Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Мења се сцена овог света“

„Мења се сцена овог света“

„Мења се сцена овог света“

„Ово кажем, браћо: преостало време је скраћено“ (1. КОРИНЋАНИМА 7:29).

1, 2. Које си промене у свету видео током свог живота?

 КОЈЕ си промене у свету видео током свог живота? Можеш ли да опишеш неке од њих? На пример, дошло је до напретка у медицини. Почетком 20. века, људи су у неким земљама у просеку живели мање од 50 година. Захваљујући истраживањима на подручју медицине, просечан животни век у тим земљама сада прелази 70 година! Помисли и на то колико нам значи када исправно користимо радио, телевизију, мобилни телефон и факс. Не треба превидети ни напредак који је постигнут на пољу образовања, саобраћаја и људских права, и све је то допринело да милиони људи боље живе.

2 Наравно, нису све промене донеле побољшање. Немогуће је затворити очи пред катастрофалним последицама све раширенијег криминала, наглог пада моралних вредности, све веће употребе дроге, растуће стопе развода, вртоглавог раста цена и све веће претње тероризма. Било како било, вероватно ћеш се сложити са следећим речима које је давно записао апостол Павле: „Мења се сцена овог света“ (1. Коринћанима 7:31).

3. Шта је Павле имао на уму када је написао да се ’мења сцена овог света‘?

3 Када је Павле записао ове речи, свет је упоредио с једном позорницом. Глумци на њој — људи из света политике, религије и друге познате личности — појаве се, одиграју своје улоге а затим на позорницу ступају други. То траје већ вековима. У протеклим временима, неке династије су владале деценијама или чак вековима, и промене су се споро дешавале. Данас није тако. Ток историје се може променити у делићу секунде, колико је атентатору потребно да испали метак и погоди свој циљ! Заиста, у овим бурним временима не знамо шта ће донети сутрашњи дан.

4. (а) Које уравнотежено гледиште о догађајима у свету хришћани треба да имају? (б) Које ћемо две уверљиве линије доказа сада осмотрити?

4 Ако је свет позорница, а његове вође глумци, онда хришћани представљају публику. a Међутим, они „нису део света“ и зато нису превише заинтересовани за ову позоришну представу, нити за то који глумци играју у њој (Јован 17:16). Уместо тога, они с нестрпљењем ишчекују догађаје који ће показати да се ова драма ближи свом врхунцу — свом катастрофалном крају — јер знају да пре него што Јехова успостави дуго очекивани, праведни нови свет, овај систем мора престати да постоји. b Хајде зато да испитамо две линије доказа који показују да живимо у времену краја и да је нови свет надохват руке. Те линије доказа су (1) библијска хронологија и (2) све гора ситуација у свету (Матеј 24:21; 2. Петрова 3:13).

Тајна коначно откривена!

5. Шта су „одређена времена нација“, и зашто су значајна за нас?

5 Хронологија је грана науке која се бави датирањем догађаја. Исус је говорио о времену током којег ће владари овог света преузети водећу улогу, без утицаја Божјег Краљевства. То време је назвао „одређена времена нација“ (Лука 21:24). Божје небеско Краљевство ће на крају ’одређених времена‘ преузети власт и Исус Христ ће бити његов праведни Владар. Исус ће у почетку владати „усред непријатеља својих“ (Псалам 110:2). Затим ће, према Данилу 2:44, Краљевство „разбити и уништити“ све људске владавине, а оно ће вечно постојати.

6. Када су започела „одређена времена нација“, колико су трајала, и када су се завршила?

6 Када ће се окончати та „одређена времена нација“ и када ће Божје Краљевство завладати? Одговор, који је био ’запечаћен до времена краја‘ повезан је с библијском хронологијом (Данило 12:9). Док се то ’време краја‘ приближавало, Јехова је предузео кораке да одговор открије једној групи понизних изучавалаца Библије. Они су помоћу Божјег духа разумели да су „одређена времена нација“ отпочела уништењем Јерусалима 607. пре н. е. и да је требало да трају 2 520 година. На основу тога су закључили да је 1914. година обележила крај ’одређених времена нација‘. Такође су установили да је та иста година била почетак краја овог система ствари. С обзиром да проучаваш Библију, да ли би на основу Писма могао да објасниш како се долази до 1914. године? c

7. Који стихови нам помажу да закључимо када је почео, колико је трајао и када се завршио период од седам времена, поменут у књизи Данила?

7 Један кључ се крије у књизи Данила. Јехова је на почетку ’одређених времена‘, 607. пре н. е., уништио Јерусалим посредством вавилонског краља Навуходоносора. Он је преко тог владара открио да ће нације наставити да владају без Божјег уплитања током симболичних седам времена (Језекиљ 21:26, 27; Данило 4:16, 23-25). Колико је требало да трају тих седам времена? Према Откривењу 11:2, 3 и 12:6, 14, три и по времена износе 1 260 дана. Стога, седам времена морају трајати два пута дуже, то јест 2 520 дана. Да ли је то све што знамо? Није, с обзиром да је Јехова пророку Језекиљу, Даниловом савременику, пружио једно правило помоћу кога је могуће објаснити ту симболику: „Дајем ти по један дан за сваку годину“ (Језекиљ 4:6). Дакле, седам времена у ствари трају 2 520 година. Ако као полазну тачку употребимо 607. пре н. е. и на њу додамо 2 520 година, долазимо до закључка да је требало да се одређена времена заврше 1914. године.

Утврђено ’време краја‘

8. Који доказ можеш навести да су се услови у свету погоршали од 1914. године?

8 Оно што се од 1914. године догађа у свету потврђује да је малочас осмотрено разумевање, засновано на библијској хронологији, тачно. Сам Исус је рекао да ће ’свршетак система ствари‘ бити обележен ратовима, глађу и пошастима (Матеј 24:3-8; Откривење 6:2-8). Неоспорно је да се то догађа од 1914. године. Апостол Павле је додао још један детаљ тој слици када је рекао да ће доћи до значајне промене у међуљудским односима. Он је веома прецизно описао промене које сви видимо (2. Тимотеју 3:1-5).

9. Шта су неки људи рекли о приликама које владају у свету од 1914. године?

9 Да ли се „сцена овог света“ стварно толико променила од 1914. године? Професор Роберт Вол износи следеће запажање у књизи The Generation of 1914: „Људи који су преживели рат никако не могу да се ослободе уверења да је августа 1914. један свет престао да постоји, а други започео.“ Потврђујући ово, др Жорже А. Коста е Силва, директор одсека за ментално здравље при Светској здравственој организацији, написао је: „Живимо у времену муњевитих промена које проузрокују толико забринутости и стреса колико није виђено никада раније у људској историји.“ Да ли си то осетио на својој кожи?

10. Како нам Библија показује ко проузрокује све горе стање које од 1914. влада у свету?

10 Ко је крив за све горе стање у свету? Откривење 12:7-9 разоткрива кривца када каже: „Изби рат на небу: Михаило [Исус Христ] и његови анђели борили су се са змајем [Сатаном Ђаволом], и борили су се змај и његови анђели али он није надвладао, нити се за њих више нашло места на небу. И би збачен велики змај... који заводи целу настањену земљу.“ Дакле, за невоље је одговоран Сатана Ђаво и његово збацивање с неба 1914. године означило је почетак ’тешкоћа за земљу и море, јер је сишао, с великим гневом, знајући да има мало времена‘ (Откривење 12:10, 12).

Како ће се одиграти последњи чин

11. (а) Којим се методама Сатана служи да заведе „целу настањену земљу“? (б) На који је Сатанин подухват апостол Павле скренуо пажњу?

11 Сатана је свестан да му се приближава крај и зато се од 1914. све више труди да заведе „целу настањену земљу“. Тај од давнина вешти варалица ради иза кулиса и на позорницу поставља светске вође и људе који диктирају трендове (2. Тимотеју 3:13; 1. Јованова 5:19). Један од његових циљева јесте да превари људе и наведе их да мисле како им његов начин владања може донети прави мир. Гледајући у целини, његова пропаганда је била успешна јер су људи и даље оптимисти упркос томе што има све више доказа да се околности стално погоршавају. Апостол Павле је прорекао да ће непосредно пред крај овог система сатанска пропаганда доћи до изражаја на један упадљив начин. Он је написао: „Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘ тада ће изненадно уништење одмах доћи на њих као порођајни бол на трудну жену“ (1. Солуњанима 5:3; Откривење 16:13).

12. Какви се напори стално улажу не би ли се у нашем времену успоставио мир?

12 У недавним годинама, политичари су често користили фразу „мир и сигурност“ да би њом описали разноразна људска настојања. Чак су 1986. годину назвали Међународном годином мира, иако оно што се догађало те године уопште није било у складу с њеним називом. Да ли та настојања светских вођа представљају потпуно испуњење 1. Солуњанима 5:3 или је Павле указивао на неки конкретан догађај који ће бити тако великих размера да ће привући пажњу читавог света?

13. Прорекавши да ће доћи до повика „Мир и сигурност!“, с чиме је Павле упоредио уништење које ће уследити, и шта можемо да научимо из тога?

13 Пошто се библијска пророчанства често потпуно разумеју тек након испуњења, или док се испуњавају, мораћемо да сачекамо и видимо. Међутим, занимљиво је да је изненадно уништење, којем ће претходити повик „Мир и сигурност!“, Павле упоредио са порођајним боловима трудне жене. Током периода од око девет месеци, жена која је у другом стању постаје све свеснија да се у њој развија беба. Може да чује откуцаје срца своје бебе и осећа како се она помера у материци. Можда је беба понекад чак и удари. Ти знаци постају све очигледнији, док једног дана мајка не осети јак бол који указује да је стигао дуго очекивани тренутак — рођење детета. Исто тако, на какав год се начин буде испунило пророчанство о повику „Мир и сигурност!“, то ће водити до изненадног, болног, али на крају ипак срећног догађаја — до уништења зла и почетка новог света.

14. Којим ће се редоследом одигравати будући догађаји, и какав ће бити исход?

14 Предстојеће уништење ће за верне хришћане, који ће тада бити у улози публике, бити страхопоштовања вредан догађај. Пре свега, краљеви земље (политички део Сатанине организације) напашће присталице Вавилона Великог (религиозног дела) и уништиће их (Откривење 17:1, 15-18). Дакле, доћи ће до невероватног заплета. Сатанино краљевство ће се унутар себе разделити и сукобити, а Сатана ће бити немоћан да то спречи (Матеј 12:25, 26). Јехова ће ставити у срце краљева земље да „изврше његову мисао“, наиме да очисте земљу од његових религиозних противника. Након уништења криве религије, Исус Христ ће као предводник кренути са својим небеским војскама и потпуно ће сатрти преостали део Сатанине организације — трговину и политику. На крају, сам Сатана ће бити онемогућен да делује. То ће бити знак да је време да се спусти завеса и тако ће се завршити ова драма која је трајала тако дуго (Откривење 16:14-16; 19:11-21; 20:1-3).

15, 16. Како на наш живот треба да утиче подсетник да је ’преостало време скраћено‘?

15 Када ће се све ово десити? Дан и час не знамо (Матеј 24:36). Међутим, знамо да је ’преостало време скраћено‘ (1. Коринћанима 7:29). Зато је изузетно важно да то време мудро користимо. Како то можемо чинити? Као што објашњава апостол Павле, морамо свакодневно од онога што није тако важно ’искупљивати себи повољно време‘ за важније ствари. Зашто то треба да радимо? „Јер су дани зли.“ И кад ’запазимо шта је Јеховина воља‘ за нас, нећемо траћити ово мало драгоценог времена што је преостало (Ефешанима 5:15-17; 1. Петрова 4:1-4).

16 Како на нас лично треба да утиче то што знамо да ће читав светски систем бити уништен? Апостол Петар је записао неке мисли које нам могу користити: „Будући да све то тако треба да се распадне, какве онда особе треба ви да будете у делима која припадају светом понашању и оданости Богу!“ (2. Петрова 3:11). Дајмо све од себе да будемо такве особе! У складу с Петровим мудрим саветом, треба да (1) добро пазимо на наше понашање како бисмо били сигурни да је свето и (2) да се постарамо да наша ревност у Јеховиној служби увек буде одраз дубоке љубави према њему.

17. Од којих Сатаниних замки морају да се чувају верни хришћани?

17 Љубав према Богу помоћи ће нам да нас не привуку примамљивости овог света. С обзиром на оно што предстоји садашњем систему ствари, било би опасно да нас његов начин живота који је усмерен на задовољства опчини својим сјајем. Премда живимо и радимо у овом свету, требало би да послушамо мудар савет да не користимо свет у потпуности (1. Коринћанима 7:31). У ствари, морамо дати све од себе да нас не заведе светска пропаганда. Овај свет неће успети да пронађе решења за проблеме који га погађају. Он неће трајати вечно. Зашто можемо да будемо толико сигурни у то? Зато што Божја надахнута Реч каже: „Свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17).

Најбоље тек предстоји!

18, 19. Које промене једва чекаш да се одиграју у новом свету, и зашто се исплати чекати их?

18 Јехова ће ускоро спустити завесу пред Сатаном и његовим присталицама. Након тога ће верни људи који буду преживели крај овог система почети да уз Божји благослов мењају кулисе и постављају ’сцену‘ која ће трајати заувек. Рат више неће кварити ту сцену, јер ће Бог ’до краја земље прекинути ратове‘ (Псалам 46:10). Уместо несташица хране, „биће пшенице у земљи изобиља“ (Псалам 72:16). Више неће бити затвора, полицијских станица, сексуално преносивих болести, нарко-дилера, бракоразводних парница, стечаја и тероризма (Псалам 37:29; Исаија 33:24; Откривење 21:3-5).

19 Спомен-гробови ће бити испражњени и на сцену ће ступити нови глумци — милијарде ускрснулих. Каква ће само радост бити када се једна генерација уједини с другом и када вољене особе које су дуго биле раздвојене падну једне другима у срдачан загрљај! На крају ће сви обожавати Јехову (Откривење 5:13). Када те промене буду окончане, завеса ће бити подигнута и откриће се земља која је претворена у рај. Како ћеш се осећати док будеш посматрао ту сцену? Нема сумње да ћеш бити подстакнут да ускликнеш: ’Толико сам чекао ово, али исплатило се!‘

[Фусноте]

a Павле је у другом контексту рекао да су помазани хришћани „позоришни спектакл свету, и анђелима, и људима“ (1. Коринћанима 4:9).

b На пример, што се тиче идентитета ’краља севера‘ који се помиње у Данилу 11:40, 44, 45, види књигу Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, стране 280-1.

c Сама Библија показује да је Јерусалим пао 70 година пре него што су се прогнани Јевреји 537. године пре н. е. вратили у своју домовину (Јеремија 25:11, 12; Данило 9:1-3). Ради детаљног разматрања ’одређених времена нација‘, види стране 95-7 књиге Расправљање на темељу Писма, коју су објавили Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

• Како се у данашње време испуњава то што је Павле рекао да се ’мења сцена овог света‘?

• Како библијска хронологија прецизно одређује завршетак ’одређених времена нација‘?

• Како променљива збивања у свету потврђују да 1914. година означава почетак ’времена краја‘?

• Како на нас треба да утиче чињеница да је ’преостало време скраћено‘?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

Тајна коначно откривена!