Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из књиге Постања — 1. део

Изабране мисли из књиге Постања — 1. део

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из књиге Постања — 1. део

„ПОСТАЊЕ“ значи „порекло“ или „рођење“. То је одговарајући назив за књигу која говори о томе како је настао свемир, како је земља припремљена за људе, и како је човек почео да живи на њој. Мојсије је ову књигу написао у синајској пустоши, и вероватно ју је завршио 1513. пре н. е.

Књига Постања нам говори о свету пре Потопа, о догађајима који су обележили почетак нове ере после Потопа и о томе како је Јехова Бог поступао са Аврахамом, Исаком, Јаковом и Јосифом. Овај чланак садржи изабране мисли из Постања 1:1–11:9, и обухвата период до патријарха Аврахама.

СВЕТ ПРЕ ПОТОПА

(Постање 1:1–7:24)

„У почетку“, уводне речи Постања, враћају нас милијардама година у прошлост. Догађаји који су се одиграли у току шест стваралачких ’дана‘, то јест током шест периода стваралачког рада, описани су онако како би их доживео човек да је тада био на земљи и све то посматрао. До краја шестог дана, Бог је створио човека. Иако је рај убрзо био изгубљен због човекове непослушности, Јехова је пружио наду. Баш прво пророчанство у Библији говори о ’семену‘ (ДК) које ће поништити последице греха и згазити главу Сатани.

Током наредних 16 векова, Сатана је успео да од Бога одвоји све људе изузев неколико верних особа, као што су Авељ, Енох и Ноје. На пример, Каин је убио свог праведног брата Авеља. ’Почело се призивати Јеховино име‘, очигледно без поштовања. Насилан дух тог времена огледа се у речима Ламеха, који је саставио песму о томе како је убио једног младића, наводно у самоодбрани. Стање је постало још горе када су непослушни Божји синови, анђели, почели узимати жене и с њима добијати децу, насилне џинове зване Нефилими. Па ипак, верни Ноје је градио арку и храбро упозоравао друге на предстојећи Потоп. Он је заједно са својом породицом преживео ту катастрофу.

Одговори на библијска питања:

1:16 — Како је Бог могао да створи светло првог дана ако светлила нису постојала све до четвртог дана? Хебрејска реч која је у 16. стиху преведена као „створи“ није иста реч која је тако преведена у 1. поглављу Постања, у стиховима 1, 21 и 27. „Небо“ је, заједно с тим светлилима, створено давно пре него што је почео „први дан“. Међутим, светло од тих светлила није допирало до површине земље. Првог дана „би светлост“ јер је дифузно светло продрло кроз слојеве облака и постало видљиво на земљи. Пошто се земља окреће, на њој је тако почела смена дана и ноћи (Постање 1:1-3, 5). Извори те светлости се и даље нису могли видети са земље. Међутим, током четвртог стваралачког периода, десила се једна велика промена. Требало је да од сада сунце, месец и звезде „обасјавају земљу“ (Постање 1:17). ’Бог их је створио‘ у том смислу што су се сада могли видети са земље.

3:8 — Да ли је Јехова Бог директно разговарао са Адамом? Библија открива да је Бог често разговарао с људима посредством неког анђела (Постање 16:7-11; 18:1-3, 22-26; 19:1; Судије 2:1-4; 6:11-16, 22; 13:15-22). Божји главни говорник био је његов јединорођени Син, назван „Реч“ (Јован 1:1). Највероватније је Бог са Адамом и Евом разговарао посредством ’Речи‘ (Постање 1:26-28; 2:16; 3:8-13).

3:17 — У ком смислу је земља била проклета, и колико дуго? То што је земља била проклета значило је да ће бити јако тешко обрађивати је. Адамовим потомцима је било толико тешко због тога што је земља била проклета и што је рађала коров и трње да је Нојев отац Ламех говорио о ’тешком труду руку наших што нам задаје земља коју прокле Јехова‘ (Постање 5:29). Након Потопа, Јехова је благословио Ноја и његове синове и обзнанио је своју намеру да они треба да напуне земљу (Постање 9:1). Божја клетва над земљом тада очигледно више није била на снази (Постање 13:10).

4:15 — Како је Јехова ’начинио знак на Каину‘? Библија не каже да је неки знак био на Каиновом телу. Тај знак је вероватно био једна званична одредба, за коју су други знали и уважавали је, и која је требало да сачува Каина како не би био убијен из освете.

4:17 — Где је Каин пронашао жену? Адам „роди синове и кћери“ (Постање 5:4). Тако је Каин за жену узео једну од својих сестара или једну од својих нећакиња. Касније је Бог Израелцима дао Закон који је забранио брак између брата и сестре (Левитска 18:9).

5:24 — У ком смислу је Бог ’узео Еноха‘? Изгледа да је Енохов живот био у опасности, али Бог није дозволио да он пати од руку својих непријатеља. Апостол Павле је написао да је „Енох био пренесен да не види смрт“ (Јеврејима 11:5). То не значи да га је Бог узео на небо и да је он тамо наставио да живи. Исус је био први који је узашао на небо (Јован 3:13; Јеврејима 6:19, 20). То што је Енох био „пренесен да не види смрт“ може да значи да га је Бог довео у пророчански транс и затим окончао његов живот док је био у том стању. Енох у таквом стању није патио, то јест није ’видео смрт‘ од руку својих непријатеља.

6:6 — У ком смислу се може рећи да се Јехова ’покајао‘ што је створио човека? Хебрејска реч која је овде преведена као ’покајати се‘ односи се на промену става или намере. Јехова је савршен и он није начинио никакву грешку када је стварао човека. Па ипак, он је променио свој став према злом нараштају који је живео пре Потопа. Тада се није поставио према њима као Створитељ већ као уништитељ, јер је био незадовољан због њихове злоће. Из тога што је поштедео неке људе можемо видети да се покајао само када су у питању они који су постали зли (2. Петрова 2:5, 9).

7:2 — На основу чега је направљена разлика између чистих и нечистих животиња? Разлика се очигледно односила на жртве које су се користиле у обожавању, а не на то шта се сме јести а шта не сме. Животињско месо се пре Потопа није користило у људској исхрани. Храна се почела делити на „чисту“ и „нечисту“ тек када је Мојсијев закон ступио на снагу, а када је он укинут и та ограничења су престала да важе (Дела апостолска 10:9-16; Ефешанима 2:15). Ноје је очигледно знао шта су прикладне жртве за обожавање Јехове. Чим је изашао из арке, он „начини олтар Јехови. Узе од сваке чисте стоке и од свих птица чистих, и принесе на олтар жртве паљенице“ (Постање 8:20).

7:11 — Одакле је дошла вода која је проузроковала глобални Потоп? Током другог стваралачког периода, то јест ’дана‘, када је земљин атмосферски „простор“ био створен, настале су воде „под простором“ и воде „над простором“ (Постање 1:6, 7). Воде „под простором“ биле су воде које су већ постојале на земљи. Воде „над простором“ биле су огромне количине водене паре која се налазила високо изнад земље, формирајући ’велики бездан‘. Те воде су у Нојево време пале на земљу.

Поука за нас:

1:26. Пошто су створени по Божјем обличју, људи имају способност да одражавају Његове особине. Сигурно треба да се трудимо да развијамо особине као што су љубав, милосрђе, љубазност, доброта и стрпљење, и да на тај начин опонашамо Онога ко нас је створио.

2:22-24. Брак је Божје уређење. Брачна заједница је трајна и света, с мужем који је поглавар породице.

3:1-5, 16-23. Наша срећа зависи од тога да ли признајемо Јеховин суверенитет у свом животу.

3:18, 19; 5:5; 6:7; 7:23. Јеховина реч се увек испуни.

4:3-7. Јехова је био задовољан Авељевом жртвом зато што је он био праведан и веран (Јеврејима 11:4). За разлику од њега, Каину је недостајало вере, што су његова дела и показала. Његова дела су била зла, подстакнута љубомором и мржњом, и довела су до убиства (1. Јованова 3:12). Штавише, он је вероватно само површно размислио о жртви коју ће дати, и само ју је формално принео. Зар не би требало да своје жртве хвале Јехови приносимо целим срцем, са исправним ставом, и да уз то наше понашање буде добро?

6:22. Иако је за градњу арке било потребно много година, Ноје је учинио тачно оно што му је Бог заповедио. Зато су Ноје и његова породица били сачувани у Потопу. Јехова нам говори преко своје писане Речи и пружа нам упутства преко своје организације. За нашу је корист да обратимо пажњу на оно што Јехова каже и да му будемо послушни.

7:21-24. Јехова не уништава праведне заједно са злима.

ЧОВЕЧАНСТВО УЛАЗИ У НОВУ ЕРУ

(Постање 8:1–11:9)

Након уништења претпотопног света, човечанство је ушло у нову еру. Људима је било дозвољено да једу месо, али им је и заповеђено да се уздржавају од крви. Јехова је дозволио смртну казну за убиство, обећао је да више неће бити Потопа и као симбол тога поставио је дугу. Нојева три сина постала су праочеви целе људске врсте, а његов праунук Неврод постао је „моћан ловац који се противио Јехови“ (NW). Уместо да се рашире по земљи и населе је, људи су одлучили да саграде град по имену Вавел и кулу како би стекли славно име за себе. Јехова им је направио пометњу у језику и расејао их по целој земљи, и тако је осујетио њихове планове.

Одговори на библијска питања:

8:11 — Ако је дрвеће било уништено у Потопу, где је голубица нашла маслинов лист? Постоје две могућности. Пошто је маслиново дрво прилично издржљиво, могуће је да је опстало под водом неколико месеци колико је трајао Потоп. Када су се воде Потопа повукле, маслиново дрво се поново нашло на сувом и могло је да олиста. Маслинов лист који је голубица донела Ноју могао је бити узет и са прилично младог изданка који је изникао када су се воде Потопа повукле.

9:20-25 — Зашто је Ноје проклео Ханана? Вероватно је Ханан био крив за једно изопачено дело према свом деди Ноју. Иако је Хананов отац Хам био сведок тога, он није покушао то да спречи већ је изгледа причао другима о томе. Међутим, друга двојица Нојевих синова, Сим и Јафет, покрили су свог оца. Они су због тога били благословљени, док је Ханан био проклет, а Хам је патио у том смислу што је његовом потомству нанесена срамота.

10:25 — Како је земља била ’раздељена‘ у Фалеково време? Фалек је живео од 2269. до 2030. године пре н. е. „У његово време“ Јехова је проузроковао велику поделу тако што је направио пометњу међу језицима вавилонских градитеља и тако што их је расејао по целој земљи (Постање 11:9). Тако се у Фалеково време ’разделила земља [то јест, становништво земље]‘.

Поука за нас:

9:1; 11:9. Ниједна људска замисао нити труд не могу осујетити Јеховину намеру.

10:1-32. Два родослова која се у Библији појављују пре и после извештаја о Потопу — један у петом, а други у десетом поглављу — повезују цео људски род са првим човеком Адамом преко три Нојева сина. Асирци, Халдеји, Јевреји, Сиријци и нека арапска племена потомци су Сима. Етиопљани, Египћани, Хананци и нека афричка и арапска племена потичу од Хама. Индоевропљани потичу од Јафета. Сви људи су у сродству и сви су рођени једнаки пред Богом (Дела апостолска 17:26). Та чињеница мора да утиче на то како ћемо гледати на друге и како ћемо се опходити према њима.

Божја Реч има моћ

У првом делу књиге Постања налази се једина тачна историја раног периода човечанства. На тим страницама добијамо увид у намеру коју је Бог имао када је човека сместио на земљу. Како је охрабрујуће видети да људи попут Неврода, ма колико се трудили, не могу спречити да се то испуни!

Када будеш читао Библију у оквиру припреме за Теократску школу службе, можеш размотрити део „Одговори на библијска питања“ и то ће ти помоћи да разумеш неке теже одломке из Писма. Објашњења која се налазе у делу „Поука за нас“ показаће ти како ти читање Библије за ту седмицу може користити. Када је подесно, материјал из тог дела може се искористити и за тачку локалних потреба на Састанку службе. Јеховина реч је заиста жива и има моћ у нашем животу (Јеврејима 4:12).