Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можеш задовољити своје духовне потребе

Како можеш задовољити своје духовне потребе

Како можеш задовољити своје духовне потребе

„УПРОТЕКЛОЈ деценији, више од 300 књига — почев од књиге Jesus CEO па све до књиге The Tao of Leadership — које говоре о томе како духовност особе утиче на посао који обавља, преплавиле су књижаре“, стоји у часопису U.S.News & World Report. То је одраз чињенице да у многим богатим земљама постоји све већа чежња за духовним вођством у животу. У часопису Training & Development, намењеном пословним људима, о томе је речено: „У време када технологија утиче на скоро сваки аспект живота, ми тражимо дубљи смисао и сврху живота и тежимо за већим личним задовољством.“

Где можеш пронаћи добро духовно вођство? Људи су у прошлости од организоване религије очекивали да им помогне да пронађу „дубљи смисао“ и „сврху“ живота. Данас су многи окренули леђа организованој религији. Анкетом која је спроведена међу 90 пословних људи на високим положајима откривено је да „људи праве велику разлику између религије и духовности“, наводи се у публикацији Training & Development. Испитаници су за религију рекли да је „нетолерантна и да разједињује људе“, а за духовност су рекли да је „универзална и свеобухватна“.

Многи млади људи у срединама које нису толико наклоњене религији, као што су Аустралија, Нови Зеланд, Уједињено Краљевство и Европа, такође примећују разлику између религије и духовности. Професорка Рут Вебер написала је за часопис Youth Studies Australia: „Већина младих људи верује у Бога или у неку натприродну силу, али они не гледају на цркву као на нешто што ће им помоћи да изразе своју духовност и не сматрају је важном.“

Права религија унапређује духовност

Разумљиво је што су људи скептични према религији. Многе религиозне организације дубоко су уплетене у политичке махинације и лицемерство, и упрљане су невином крвљу у безбројним религиозним ратовима. Међутим, неки који су одбацили религиозне организације које су због лицемерства и превара стекле лошу репутацију погрешили су што су одбацили и Библију мислећи да она одобрава такве поступке.

Библија у ствари осуђује лицемерство и безакоње. Исус је религиозним вођама свог времена рекао: „Тешко вама, писмозналци и фарисеји, лицемери, јер личите на окречене гробове, који споља стварно изгледају лепо, а изнутра су пуни мртвачких костију и свакакве нечистоће. Тако и ви, споља људима изгледате праведни, а изнутра сте пуни лицемерства и безакоња“ (Матеј 23:27, 28).

Штавише, Библија охрабрује хришћане да буду неутрални што се тиче политичких збивања. Она не подстиче вернике да убијају једни друге, већ да буду спремни да умру једни за друге (Јован 15:12, 13; 18:36; 1. Јованова 3:10-12). Уместо да буде „нетолерантна“ и да „разједињује људе“, права религија темељена на Библији јесте „свеобухватна“. Апостол Петар је рекао: „Бог није пристран, него му је у свакој нацији прихватљив онај који га се боји и чини оно што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35).

Библија — поуздан приручник за духовно здравље

Библија нам говори да су људи створени по Божјем обличју (Постање 1:26, 27). То не значи да људи физички личе на Бога већ да имају способност да одражавају Божје особине и да развијају духовност.

С обзиром да је тако, разумно је веровати да би нам Бог такође пружио могућност да задовољимо духовне потребе и показао нам како можемо да разликујемо шта је у духовном смислу корисно, а шта штетно за нас. Баш као што је Бог створио наше тело са изванредним имунолошким системом, који се бори против зараза и помаже нам да останемо здрави, он нас је створио и са савешћу, унутрашњим гласом који нам може помоћи да доносимо добре одлуке и да избегавамо оно што нам у духовном и физичком погледу може нашкодити (Римљанима 2:14, 15). Као што знамо, да би наш имунолошки систем функционисао, морамо редовно да га јачамо. Слично томе, своју савест треба да изграђујемо путем добре духовне исхране.

Исус је рекао која нам је врста хране потребна да бисмо остали духовно здрави: „Неће човек живети само од хлеба, него од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4). Јеховине изјаве су записане у његовој Речи Библији, и оне су ’корисне за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари‘ (2. Тимотеју 3:16). Према томе, на нама је да улажемо напор да узимамо ту духовну храну. Што се више трудимо да упознамо Библију и да примењујемо њена начела, то ће нам у духовном и физичком смислу бити боље (Исаија 48:17, 18).

Да ли је то вредно труда?

Руку на срце, да бисмо побољшали своје духовно здравље путем проучавања Библије треба да издвојимо време, а време је, како се чини, све већи луксуз. Међутим, награде су вредне труда! Прочитај како неки веома запослени људи објашњавају зашто им много значи то што одвајају време да би се бринули за своје духовно здравље.

Марина, лекарка, каже: „Никада нисам стварно размишљала о својој духовности док нисам почела да радим у болници и да дубоко саосећам с патњом других. Темпо живота и помагање људима који имају проблеме може постати превелик терет за оне који се баве овим послом. Зато сам схватила да морам да препознам своје духовне потребе и да их задовољим ако желим да у животу имам задовољство и мир.

„Сада проучавам Библију с Јеховиним сведоцима. Библијски студиј ми помаже да на један конструктиван начин преиспитам своје поступке и мотиве, и да навикнем да размишљам позитивније како бих одржала равнотежу у животу. Налазим велико задовољство у свом послу. Међутим, моје емоционално здравље се побољшало захваљујући библијском студију, јер ми он помаже да контролишем негативна осећања, да будем опуштенија и да се с људима опходим с више стрпљења и саосећања. Примена библијских начела такође је позитивно утицала на мој брак. Што је најважније, упознала сам Јехову и сада могу осетити деловање светог духа, што мом животу даје више смисла.“

Николас, архитекта, каже: „Пре него што сам почео да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима, нисам био заинтересован за духовне ствари. Једини циљ у животу био ми је да имам успешну каријеру. Путем библијског студија научио сам да то није све у животу и да вршење Јеховине воље доноси праву и трајну срећу.

„Световна каријера ми доноси извесно задовољство, али Библија ме је поучила колико је важно да нам живот буде једноставан и да будемо усредсређени на духовне ствари. Пошто поступамо у складу с тим, моја жена и ја смо избегли много стреса који са собом носи материјалистички начин живота. Стекли смо и много правих пријатеља међу особама које на живот гледају духовним очима као и ми.“

Винсент, адвокат, каже: „Успешна каријера може пружити неко задовољство. Међутим, схватио сам да је за срећу и унутрашње задовољство потребно много више. Сећам се да сам, пре него што сам сазнао за библијска учења о томе, у једном тренутку постао свестан да је живот тако бесмислен — родиш се, одрастеш, ступиш у брак, зарађујеш новац да би могао подизати децу, поучаваш их да и они раде то исто, и на крају остариш и умреш.

„Тек сам путем проучавања Библије с Јеховиним сведоцима добио задовољавајуће одговоре на своја питања о сврси живота. Упознао сам Јехову као особу и развио сам дубоку љубав према њему. То ми пружа основу да и даље на ствари гледам духовним очима док настојим да живим у складу с његовом намером. Сада смо и моја жена и ја задовољни зато што знамо да је наш начин живота смисаон колико год он то данас може да буде.“

Путем проучавања Библије, и ти можеш да пронађеш смисао живота. Јеховини сведоци ће ти радо помоћи. Попут Марине, Николаса и Винсента, и ти можеш осећати задовољство које произлази из учења о Јехови и његовој намери за човечанство, што укључује и тебе као појединца. Не само што ћеш сада доживети радост због тога што ће твоје духовне потребе бити задовољене већ ћеш стећи и наду у вечни живот у савршеном здрављу — што је нада коју могу имати само они који су „свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3).

Један начин да развијамо духовност јесте путем молитве. Исус је издвојио време да своје ученике поучи како да се моле, и тад их је поучио ономе што се обично назива Оченаш. Какво значење та молитва има данас за тебе? Како ти она може користити? У следећа два чланка пронаћи ћеш одговоре.

[Слике на 6. страни]

Марина

[Слике на 7. страни]

Николас

[Слике на 7. страни]

Винсент