Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је велик у лојалној љубави

Јехова је велик у лојалној љубави

Јехова је велик у лојалној љубави

„Јехова је... велик у лојалној љубави“ (ПСАЛАМ 145:8NW).

1. У којој мери Бог испољава своју љубав?

 „БОГ је љубав“ (1. Јованова 4:8). Ове дирљиве речи доказују да се Јеховина владавина темељи на љубави. Чак и људима који му нису послушни користе сунце и киша које он пружа с пуно љубави! (Матеј 5:44, 45). Бог воли човечанство и захваљујући томе чак и његови непријатељи могу да се покају, обрате и добију вечни живот (Јован 3:16). Међутим, Јехова ће ускоро уништити људе који су непоправљиво зли како би они који га воле могли вечно да живе у праведном новом свету (Псалам 37:9-11, 29; 2. Петрова 3:13).

2. Коју посебну врсту љубави Јехова показује према свима који су му предани?

2 Јехова увек показује љубав према својим правим обожаваоцима на један врло племенит начин. Таква љубав је описана хебрејском речју која је преведена са „лојална љубав“. Давид, краљ древног Израела, дубоко је ценио Божју лојалну љубав. Он је захваљујући свом личном искуству и размишљању о томе како се Бог опходи према другима, с поуздањем могао да испева следеће: „Јехова је... велик у лојалној љубави“ (Псалам 145:8NW).

Ко су они који су лојални Богу

3, 4. (а) Како нам 145. псалам помаже да препознамо оне који су лојални Јехови? (б) Како ’благосиљају‘ Бога они који су му лојални?

3 Самуилова мајка Ана је рекла о Јехови Богу: „Чуваће он кораке милих својих [’оних који су му лојални‘, NW]“ (1. Самуилова 2:9). Ко су ти ’лојални‘? Краљ Давид пружа одговор на ово питање. Након величања Јеховиних изванредних особина, он каже: „Верници твоји [„твоје лојалне слуге“, NW] благосиљаће те“ (Псалам 145:10). Можда се питаш како људи могу да благосиљају Бога. Они то првенствено чине тако што га хвале, то јест тако што добро говоре о њему.

4 Они који су лојални Јехови могу се препознати по томе што добро говоре о њему. О чему углавном разговарају када се састају приватно или на хришћанским састанцима? Наравно, о Јеховином Краљевству! Божје лојалне слуге деле осећања Давида који се у једној песми овако изразио: „Казиваће славу краљевства твога [Јеховиног] и проповедаће силу твоју“ (Псалам 145:11).

5. Како знамо да Јехова запажа када они који су му лојални добро говоре о њему?

5 Да ли Јехова запажа када га хвале они који су му лојални? Да, он обраћа пажњу на оно што говоре. У једном пророчанству које се односи на право обожавање у данашњем времену, Малахија је написао: „Тада говорише један другоме они који се Бога боје: Јехова их посматра и слуша, и пред њим се књига за спомен-написа, за оне који се Јехове боје и који часте име његово“ (Малахија 3:16). Јехова не заборавља оне који су му лојални и веома му је драго када они добро говоре о њему.

6. По којој се активности могу препознати они који су лојални Богу?

6 Лојалне слуге правог Бога Јехове могу се препознати и по томе што храбро преузимају иницијативу да разговарају с људима који нису његови обожаваоци. Заиста, они који су лојални Богу ’јављају синовима човечјим његову силу и високу славу његовог краљевства‘ (Псалам 145:12). Да ли тражиш прилике да разговараш с другима о Јеховином краљевању и да ли потпуно користиш те прилике? За разлику од људских владавина којима ће ускоро доћи крај, његово ће краљевање трајати вечно (1. Тимотеју 1:17). Сада је изузетно важно да људи уче о Јеховином вечном краљевању и да стану на његову страну. „Краљевство је твоје краљевство свих векова“, певао је Давид, „а господство твоје на сва колена“ (Псалам 145:13).

7, 8. Шта се догодило 1914, и шта доказује да Бог сада влада посредством Краљевства свог Сина?

7 Од 1914. године постоји још један разлог због ког треба говорити о Јеховином краљевању. Бог је те године на небу успоставио Месијанско Краљевство са Исусом Христом, Давидовим Сином, као краљем. Јехова је тиме испунио обећање да ће Давидово краљевство постојати заувек (2. Самуилова 7:12, 13; Лука 1:32, 33).

8 Доказ да Јехова сада влада посредством Краљевства свог Сина Исуса Христа, види се на основу тога што се испуњава проречени знак Исусове присутности. Најистакнутији део тог знака представља дело за које је Исус прорекао да ће га обављати сви они који су лојални Богу. Исус је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:3-14). Особе које су лојалне Богу ревно испуњавају то пророчанство, тако да данас више од шест милиона мушкараца, жена и деце учествује у овом великом делу које се никада више неће поновити. Ускоро ће доћи крај свима онима који се противе Јеховином Краљевству (Откривење 11:15, 18).

Које користи имамо од подржавања Јеховиног суверенитета

9, 10. Каква разлика постоји између Јехове и људских владара?

9 Ако смо предани хришћани, однос који имамо са Сувереним Господом Јеховом може нам донети много добра (Псалам 116:12; Дела апостолска 4:24). На пример, захваљујући томе што имамо страх од Бога и што поступамо праведно, ми имамо његову наклоност и у духовном погледу близак однос с њим (Дела апостолска 10:34, 35; Јаков 4:8). Насупрот томе, људски владари се често виђају у друштву познатих људи, као што су војни лидери, богати бизнисмени или звезде из света спорта и забаве. Према афричким новинама Sowetan, уважени званичник једне владе је у вези са сиромашним подручјима у својој земљи рекао: „Разумем зашто већина од нас не жели да иде у те крајеве. То је једноставно зато што желимо да заборавимо да постоје такве околности. Наша савест је узнемирена и непријатно нам је због скупих аутомобила које возимо.“

10 Ипак, неки владари су искрено заинтересовани за добробит људи над којима владају. Међутим, ни најплеменитији међу њима не познају лично те људе. Заиста, можемо се питати: Да ли постоји неки владар који толико брине о свим својим поданицима да сваком прискаче у помоћ када је у невољи? Да, постоји. Давид је написао: „Јехова прихвата све који падају и исправља све погнуте“ (Псалам 145:14).

11. С којим се кушњама суочавају они који су лојални Богу, и каква им помоћ стоји на располагању?

11 Они који су лојални Јехови Богу суочавају се с многим кушњама и невољама, и то зато што су несавршени и зато што живе у свету који лежи у власти Сатане, „злога“ (1. Јованова 5:19; Псалам 34:20). Хришћани доживљавају и прогонство. Неки пате због хроничне болести или губитка вољене особе. Они који су лојални Јехови понекад праве грешке због којих могу бити ’погнути‘, то јест обесхрабрени. Међутим, с каквом год невољом да се суочавају, Јехова је увек спреман да свакоме од њих пружи утеху и духовну снагу. И краљ Исус Христ је исто тако с пуно љубави заинтересован за своје лојалне поданике (Псалам 72:12-14).

Храна у право време која задовољава духовне потребе

12, 13. Колико добро Јехова брине о потребама ’свега што живот има‘?

12 Пошто је Јехова велик у лојалној љубави, брине се да његове слуге имају храну и све што им је потребно. Краљ Давид је написао: „Свачије су очи к теби [Јехова] управљене, и свакоме на време храну дајеш. Отвараш руку своју, и обилно ситиш све што живот има“ (Псалам 145:15, 16). Јехова чак и у време невоље може тако управљати ситуацијом да они који су му лојални добијају ’хлеб за тај дан‘ (Лука 11:3; 12:29, 30).

13 Давид је рекао да „све што живот има“ добија оно што му је потребно. Ту се убрајају и животиње. Да нема обиља вегетације на копну и у мору, створења која живе у води, птице и остале животиње не би имале ни кисеоника, ни хране (Псалам 104:14). Међутим, Јехова се стара да све њихове потребе буду задовољене.

14, 15. Како се данас обезбеђује духовна храна?

14 Људи за разлику од животиња имају и духовне потребе (Матеј 5:3). На какав диван начин Јехова задовољава духовне потребе оних који су му лојални! Исус је пре своје смрти обећао да ће „верни и разборити роб“ његовим следбеницима давати „храну у право време“ (Матеј 24:45). Данас ту класу роба сачињава остатак од 144 000 помазаника. Преко њих Јехова заиста обезбеђује обиље духовне хране.

15 На пример, већи део Јеховиног народа сада има користи од новог, тачног превода Библије на свом језику. Превод Светог писма Нови свет заиста је величанствени благослов! Поред тога, на више од 300 језика непрестано се објављују помоћна средства за проучавање Библије у милионима примерака. Сва та духовна храна представља благослов за праве обожаваоце широм света. Коме припада заслуга за све то? Јехови Богу. Захваљујући његовој великој лојалној љубави, омогућио је класи роба да даје ’храну на време‘. Тиме бива задовољено „све што живот има“ у данашњем духовном рају. Како се тек Јеховине слуге радују због своје наде да ће ускоро видети како се земља претвара у дослован рај! (Лука 23:42, 43).

16, 17. (а) На основу којих се примера да закључити да духовна храна долази у право време? (б) Како 145. псалам изражава осећања оних који су лојални Богу када се ради о спорном питању које је Сатана поставио?

16 Погледај један изванредан пример који показује да духовна храна долази у право време. Године 1939. у Европи је избио Други светски рат. Те исте године, у Кули стражари од 1. новембра објављен је чланак с насловом „Неутралност“. Јасне информације из тог чланка помогле су Јеховиним сведоцима широм света да увиде да треба да остану потпуно неутрални у сукобу зараћених нација. То је изазвало гнев владајућих слојева на обе стране у том шестогодишњем сукобу. Међутим, упркос томе што је њихово дело било забрањено и што су били прогоњени, они који су лојални Богу наставили су да проповедају добру вест о Краљевству. У периоду од 1939. до 1946. године, били су благословљени изванредним порастом од 157 посто. Штавише, њихова беспрекорност у том рату заиста оставља утисак и дан-данас помаже људима да препознају праву религију (Исаија 2:2-4).

17 Духовна храна коју Јехова обезбеђује није само правовремена већ и потпуно задовољава наше потребе. Док су нације у Другом светском рату биле у јеку борбе, Јеховиним слугама је пружена помоћ да се усредсреде на нешто далеко важније од личног спасења. Јехова им је помогао да разумеју да је у читавом свемиру најважније да се оправда његов праведни суверенитет. Како је лепо знати да је сваки Јеховин сведок због своје лојалности имао мали удео у оправдању његовог суверенитета и у пружању доказа да је Ђаво лажов! (Пословице 27:11). За разлику од Сатане који клевеће Јехову и доводи у питање праведност његове владавине, они који су лојални Јехови непрестано јавно објављују: „Праведан је Јехова у свим путевима својим“ (Псалам 145:17).

18. Шта је недавно показало да у право време добијамо духовну храну која задовољава наше потребе?

18 Током 2002. и 2003. године на Обласним конгресима „Ревни објавитељи Краљевства“ одржаним широм света, објављена је књига Приближи се Јехови. То је још један показатељ да у право време добијамо духовну храну која задовољава наше потребе. Ова књига од ’верног и разборитог роба‘ коју су објавили Јеховини сведоци, усредсређује се на величанствене особине Јехове Бога, укључујући и оне које су поменуте у 145. псалму. Та изванредна књига сигурно ће значајно утицати на то да се Богу још више приближе они који су му лојални.

Време да се приближимо Јехови

19. Који се кључни моменат приближава, и како можемо да се суочимо с њим?

19 Приближава се кључни моменат у решавању питања Јеховиног суверенитета. Као што је проречено у 38. поглављу Језекиља, Сатана ће ускоро одиграти своју улогу ’Гога из земље Магог‘. То ће бити напад на Јеховин народ у читавом свету. Тада ће Сатана свим силама покушати да сломи беспрекорност оних који су лојални Богу. Они који обожавају Јехову мораће да га призивају више него икада раније, чак да вапе за његову помоћ. Да ли ће се њихово страхопоштовање и њихова љубав према Богу показати узалудним? Неће, јер у 145. псалму стоји: „Јехова је близу свих који га призивају, који га у истини призивају. Жељу испуња онима који га се боје, вапај њихов чује и помаже им. Чува Јехова све који га љубе, а све бездушнике истребљује“ (Псалам 145:18-20).

20. Како ће се речи из Псалма 145:18-20 показати истинитим у блиској будућности?

20 Како ће бити узбудљиво осетити да је Јехова близу и видети његову спасилачку моћ када буде уништавао бездушнике! Јехова ће у том пресудном времену, које је сада толико близу, услишити само оне „који га у истини призивају“. Сигурно неће услишити лицемере. Божја Реч јасно показује да је увек било узалудно када су зли у последњем тренутку почели да призивају његово име (Пословице 1:28, 29; Михеј 3:4; Лука 13:24, 25 ).

21. Како они који су лојални Јехови показују да одушевљено користе његово име?

21 За оне који се боје Јехове, сада је хитније него икада да га „у истини призивају“. Они који су му лојални одушевљено користе његово име у молитвама и у коментарима које дају на састанцима. Божје име помињу и у приватним разговорима. И у служби проповедања храбро објављују Јеховино име (Римљанима 10:10, 13-15).

22. Зашто је неопходно да се непрестано боримо против светских ставова и жеља?

22 Да бисмо и даље имали близак однос с Јеховом Богом, неопходно је да се непрестано боримо против онога што може нашкодити нашој духовности, као што је материјализам, штетна забава, неспремност да се опрости и необазирање на потребе сиромашније браће (1. Јованова 2:15-17; 3:15-17). Уколико се нешто не учини против оваквих тежњи и ставова, они могу довести до озбиљног греха и на крају до губитка Јеховине наклоности (1. Јованова 2:1, 2; 3:6). Мудро је задржати на уму да ће Јехова према нама и надаље показивати лојалну љубав само ако му будемо верни (2. Самуилова 22:26).

23. Каква величанствена будућност очекује све оне који су лојални Богу?

23 Зато усмеримо своје мисли на величанствену будућност која очекује све оне који су лојални Јехови. Захваљујући томе имамо дивну могућност да будемо међу онима који ће ’сваки дан‘ и „за све векове“ узвисивати, благосиљати и хвалити Јехову (Псалам 145:1, 2). Зато се ’држимо у Божјој љубави с изгледом на вечни живот‘ (Јуда 20, 21). Док и даље уживамо много добра захваљујући величанственим особинама нашег небеског Оца, у које спада и величанствена лојална љубав коју испољава према онима који га воле, нека наша осећања увек буду попут оних које је Давид изразио у завршним речима 145. псалма: „Хвалу Јехови нека говоре уста моја нек благосиља свако тело свето име његово кроз све векове!“

Како би одговорио?

• Како 145. псалам помаже да се установи ко су они који су лојални Богу?

• Како Јехова ’сити све што живот има‘?

• Зашто треба да се приближимо Јехови?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Они који су лојални Богу налазе задовољство у разговору о његовим силним делима

[Слика на 17. страни]

Јеховине слуге храбро помажу другима да уче о слави његовог краљевања

[Слике на 18. страни]

Јехова пружа храну ’свему што живот има‘

[Извор]

Животиње: Parque de la Naturaleza de Cabárceno

[Слика на 19. страни]

Јехова даје снагу и пружа вођство онима који су му лојални и који га моле за помоћ