Пређи на садржај

Пређи на садржај

Покажите да сте спремни за Јеховин дан

Покажите да сте спремни за Јеховин дан

Покажите да сте спремни за Јеховин дан

„Покажите да сте спремни, јер Син човечји долази у час када то не мислите“ (МАТЕЈ 24:44).

1. Зашто треба да обратимо пажњу на Јеховин дан?

 ТО ЋЕ бити дан битке и гнева, муке и тескобе, таме и пустошења. „Дан Јеховин, дан велики и страховити“ сигурно ће доћи на овај зли систем ствари, баш као што је Потоп дошао на зли свет Нојевог времена. Тај дан је неизбежан. Па ипак, ’спасиће се свако ко призове Јеховино име‘ (Јоил 2:30-32; Амос 5:18-20). Бог ће уништити своје непријатеље и избавиће свој народ. Пророк Софонија са осећајем хитности каже: „Близу је велики дан Јеховин, близу је, нагло се примиче!“ (Софонија 1:14). Међутим, када ће бити извршена та Божја осуда?

2, 3. Зашто је изузетно важно да се припремимо за Јеховин дан?

2 Исус је рекао: „О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:36). С обзиром да не знамо када ће тачно доћи Јеховин дан, изузетно је важно да озбиљно схватимо речи годишњег цитата за 2004. годину: „Бдите... покажите да сте спремни“ (Матеј 24:42, 44).

3 Указујући на то како ће они који буду спремни изненада бити сакупљени на сигурно место док ће други бити остављени, Исус је рекао: „Двојица [ће] бити на њиви: један ће се узети, а други оставити; две ће млети на ручном млину: једна ће се узети, а друга оставити“ (Матеј 24:40, 41). У каквој ћемо ситуацији ми бити затечени у том критичном времену? Да ли ћемо бити спремни или ће нас тај дан изненадити? Много зависи од тога шта сада радимо. Да бисмо показали да смо спремни за Јеховин дан, потребно је да избегавамо одређени став који данас преовладава, затим да пазимо на то да не западнемо у извесно духовно стање и да избегавамо неке начине живота.

Избегавај став самозадовољства

4. Какав су став имали људи Нојевог времена?

4 Размисли о Нојевим данима. Библија каже: „Вером је Ноје, након што је добио божанско упозорење о ономе што се још није видело, показао страх пред Богом и саградио арку за спасење свог дома“ (Јеврејима 11:7). Арка је била необична и прилично упадљива. Надаље, Ноје је био ’проповедник праведности‘ (2. Петрова 2:5). Ни то што је Ноје градио арку, ни што је проповедао није покренуло људе да се промене. Зашто? Зато што су ’јели и пили, женили се и удавали‘. Људи којима је Ноје проповедао били су толико заокупљени личним пословима и задовољствима да ’нису ни обратили пажњу док није дошао потоп и све их однео‘ (Матеј 24:38, 39).

5. Какав су став имали становници Содома у Лотово време?

5 Исто је било и у Лотово време. Писмо нам каже: „Јело се, пило, куповало, продавало, садило, градило. Али оног дана кад Лот изађе из Содома, с неба паде киша ватре и сумпора и све их уништи“ (Лука 17:28, 29). Након што су анђели упозорили Лота на предстојеће уништење, он је рекао вереницима својих ћерки шта ће се догодити. Међутим, њима се ’учинило да се он шали‘ (Постање 19:14).

6. Који став морамо избегавати?

6 Исус је рекао да ће током ’присутности Сина човечјег‘ владати иста ситуација као у Нојевим и Лотовим данима (Матеј 24:39; Лука 17:30). И заиста, став који данас преовладава код многих јесте став самозадовољства. Морамо пазити да тај став не утиче и на нас. Нема ништа лоше у умереном конзумирању укусне хране и пића. Надаље, брак је Божје уређење. Међутим, да ли смо спремни за страховити Јеховин дан ако су нам то постале најважније ствари у животу које су духовне интересе потиснуле у други план?

7. Које важно питање треба да поставимо себи пре него што предузмемо неки подухват, и зашто?

7 Апостол Павле је рекао: „Преостало време је скраћено. Од сада нека они који имају жене буду као да их немају“ (1. Коринћанима 7:29-31). Није нам преостало још тако много времена да довршимо дело које нам је Бог дао, дело проповедања о Краљевству (Матеј 24:14). Павле је подстакао чак и особе које су у браку да не поклањају толико времена и пажње свом брачном другу и да им због тога интереси Краљевства дођу на друго место у животу. Јасно је да је Павле хтео да каже да је боље имати дух који је потпуно супротан духу самозадовољства. Исус је рекао: „Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност“ (Матеј 6:33). Када треба да донесемо неку одлуку или пре него што предузмемо неки подухват, важно је да себи поставимо следеће питање: ’Како ће то утицати на моју жељу да ми интереси Краљевства буду на првом месту у животу?‘

8. Шта треба да радимо ако су нам свакодневни животни послови постали главна брига?

8 Шта треба да радимо ако увидимо да смо већ толико заокупљени свакодневним животним стварима да због тога занемарујемо духовне ствари? Да ли се наш живот само мало разликује од живота наших комшија који немају тачно спознање из Писма и који нису објавитељи Краљевства? Ако је тако, треба да се молимо у вези с тим. Јехова нам може помоћи да имамо исправан мисаони став (Римљанима 15:5; Филипљанима 3:15). Он нам може помоћи да интересе Краљевства задржимо на првом месту, да радимо оно што је исправно и да испунимо обавезе које имамо према њему (Римљанима 12:2; 2. Коринћанима 13:7).

Одупиримо се духовној поспаности

9. Зашто је према Откривењу 16:14-16 важно да се одупиремо духовној поспаности?

9 Пророчанство које говори о предстојећем ’рату великог дана Бога Свемоћног‘ садржи и упозорење да неки можда неће остати будни. Господ Исус Христ каже: „Гле! Долазим као лопов. Срећан је онај који остаје будан и чува своје горње хаљине, да не хода го и да се не види његова срамота“ (Откривење 16:14-16). Горње хаљине које се овде спомињу односе се на оно што нас идентификује као хришћане и Јеховине сведоке. Ту се убрајају наше дело које вршимо као објавитељи Краљевства и наше хришћанско понашање. Ако постанемо поспани може нам се догодити да изгубимо свој хришћански идентитет. То је срамотно и опасно. Морамо се одупирати духовној поспаности, то јест равнодушности. Како то можемо радити?

10. Зашто нам свакодневно читање Библије може помоћи да останемо духовно будни?

10 Библија увек изнова истиче потребу да останемо будни и да будемо трезвени. На пример, извештаји из Јеванђеља подсећају нас: „Бдите“ (Матеј 24:42; 25:13; Марко 13:35, 37); „покажите да сте спремни“ (Матеј 24:44); „пазите, будите будни“ (Марко 13:33); „будите спремни“ (Лука 12:40). Након што је рекао да ће Јеховин дан доћи неочекивано на овај свет, апостол Павле је подстакао сувернике: „Не спавајмо као остали што спавају, него останимо будни и будимо трезвени“ (1. Солуњанима 5:6). У последњој библијској књизи, прослављени Исус Христ наглашава свој изненадни долазак речима: „Долазим брзо“ (Откривење 3:11; 22:7, 12, 20). Многи јеврејски пророци су такође описали Јеховин велики дан суда и упозорили на њега (Исаија 2:12, 17; Јеремија 30:7; Јоил 2:11; Софонија 3:8). Ако свакодневно читамо Божју Реч, Библију, и размишљамо о томе што читамо, то нам може много помоћи да останемо духовно будни.

11. Зашто је лични библијски студиј од пресудне важности за духовну будност?

11 Заиста, марљив лични студиј Писма помоћу публикација које се темеље на њему, а које обезбеђује „верни и разборити роб“, представља изузетан подстрек за нашу духовну будност! (Матеј 24:45-47). Међутим, да би лични студиј био користан он мора бити прогресиван и доследан (Јеврејима 5:14–6:3). Редовно морамо узимати чврсту духовну храну. Данас није лако одвојити време за студиј (Ефешанима 5:15, 16). Па ипак, није довољно да читамо Библију и библијске публикације само кад нам се укаже згодна прилика за то. Редован лични студиј од пресудне је важности ако желимо да останемо „здрави у вери“ и будни (Титу 1:13).

12. Како нам хришћански састанци, већи скупови и конгреси помажу да се боримо против духовне поспаности?

12 Надаље, и хришћански састанци, већи скупови и конгреси помажу нам да се боримо против духовне поспаности. Како? Тако што на њима добијамо поуку. Зар на тим скуповима не добијамо редовне подсетнике да је Јеховин дан близу? И седмични хришћански састанци пружају нам прилику да ’подстичемо једни друге на љубав и добра дела‘. Такво подстицање помаже особи да остане духовно будна. Не чуди што нам је заповеђено да се редовно састајемо док ’гледамо како се приближава дан‘ (Јеврејима 10:24, 25).

13. Како нам хришћанска служба помаже да останемо духовно будни?

13 Још нешто што нам помаже да останемо будни јесте када целим срцем учествујемо у хришћанској служби. Има ли бољег начина да будно пазимо на знаке времена, од тога да о њима разговарамо с другима? Наш осећај хитности бива још јачи када видимо како они с којима проучавамо Библију напредују и почињу да поступају у складу са оним што уче. „Опашите свој ум за активност“, рекао је апостол Петар, „будите сасвим трезвени“ (1. Петрова 1:13). Лек против духовне поспаности јесте да „увек [будемо] богато запослени у Господовом делу“ (1. Коринћанима 15:58).

Избегавајмо начин живота који може угрозити нашу духовност

14. Према Луки 21:34-36, на какав је начин живота Исус упозорио?

14 У свом великом пророчанству о знаку своје присутности, Исус је дао још једно упозорење. Рекао је: „Пазите на себе да вам срца никада не отежају од прекомерног јела и опијања и од животних брига, и да вас тај дан не затекне изненада као замка. Јер ће доћи на све који живе на лицу целе земље. Зато будите будни, и усрдно се молите све време да бисте успели да умакнете свему овоме што треба да се догоди, и да станете пред Сина човечјега“ (Лука 21:34-36). Исус је тачно описао живот какав данас води већина људи: претерују с храном, пићем и оптерећени су многим бригама.

15. Зашто треба да избегавамо претеривање у храни и пићу?

15 Прекомерно конзумирање хране и пића није у складу с библијским начелима и зато га треба избегавати. Библија каже: „Не буди с онима који много вина пију, ни с онима који много меса једу“ (Пословице 23:20). Међутим, неко може бити у опасности да постане тром и лењ чак и ако не претерује с храном и пићем. Библијска пословица каже: „Жељна је душа љенивчева, али нема ништа“ (Приче Соломунове 13:4ДК). Таква особа можда жели да врши Божју вољу, али њена жеља остаје неиспуњена због лењости.

16. Како можемо спречити да нас оптерећују бриге око збрињавања породице?

16 На које је животне бриге Исус упозорио? Ту спадају личне бриге, брига око збрињавања породице и томе слично. Колико би било немудро дозволити томе да нас оптерети! Исус је упитао: „Ко од вас може тиме што се брине да дода свом животном веку један лакат?“ Он је подстакао своје слушаоце: „Никада немојте да се бринете и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или: ’Шта ћемо пити?‘ или: ’Шта ћемо обући?‘ Јер за свим тим жељно теже нације. Јер ваш небески Отац зна да вам је све то потребно.“ Ако интересе Краљевства стављамо на прво место у свом животу и ако верујемо да ће Јехова бринути о нама, тада нећемо бити претерано забринути и то ће нам помоћи да останемо духовно будни (Матеј 6:25-34).

17. Како нам материјалистичке тежње могу донети бриге?

17 Бриге могу бити и последица материјалистичких тежњи. На пример, неки компликују свој живот тако што троше више него што могу да зараде. Неки су се упустили у финансијске подухвате за које су мислили да ће им за кратко време донети много новца, као и у ризична финансијска улагања. А некима замку представља световно образовање јер сматрају да ће им оно донети финансијски успех. Додуше, захваљујући одређеном образовању може бити лакше наћи одговарајуће запослење. Међутим, истина је да су неки у тежњи за бољим образовањем уложили много времена, а на рачун своје духовности. То би било опасно сада, када се приближава Јеховин дан! Библија упозорава: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст“ (1. Тимотеју 6:9).

18. Коју способност морамо да развијамо како се не бисмо препустили материјалистичком начину живота?

18 Основна ствар која нам може помоћи да се не препустимо материјалистичком начину живота јесте да развијамо способност разликовања исправног од неисправног што ће нам користити при доношењу одлука. Ту способност развијамо тако што се редовно хранимо ’чврстом храном која припада зрелима‘ и тако што ’употребом вежбамо своје моћи запажања‘ (Јеврејима 5:13, 14). И то што се приликом постављања приоритета уверавамо у „важније ствари“ такође ће нам помоћи да не доносимо немудре одлуке (Филипљанима 1:10).

19. Шта треба да урадимо ако увидимо да имамо врло мало времена за духовне ствари?

19 Материјалистички начин живота може нас заслепити и може нас толико заокупити да нам остане мало или нимало времена за духовне ствари. Како се можемо преиспитати и избећи да будемо ухваћени у замку таквог начина живота? Под молитвом треба да размотримо како и до које мере можемо да поједноставимо свој живот. Соломон, краљ древног Израела, рекао је: „Сладак је раднику сан, имао он мало или много да једе; али ситост не да богаташу да мирно спава“ (Проповедник 5:11). Да ли нам брига око материјалних поседа који нису толико неопходни одузима много времена и енергије? Што више материјалних поседа имамо, то више тога морамо да одржавамо, и више морамо да бринемо за њихову сигурност и безбедност. Да ли ће нам можда користити да поједноставимо живот тако што бисмо се одрекли нечега што поседујемо?

У сваком погледу покажи да си спреман

20, 21. (а) Какву је гаранцију дао апостол Петар што се тиче Јеховиног дана? (б) Ако желимо да покажемо да смо спремни за Јеховин дан, која дела морамо и даље вршити?

20 Као што је свету Нојевог времена истекло време, тако ће и данашњем свету истећи време. Апостол Петар нас уверава: „Јеховин дан ће доћи као лопов, у коме ће небеса уз пискав звук проћи, и ужарени ће се елементи распасти, а земља и дела на њој биће откривени.“ Жестину Божјег горућег гнева неће преживети ни симболична небеса — зле владавине — ни симболична земља — човечанство отуђено од Бога. Говорећи о томе како можемо показати да смо спремни за тај дан, Петар је рекао: „Будући да све то тако треба да се распадне, какве онда особе треба ви да будете у делима која припадају светом понашању и оданости Богу, очекујући и чврсто држећи у мислима присутност Јеховиног дана!“ (2. Петрова 3:10-12).

21 У дела која припадају светом понашању и оданости Богу спада редовно посећивање хришћанских састанака и проповедање добре вести. Чинимо то са искреном оданошћу Богу док стрпљиво очекујемо Јеховин велики дан. Зато ’дајмо све од себе да нас он на крају нађе без мрље и без мане, и у миру‘ (2. Петрова 3:14).

Да ли се сећаш?

• Зашто треба да покажемо да смо спремни за Јеховин дан?

• Шта треба да радимо ако су нам уобичајене животне ствари постале главна брига?

• Шта ће нам помоћи да се одупиремо духовној поспаности?

• Који штетан начин живота морамо избегавати, и зашто?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 20, 21]

Људи у Нојевом времену нису обратили пажњу на предстојећи суд — како је с тобом?

[Слика на 23. страни]

Да ли можеш да поједноставиш свој живот како би имао више времена за духовне ствари?