Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обећања којима можеш веровати

Обећања којима можеш веровати

Обећања којима можеш веровати

БОЖЈИ пророк Михеј је знао да обећања често могу бити непоуздана. У његово време, чак се ни најблискијим пријатељима није могло веровати да ће увек одржати реч. Зато је Михеј упозорио: „У пријатеља немој мећати вере, не поуздај се ни у присног пријатеља; од оне која ти на крилу твоме лежи чувај врата уста својих“ (Михеј 7:5).

Да ли је Михеј дозволио да због те жалосне ситуације буде сумњичав према свим обећањима? Није! Он се потпуно поуздао у обећања која су долазила од Јехове, његовог Бога. Михеј је написао: „Ја ћу гледати ка Јехови, уздаћу се у Бога спасења свога“ (Михеј 7:7).

Зашто је Михеј имао такво поуздање? Зато што је знао да се Јехова увек држи своје речи. Све оно за шта се Бог заклео Михејевим прецима непогрешиво се испунило (Михеј 7:20). То што је Јехова у прошлости показао да је достојан поверења, дало је Михеју чврсту основу да верује да ће се Он и у будућности држати своје речи.

„Ништа није остало ненавршено“

На пример, Михеј је знао да је Јехова избавио Израелце из египатског ропства (Михеј 7:15). Исус Навин који је то доживео подстакао је сународнике да имају веру у сва Божја обећања. На основу чега? Он их је подсетио: „Признајте свим срцем својим и свом душом својом да није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш; све вам се испунило, ништа није остало ненавршено“ (Исус Навин 23:14).

Израелци су добро знали да је Јехова за њих учинио изванредне ствари. Он је испунио обећање које је дао њиховом богобојазном праоцу Аврахаму да ће његово потомство постати многобројно као звезде и да ће заузети Ханан. Јехова је такође рекао Аврахаму да ће његови потомци 400 година трпети невољу, али да ће се вратити у Ханан „у четвртом колену“. Све то се и десило (Постање 15:5-16; Излазак 3:6-8).

У данима Јаковљевог сина Јосифа, Израелци су били добро примљени у Египту. Касније су их Египћани сурово присилили на ропски посао, међутим, како је Бог и обећао, када су се смениле четири генерације од њиховог доласка у Египат, Аврахамови потомци су били ослобођени из ропства. a

Током наредних 40 година, Израелци су видели још доказа да Јехова увек испуњава своја обећања. Када су Амаличани без разлога напали Израелце, Бог се борио за свој народ и заштитио их. Он се бринуо за све њихове материјалне потребе током 40-годишњег напорног путовања кроз пустињу и на крају их је довео у Обећану земљу. Када је говорио о томе како је Јехова поступао с тим Аврахамовим потомцима, Исус Навин је с поуздањем могао рећи: „Ништа не изоста од свега добра што Јехова беше обрекао дому Израеловом. Све се испуни“ (Исус Навин 21:45).

Изгради веру у Божја обећања

Како можеш попут Михеја и Исуса Навина да изградиш веру у Јеховина обећања? Па, како обично стичеш поверење у некога? Настојиш да што више сазнаш о тој особи. На пример, док посматраш како се савесно труди да испуни сва своја обећања, ти видиш колико је та особа поуздана. Што је више упознајеш, то више поверења имаш у њу. Исто то можеш урадити да би изградио веру у Божја обећања.

Један начин на који то можеш да радиш јесте да размишљаш о стварству и о законима који владају у њему. Научници се ослањају на те законе, као што су они захваљујући којима деобом од само једне ћелије настају билиони ћелија које сачињавају твоје тело. У ствари, само је потпуно поуздани Законодавац могао поставити законе који управљају материјом и енергијом у свемиру. Сигурно можеш имати поверење у његова обећања, баш као што имаш поверење у законе који управљају његовим стварством (Псалам 139:14-16; Исаија 40:26; Јеврејима 3:4).

Јехова је преко пророка Исаије, Михејевог савременика, указао на тачно утврђену смену годишњих доба и задивљујући кружни ток воде како би илустровао поузданост својих речи. Кише падају сваке године. Натапају земљу и омогућавају људима да сеју и убирају плодове. Зато је Јехова рекао: „Ко што киша и снег падају са неба и не враћају му се а да нису земљу натопили и оплодили, и чинили да се биље пупи, и семење се сејачу дели, и хлеба ономе који се њиме храни, тако је и реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:10, 11).

Поуздана обећања о рају

Иако истраживање стварства може изградити твоје поверење у Створитеља, потребно је нешто више ако желиш да сазнаш за његова обећања која су описана као „реч која из уста [његових] излази“. Да би сазнао која су то обећања и да би могао да имаш поверење у њих, треба да истражиш од Бога надахнут извештај из Писма о његовој намери за земљу и о његовим поступцима с човечанством (2. Тимотеју 3:14-17).

Пророк Михеј је имао поверење у Јеховина обећања. Ти данас имаш прилику да читаш целу Библију, чак и онај део који није постојао у Михејево време. Док је читаш и размишљаш о њој, и ти можеш да изградиш веру у то да ће се Божја обећања испунити. Та обећања се не тичу само Аврахамових потомака, већ се тичу целог човечанства. Јехова је том богобојазном патријарху обећао: „У твом ће се породу [„сјемену“, ДК] благословити сви народи земље, јер си глас мој послушао“ (Постање 22:18). Основни део тог Аврахамовог ’семена‘, то јест потомства, јесте Месија, Исус Христ (Галатима 3:16).

Јехова ће се преко Исуса Христа побринути да послушно човечанство добије те благослове. Шта је Бог обећао да ће учинити у наше време? Пророчанске речи из Михеја 4:1, 2 дају одговор: „Доћи ће у току времена да ће се гора дома Јеховиног наврх гора утврдити и изнад брегова узвисити, и стицаће се ка њој народи. Многи ће народи к њој прилазити и говориће: Ходите да идемо на гору Јеховину, у дом Бога Јаковљева, да нас својим путевима учи, да његовим стазама ходимо.“

Они који се поучавају Јеховиним путевима ’од мачева својих раонике кују, од копаља својих српове‘. Више нису ратоборни. Ускоро ће земља бити пуна праведних људи, и неће бити никога ко би их плашио (Михеј 4:3, 4). Заиста, Божја Реч обећава да ће Јехова, помоћу Краљевства у рукама Исуса Христа, ослободити земљу од свих оних који угњетавају друге (Исаија 11:6-9; Данило 2:44; Откривење 11:18).

Чак и они који су патили и умрли, што је последица човекове побуне против Бога, биће ускрснути и имаће могућност да вечно живе на земљи (Јован 5:28, 29). Сатана и његови демони, узрочници зла, нестаће са земље и последице Адамовог греха биће отклоњене посредством Исусове откупне жртве (Матеј 20:28; Римљанима 3:23, 24; 5:12; 6:23; Откривење 20:1-3). Шта ће бити са послушним људима? Наравно, они ће бити благословљени вечним животом у савршеном здрављу на рајској земљи! (Псалам 37:10, 11; Лука 23:43; Откривење 21:3-5).

Каква дивна обећања! Међутим, да ли имаш разлога да верујеш у то? Буди сигуран да имаш. То нису обећања људи који можда имају добре намере, али немају моћ да своје замисли спроведу у дело. То су обећања Свемоћног Бога, који не може да лаже и који „није спор што се тиче свог обећања“ (2. Петрова 3:9; Јеврејима 6:13-18). Можеш имати потпуно поуздање у сва обећања која су записана у Библији, јер је Извор тих обећања ’Јехова, Бог истине‘ (Псалам 31:6).

[Фуснота]

a Види Insight on the Scriptures, 1. том, стране 911-12, који су објавили Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 6. страни]

„Није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш“ (ИСУС НАВИН 23:14).

[Слике на странама 4, 5]

Јехова је код Црвеног мора и у пустоши испунио обећања која је дао Израелцима

[Слике на 7. страни]

Јехова је испунио обећање које је дао Аврахаму. Његово Семе, Исус Христ, донеће благослове човечанству