Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховино Величанство је неистраживо

Јеховино Величанство је неистраживо

Јеховино Величанство је неистраживо

„Велик је Јехова и достојан хвале, величанство се његово не може достићи [’неистраживо је‘, NW]“ (ПСАЛАМ 145:3).

1, 2. Какав је човек био Давид, и како је гледао на себе у односу на Бога?

 ЧОВЕК који је саставио 145. псалам добро је познат као историјска личност. Још док је био младић изашао је на мегдан с наоружаним дивом и убио га. Као краљ и ратник, победио је многе непријатеље. Звао се Давид и био је други краљ по реду у древном Израелу. Слава коју је стекао наставила је да живи и након његове смрти, и захваљујући томе чак и данас милиони људи знају понешто о њему.

2 И поред свих својих достигнућа, Давид је био понизан човек. У једној песми је рекао о Јехови: „Кад небеса твоја гледам, дело прста твојих, и месец и звезде што си поставио, шта је човек да га се опоменеш, син човечји да се о њему бринеш?“ (Псалам 8:4, 5). Уместо да је себе сматрао великим, Давид је избављење од свих својих непријатеља приписао Јехови, и о њему је рекао: „Ти ми дајеш штит спасења свога, десница ме твоја подржава и великим ме милост [„понизност“, NW] твоја чини“ (2. Самуилова 22:1, 2, 36). Јехова показује понизност тако што поступа милостиво према грешницима, и Давид је био захвалан за његову незаслужену доброту.

’Узвисиваћу Бога краља‘

3. (а) Кога је Давид сматрао правим краљем Израела? (б) Колико дуго је Давид желео да хвали Јехову?

3 Давид је сматрао да је прави краљ Израела Јехова, и поред тога што је Јехова њега поставио за краља. Рекао је: „Теби припада, Јехова, краљевство, јер си ти сврх свега величанствено узвишен!“ (1. Летописа 29:11). Давид је заиста имао поштовање према Богу као Владару! У једној песми је рекао: „Узвисићу те, Боже мој, краљу мој, благословићу име твоје за све векове. Сваки ћу те дан [„цео дан“, NW] благосиљати и хвалићу име твоје за све векове“ (Псалам 145:1, 2). Давид је желео да хвали Јехову Бога током целог дана и у читаву вечност.

4. Које неосноване тврдње разоткрива 145. псалам?

4 У 145. псалму налази се снажан одговор на Сатанину тврдњу да је Бог себични владар који ускраћује слободу својим створењима (Постање 3:1-5). Сем тога, овај псалам разоткрива Сатанину лаж да су људи послушни Богу само ради користи, а не зато што га воле (Јов 1:9-11; 2:4, 5). Попут Давида, данашњи прави хришћани пружају одговор на Ђаволове неосноване оптужбе. Њима је нада у вечни живот под владавином Краљевства изузетно важна зато што желе да у сву вечност хвале Јехову. Милиони људи то већ чине тако што исказују веру у Исусову откупну жртву и тако што су послушни Јехови и служе му из љубави, као његови предани и крштени обожаваоци (Римљанима 5:8; 1. Јованова 5:3).

5, 6. Које прилике имамо да благосиљамо и хвалимо Јехову?

5 Размисли које све прилике имамо да благосиљамо и хвалимо Јехову као његове слуге. То можемо учинити у молитви када нас дубоко дирне нешто што прочитамо у његовој Речи Библији. Захвалност и хвалу Богу можемо изразити и када нас дирне начин његовог опхођења са својим народом или када нас одушеви неки део његовог величанственог стварства. Јехову Бога благосиљамо и када са суверницима разговарамо о његовим намерама, било на хришћанским састанцима, било у некој другој прилици. Штавише, хвалу Јехови доносе сва „добра дела“ којима се унапређују интереси његовог Краљевства (Матеј 5:16).

6 У скорије време у та добра дела спада и то што Јеховин народ гради бројна места за обожавање у сиромашним земљама. Много тога се постиже захваљујући финансијској помоћи суверника из других земаља. Неки хришћани помажу својој браћи тако што добровољно одлазе у сиромашније земље да би тамо градили Дворане Краљевства. Хваљење Јехове проповедањем добре вести о његовом Краљевству јесте најважније од свих добрих дела (Матеј 24:14). Као што показују даљњи стихови 145. псалма, Давид је са захвалношћу узвисивао Божје владање (Псалам 145:11, 12). Да ли и ти осећаш сличну захвалност за то што Бог влада с пуно љубави? Да ли редовно разговараш с другима о његовом Краљевству?

Примери који осликавају Божје величанство

7. Наведи главни разлог због ког треба хвалити Јехову.

7 У Псалму 145:3 наводи се главни разлог због ког треба хвалити Јехову. Давид је у песми рекао: „Велик је Јехова и достојан хвале, величанство се његово не може достићи [’неистраживо је‘, NW].“ Јеховино величанство је несагледиво. Људи га не могу потпуно истражити, разумети нити докучити. Међутим, сигурно ће нам користити ако сада осмотримо неке примере који показују како је Јеховино величанство неистраживо.

8. Шта нам свемир открива о Јеховином величанству и моћи?

8 Покушај да се сетиш када си ноћу далеко од блештавог градског светла посматрао ведро небо. Зар те није задивио сјај мноштва звезда на мрачном небеском пространству? Зар ниси био подстакнут да славиш Јехову због његовог величанства које се огледа у томе што је створио сва та небеска тела? Међутим, оно што си видео био је само један сићушан делић мноштва звезда које припадају галаксији у којој се налази и наша планета. Процењује се да постоји преко стотину милијарди галаксија од којих се без телескопа могу видети само три. Заиста, безбројне звезде и галаксије које сачињавају огромни свемир сведоче о Јеховиној стваралачкој моћи и његовом неистраживом величанству (Исаија 40:26).

9, 10. (а) Како је Јеховино величанство дошло до изражаја у повезаности са Исусом Христом? (б) Како Исусово ускрсење треба да утиче на нашу веру?

9 Осмотри како се Јеховино величанство показује и на друге начине — у повезаности са Исусом Христом. Божје величанство се огледа и у томе што је створио свог Сина и еонима с њим сарађивао „на делу“ као с вештим градитељем (Пословице 8:22-31). Колико је величанствена Јеховина љубав видело се када је дао свог јединорођеног Сина као откупну жртву за човечанство (Матеј 20:28; Јован 3:16; 1. Јованова 2:1, 2). Славно бесмртно духовно тело које је Јехова начинио за Исуса приликом његовог ускрсења далеко је изнад људских способности схватања (1. Петрова 3:18).

10 Приликом Исусовог ускрсења Јеховино неистраживо величанство дошло је до изражаја на многе упечатљиве начине. Бог је несумњиво обновио Исусово сећање о његовом учешћу у стварању како онога што је видљиво тако и онога што је невидљиво (Колошанима 1:15, 16). Ту спадају друга духовна створења, свемир, земља и сви облици живота који постоје на нашој планети. Осим што је свом Сину обновио спознање о свему што се током његовог предљудског постојања дешавало на небу и на земљи, Јехова му је вратио сећање и на оно што је доживео као савршени човек. Заиста, Исусово ускрсење показује колико је неистраживо Јеховино величанство. Штавише, то величанствено дело представља гаранцију да је и ускрсење других могуће. То треба да ојача нашу веру у то да Бог може да врати у живот милионе мртвих који су у његовом савршеном сећању (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 17:31).

Чудесна и силна дела

11. Које је велико дело Јехова започео на Пентекост 33. н. е.?

11 Јехова је након Исусовог ускрсења извршио још много величанствених и чудесних дела (Псалам 40:6). На Пентекост 33. н. е., створио је једну нову нацију, ’Израел Божји‘, која се састојала од Христових ученика помазаних светим духом (Галатима 6:16). Ова нова духовна нација на величанствен начин се проширила по целом тада познатом свету. И поред тога што је после смрти Исусових апостола настао отпад који је довео до стварања такозваног хришћанства, Јехова је и даље вршио чудесна дела како би остварио своју намеру.

12. Шта доказује чињеница да Библија постоји на свим данашњим главним језицима света?

12 Узмимо као пример то што је цела Библија сачувана и преведена на све главне језике којима се данас говори. Она је углавном превођена под тешким околностима и Сатанини заступници су често преводиоцима претили смрћу. Сасвим је сигурно да Библија није могла бити преведена на више од 2 000 језика да то није била воља Јехове Бога чије је величанство неистраживо!

13. Како се од 1914. године види Јеховино величанство на основу тога што намерава да уради помоћу свог Краљевства?

13 Јеховино величанство се види и на основу онога што намерава да уради помоћу свог Краљевства. На пример, 1914. године, он је за небеског краља поставио свог Сина Исуса Христа. Исус је убрзо предузео акцију против Сатане и његових демона. Они су били збачени с неба у близину земље, где сада чекају да буду бачени у бездан (Откривење 12:9-12; 20:1-3). Отада, Исусови помазани следбеници доживљавају све више прогонстава. Међутим, Јехова их подржава током овог времена Исусове невидљиве присутности (Матеј 24:3; Откривење 12:17).

14. Које је чудесно дело Јехова учинио 1919. године, и шта се тиме постигло?

14 Јехова је 1919. године учинио још једно чудесно дело које је показало колико је величанствен. Оживео је Исусове помазане следбенике, који су били у стању духовне неактивности (Откривење 11:3-11). Помазаници отада ревно проповедају добру вест о Краљевству које је успостављено на небу. Да би се употпунио број од 144 000, сакупљени су и преостали помазаници (Откривење 14:1-3). Надаље, Јехова је помоћу Христових помазаних следбеника положио темељ ’нове земље‘ — праведног људског друштва (Откривење 21:1). Али шта ће бити с том ’новом земљом‘ када сви верни помазаници оду на небо?

15. Које дело предводе помазани хришћани, и с којим резултатима?

15 Године 1935, кључни чланци у издањима овог часописа од 1. и 15. августа говорили су о ’великом мноштву‘, које се помиње у 7. поглављу Откривења. Помазани хришћани су тада ревно почели да траже људе из свих нација, племена, народа и језика како би заједно с њима обожавали Јехову. Ово „велико мноштво“ ће преживети предстојећу ’велику невољу‘ и имаће могућност да живи вечно у рају и никада неће престати да буде део те ’нове земље‘ (Откривење 7:9-14). Захваљујући делу проповедања о Краљевству и стварања ученика, које предводе помазани хришћани, више од шест милиона људи има наду да ће заувек живети на рајској земљи. Коме треба приписати заслугу што упркос противљењу Сатане и овог исквареног света постоји такав пораст? (1. Јованова 5:19) Све то је посредством свог духа могао да уради само Јехова (Исаија 60:22; Захарија 4:6).

Јеховин славни сјај и достојанство

16. Зашто људи не могу дословно видети ’славни сјај Јеховиног достојанства‘?

16 Никада неће бити заборављено ниједно од Јеховиних ’чудесних‘ и ’силних‘ дела. Давид је написао: „Нек сва колена хвале дела твоја и силу твоју казују! Ја ћу славну светлост величанства твога [’славни сјај достојанства твога‘, NW] казивати и дивна ћу дела твоја певати. Приповедаће људи силну моћ твоју а ја ћу казивати величанство твоје“ (Псалам 145:4-6). Међутим, колико је Давид могао да зна о Јеховином славном сјају кад се узме у обзир да је ’Бог Дух‘ и да га људи стога не могу видети? (Јован 1:18; 4:24).

17, 18. Како је Давид стекао још веће поштовање према ’славном сјају Јеховиног достојанства‘?

17 Премда није могао да види Бога, Давид је на многе начине могао да стекне још веће поштовање према његовом достојанству. На пример, могао је да чита библијске извештаје о Божјим силним делима, као што је уништење злог света у свеопштем Потопу. Давид је вероватно запазио како су египатски лажни богови били понижени када је Јехова избавио Израелце из ропства у Египту. Такви догађаји сведоче о Јеховином достојанству и величанству.

18 Давид је несумњиво стекао још веће поштовање према Божјем достојанству не само тако што је читао Писмо већ и тако што је дубоко размишљао о прочитаном. Рецимо, можда је дубоко размишљао о ономе што се догодило када је Јехова дао Закон Израелу. Том приликом су ударали громови, севале муње, такође се надвио густ облак и чуо врло гласан звук трубе. Гора Синај се затресла и била је обавијена димом. Окупљени у подножју те горе, Израелци су из ватре и облака чак чули „десет речи“ које им је Јехова саопштио преко анђела (Поновљени закони 4:32-36; 5:22-24; 10:4; Излазак 19:16-20; Дела апостолска 7:38, 53). Какво испољавање Јеховиног величанства! Они који воле Божју Реч дубоко размишљају о оваквим извештајима и не могу остати равнодушни пред ’славним сјајем Јеховиног достојанства‘. Данас, наравно, имамо читаву Библију која садржи многе славне визије које нам помажу да разумемо колико је Јехова величанствен (Језекиљ 1:26-28; Данило 7:9, 10; Откривење 4. поглавље).

19. Шта ће нам помоћи да стекнемо још веће поштовање према Јеховином достојанству?

19 Још нешто што је могло помоћи Давиду да разуме колико је Бог достојанствен било је проучавање закона које је Он дао Израелцима (Поновљени закони 17:18-20; Псалам 19:8-12). Послушност Јеховиним законима довела је до тога да нација Израел буде достојанствена и одвојена од свих других народа (Поновљени закони 4:6-8). Попут Давида и ми ћемо стећи још веће поштовање према Јеховином достојанству ако редовно читамо Писмо, дубоко размишљамо о њему и ревно га проучавамо.

Како су Божје особине величанствене!

20, 21. (а) Које се особине спомињу у Псалму 145:7-9 које уздижу Јеховино величанство? (б) Како Божје особине које су овде поменуте утичу на све оне који га воле?

20 Као што смо запазили, првих шест стихова 145. псалма пружају нам ваљане разлоге да хвалимо Јехову због његовог неистраживог величанства. У стиховима од 7 до 9 велича се Божје величанство тако што се указује на његове особине. Давид је испевао: „Нек се хвали велика доброта твоја и слави правда твоја. Милостив је и милосрдан Јехова, спор на гнев и пун доброте. Добар је Јехова свима и жалостив на сва дела своја.“

21 Давид овде истиче Јеховину доброту и праведност — особине које је Сатана Ђаво довео у питање. Како ове особине утичу на све оне који воле Бога и подлажу се његовом владању? Јеховина доброта и његово праведно владање толико радују његове обожаваоце да они не могу да престану да га хвале због тога. Штавише, Јехова је добар према „свима“. Надамо се да ће то још многима помоћи да се покају и да постану обожаваоци правог Бога док не буде прекасно (Дела апостолска 14:15-17).

22. Како се Јехова опходи према својим слугама?

22 Давид је сматрао вредним и особине на које је сам Бог скренуо пажњу када је ’прошао испред Мојсија и викнуо: Јехова, Јехова, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу‘ (Излазак 34:6). Давид је рекао: „Милостив је и милосрдан Јехова, спор на гнев и пун доброте.“ Иако је Јеховино величанство неистраживо, он се према својим слугама опходи с достојанством тако што милостиво поступа с њима. Он је изузетно милосрдан; спреман је да на основу Исусове откупне жртве опрости грешницима који се кају. Надаље, Јехова је спор на гнев, што његовим слугама пружа прилику да савладају слабости које би их спречиле да уђу у његов праведан нови свет (2. Петрова 3:9, 13, 14).

23. Коју ћемо важну особину размотрити у наредном чланку?

23 Давид уздиже Божју лојалну љубав. У ствари, преостали део 145. псалма показује како Јехова испољава ову особину и како се његове лојалне слуге одазивају на његову лојалну љубав. О томе ће бити речи у наредном чланку.

Како би одговорио?

• Које прилике имамо да „цео дан“ славимо Јехову?

• Који примери показују да је Јеховино величанство неистраживо?

• Како можемо стећи још веће поштовање према Јеховином славном достојанству?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Галаксије сведоче о Јеховиној величанствености

[Извор]

Courtesy of Anglo-Australian Observatory, photograph by David Malin

[Слика на 12. страни]

Како је Јеховино величанство дошло до изражаја у повезаности са Исусом Христом?

[Слика на 13. страни]

Израелци су видели Јеховин славни сјај када су примили Закон на гори Синај