Пређи на садржај

Пређи на садржај

Религија — да ли врши позитиван или негативан утицај?

Религија — да ли врши позитиван или негативан утицај?

Религија — да ли врши позитиван или негативан утицај?

„ХРИШЋАНСТВУ дугујем захвалност, а верујем да је дугује и свет у ком живимо задњих 2 000 година“ (предговор књиге Two Thousand Years — The First Millennium: The Birth of Christianity to the Crusades).

Ово признање „хришћанству“ долази од енглеског писца и телевизијског спикера Мелвина Брага. Његове речи одражавају осећања милиона људи на овом свету који су захвални и лојални некој религији. Они су уверени да религија има снажан и позитиван утицај у њиховом животу. На пример, један писац је рекао да је ислам „надахнуо стварање једне велике цивилизације... [која је] обогатила читав свет“.

Улога религије — позитивна или негативна?

Међутим, следеће Брагове речи скрећу пажњу на једно озбиљно питање — да ли је религија, гледано у целини, икада имала заиста позитиван утицај. Он је рекао: „И хришћанство мени дугује једно објашњење.“ Какво објашњење? „Откуд нетрпељивост, злоба, нечовечност и затварање очију пред чињеницама, што такође карактерише већи део његове ’историје‘“, каже он.

Многи би се сложили да су нетрпељивост, злоба, нечовечност и затварање очију пред чињеницама окаљали углед већине светских религија током историје. Они сматрају да се религија само претвара да је добротвор човечанства — док се испод те фасаде врлина и светости у ствари крију лицемерство и лажи (Матеј 23:27, 28). „Ниједна изјава није чешћа у литератури од изјаве да је религија веома важна за цивилизацију“, наводи се у делу A Rationalist Encyclopædia. „И ниједна изјава није оповргнута с више историјских чињеница.“

Узми било које новине и пронаћи ћеш скоро бескрајан низ извештаја о религиозним вођама које проповедају о љубави, миру и самилости, али у исто време распирују мржњу и оправдавају своје учешће у окрутним сукобима говорећи да то раде у име Бога. Није никакво чудо што многи сматрају да религија веома често штетно утиче на људски живот!

Да ли би било боље без религије?

Попут енглеског филозофа Бертранда Расела, неки су чак закључили да би било добро када би с временом „нестао сваки облик религиозног веровања“. С њихове тачке гледишта, једино трајно решење за проблеме човечанства јесте укидање религије. Међутим, они можда намерно игноришу чињеницу да они који одбацују религију распирују мржњу и нетолеранцију једнако као и они који су лојални некој религији. Карен Армстронг, списатељица која пише о религији, подсећа нас: „На самом крају, холокауст је показао да световна идеологија [може] да буде исто тако погубна као и било који рат који се води због религије“ (The Battle for God — Fundamentalism in Judaism, Christianity and Islam).

Дакле, да ли религија заиста врши позитиван утицај или је она у ствари одговорна за проблеме који муче човечанство? Да ли је решење за те проблеме да се укину све религије? Док будеш читао следећи чланак, запази шта о томе каже Библија. Можда ће те одговор изненадити.