Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остани непорочан чувајући своје срце

Остани непорочан чувајући своје срце

Остани непорочан чувајући своје срце

„Изнад свега срце своје чувај, јер су у њему извори живота“ (ПОСЛОВИЦЕ 4:23).

1-3. (а) Како људи често показују да не цене своју непорочност? Прикажи. (б) Зашто је важно да размотримо колико је вредна непорочност?

 СЛИКА је можда деловала старомодно. Можда се није уклапала у кућни амбијент. Шта год да је био разлог, њен власник је очигледно сматрао да му није потребна. Завршила је у продавници половне робе изложена по цени од 25 евра. Међутим, неколико година касније, процењено је да вреди скоро милион евра! Испоставило се да је та слика изузетно ремек-дело. Замисли само како се осећао бивши власник, који је потценио ово благо!

2 То често може бити случај и с непорочношћу неке особе, то јест с њеном моралном чистоћом. Многи људи данас не цене довољно своју непорочност. Неки је сматрају старомодном и зато мисле да се не уклапа у савремени начин живота. Зато се ње одричу по врло ниској цени. Неки замењују своју непорочност за неколико тренутака сексуалног задовољства. Други је жртвују надајући се да ће стећи бољи углед код својих вршњака или особа супротног пола (Пословице 13:20).

3 Многи прекасно схвате колико им је непорочност у ствари била драгоцена. Губитак непорочности често је трагичан. Библија каже да последице неморала могу бити попут отрова, то јест ’горке као пелен‘ (Пословице 5:3, 4). С обзиром да је неморал данас тако раширен, како можеш ценити и задржати своју непорочност? Усредсредићемо се на три међусобно повезана корака која можемо предузети у том правцу.

Чувај своје срце

4. Шта је симболично срце, и зашто треба да га чувамо?

4 Ако желиш да останеш непорочан, од пресудне је важности да чуваш своје срце. Библија каже: „Изнад свега срце своје чувај, јер су у њему извори живота“ (Пословице 4:23). Шта је ’срце‘ о ком се овде говори? То није дословно већ симболично срце. То је твоја унутрашња личност која укључује твоје мисли, осећања и мотиве. Библија каже: „Љуби Јехову, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом“ (Поновљени закони 6:5, курзив наш). Исус је за ову заповест рекао да је важнија од свих осталих (Марко 12:29, 30). Јасно је да је наше срце драгоцено и да га зато вреди чувати.

5. Како срце може у исто време да буде и драгоцено и опасно?

5 Међутим, Библија каже и да је ’срце изнад свега превртљиво и опако‘ (Јеремија 17:9). Како срце може бити превртљиво — опасно по нас? Па, на пример, аутомобил може бити користан, и у хитним ситуацијама може чак и да спасе нечији живот. Међутим, ако га возач не држи стално под контролом управљајући воланом, тај исти аутомобил лако може да одведе у смрт. Слично томе, уколико не чуваш своје срце, бићеш препуштен на милост и немилост својим жељама и поривима који те могу одвести у пропаст. Божја Реч каже: „Безуман је ко се у своје срце узда, ал’ ко мудро ходи наћи ће спасење“ (Пословице 28:26). Заиста, ако се за вођство обратиш Божјој Речи, баш као што би пре поласка на пут погледао карту, тада ћеш мудро ходити и избећи ћеш невољу (Псалам 119:105).

6, 7. (а) Шта је светост, и зашто је важна за Јеховине слуге? (б) Како знамо да несавршени људи могу да одражавају Јеховину светост?

6 Срце само по себи не тежи ка непорочности. Морамо га усмеравати ка томе. Да бисмо у томе успели, може нам бити од помоћи ако размишљамо колико је непорочност у ствари вредна. Ова особина је уско повезана са светошћу, која означава чистоту и одвојеност од грешности. Светост је важна особина која је део саме природе Јехове Бога. Стотине библијских стихова повезују ту особину с Јеховом. Штавише, Библија каже да „светост [„припада“, NW] Јехови“ (Излазак 28:36). Међутим, каква веза постоји између те узвишене особине и нас несавршених људи?

7 Јехова нам у својој Речи каже: „Будите свети, јер сам ја свет“ (1. Петрова 1:16). Да, можемо опонашати Јеховину светост; можемо бити чисти пред њим и остати непорочни. Стога, када се уздржавамо од срамотних поступака који нас могу упрљати, ми посежемо за узвишеном и величанственом предношћу — да одражавамо једну прелепу особину Свевишњег Бога! (Ефешанима 5:1). Не треба да закључимо да је то недостижно, јер Јехова је мудар и разуман Господар који никада не тражи од нас више него што можемо да урадимо (Псалам 103:13, 14; Јаков 3:17). Истина, да бисмо остали непорочни у духовном и моралном погледу, потребан је труд. Међутим, апостол Павле је запазио да ’искреност и честитост припадају Христу‘ (2. Коринћанима 11:3). Зар Христ и његов Отац нису заслужили да се свим силама трудимо да останемо морално честити? На крају крајева, никада нећемо успети да им се одужимо за сву љубав коју су показали према нама (Јован 3:16; 15:13). За нас је предност што чистим, моралним животом можемо да изразимо захвалност за све то. Ако на такав начин размишљамо о својој непорочности, ценићемо је и чуваћемо своје срце.

8. (а) Како можемо хранити симболично срце? (б) Шта наши разговори могу открити о нама?

8 Захваљујући духовној храни коју узимамо, можемо сачувати своје срце. Ум и срце треба редовно да хранимо добром духовном храном и треба да будемо усредсређени на добру вест о Божјем Краљевству (Колошанима 3:2). То треба да се види и по нашим разговорима. Ако смо познати по томе што се наши разговори стално врте око телесних ствари и неморала, тада откривамо шта се налази у нашем срцу (Лука 6:45). Уместо тога, будимо познати по томе што говоримо о духовним и изграђујућим стварима (Ефешанима 5:3). Постоје озбиљне опасности које морамо избегавати како бисмо сачували своје срце. Хајде да осмотримо две такве опасности.

Бежи од блуда

9-11. (а) Зашто су они који игноришу савет из 1. Коринћанима 6:18 у већој опасности да почине неморал? Илуструј. (б) Шта ћемо избегавати уколико бежимо од блуда? (в) Који нам је изврстан пример оставио верни Јов?

9 Јехова је надахнуо апостола Павла да запише један савет који је многима помогао да сачувају своје срце и остану непорочни. Павле је рекао: „Бежите од блуда“ (1. Коринћанима 6:18). Запази да он није само рекао: „Избегавајте блуд.“ Хришћани треба да учине више од тога. Они треба да беже од неморала баш као што би бежали кад би им живот био у опасности. Ако игноришемо тај савет, у већој смо опасности да починимо неморал и изгубимо Божју наклоност.

10 Да то прикажемо: Мајка је окупала и обукла свог синчића спремајући га за један важан догађај. Он пита да ли може да се игра напољу док не крену и она му каже да може, али под једним условом. „Не прилази ни близу баре“, каже она. „Тешко теби ако се испрљаш.“ Међутим, за неколико минута види га на самој ивици баре. Није се испрљао — барем не још. Ипак, није ни послушао мајку која му је рекла да не прилази ни близу баре и готово је сигурно да ће упасти у невољу (Пословице 22:15). Многи млади и одрасли од којих се очекује да буду пажљивији праве сличну грешку. На који начин?

11 У овом времену када су се многи предали „срамним полним похотама“, створена је читава индустрија која унапређује недопуштене полне односе (Римљанима 1:26, 27). У часописима, књигама, на видео-касетама и Интернету има све више порнографије. Тешко се може рећи да особе које гледају тако нешто беже од блуда. Они се играју с блудом, налазе се на самој ивици, и не обазиру се на библијско упозорење. Уместо да чувају своје срце, трују га гледањем слика које се урезују дубоко у њихов ум и којих се тешко могу ослободити чак и после много година (Пословице 6:27). Можемо учити од верног Јова, који је учинио завет са својим очима да неће гледати нешто што би га навело да погреши (Јов 31:1). Нема сумње да треба да се угледамо на њега!

12. Како хришћански парови могу ’бежати од блуда‘ током забављања?

12 Током забављања је нарочито важно ’бежати од блуда‘. То треба да буде радостан период пун наде и ишчекивања, али неки млади парови га покваре тако што се играју с неморалом. На тај начин лишавају једно друго најбољег темеља за добар брак — односа који се заснива на несебичној љубави, самоконтроли и послушности Јехови Богу. Један хришћански пар се током забављања упустио у неморал. Након венчања, супруга је рекла да ју је гризла савест и да јој је то чак покварило радост самог венчања. Она је признала: „Много пута сам молила Јехову за опроштај, али савест ме још увек мучи иако је отада прошло седам година.“ Неопходно је да они који почине такав грех затраже помоћ од хришћанских старешина (Јаков 5:14, 15). Међутим, многи хришћански парови поступају мудро и током забављања избегавају ову опасност (Пословице 22:3). Они постављају границе када су у питању изрази наклоности. Када су заједно позивају некога да буде с њима и строго воде рачуна о томе да не буду сами на осамљеним местима.

13. Зашто хришћани не треба да се забављају с неким ко не служи Јехови?

13 Хришћани који почну да се забављају с неким ко не служи Јехови вероватно ће наићи на озбиљне проблеме. Како можеш да будеш с неким ко не воли Јехову Бога? Од изузетне је важности да се хришћани ујарме само са онима који воле Јехову и поштују његова мерила када је у питању непорочност. Божја Реч нам каже: „Не ујармљујте се неједнако с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама?“ (2. Коринћанима 6:14).

14, 15. (а) Које погрешно гледиште имају неки што се тиче значења речи „блуд“? (б) Који поступци спадају у „блуд“, и како хришћани ’беже од блуда‘?

14 Спознање је такође битно. Не можемо бежати од блуда ако не знамо шта се тачно под тим подразумева. Неки у данашњем свету усвојили су погрешно мишљење у вези с тим шта значи реч „блуд“. Они сматрају да све дотле док се уздржавају од дословног полног односа могу задовољавати своје сексуалне нагоне иако нису у браку. Чак и неке угледне здравствене установе, које раде на томе да се смањи број нежељених трудноћа код тинејџерки, препоручују младима да се упуштају у противприродно сексуално понашање које не може довести до трудноће. Овакви савети су потпуно погрешни. Избегавати ванбрачну трудноћу није исто што и остати честит, а права дефиниција речи „блуд“ није тако уска и ограничена.

15 Грчка реч порнија, која је преведена са „блуд“, има прилично широко значење. Она подразумева сексуалне односе између особа које нису брачни другови и злоупотребу полних органа. У порнију спадају орални и анални секс, као и надраживање полног органа друге особе — што су поступци који се углавном доводе у везу с јавним кућама. Особе које сматрају да овакви поступци нису „блуд“ заваравају себе и постале су жртве једне од Сатаниних замки (2. Тимотеју 2:26). Надаље, остати непорочан не подразумева само уздржавање од било ког поступка који се сврстава у блуд. Да бисмо ’бежали од блуда‘, морамо избегавати све видове сексуалне нечистоће и распуштеног понашања које би могло довести до великог греха као што је порнија (Ефешанима 4:19). То ће нам помоћи да останемо непорочни.

Флертовање — опасност коју треба да избегаваш

16. Када је романтично понашање сасвим на месту, и који библијски пример то показује?

16 Ако желимо да останемо непорочни треба да избегавамо још једну опасност — флертовање. Неки тврде да је флертовање безазлена забава међу особама супротног пола. Наравно, постоји и време и место за романтично понашање. Исак и Ребека су виђени како се ’грле‘ и посматрачи су закључили да они нису само брат и сестра (Постање 26:7-9NW). Међутим, они су били муж и жена. Изрази наклоности међу њима били су сасвим на месту. Флертовање је нешто друго.

17. Шта је флертовање, и како се тај проблем може савладати?

17 Флертовање се може дефинисати као слање сигнала да је особа заинтересована за некога, али без стварне намере да ступи у брак. Људи нису баш тако једноставна створења и зато несумњиво постоје безбројни облици флертовања, од којих су неки једва приметни (Пословице 30:18, 19). Због тога се не могу поставити нека крута правила. Потребно је нешто узвишеније од правила — а то је искрено самоиспитивање и савесна примена библијских начела.

18. Зашто неки флертују, и зашто је то штетно?

18 Искрено речено, већини од нас годи када видимо да је неко супротног пола заинтересован за нас. То је природно. Међутим, да ли флертујемо како бисмо измамили такву реакцију — само да бисмо се осећали вреднијима или да би се друга особа можда тако осећала? Ако је то у питању, да ли смо размислили о томе колико бола можда можемо нанети тој особи? На пример, у Пословицама 13:12 стоји: „Одложена нада срце мори.“ Ако намерно флертујемо с неким, вероватно не знамо како то у ствари утиче на ту особу. Она се може понадати да ће почети да се забавља и да ће чак ступити у брак. Разочарање које уследи може је потпуно сломити (Пословице 18:14). Окрутно је намерно се играти с туђим осећањима.

19. На који начин флертовање може угрозити хришћански брак?

19 Посебно морамо водити рачуна да не флертујемо са особама које су у браку. Није у реду гајити романтична осећања према особи која је у браку — и није у реду да особа која је у браку гаји таква осећања према некоме ко није њен брачни друг. Нажалост, неки хришћани сматрају да је сасвим у реду ако гаје романтична осећања према особи супротног пола која није њихов брачни друг, што је свакако неисправно. Они таквом „пријатељу“ откривају своја најдубља осећања, чак и поверљиве приватне ствари о којима не разговарају са својим брачним другом. Због тога се из романтичних осећања рађа емоционална веза која може да ослаби и чак да уништи брак. Било би добро да се хришћани који су у браку присете Исусовог упозорења — да прељуба почиње у срцу (Матеј 5:28). Зато чувајмо своје срце и избегавајмо ситуације које би могле довести до тако трагичних последица.

20. Како треба да гледамо на своју непорочност?

20 Мора се признати да у данашњем неморалном свету није лако остати непорочан. Међутим, упамти да је много лакше сачувати непорочност него је обновити када се једном изгуби. Наравно, Јехова „много прашта“ и може да очисти оне који се искрено кају за своје грехе (Исаија 55:7). Па ипак, оне који почине неморал Јехова не штити од последица њихових поступака. Они могу годинама, чак читавог живота да жању последице (2. Самуилова 12:9-12). Труди се свим силама да останеш непорочан чувајући своје срце. На свој чист, непорочан положај пред Јеховом Богом гледај као на непроцењиво благо — и немој никада да га изгубиш!

Како би одговорио?

• Шта је непорочност, и зашто је тако важна?

• Како можемо да чувамо своје срце?

• Шта све подразумева бежање од блуда?

• Зашто треба да избегавамо флертовање?

[Питања за разматрање]

[Слика на 11. страни]

Ако се аутомобилом не управља како треба, он може представљати опасност

[Слике на 12. страни]

Шта се може десити ако се оглушујемо о упозорења?

[Слика на 13. страни]

Честито забављање доноси радост и слави Бога