Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Бори се у доброј борби вере“

„Бори се у доброј борби вере“

„Бори се у доброј борби вере“

ДА ЛИ можеш да замислиш војника који би се растужио када би му усред рата било речено: „Треба да одеш кући и да будеш мало са женом и децом“?

У време израелског краља Давида, један војник је добио управо такву заповест. Урију Хетејина је позвао лично краљ и послао га кући. Међутим, Урија је одбио да оде. Када су га упитали зашто се одлучио на тако необичан поступак, Урија је одговорио да су израелска војска и ковчег савеза, који је представљао Божју присутност, на бојном пољу. „А ја“, упитао је он, „да уђем у кућу своју да једем и пијем и да легнем са женом својом?“ Урија није могао ни да помисли на то у једном тако важном времену (2. Самуилова 11:8-11).

Уријин поступак намеће нам нека важна питања зато што се и у наше време води један рат. Тај рат сада бесни као ниједан до сада. У поређењу с тим ратом, у који си и ти укључен, два светска рата изгледају сасвим незнатно. На коцки је нешто изузетно вредно, а непријатељ је веома опасан. У овом рату није испаљен ниједан метак, није бачена ниједна бомба, али је добра ратна стратегија и те како потребна.

Пре него што се латиш оружја, треба да знаш да ли је исправно учествовати у том рату и за шта треба да се бориш. Да ли је вредно жртвовати се? Апостол Павле је у својој посланици Тимотеју разјаснио шта је сврха овог јединственог рата када је рекао: „Бори се у доброј борби вере.“ Дакле, у овом рату не треба да браниш неко утврђење, већ ’веру‘ — целокупну хришћанску истину која је откривена у Библији. Јасно је да мораш бити потпуно уверен у ту истину да би се борио за њу и победио (1. Тимотеју 6:12).

Мудар борац настоји да сазна какав му је непријатељ. Твој непријатељ у овом рату има иза себе године и године искуства у ратној стратегији, и на располагању су му огромна средства и изузетно моћно оружје. Поврх тога, он је надљудско биће. Зао је, свиреп и бескрупулозан. У питању је Сатана (1. Петрова 5:8). Дословно оружје, лукавство и препреденост људи немоћни су пред овим противником (2. Коринћанима 10:4). Које оружје можеш да користиш у овом рату?

Најважније оружје је ’мач духа, то јест, Божја реч‘ (Ефешанима 6:17). Апостол Павле указује колико је то оружје ефикасно: „Божја реч је жива и има моћ и оштрија је од сваког двосеклог мача и продире чак дотле да раздваја душу и дух, зглобове и њихову мождину, и може разабрати помисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12). Пошто је то оружје толико оштро, толико прецизно да може да разоткрије мисли и мотиве неке особе, с њим се мора руковати врло пажљиво.

Вероватно знаш да је једној војсци и најсавременије наоружање бескорисно ако војници не знају да рукују њиме. Слично томе, и теби је потребна обука да би ефикасно руковао својим мачем. Срећом, на располагању ти је обука коју пружају врло искусни борци. Исус је те инструкторе назвао ’верним и разборитим робом‘ и њима је поверена одговорност да његовим следбеницима пружају правовремену духовну храну, то јест обуку (Матеј 24:45). Ову класу роба можеш препознати по томе што се залаже у поучавању и по томе што пружа правовремена упозорења у вези с тактикама које непријатељ користи. Докази говоре да се ради о духом помазаним члановима хришћанске скупштине Јеховиних сведока (Откривење 14:1).

Та класа роба не задржава се само на пружању упутстава. Она показује дух апостола Павла који је скупштини у Солуну написао следеће: „Били смо благи међу вама, као кад мајка дојиља негује своју децу. Тако смо, имајући нежну наклоност према вама, били спремни да вам дамо не само Божју добру вест него и нашу душу, јер смо вас заволели“ (1. Солуњанима 2:7, 8). Сваки хришћански војник треба да искористи ту обуку пружену с пуно љубави.

Потпуна ратна опрема

Да би се заштитио, на располагању ти је потпуна симболична ратна опрема. Списак тога шта све спада у ратну опрему можеш наћи у Ефешанима 6:13-18. Војник који је опрезан неће себе изложити опасности ако примети да му недостаје неки део духовне опреме или ако види да је неком делу потребна поправка.

Хришћанин треба да има потпуну ратну опрему, али је за њега посебно важан велики штит вере. Павле се овако изразио: „Изнад свега, узмите велики штит вере, којим ћете моћи да погасите све горуће стреле злога“ (Ефешанима 6:16).

Велики штит, који се некада користио да би заклонио читаво тело, овде представља квалитет вере. Мораш имати снажну веру у Јеховино вођство и ни мало не смеш сумњати у то да ће се испунити сва његова обећања. У ствари на њих треба да гледаш као да су се већ испунила. Немој ни за тренутак да посумњаш у то да ће читав Сатанин систем ускоро бити уништен, да ће земља бити претворена у рај и да ће људи који су лојални Богу постати савршени (Исаија 33:24; 35:1, 2; Откривење 19:17-21).

Међутим, у овом неуобичајеном рату који се сада води, потребно ти је још нешто — пријатељ. У рату се склапају блиска пријатељства док војници храбре и штите једни друге, а понекад се догоди и да једни другима спасу живот. Премда је важно имати саборце, да би преживео овај рат неопходно ти је пријатељство самог Јехове. Након што је набројао шта све спада у ратну опрему, Павле је рекао следеће: „Док се сваким обликом молитве и усрдног мољења у духу молите у свакој прилици“ (Ефешанима 6:18).

Сви ми волимо да будемо у друштву блиског пријатеља. Тражимо прилике да с њим проводимо време. Када с Јеховом редовно разговарамо у молитви, свеснији смо да је он стваран, пријатељ у кога можемо имати поверења. Ученик Јаков нас је охрабрио: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8).

Непријатељеве тактике

Борба против овог света понекад може изгледати као пролазак кроз минско поље. Осим тога, непријатељ те може напасти из било ког правца покушавајући да те ухвати неспремног. Међутим, буди сигуран да ти Јехова пружа сву потребну заштиту (1. Коринћанима 10:13).

Непријатељ ти може задати ударац нападом на библијске истине које сачињавају сами темељ твоје вере. Отпадници желе да те победе и у ту сврху служе се слаткоречивошћу, ласкањем и извртањем чињеница. Међутим, отпадницима није стало до твоје добробити. У Пословицама 11:9 стоји: „Злобник [„отпадник“, NW] устима својим ближњег свог упропашћује, али мудрост избавља праведне“ (Пословице 11:9).

Било би погрешно ако би мислио да треба да слушаш отпаднике или да читаш оно што пишу како би могао да побијеш њихове аргументе. Њихово изопачено, отровно резоновање може нашкодити твојој духовности и може утицати на твоју веру попут гангрене која се врло брзо шири (2. Тимотеју 2:16, 17). Уместо тога, гледај на отпаднике онако како Бог гледа на њих. Јов је рекао о Јехови: „Отпадник пред њега не може доћи“ (Јов 13:16NW).

Непријатељ може покушати да примени и другачију тактику — тактику с којом је донекле био успешан. Када би за време војног похода војници били намамљени да се упусте у неморално, разуздано понашање, то би могло изазвати пометњу.

Светска забава, као што су неморални филмови и телевизијске емисије, као и дивља музика, представљају ефикасан мамац. Неки тврде да могу да гледају неморалне сцене и да читају неморално штиво, а да то не утиче на њих. Па ипак, једна особа која је редовно гледала неморалне филмове отворено је признала: „Те сцене никако не можеш да избришеш из главе, и што више размишљаш о томе то све више затичеш себе како желиш да радиш оно што си видео... Ти филмови те наводе да мислиш како стварно нешто пропушташ.“ Да ли се исплати да ризикујеш да будеш рањен у овом подмуклом нападу?

Још једна стрела коју непријатељ има у свом арсеналу јесте замка материјализма. Ту опасност је понекад тешко препознати зато што сви имамо материјалне потребе. Потребни су нам кров над главом, храна и одећа, а и поседовање лепих ствари само по себи није лоше. Опасност лежи у човековом ставу. Новац може постати важнији од духовних ствари. Могли бисмо постати љубитељи новца. Треба да подсећамо себе да богатство има ограничену вредност. Оно је пролазно, док ће духовно богатство трајати заувек (Матеј 6:19, 20).

Уколико је морал војске ослабљен, мање су и шансе да ће победити. „Ако клонеш у невољи, скратиће ти се сила“ (Приче Соломунове 24:10ДК). Још једно оружје којим Сатана вешто рукује јесте обесхрабрење. Уколико „као кацигу [будеш носио] наду спасења“, то ће ти помоћи да се бориш против обесхрабрења (1. Солуњанима 5:8). Труди се да имаш снажну веру какву је имао Аврахам. Он није оклевао када му је било речено да свог јединог сина Исака принесе на жртву. Веровао је да ће Бог испунити обећање да ће се сви народи благословити преко његовог потомства и да Бог може да подигне Исака из мртвих ако то буде потребно да би испунио то обећање (Јеврејима 11:17-19).

Немој се предати

Можда неки који су се дуго храбро борили сада осећају све већи умор и зато се више не боре са оним истим жаром. Пример Урије, који је поменут на почетку овог чланка, може помоћи свима онима који учествују у овом рату да задрже исправан став. Многи наши хришћански саборци подносе невоље, изложени су опасностима или трпе услед хладноће и глади. Попут Урије, било би добро да ни ми не размишљамо о свим удобностима које бисмо сада могли да имамо, нити да попустимо жељи да лагодно живимо. Желимо да останемо уз Јеховину велику војску лојалних бораца и да се боримо све док не добијемо величанствене благослове који нас очекују (Јеврејима 10:32-34).

Било би опасно да се опустимо мислећи да ће се завршни напад одиграти у далекој будућности. Пример краља Давида указује на ту опасност. Он из неког разлога није отишао у рат са својом војском. То је довело до тога да је починио озбиљан грех због чега је до краја живота трпео бол и патњу (2. Самуилова 12:10-14).

Да ли вреди борити се у овом рату, пролазити кроз патње које битке носе са собом, трпети исмевање и одрицати се светских задовољстава? Они који се успешно боре у овом рату слажу се да оно што свет има да понуди изгледа привлачно, попут неког светлуцавог декоративног предмета који у ствари нема никакву вредност (Филипљанима 3:8). Поврх тога, та задовољства често проузрокују бол и разочарање.

Хришћанин који учествује у овом духовном рату има блиске пријатеље, чисту савест и предивну наду. Духом помазани хришћани радују се бесмртном животу на небу са Исусом Христом (1. Коринћанима 15:54). Већина хришћанских бораца има наду да ће као савршени људи живети у рају на земљи. Нема сумње да су такве награде вредне било какве жртве. Ако останемо верни, победа нам је загарантована, што се не може рећи за ратове који се воде у свету (Јеврејима 11:1). С друге стране, овај свет који лежи у Сатаниној власти биће потпуно уништен (2. Петрова 3:10).

Док се и даље бориш, присети се онога што је Исус рекао: „Будите храбри! Ја победих свет“ (Јован 16:33). Победио је захваљујући томе што је остао будан и што је у кушњи чувао своју беспрекорност. То можемо и ми.

[Истакнути текст на 27. страни]

Није испаљен ниједан метак, није бачена ниједна бомба, али је добра ратна стратегија и те како потребна

[Истакнути текст на 30. страни]

Ако останемо верни, победа нам је загарантована

[Слика на 26. страни]

Кацига спасења помоћи ће нам да се боримо против обесхрабрења

Користи велики штит вере како би одбио Сатанине „горуће стреле“

[Слика на 28. страни]

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

[Слика на 29. страни]

Треба да верујемо да ће се Божја обећања испунити