Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сада је још важније да останемо будни

Сада је још важније да останемо будни

Сада је још важније да останемо будни

„Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ“ (МАТЕЈ 24:42).

1, 2. Шта показује да живимо у времену свршетка садашњег система ствари?

 ПИСАЦ Бил Емот каже: „Оно што је више од свега обликовало двадесети век јесте рат.“ Он признаје да су се у свим периодима људске историје осећале последице ратова и насиља, али додаје: „Двадесети век се није разликовао по врсти ратова, већ по њиховој жестини. Био је то први век који се одликовао сукобом заиста светских размера... И то није био крај. У том веку се није одиграо само један такав светски сукоб, већ два.“

2 Исус Христ је прорекао да ће бити ратова које ће водити „нација против нације и краљевство против краљевства“. Међутим, они представљају само један део ’знака Христове присутности и свршетка система ствари‘. Исус је у том великом пророчанству поменуо и несташице хране, пошасти и земљотресе (Матеј 24:3, 7, 8; Лука 21:6, 7, 10, 11). Ове невоље су у много чему постале обимније и озбиљније. Многи људи су постали крајње зли, што се види по њиховом ставу према Богу и ближњима. Слом морала, пораст криминала и насиља очигледни су. Људи више воле новац него Бога и опседнути су уживањима. Све то показује да живимо у ’критичним временима‘ (2. Тимотеју 3:1-5).

3. Како би требало да ’знаци времена̂‘ утичу на нас?

3 Какво је твоје гледиште о све горим условима који владају у друштву? Многи су равнодушни према данашњим узнемиравајућим догађајима или су чак и огуглали на њих. Утицајни и образовани људи овог света не распознају „знакове времена̂“, а ни религиозне вође не пружају исправно вођство у том погледу (Матеј 16:1-3). Међутим, Исус је упозорио своје следбенике: „Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ“ (Матеј 24:42). Исус нас овде не храбри да будемо будни неки кратак период већ да ’бдимо‘. Да бисмо успели у томе, морамо бити на опрезу. За то је потребно више од тога да само признамо да живимо у последњим данима и да су тешка времена. Морамо бити чврсто уверени да се ’свему крај приближио‘ (1. Петрова 4:7). Тек тада ће наша будност бити пропраћена осећајем хитности. Стога, морамо размислити о следећем питању: ’Шта ће нам помоћи да будемо још уверенији да је крај близу?‘

4, 5. (а) Шта ће нас још више уверити да је крај овог злог система близу, и зашто? (б) Која сличност постоји између Нојевог времена и присутности Сина човечјег?

4 Осмотри услове који су владали у времену које је претходило једном јединственом догађају у људској историји — великом Потопу Нојевих дана. Људи су били толико зли да је Јехови било „жао у срцу“, то јест осетио је бол у срцу. Он је објавио: „Истребићу с лица земље људе што сам створио“ (Постање 6:6, 7). То је и урадио. Повлачећи паралелу између тадашњег и садашњег времена, Исус је рекао: „Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег“ (Матеј 24:37).

5 Логично је претпоставити да Јехова према данашњем свету осећа исто што је осећао и према свету који је постојао пре Потопа. С обзиром да је уништио безбожни свет Нојевих дана, сигурно ће уништити и зли свет који данас постоји. Ако јасно разумемо какве сличности постоје између тог времена и овога у ком ми живимо, то ће нас још више уверити да је крај садашњег света близу. Дакле, које су то сличности? Има их најмање пет. Прва је да је сасвим јасно упозорено да ће доћи уништење.

Упозорење о „ономе што се још није видело“

6. Шта је Јехова одлучио да уради у Нојевим данима?

6 Јехова је у Нојевим данима рекао: „Неће се дух мој до века с људима препирати, јер су они само пут, и зато ће дани њихови бити сто и двадесет година“ (Постање 6:3). Ова Божја одлука је објављена 2490. пре н. е. и њоме је обележен почетак пропасти тог безбожног света. Размисли мало о томе шта је то значило за оне који су тада живели! Још само 120 година и Јехова ће пустити ’потоп на земљу, да би истребио сваку пут у којој има даха живота под небом‘ (Постање 6:17).

7. (а) Како је Ноје реаговао на упозорење о Потопу? (б) Како треба да реагујемо на упозорења о крају овог система?

7 Ноје је неколико деценија унапред био упозорен на предстојећу катастрофу и мудро је искористио преостало време да би се припремио за преживљавање. „Након што је добио божанско упозорење о ономе што се још није видело“, каже апостол Павле, „[Ноје је] показао страх пред Богом и саградио арку за спасење свог дома“ (Јеврејима 11:7). Како је с нама? Откако су 1914. године почели последњи дани овог света прошло је око 90 година. Сасвим је сигурно да се налазимо у ’времену краја‘ (Данило 12:4NW). Како треба да реагујемо на упозорења која су нам дата? Библија каже: „Онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17). Стога, сада је време да вршимо Јеховину вољу са снажним осећајем хитности.

8, 9. Која се упозорења данас дају, и на који начин?

8 У данашњем времену, особе које искрено проучавају Библију из ње су сазнале да је овај систем осуђен на пропаст. Да ли верујемо у то? Запази шта је Исус Христ јасно рекао: ’Биће велика невоља какве није било од почетка света до сада, не, нити ће је више бити‘ (Матеј 24:21). Исус је још рекао и то да ће доћи као од Бога постављени Судија и да ће раздвојити људе као што пастир раздваја овце од јараца. Они који буду недостојни „отићи [ће] у вечно одрезање, а праведници у вечни живот“ (Матеј 25:31-33, 46).

9 Јехова скреће пажњу свом народу на ова упозорења путем правовремених подсетника у виду духовне хране коју обезбеђује „верни и разборити роб“ (Матеј 24:45-47). Штавише, свака нација, племе, језик и народ позвани су да се ’боје Бога и дају му славу, јер је дошао час његовог суда‘ (Откривење 14:6, 7). Јеховини сведоци широм света проповедају поруку о Краљевству, а део те поруке је и упозорење да ће Божје Краљевство ускоро уклонити људске владавине (Данило 2:44). Ово упозорење не треба схватити олако. Свемоћни Бог се увек држи своје речи (Исаија 55:10, 11). То је урадио у Нојево време, то ће урадити и данас (2. Петрова 3:3-7).

Сексуална исквареност узима маха

10. Шта се може рећи о сексуалној искварености у Нојевим данима?

10 Постоји још једна сличност између нашег и Нојевог времена. Јехова је заповедио првом човеку и првој жени да у оквиру брачног уређења часно користе своју сексуалност и да ’напуне земљу‘ (Постање 1:28). Непослушни анђели у Нојевом времену искварили су човечанство неприродним полним односима. Силазили су на земљу, материјализовали се и живели с лепим женама, што је довело до настанка полуљудског, полудемонског потомства — Нефилима (Постање 6:2, 4NW). Грех тих блудних анђела може се упоредити с перверзијама које су се дешавале у Содому и Гомори (Јуда 6, 7). То је на крају довело до тога да се сексуална исквареност раширила у тим данима.

11. Каква морална клима проузрокује да наше време буде слично Нојевом времену?

11 Шта рећи о моралној клими која данас влада? У овим последњим данима, живот многих се окреће око секса. Павле их сликовито описује као људе који су ’изгубили сваки морални осећај‘ и многи од њих су се препустили „распуштеном понашању да похлепно чине нечистоћу сваке врсте“ (Ефешанима 4:19). Порнографија, предбрачни секс, сексуално злостављање деце и хомосексуалност јесу нешто сасвим уобичајено. Неки су већ ’примили на себе пуну плату‘ у виду сексуално преносивих болести, распада породице и других проблема (Римљанима 1:26, 27).

12. Зашто треба да развијамо мржњу према ономе што је лоше?

12 Јехова је у Нојево време изазвао велики Потоп и уништио је тај свет који је био опседнут сексом. Никада не смемо да изгубимо из вида чињеницу да је ово време попут Нојевог времена. Предстојећа ’велика невоља‘ очистиће земљу од ’блудника, прељубника, мушкараца који се држе за неприродне сврхе и мушкараца који лежу с мушкарцима‘ (Матеј 24:21; 1. Коринћанима 6:9, 10; Откривење 21:8). Колико је важно да развијамо мржњу према ономе што је лоше и да избегавамо ситуације које би могле довести до неморала! (Псалам 97:10; 1. Коринћанима 6:18).

Земља постаје „пуна насиља“

13. Зашто је у Нојевим данима земља била ’пуна насиља‘?

13 Указујући на још једно обележје Нојевих дана, Библија каже: „Земља беше покварена пред Богом, земља беше пуна насиља“ (Постање 6:11). Насиље у суштини није било ништа ново. Адамов син Каин убио је свог праведног брата (Постање 4:8). Одражавајући насилан дух времена у ком је живео, Ламех је саставио једну песму у којој се хвалио како је, наводно у самоодбрани, убио једног младића (Постање 4:23, 24). Оно што је било ново у Нојевим данима јесте то у којој мери је било насиља. Због тога што су непослушни анђеоски Божји синови узимали жене на земљи и добијали потомство — Нефилиме — насиље је расло до размера које су до тада биле непознате. Превод Нови свет указује да изворна хебрејска реч којом се указује на ове насилне дивове значи ’обарачи‘, то јест ’они који обарају друге‘ (Постање 6:4NW). Земља је због тога била ’пуна насиља‘ (Постање 6:13). Замисли с каквим се све проблемима Ноје суочавао док је подизао породицу у таквом окружењу! Упркос томе, Ноје је био ’праведан пред Јеховом усред тог нараштаја‘ (Постање 7:1).

14. Како је данашњи свет постао ’пун насиља‘?

14 Насиље је постојало током читаве људске историје. Међутим, као што је било у Нојевом времену, наше време такође сведочи о насиљу без преседана. Редовно слушамо о насиљу у породици, тероризму, геноциду и масовним убицама који углавном немају очигледан мотив за убиство. На све то још додајмо крвопролиће као последицу ратовања. Земља је поново постала пуна насиља. Зашто? Шта је допринело порасту насиља? Одговор на ово питање открива још једну сличност с Нојевим данима.

15. (а) Шта је допринело порасту насиља у последњим данима? (б) У какав исход можемо да будемо сигурни?

15 Када је 1914. године на небу успостављено Божје Месијанско Краљевство, устоличени краљ Исус Христ, предузео је историјску акцију. Сатана Ђаво и његови демони били су збачени с неба у подручје земље (Откривење 12:9-12). Док су пре Потопа непослушни анђели својевољно напустили своје небеске положаје, у данашњем времену они су били присиљени на то. Надаље, они данас не могу да се материјализују у људска тела да би се препустили недопуштеним телесним уживањима. Поражени, бесни и у страху од предстојећег суда, они утичу на људе и организације да врше нечовечне злочине и прибегавају насиљу још већих размера у односу на оно из Нојевог времена. Јехова је уништио свет који је постојао пре Потопа након што су га непослушни анђели и њихово потомство испунили злом. Можеш бити сигуран да ни данас неће учинити ништа мање од тога! (Псалам 37:10). Међутим, они који су данас будни знају да је њихово избављење близу.

Проповеда се порука

16, 17. Која је четврта сличност између Нојевог и нашег времена?

16 Четврта сличност између данашњег времена и света који је постојао пре Потопа огледа се у делу за које је Ноје био опуномоћен да га изврши. Ноје је саградио огромну арку. Био је и ’проповедник‘ (2. Петрова 2:5). Коју је поруку проповедао? Нојево проповедање је по свему судећи обухватало и позив на покајање и упозорење о предстојећем уништењу. Исус је рекао да људи из Нојевих дана ’нису обратили пажњу док није дошао потоп и све их однео‘ (Матеј 24:38, 39).

17 Слично томе, док Јеховини сведоци ревно испуњавају опуномоћење да проповедају, порука о Божјем Краљевству се објављује широм света. Готово на сваком делу планете људи на свом језику могу чути поруку о Краљевству или читати о њој. Часопис Кула стражара, који објављује Јеховино Краљевство, има тираж од преко 25 000 000 примерака и излази на више од 140 језика. Заиста, добра вест о Божјем Краљевству проповеда се „по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама“. Крај ће сигурно доћи када Јехова буде задовољан мером у којој је обављено то дело (Матеј 24:14).

18. Како се реакција многих људи на наше дело проповедања може упоредити с реакцијом већине људи из Нојевог времена?

18 Када се узме у обзир потпуни губитак интересовања за духовне ствари и слом морала у времену које је претходило Потопу, није тешко разумети зашто су сумњичави људи исмевали Нојеву породицу и зашто је она постала предмет вербалног злостављања и изругивања. Међутим, крај је ипак дошао. Слично томе, у овим последњима данима има много ’ругача са својим ругањем‘. Ипак, „Јеховин дан ће“, каже Библија, „доћи као лопов“ (2. Петрова 3:3, 4, 10). Сигурно ће доћи у време које је одређено за то. Неће закаснити (Авакум 2:3). Колико је мудро да останемо будни!

Биће мало преживелих

19, 20. Која се паралела може повући између Потопа и уништења садашњег система ствари?

19 Зли људи и њихово уништење нису једина сличност између Нојевог и нашег времена. Као што је било преживелих у Потопу, тако ће бити и оних који ће преживети крај садашњег система ствари. Потоп су преживеле кротке особе које су се разликовале од осталих људи. Они су послушали Божје упозорење и остали одвојени од злог света тог времена. Библија каже: „Ноје нађе милост пред очима Јеховиним... [он] беше човек праведан и безазлен [„без мане међу својим савременицима“, NW]“ (Постање 6:8, 9). Од свих који су живели на земљи, само једна породица, „свега неколико људи, то јест осам душа, било [је] сигурно пронесено кроз воду“ (1. Петрова 3:20). Јехова Бог им је заповедио: „Рађајте се, множите се и напуните земљу“ (Постање 9:1).

20 Божја Реч нас уверава да ће ’велико мноштво доћи из велике невоље‘ (Откривење 7:9, 14). Колико ће бити бројно то велико мноштво? Сам Исус је рекао: „Уска [су] врата и тесан [је] пут који води у живот, и мало је оних који га налазе“ (Матеј 7:13, 14). У поређењу с милијардама људи који данас живе на овој планети, биће мало оних који ће преживети предстојећу велику невољу. Међутим, они ће имати предност сличну оној коју су имали преживели из Потопа. Они ће извесно време рађати децу која ће бити део новог људског друштва (Исаија 65:23).

„Бдите“

21, 22. (а) Како ти је користило ово разматрање извештаја о Потопу? (б) Како гласи годишњи цитат за 2004. годину, и зашто би требало да послушамо савет који нам даје?

21 Иако изгледа да због тога што се догодио у далекој прошлости Потоп нема много везе с нашим временом, он пружа јасно упозорење које не смемо игнорисати (Римљанима 15:4). Сличност између Нојевих и наших дана треба да нам помогне да будемо још свеснији колико је важно оно што се данас догађа и да будемо опрезни јер ће Исус доћи као лопов да изврши суд над злима.

22 Исус Христ данас води једно огромно дело духовне изградње. Данас постоји један духовни рај сличан арци који пружа сигурност правим обожаваоцима и који ће им помоћи да се спасу (2. Коринћанима 12:3, 4). Да бисмо преживели велику невољу морамо остати у том рају. Ван подручја тог духовног раја налази се Сатанин свет који је спреман да прогута свакога ко постане духовно поспан. Зато је од животне важности да ’бдимо‘ и да будемо спремни за Јеховин дан (Матеј 24:42, 44).

Да ли се сећаш?

• Који је савет Исус дао у погледу свог доласка?

• С чиме је Исус упоредио време своје присутности?

• Које сличности постоје између нашег и Нојевог времена?

• Како размишљање о сличностима између Нојевих и наших дана утиче на наш осећај хитности?

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 18. страни]

Годишњи цитат за 2004. годину гласи: „Бдите... покажите да сте спремни“ (Матеј 24:42, 44).

[Слика на 15. страни]

Ноје је послушао Божје упозорење. Да ли и ми реагујемо попут њега?

[Слике на странама 16, 17]

„Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег“