Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дај славу Богу не човеку

Дај славу Богу не човеку

Дај славу Богу не човеку

ТОКОМ протеклих месеци, људи из свих крајева света који воле праведност имали су прилику да науче како да дају славу Богу, јер су били окупљени на Обласним конгресима Јеховиних сведока, „Дај славу Богу“. Хајде да направимо преглед тог поучног програма.

Они који су присуствовали овим Обласним конгресима имали су прилику да слушају тродневни програм који се темељио на Библији, док су они који су присуствовали посебним међународним скуповима слушали четвородневни програм. Све у свему, присутни су чули више од 30 програмских тачака темељених на Библији, укључујући и говоре који су повећали како њихово разумевање духовних ствари тако и цењење према њима. Такође су чули искуства која су ојачала њихову веру, видели приказе како практично применити библијска начела и костимирану драму која је предочила с којим су се изазовима суочавали хришћани из првог века. Ако си присуствовао једном од ових конгреса, зашто не би гледао своје белешке док читаш овај чланак? Сигурни смо да ћеш се тако подсетити на ту богату духовну гозбу, и да ће ти то бити поучно.

Тема првог дана: „Достојан си, Јехова... да примиш славу“

Након уводне песме и молитве, први говорник је срдачно поздравио све присутне говором који је био усредсређен на главни разлог за одржавање овог конгреса. Тема тог говора је била „Окупљени да славимо Бога“. Говорник је цитирао Откривење 4:11 и истакао тему конгреса. Брзо је прешао на ствар и објаснио шта значи дати славу Богу. Користећи књигу Псалама, показао је да славити Бога значи ’обожавати га‘, ’захваљивати му‘ и ’хвалити га‘ (Псалам 95:6, NW; 100:4, 5, NW; 111:1, 2).

Наредни говор имао је наслов „Благословљени су они који дају славу Богу“. Говорник је изнео једно занимљиво запажање. С обзиром да Јеховиних сведока има више од шест милиона у 234 земље широм света, може се рећи да они и дан и ноћ славе Јехову (Откривење 7:15). Интервју с неколико хришћанске браће и сестара који су у неком виду специјалне пуновремене службе био је посебан део ове програмске тачке који се присутнима нарочито допао.

Следећи говор имао је наслов „Стварство објављује Божју славу“. Премда то чине без гласа, дословна небеса уздижу Божју величанственост и помажу нам да будемо још захвалнији за његову бригу пуну љубави. То је било веома детаљно објашњено (Исаија 40:26).

Прогонство, противљење, светски утицај и грешне склоности представљају испит беспрекорности за праве хришћане. Зато је говор „Ходи у беспрекорности“ привукао пажњу присутних. У овој тачки је размотрен сваки стих 26. Псалма и интервјуисан је један Сведок школског узраста који се чврсто држи високих моралних мерила, и други који је много времена посвећивао сумњивој забави, али је предузео кораке да би савладао тај проблем.

Преподневни програм се завршио кључним говором „Пророчанске визије славе нас подстичу!“. Говорник је навео примере пророка Данила и апостола Јована и Петра, чија је вера била ојачана славним пророчанским визијама о успостављању и деловању Божјег Месијанског Краљевства. Указујући на оне који су можда изгубили из вида чињенице које јасно доказују да смо у времену краја, говорник је рекао: „Искрено се надамо да ће се они поново усредсредити на реалност Христове присутности у слави Краљевства и да ће уз помоћ коју добију моћи да обнове своју духовну снагу.“

Послеподневни програм је отпочео говором „Јеховина слава је откривена понизнима“. Говорник је показао како Јехова поставља пример у погледу понизности, иако је највиша Особа у свемиру (Псалам 18:35NW). Он има наклоност према онима који су заиста понизни, а противи се онима који се претварају да су такви. Можда су неки понизни само према себи равнима или својим претпостављенима, али грубо поступају са онима над којима имају ауторитет (Псалам 138:6).

Затим је било размотрено једно библијско пророчанство у симпозијуму у ком су били изнесени разни аспекти главне теме: „Амосово пророчанство — порука за наше време“. Указавши на Амосов пример, први говорник је скренуо пажњу на нашу одговорност да упозоравамо људе на Јеховин предстојећи суд. Тема његовог говора била је „Храбро говори Божју реч“. Други говорник је поставио следеће питање: „Да ли ће Јехова икада окончати зло и патњу на земљи?“ У том говору, који је имао наслов „Божји суд над злима“, показано је да је Божји суд увек заслужен, да је неизбежан и селективан. Последњи говорник у том симпозијуму говорио је на тему „Јехова испитује срце“. Они који желе да угоде Јехови послушаће речи које стоје у Амосу 5:15: „Мрзите на зло и добро волите.“

Алкохолна пића, као што је вино које весели срце, може и да се злоупотреби. У говору „Избегавај замку злоупотребе алкохола“, говорник је навео физичке и духовне опасности неумереног конзумирања алкохола, чак и ако се особа при томе не опија. Навео је следеће начело: Пошто толеранција према алкохолу варира од особе до особе, било која количина која угрожава твоју „мудрост и разборитост“ за тебе је превелика (Пословице 3:21, 22).

С обзиром да живимо у критичним временима, утеху је пружила тема „Јехова, наше ’утврђење у време невоље‘“. Оно што нам може помоћи да изађемо на крај с проблемима јесу молитва, свети дух и друштво сухришћана.

Последњи говор тог дана, „’Добра земља‘ — предслика раја“, закључен је изненађењем које је све обрадовало — објављивањем нове публикације која садржи мноштво библијских мапа! Она носи наслов Види добру земљу.

Тема другог дана: „Објављујте међу народима славу његову“

Након разматрања дневног цитата, изнесен је други симпозијум конгреса са темом „Одражавајмо попут огледала Јеховину славу“. У првом делу тог симпозијума с темом „Ширењем добре вести посвуда“, приказана су искуства из службе на терену. У другом говору, „Уклањањем копрене са оних који су заслепљени у духовном погледу“, приказано је како је извршена једна накнадна посета. У последњи говор тог симпозијума, с насловом „Чинећи то још потпуније у нашој служби“, били су укључени занимљиви интервјуи о искуствима из службе.

Следећи део програма носио је наслов „Омрзнути без разлога“. У ту тачку били су укључени охрабрујући интервјуи с верном браћом и сестрама који су помоћу снаге од Бога успели да остану беспрекорни упркос противљењу.

На сваком конгресу се с нестрпљењем ишчекује говор за крштење. Након њега следи подрањање под воду свих кандидата који испуњавају услове за то. Крштење у води је симбол потпуног предања Јехови. Зато је тема тог говора била сасвим одговарајућа „Живот у складу с нашим предањем слави Бога“.

Послеподневни програм је започео говором који је све присутне подстакао на самоиспитивање, а наслов тог говора је био „Гледај на истакнутост попут Христа“. Говорник је поменуо следећу занимљиву мисао: Истакнутост се стиче када се опонаша Христова понизност. Стога, хришћанин не треба да тежи за неком предношћу да би остварио личне амбиције. Он треба да се пита: ’Да ли сам спреман да обављам корисне послове које други можда неће одмах запазити?‘

Да ли си понекад уморан? Одговор је очигледан. Свима се допао говор „Уморни физички, али не и духовно“. Интервјуи дугогодишњих Сведока показали су да нас Јехова може ’ојачати посредством свог духа‘ (Ефешанима 3:16).

Великодушност није особина с којом се рађамо већ особина коју морамо развијати. Та кључна мисао била је наглашена у говору „’Будимо дарежљиви, спремни да делимо‘“. Било је постављено следеће питање које подстиче на размишљање: „Да ли смо вољни да проведемо бар мало времена с браћом и сестрама који су стари, болесни, утучени или усамљени?“

Пажњу присутних је заокупио говор „Чувајмо се ’гласа странаца‘“. У том говору су Исусови следбеници упоређени са овцама које слушају искључиво његов глас као ’врсног пастира‘, а не слушају „глас странаца“, то јест људи који су под утицајем Ђавола (Јован 10:5, 14, 27).

Да би песма једног хора била јасна, он мора да пева складно. Да би прославили Бога, прави обожаваоци широм света морају бити уједињени. Зато су у говору „Славимо Бога ’једним устима‘“ изнесене корисне смернице о томе како сви можемо говорити један „чист језик“ и „раме уз раме“ служити Јехови (Софонија 3:9NW).

Родитеље, посебно оне који имају малу децу, заиста је одушевио последњи говор тог дана, „Наша деца — драгоцено наслеђе“. Присутне је пријатно изненадило објављивање нове публикације од 256 страна. Књига Учи од Великог Учитеља помоћи ће родитељима да с децом, која су Божји дар, проводе време које ће бити за њихову духовну добробит.

Тема трећег дана: „Све чините на Божју славу“

И последњи дан конгреса започет је с духовним мислима и то подсетницима из дневног цитата. У првом делу програма за овај дан посебна пажња је посвећена породици. Први говор, „Родитељи, изграђујте своју породицу“, помогао је публици да се усредсреди на тај део програма. Након што је указао да су родитељи одговорни да се брину за материјалне потребе своје породице, говорник је истакао да они имају првенствену одговорност да се брину о духовним потребама деце.

Следећи говорник се обратио деци с говором „Како млади хвале Јехову“. Он је рекао да су млади као „роса“, зато што их има много и зато што њихова младалачка ревност представља окрепу. Одрасли су срећни што сарађују с њима у служби Јехови (Псалам 110:3). У овом говору је било и изврсних интервјуа с примерним младима.

Костимирана библијска драма представља узбудљиво обележје сваког Обласног конгреса тако да ни овај конгрес није био изузетак у том погледу. У драми „Храбро сведочити упркос противљењу“, био је приказан живот Исусових следбеника из првог века. Та драма није била само забавна већ, пре свега, поучна. Затим је уследио говор „Објављуј добру вест ’без престанка‘“, у ком су истакнуте неке главне мисли из драме.

Сви присутни су нестрпљиво ишчекивали врхунац недељног програма, јавно предавање „Ко данас даје славу Богу?“. Говорник је доказао да наука и религија у глобалу не славе Бога. Јеховино име данас истински слави само народ који носи то име, то јест они који проповедају истину, поучавајући друге о Јехови.

Након јавног предавања изнет је сажетак студијског чланка из Куле стражаре који је био на распореду за ту седмицу. Затим је уследио закључни говор „’Доносимо много плода‘ на Јеховину славу“. Изнесена је резолуција од десет тачака која се односила на разне начине на које слава може бити дата Створитељу Јехови. Говорник је позвао све присутне да се изјасне да ли желе да се усвоји та резолуција. На свим конгресима који су одржани широм планете заорило се једногласно: „Да!“

Конгрес је тако завршен, а његов мото „Дај славу Богу“ одзвањао је у ушима свакога ко је био присутан. Настојмо да, помоћу Јеховиног духа и видљивог дела његове организације, увек дајемо славу Богу — не човеку.

[Оквир⁄Слике на 23. страни]

Међународни конгреси

Четвородневни Међународни конгреси одржани су у Африци, Азији, Аустралији, Европи, Северној и Јужној Америци. Сведоци из читавог света били су позвани да буду делегати на овим скуповима. Захваљујући томе дошло је до „размене охрабрења“ између посетилаца и њихових домаћина (Римљанима 1:12). Учвршћена су стара познанства и склопљена нова. Посебно обележје ових конгреса био је део програма с насловом „Извештаји из других земаља“.

[Оквир⁄Слике на 25. страни]

Нове публикације које дају славу Богу

На Обласним конгресима „Дај славу Богу“ објављене су две нове публикације. Библијски атлас Види добру земљу има издржљиве корице и 36 страна на којима су мапе и фотографије географских појмова који се помињу у Библији. Ова брошура је у боји, и садржи мапе асирског, вавилонског, медо-персијског, грчког и римског царства. Постоје и посебне мапе на којима је приказана Исусова служба и ширење хришћанства.

Учи од Великог Учитеља је књига од 256 страна са око 230 слика. С децом се може провести много пријатног времена једноставно посматрајући слике и одговарајући на питања из књиге која подстичу на размишљање. Ова нова публикација је осмишљена да осујети Сатанин напад на младе чији је циљ да исквари њихов морал.

[Слика на 23. страни]

Мисионари су причали искуства која јачају веру

[Слике на 24. страни]

Крштење је било једно важно обележје конгреса „Дај славу Богу“

[Слике на 24. страни]

И млади и стари уживали су у библијској драми