из вида чињеницу да је оних који су с вама више него оних који су против вас.“

[Оквир на 25. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

Број заступљених земаља: 7

Број додељених земаља: 17

Број студената: 48

Просечна старост: 33,7

Просек година у истини: 17,8

Просек година у пуновременој служби: 13,5

[Слика на 26. страни]

115. разред дипломаца Библијске школе Гилеад Watchtower-а

У овом списку, редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена за сваки ред наведена су слева надесно.

(1) Brown, T.; Goller, C.; Hoffman, A.; Bruzzese, J.; Trahan, S. (2) Smart, N.; Cashman, F.; Garcia, K.; Lojan, M.; Seyfert, S.; Gray, K. (3) Beckett, M.; Nichols, S.; Smith, K.; Gugliara, A.; Rappenecker, A. (4) Gray, S.; Vacek, K.; Fleming, M.; Bethel, L.; Hermansson, T.; Hermansson, P. (5) Rappenecker, G.; Lojan, D.; Dickey, S.; Kim, C.; Trahan, A.; Washington, A.; Smart, S. (6) Goller, L.; Burghoffer, T.; Gugliara, D.; Nichols, R.; Washington, S.; Kim, J. (7) Beckett, M.; Dickey, J.; Smith, R.; Garcia, R.; Hoffman, A.; Seyfert, R.; Brown, H. (8) Fleming, S.; Bruzzese, P.; Burghoffer, W.; Bethel, T.; Cashman, J.; Vacek, K.