Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чијим обећањима можеш веровати?

Чијим обећањима можеш веровати?

Чијим обећањима можеш веровати?

„ВЕЛИКА му беху и обећања; њихова испуњења пак ништавна к’о што је сада он“ (Хенри VIII, од Вилијама Шекспира).

Велика обећања о којима је говорио Шекспир била су обећања енглеског кардинала Томаса Вулсија, који је имао велики утицај на политику Енглеске у 16. веку. Неки би рекли да се Шекспиров опис може применити на већину данашњих обећања. Људима се стално нешто обећава, али им се мало тога испуњава. Зато није тешко разумети зашто су постали сумњичави према свим обећањима.

Разочарања на претек

На пример, током ужасног рата на Балкану у 1990-им годинама, Савет безбедности Уједињених нација прогласио је босански град Сребреницу за „безбедну зону“. То је изгледало као засигурање међународне заједнице. Тако су мислиле хиљаде муслиманских избеглица у Сребреници. Па ипак, на крају то обећање о сигурном уточишту није значило баш ништа (Псалам 146:3). У јулу 1995, нападачка војска је једноставно потиснула снаге УН и заузела град. Више од 6 000 Муслимана је нестало, а најмање 1 200 муслиманских цивила било је убијено.

Неиспуњених обећања има много на свим подручјима живота. Људи осећају да су преварени, јер су из дана у дан бомбардовани „безбројним рекламама које су смишљене да их обману“. Они су разочарани зато што „на хиљаде политичара не испуњава обећања која дају у својим кампањама“ (The New Encyclopædia Britannica, том 15, страна 37). Религиозне вође које обећавају да ће се бринути за своја стада, и којима стада верују, често изиграју њихово поверење на најподлији начин. Чак и неке особе које раде у областима као што су просвета и здравство — особе које би требало да покреће саосећање и брига за друге — изневериле су поверење других и искористиле су или чак убиле неке за које је требало да брину. Није никакво чудо што нас Библија упозорава да не верујемо у све што се говори (Пословице 14:15).

Обећања која нешто значе

Наравно, неки људи стварно држе своју реч, чак и када их то скупо кошта (Псалам 15:4NW). Њихова реч је поуздана, и држе се својих обећања. Неки имају најбоље намере, и искрено желе да испуне своја обећања. Они су спремни и вољни да ураде оно на шта су се обавезали, али једноставно нису у могућности да то учине. Околности могу омести чак и најплеменитије планове (Проповедник 9:11).

Који год разлог да је у питању, реалност је да је многим људима тешко да верују било чијим обећањима. Зато се поставља питање: Да ли уопште постоје нека обећања у која се можемо поуздати? Да, постоје. То су обећања која се налазе у Божјој Речи, Библији. Зашто не би размотрио шта следећи чланак каже о томе? Попут милиона других, и ти ћеш можда закључити да се заиста можемо поуздати у Божја обећања.

[Извор слике на 3. страни]

AP Photo/Amel Emric