Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Сите се дрвета Божја“

„Сите се дрвета Божја“

Драгуљи Јеховиног стварства

„Сите се дрвета Божја“

ДА ЛИ си икада у шуми посматрао како се зраци сунца пробијају кроз крошње високих стабала? Јеси ли слушао шум лишћа које трепери на поветарцу? (Исаија 7:2).

У многим подручјима, током једног годишњег доба лишће разног дрвећа као да пламти прошарано многим нијансама црвене, наранџасте, жуте и других боја. Па то је као да је шума у пожару! Како је то само у складу са овим узвиком: „Покликујте горе високе! И ви шуме са свим дрветима својим“ (Исаија 44:23). a

Скоро трећина земљине површине покривена је шумом. Шума и живот којим она врви на величанствен начин славе свог Дизајнера и Створитеља, Јехову Бога. „Хвалите Јехову“, певао је надахнути псалмиста, „родна дрвета и сви кедри“ (Псалам 148:7-9).

„Дрвеће је од пресудне важности за човеков живот, и у материјалном смислу, и кад је у питању човекова потреба за лепотом“, каже се у књизи The Trees Around Us. Шуме пружају заштиту, обезбеђују храну и свежу воду. Дрвеће такође омогућава да ваздух буде чист. Чудесним процесом фотосинтезе, лишће помоћу сунчеве светлости претвара угљен-диоксид, воду и минерале у хранљиве материје и кисеоник.

Шума је ремек-дело лепоте и дизајна. Огромно дрвеће обично представља најупечатљивији део шуме. Међу дрвећем буја папрат, маховина, пузавице, жбуње и трава. Ове биљке зависе од дрвећа, јер расту у његовој хладовини и упијају влагу коју оно производи.

Крајем године у неким листопадним шумама на површину од само пола хектара може да опадне и до десет милиона листова. Шта се дешава с тим лишћем? Инсекти, гљиве, црви и други организми сав тај органски материјал претварају у хумус, који је веома важан састојак плодног земљишта. Док ови нечујни радници припремају земљу за нову сезону, ништа не бива изгубљено.

Под тим покривачем од сасушеног лишћа, земљиште врви од живота. Према књизи The Forest, „око 1 350 створења... може се наћи на земљишту површине око 30 квадратних центиметара и дубине око 2,5 центиметра, а да и не помињемо милијарде микроскопских организама који се налазе у грумену земље који може стати на длан“. Осим тога, шума је препуна гмизаваца, птица, инсеката и сисара. Коме припада част за ту лепоту и разноликост? Сасвим је прикладно што Створитељ свега тога изјављује: „Моје [је] свеколико горско зверје [„животиње шумске“, NW] и све животиње на хиљаде по планинама“ (Псалам 50:10).

Неке животиње су створене са изузетном способношћу да спавају зимским сном и тако преживе оштру и хладну зиму, као и дуг период у ком нема довољно хране. Међутим, не спавају све животиње зимским сном. Чак и усред зиме може се видети крдо јелена како скакуће по ливади. Јелен не спава зимским сном нити прави залихе хране, већ иде у потрагу за храном брстећи танке гранчице и изданке, као што се види и на овој слици из Немачке.

У Писму се много говори о биљном свету. Према једном извештају, у Библији се помиње око 130 врста биљака, укључујући и тридесетак врста дрвећа. Говорећи о томе колико је значајно што се у Библији спомиње толико врста биљака, ботаничар Мајкл Зохари каже: „У обичној световној литератури, која није стручног карактера, не може се наћи указивање на толико различитих врста биљака повезаних с различитим сферама људског живота као што је то случај у Библији.“

Дрвеће и шуме су предивни дарови од нашег Створитеља пуног љубави. Ако си некада био у шуми, сигурно се слажеш са псалмистиним речима: „Сите се дрвета Божја, кедри Ливански, које он посади. На њима птице гнезда вију“ (Псалам 104:16, 17).

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2004, јануар/фебруар.

[Оквир⁄Слике на 9. страни]

Једно од најзанимљивијих дрвета на Блиском истоку јесте бадемово дрво. Рано у години — доста пре већине другог дрвећа — оно се буди из сна. Древни Јевреји су бадемово дрво звали дрво које се буди, мислећи при том на то што оно рано почиње да цвета. Бадемово дрво као да се буди обучено у нежнорозе или беле цветове (Проповедник 12:7).

Од отприлике 9 000 познатих врста птица, око 5 000 су птице певачице. Њихова песма нарушава тишину густих шума (Псалам 104:12). На пример, једна врста врапца има репертоар веселих песама. Сенице, као што је ова на слици, мале су птице певачице украшене упадљивом комбинацијом сиве, жуте и маслинастозелене боје (Псалам 148:1, 10).

[Слика на 9. страни]

Шума у Нормандији, у Француској