Пређи на садржај

Пређи на садржај

Утеха за потиштене

Утеха за потиштене

Утеха за потиштене

КАДА су верни мушкарци и жене у прошлости подносили неку невољу, искрено су се молили Богу за вођство. Па ипак, они су преузели и иницијативу да би неке невоље избегли, рецимо тако што су вешто настојали да умакну прогонитељима. На пример, Давид се уздао у Јехову, али је и сам нешто учинио како би се лакше суочио с потешкоћама. Како је с нама данас?

Када си због нечега потиштен, вероватно настојиш да решиш проблем који те мучи. На пример, ако си остао без посла, зар се не трудиш да нађеш посао који ће ти омогућити да издржаваш себе и своју породицу? (1. Тимотеју 5:8). Ако имаш неки здравствени проблем, зар не тражиш одговарајућу лекарску помоћ? Занимљиво је да је Исус, који је од Бога добио моћ да лечи све врсте болести, рекао да ’болеснима треба лекар‘ (Матеј 9:12). Па ипак, можда нећеш успети да отклониш све своје невоље; можда ћеш морати да их и даље подносиш у некој мери.

Зашто се не би обратио Јехови Богу у молитви? На пример, ако се ослањамо на Бога у молитви када тражимо посао, то ће нам помоћи да се одупремо било ком искушењу да прихватимо посао који се коси с библијским начелима. Сем тога, нећемо дозволити да будемо „одвучени од вере“ због похлепе, то јест љубави према новцу (1. Тимотеју 6:10). Заиста, када доносимо важне одлуке које се тичу нашег запослења, породице или здравља, треба да следимо Давидов савет: „Судбину своју [„бреме своје“, ДК] на Јехову стави, и он ће те подржати, и неће никад дати да праведник посрне“ (Псалам 55:23).

Искрена молитва такође ће нам помоћи да одржимо равнотежу како нас проблеми не би савладали. Као прави хришћанин, апостол Павле је написао: „У свему молитвом и усрдним мољењем заједно са захваљивањем обзнаните своје молбе Богу.“ Како нас искрена молитва може утешити? „Божји мир који превазилази сваку мисао чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге посредством Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7). Божји мир „превазилази сваку мисао“. То значи да нам тај мир може помоћи да останемо стабилни када смо потиштени. Он ће ’чувати наша срца и наше мисаоне снаге‘ помажући нам да не поступимо непромишљено и немудро, што би могло само још више да отежа ситуацију у којој се налазимо.

Наша молитва чак може утицати на то како ће се ситуација одвијати. Када је апостол Павле био у затвору у Риму, понизно је замолио сухришћане да се моле за њега. Зашто је Павле то затражио? Написао им је: „Нарочито вас подстичем да то чините, да вам се што пре вратим“ (Јеврејима 13:19). Другим речима, Павле је знао да ће Јехова обратити пажњу на устрајне молитве суверника, што може утицати на то када ће бити ослобођен (Филимону 22).

Хоће ли молитва утицати на исход наше патње? Можда хоће. Па ипак, треба да будемо свесни тога да Јехова Бог можда неће одговорити на наше молитве онако како бисмо ми желели. Павле се неколико пута молио у вези са својим ’трном у телу‘, што је можда био неки здравствени проблем. Међутим, уместо да отклони његову невољу, Бог је рекао Павлу: „Довољна ти је моја незаслужена доброта; јер моја сила се усавршава у слабости“ (2. Коринћанима 12:7-9).

Дакле, наша невоља можда неће одмах нестати. Међутим, имаћемо прилику да докажемо да се потпуно ослањамо на свог небеског Оца (Јаков 1:2-4). Буди сигуран да, чак и ако Јехова Бог не отклони нашу патњу, он може ’с кушњом створити и излаз како бисмо могли да је поднесемо‘ (1. Коринћанима 10:13). Вредно је запазити да је за Јехову речено да је „Бог сваке утехе, који нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4). Од њега добијамо оно што нам је потребно да бисмо издржали, а имамо и наду да ћемо вечно живети.

Божја Реч Библија обећава да ће Јехова „обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли“ (Откривење 21:3, 4). Да ли ти мисао о свету без невоља звучи превише добро да би била истинита? Можда, ако си навикао да живиш с патњом. Па ипак, Бог је управо обећао да страха и невоља неће више бити, а његова намера ће се сигурно испунити (Исаија 55:10, 11).

[Слике на 9. страни]

Од очаја до олакшања