Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можеш изаћи на крај са неизвесношћу

Можеш изаћи на крај са неизвесношћу

Можеш изаћи на крај са неизвесношћу

„СИГУРНО!“ „Сто посто!“ „Гарантовано!“ Нема сумње да си много пута чуо изразе попут ових. Међутим, у свакодневном животу не постоји много тога у шта можемо бити сигурни. Живот је тако непредвидив да се често питамо да ли постоји ишта у шта можемо бити потпуно сигурни. Изгледа да су несигурност и неизвесност саставни део живота.

Разумљиво је што већина људи жели да они и њихова породица буду сигурни и срећни. Они напорно раде како би себи могли да приуште оно за шта сматрају да ће им пружити срећу и сигурност — а то су најчешће новац и материјалне ствари. Међутим, ти поседи могу у тренутку нестати услед земљотреса, урагана, неке несреће или злочина. Озбиљна болест, развод или губитак посла могу преко ноћи променити нечији живот. Истина, такве се ствари можда теби неће догодити. Па ипак, сама чињеница да се у сваком тренутку може десити нешто страшно изазива узнемиреност и бригу. Међутим, то није све.

Неизвесност је исто што и несигурност, коју један речник дефинише као „неизвесност у погледу веровања и ставова, што обично утиче на доношење одлука“. Штавише, према књизи Managing Your Mind, „када су неке важне ствари у животу неизвесне, то је главни узрок узнемирености и бриге“. Када осећање несигурности потраје, то може довести до узнемирености, фрустрације и гнева. Заиста, ако смо забринути због нечега што се може десити а и не мора, то може шкодити нашем менталном и физичком здрављу.

Због тога неки људи одлазе у другу крајност. Они имају став попут једног младића из Бразила који је рекао: „Зашто бити забринут због онога што ће се десити? Живимо за данас, а сутра како буде.“ Такво фаталистичко гледиште, став „једимо и пијмо“, води само до разочарања, боли и на крају до смрти (1. Коринћанима 15:32). Много је боље да се окренемо Створитељу, Јехови Богу, за кога Библија каже да код њега „нема промене у померању сенке“ (Јаков 1:17). Ако истражујемо Божју Реч Библију, пронаћи ћемо добре савете и вођство за суочавање са неизвесношћу у животу. Такође можемо разумети зашто има тако много неизвесности.

Зашто осећамо неизвесност

Писмо излаже реално гледиште о животу и помаже нам да развијамо исправан став према неизвесности и променама. Иако породичне везе, друштвени положај, интелигенција, добро здравље и томе слично могу пружити извесну меру сигурности, Библија показује да те ствари не треба узимати здраво за готово нити се треба надати да ће нам живот бити безбрижан. Мудри краљ Соломон је рекао: „Трку не добијају они који су хитрији, ни рат они који су храбрији, ни хлеб они који су мудрији, ни богатство они који су паметнији, ни наклоност они који су вештији“. Зашто? Зато што „све зависи од времена и од прилика“. Зато је Соломон упозорио: „Сличан је [човек] у томе риби која упада у мрежу, и птици која на замку налети! Као и оне, синови човечји улове се у зао час, кад он на њих изненада навали“ (Проповедник 9:11, 12).

Исус Христ је такође говорио о времену изузетно велике узнемирености и неизвесности које ће задесити читав један нараштај људи. Он је живописно рекао: „Биће знакова на сунцу и месецу и звездама, а на земљи мука међу нацијама, које не знају за излаз због хуке мора и његове узбурканости, док ће људи губити свест од страха и очекивања онога што долази на настањену земљу; јер ће се небеске силе уздрмати“. Па ипак, Исус је искреним људима који данас живе указао на нешто позитивно: „Кад видите да се то збива, знајте да је Божје краљевство близу“ (Лука 21:25, 26, 31). У складу с тим, уместо да будемо у страху због неизвесне будућности, вера у Бога нам помаже да иза те неизвесности видимо дивну, сигурну будућност.

„Потпуно сигурни с обзиром на своју наду“

Не можемо бити сигурни у све што чујемо, прочитамо и видимо, али зато имамо добар разлог да верујемо нашем Створитељу. Он није само Свевишњи већ је и Отац пун љубави који брине за своју земаљску децу. Бог је о својој речи рекао: „Не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:11).

Исус Христ је поучавао истини од Бога, и многи који су га слушали прихватили су је са уверењем и сигурношћу. На пример, искрени Самарићани рекли су жени која је пре њих разговарала са Исусом: „Више не верујемо због твојих речи; јер сами чусмо и знамо да је овај човек сасвим сигурно спаситељ света“ (Јован 4:42). Слично томе, упркос томе што живимо у несигурном времену, не треба да будемо несигурни у оно у шта верујемо.

Када су у питању религиозна веровања, многи сматрају да не треба да покушавамо да их разумемо, већ једноставно да верујемо у њих. Библијски писац Лука није имао такав став. Он је истраживао и пружио тачне информације како би други могли ’у потпуности спознати поузданост онога‘ што је написао (Лука 1:4). Наша породица и пријатељи који не деле наша религиозна уверења можда се плаше да ћемо се на крају разочарати, и зато је важно да будемо способни да бранимо своју веру (1. Петрова 3:15). Само ако тачно знамо разлоге због којих верујемо у нешто, можемо помоћи другима да се уздају у Бога. Библија описује Јехову следећим речима: „Он је стена наша! Савршено је његово дело, и прави су путеви његови; веран је он Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит“ (Поновљени закони 32:4).

Запази последњи део реченице: „Праведан је и истинит.“ Зашто можемо бити сигурни у то? Апостол Петар је у то био потпуно уверен. Он је једном римском официру и његовим укућанима рекао: „Заиста схватам да Бог није пристран, него му је у свакој нацији прихватљив онај који га се боји и чини оно што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35). Петар је то могао да каже јер је непосредно пре тога видео како је Бог управљао ситуацијом тако да је једна породица нејевреја, који су раније сматрани нечистим и неприхватљивим, постала Њему допадљива. Попут Петра, и ми можемо бити уверени да је Бог непристран и праведан јер својим очима видимо „велико мноштво“ људи — више од шест милиона њих — из више од 230 земаља света који су оставили пређашњи начин живота и ходе стазама праведности (Откривење 7:9; Исаија 2:2-4).

Као прави хришћани, не желимо да будемо фанатични нити догматични, већ понизни и разумни. Па ипак, ми нисмо несигурни у вези с нашим веровањима и оним што очекујемо у будућности. Апостол Павле је хришћанима из првог века написао: „Желимо да свако од вас показује ту исту марљивост да све до краја будете потпуно сигурни с обзиром на своју наду“ (Јеврејима 6:11). Слично томе, добра вест из Библије пружила нам је ’потпуно засигурање с обзиром на своју наду‘. Та нада, чврсто утемељена на Божјој Речи, „не води до разочарања“ (Римљанима 5:5).

Штавише, док поучавамо друге, ми смо потпуно уверени да добра вест из Библије може да донесе сигурност у духовном, па чак и у емоционалном и физичком погледу. Можемо се придружити Павлу који је рекао: „Добра вест коју проповедамо није [се] међу вама појавила само у речима него и у сили и у светом духу и у снажном уверењу“ (1. Солуњанима 1:5).

Садашњи благослови у духовној сигурности

Иако данас не можемо очекивати потпуну сигурност у животу, постоји нешто што можемо учинити да би наш живот био донекле стабилан и сигуран. На пример, помоћи ће нам редовно дружење с хришћанском скупштином на састанцима, јер се ту учимо исправним, здравим начелима и вредностима. Павле је написао: „Богатима у садашњем систему ствари нареди да не буду уображени, и да се не уздају у несигурно богатство, него у Бога, који нам све богато даје за уживање“ (1. Тимотеју 6:17). Тиме што су научили да се уздају у Јехову уместо у несигурне материјалне ствари или ужитке, многи су се ослободили узнемирености и фрустрација које су раније имали (Матеј 6:19-21).

У скупштини такође уживамо у срдачном братству, које нам пружа помоћ и подршку на многе начине. Једном приликом су апостол Павле и његови сарадници у путујућој служби били под „крајње великим притиском“ и ’нису били сигурни ни за свој живот‘. Где је Павле пронашао подршку и охрабрење? Наравно, његово поуздање у Бога никада није било пољуљано. И поред тога, њега су охрабрили и утешили сухришћани који су дошли да му помогну (2. Коринћанима 1:8, 9; 7:5-7). У данашње време, када избију природне катастрофе или када се догоде неке друге несреће, наша хришћанска браћа увек прва прискачу у помоћ да би пружила материјалну и духовну помоћ сухришћанима, као и другима којима је потребна.

Молитва нам такође може помоћи да се суочимо са неизвесношћу живота. Кад год се изненада нађемо под неким притиском, можемо да се обратимо свом небеском Оцу пуном љубави. „Јехова је јако уточиште потиштених, јако уточиште у тескоби“ (Псалам 9:10). Догађа се да неки родитељи својој деци не пруже увек потребну заштиту. Међутим, Бог је спреман да нам помогне да се суочимо с нашим страховима и осећањем неизвесности. Ако у молитви кажемо Јехови зашто смо узнемирени, можемо бити сигурни да ће он „учинити неизмерно више од свега што тражимо или замислимо“ (Ефешанима 3:20).

Да ли се редовно молиш Богу? Да ли си уверен да Бог чује твоје молитве? Једна девојчица из Сао Паула каже: „Мајка ми је рекла да треба да се молим Богу. Али ја сам се питала: ’Зашто да се обраћам некоме ко ми је непознат?‘ Међутим, Пословице 18:10 помогле су ми да схватим да нам је потребна Божја помоћ и да треба да му се обраћамо у молитви.“ У том стиху се каже: „Тврда кула име је Јеховино, к њој се праведник утиче и заклон налази.“ Заиста, како можемо развити поверење и поуздање у Јехову ако немамо навику да му се обраћамо? Да бисмо уживали у благословима духовне сигурности, треба сваког дана од срца да се молимо Јехови. Исус је рекао: „Зато будите будни, и усрдно се молите све време да бисте успели да умакнете свему овоме што треба да се догоди, и да станете пред Сина човечјега“ (Лука 21:36).

Још нешто у шта треба да будемо сигурни јесте наша нада у Божје Краљевство. Запази речи које су записане у Данилу 2:44: „Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати.“ Та нада је чврста и можемо бити сигурни у њу. Обећања која дају људи често не буду испуњена, али у Јеховину реч увек можемо имати поверење. Бог није непоуздан, већ је попут стене на коју се можемо ослонити. Наша осећања треба да буду као Давидова када је рекао: „Бог је стена моја која ме заклања, штит мој и сила избављења мога, високо уточиште моје и заклон мој. Спаситељу мој! ти мене од насиља чуваш!“ (2. Самуилова 22:3).

Раније поменута књига Managing Your Mind надаље запажа: „Што више неко размишља о лошим стварима које се могу десити, оне му постају реалније и све му је теже да види излаз.“ Зашто да будемо узнемирени због неизвесности као што је овај свет узнемирен? Заменимо осећање неизвесности осећањем сигурности коју нам Бог пружа. Имајући чврсту веру у Јеховина непогрешива обећања сигурни смо да се ’нико чија вера почива на њему неће разочарати‘ (Римљанима 10:11).

[Истакнути текст на 29. страни]

Божја Реч гарантује да ће човечанство у будућности доживети благослове

[Истакнути текст на 30. страни]

„Нико чија вера почива на њему неће се разочарати“

[Слика на 31. страни]

Добра вест о Краљевству пружа сигурност