Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувај се преваре

Чувај се преваре

Чувај се преваре

„Пазите, можда би вас неко могао одвести као свој плен помоћу... празне преваре“ (КОЛОШАНИМА 2:8).

1-3. (а) Који примери показују да је превара данас продрла готово у сваку пору људског друштва? (б) Зашто не треба да нас изненади што у свету има толико преваре?

 „КОЛИКО вас никада није доживело да га клијент слаже?“ Један професор права је пре неколико година спровео анкету међу адвокатима постављајући им то питање. Какве је одговоре добио? Он каже: „Од више хиљада адвоката, само један никада није доживео да га клијент слаже.“ Како то? Професор даље наставља: „Он је тек почео да се бави адвокатуром у једној великој фирми и још није имао ниједног клијента.“ Овај пример потврђује једну жалосну чињеницу — лаж и превара јесу нешто уобичајено у данашњем свету.

2 Превара је данас попримила многе облике и продрла је готово у сваку пору људског друштва. У извештајима медија може се наићи на много примера који то показују — политичари лажу о својим поступцима, књиговође и адвокати преувеличавају приходе које остварују фирме за које раде, људи који се баве маркетингом обмањују потрошаче, парничари варају осигуравајуће заводе — да поменемо само неке. Ту је затим и религиозна превара. Свештенство обмањује масе људи тако што научава лажне доктрине, као што су бесмртност душе, паклена ватра и Тројство (2. Тимотеју 4:3, 4).

3 Да ли треба да нас изненади што има толико преваре? У суштини не. Библија је у вези са ’последњим данима‘ упозорила: „Зли људи и варалице напредоваће од зла на горе, заводећи и бивајући заведени“ (2. Тимотеју 3:1, 13). Као хришћани, треба да пазимо на заводљиве идеје које би могле да нас одврате од истине. Намећу нам се два питања: Зашто данас има тако много преваре, и како можемо избећи да будемо преварени?

Зашто данас има тако много преваре?

4. Како Библија објашњава то што у свету влада превара?

4 Библија јасно показује зашто превара влада у овом свету. Апостол Јован је написао да „цели свет лежи у власти злога“ (1. Јованова 5:19). Тај ’зли‘ је Сатана Ђаво. Исус је о њему рекао да „није чврсто стајао у истини, јер истина није у њему. Кад говори лаж, говори према својој сопственој склоности, јер је лажов и отац лажи“. Да ли је онда икакво чудо што овај свет одражава дух свог владара, када су у питању вредности и особине? (Јован 8:44; 14:30; Ефешанима 2:1-3).

5. Како се Сатана у овом времену краја све више труди у томе да превари људе, и ко му је посебна мета?

5 Сатана се у овом времену краја све више труди да постигне свој циљ. Он је збачен на земљу. Зна да му је преостало још мало времена и осећа ’велики гнев‘. Одлучан је да уништи што је могуће више људи и зато „заводи целу настањену земљу“ (Откривење 12:9, 12). Сатани није циљ да ту и тамо тек понекога заведе. Напротив, он упорно настоји да заведе цело човечанство. a Користи све што му стоји на располагању — укључујући и лукавство и превару — да би заслепио ум неверницима и да би их држао подаље од Бога (2. Коринћанима 4:4). Овај мајстор преваре нарочито жели да прождере оне који обожавају Бога „духом и истином“ (Јован 4:24; 1. Петрова 5:8). Никада не би требало да заборавимо да је Сатана у суштини изнео следећу тврдњу: ’Све људе могу да одвратим од Бога‘ (Јов 1:9-12). Хајде сада да видимо које су неке од Сатаниних „сплетки“, то јест превара, и како можемо да се заштитимо од њих (Ефешанима 6:11).

Чувај се да те отпадници не преваре

6, 7. (а) Шта отпадници могу тврдити? (б) Како Писмо јасно показује шта је отпадницима циљ?

6 Сатана се већ дуго служи отпадницима да би завео Божје слуге (Матеј 13:36-39). Отпадници могу тврдити да обожавају Јехову и да верују у Библију, али они одбацују видљиви део његове организације. Неки су чак поново почели да верују у доктрине које срамоте Бога, а које научава „Вавилон Велики“, светско царство криве религије (Откривење 17:5; 2. Петрова 2:19-22). Библијски писци су под Божјим надахнућем употребили снажне речи да би разоткрили мотиве отпадника и методе којима се они служе.

7 Шта је циљ отпадника? Већини није циљ само да они сами напусте религију за коју су некада можда мислили да је права. Често желе да и друге повуку за собом. Уместо да сами траже и стварају своје ученике, многи отпадници настоје да ’одвуку [Христове] ученике за собом‘ (Дела апостолска 20:29, 30). Што се тиче лажних учитеља, апостол Павле је пружио следеће снажно упозорење: „Пазите, можда би вас неко могао одвести као свој плен“ (Колошанима 2:8). Зар то не описује управо оно што многи отпадници покушавају да ураде? Као што отмичар отима неопрезну жртву од њене породице, тако и отпадници вребају чланове скупштине који су склони да им верују и покушавају да их одвуку од стада.

8. Којим се методама отпадници служе да би постигли свој циљ?

8 Којим се методама отпадници служе да би постигли свој циљ? Често прибегавају извртању чињеница, полуистинама и очигледним лажима. Исус је знао да ће његови ученици постати жртве људи који ће „говорити свакакве злобне лажи против“ њих (Матеј 5:11, Today’s English Version). Ти злонамерни противници говориће оно што није истина с намером да преваре друге. Апостол Петар је упозорио на отпаднике који ће „обмањивим речима“ ширити ’преварна учења‘ и ’извртати Писмо‘ да би постигли оно што желе (2. Петрова 2:3, 13; 3:16). Нажалост, отпадницима полази за руком да ’поткопају веру неких‘ (2. Тимотеју 2:18).

9, 10. (а) Како се можемо чувати да нас отпадници не преваре? (б) Зашто нисмо узнемирени ако је потребно да наше разумевање Божјих намера доживи неке промене?

9 Како можемо да се чувамо да нас отпадници не преваре? Тако што слушамо савет из Божје Речи, који гласи: „Пазите на оне који проузрокују поделе и околности за спотицање, насупрот учењу које сте примили, и избегавајте их“ (Римљанима 16:17). ’Избегавамо‘ их тако што се клонимо њиховог размишљања — било да је оно изнесено усменим путем, у штампаном облику или на Интернету. Зашто заузимамо такав став? Пре свега, зато што нам Божја Реч каже да то радимо, а ми верујемо да нам Јехова увек жели само најбоље (Исаија 48:17, 18).

10 Осим тога, ми волимо организацију захваљујући којој смо научили драгоцене истине по којима се тако јасно разликујемо од Вавилона Великог. У исто време, свесни смо да наше спознање Божјих намера није савршено; наше разумевање је током година доживело неке промене. У том погледу, лојални хришћани спремно чекају на Јехову (Пословице 4:18). У међувремену, нећемо напустити организацију коју Бог одобрава, јер видимо јасан доказ да она има његов благослов (Дела апостолска 6:7; 1. Коринћанима 3:6).

Чувај се да не превариш самог себе

11. Зашто су несавршени људи склони да преваре сами себе?

11 Несавршени људи имају једну склоност коју Сатана може врло брзо да искористи — склоност да преваре сами себе. У Јеремији 17:9 стоји: „Срце је изнад свега превртљиво и опако.“ Јаков је написао: „Свакога искушава његова сопствена жеља тако што га одвлачи и мами“ (Јаков 1:14). Ако нека жеља мами наше срце, оно нас може вући ка греху и проузроковати да грех делује привлачно и безопасно. Овакво гледиште је преварно зато што попуштање греху на крају може довести до пропасти (Римљанима 8:6).

12. Како можемо преварити сами себе?

12 Лако можемо преварити сами себе. Превртљиво срце може наћи оправдање за неку озбиљну личну ману или озбиљан грех (1. Самуилова 15:13-15, 20, 21). Наше опако срце може тражити изговор и за сумњиво понашање. Узмимо за пример забаву. Постоји забава којој се нема шта приговорити и која пружа задовољство. Међутим, много од онога што свет пружа — у филмовима, на телевизији и Интернету — непристојно је и неморално. Лако можемо убедити себе да можемо бити изложени нечистој забави а да нам то не нашкоди. Неки чак размишљају на следећи начин: „Савест ме не узнемирава; у чему је онда проблем?“ Међутим, особе које тако размишљају ’заваравају саме себе погрешним резоновањем‘ (Јаков 1:22).

13, 14. (а) Који библијски пример нам показује да савест није увек поуздан водич? (б) Како можемо пазити да не преваримо сами себе?

13 Како можемо пазити да не преваримо сами себе? Најпре морамо да упамтимо да савест није увек поуздан водич. Осмотримо пример апостола Павла. Пре него што је постао хришћанин, прогонио је Христове следбенике (Дела апостолска 9:1, 2). Савест га тада није узнемиравала. Међутим, јасно је да га је погрешно усмеравала. Павле је рекао: ’Био сам у незнању и поступао сам без вере‘ (1. Тимотеју 1:13). Стога, чињеница да одређена врста забаве не узнемирава нашу савест није гаранција да исправно поступамо. Поуздан водич може да буде искључиво добра савест која је школована на темељу Божје Речи.

14 Постоје неки корисни предлози које треба да задржимо на уму и који ће нам помоћи да не преваримо сами себе. Преиспитуј се под молитвом (Псалам 26:2; 2. Коринћанима 13:5). Искрено самоиспитивање може ти помоћи да увидиш потребу да извршиш неке промене у својим ставовима и поступцима. Саслушај друге (Јаков 1:19). Пошто смо склони да приликом самоиспитивања будемо субјективни, мудро би било да саслушамо шта имају да нам кажу неки зрели сухришћани. Ако уравнотеженим, зрелим суверницима твоје одлуке и твоји поступци не делују баш мудро, могао би се запитати: ’Да ли је могуће да моја савест није добро поучена или да ме срце вара?‘ Редовно читај Библију и на њој темељене публикације (Псалам 1:2). То ће ти омогућити да мисли, ставове и осећања ускладиш с Божјим начелима.

Чувај се Сатаниних лажи

15, 16. (а) Каквим се лажима Сатана служи да би нас преварио? (б) Како можемо избећи да будемо жртве таквих лажи?

15 Сатана се служи разноразним лажима да би нас преварио. Покушава да нас убеди да материјални поседи доносе срећу и задовољство, али често је сасвим супротно од тога (Проповедник 5:9-11). Он би желео да поверујемо да ће овај зли свет трајати вечно, иако постоје јасни докази да живимо у ’последњим данима‘ (2. Тимотеју 3:1-5). Сатана унапређује идеју да тежња за неморалним животом не доноси никакво зло, иако они који јуре за задовољствима често жању горке последице (Галатима 6:7). Како можемо избећи да будемо преварени таквим лажима?

16 Извуци поуку из библијских примера. Библија говори о људима који су били преварени Сатаниним лажима и они нам служе као упозоравајући примери. Ти људи су заволели материјалне ствари, изгубили су из вида време у ком су живели или су подлегли неморалу — и све то им није донело ништа добро (Матеј 19:16-22; 24:36-42; Лука 16:14; 1. Коринћанима 10:8-11). Учи из савремених примера. Нажалост, понекад се деси да неки хришћани изгубе осећај хитности и почну да мисле да због тога што служе Богу пропуштају нешто добро. Можда напусте истину да би тежили за животом који ће им наводно донети задовољство. Међутим, такви појединци су на ’клизавом месту‘, јер ће их пре или касније стићи последице безбожног понашања (Псалам 73:18, 19). Мудро је да учимо на туђим грешкама (Пословице 22:3).

17. Зашто Сатана унапређује лаж да нас Јехова не воли и не цени?

17 Постоји још једна лаж којом се Сатана успешно служи, а то је тврдња да нас Јехова не воли и не цени. Сатана већ неколико хиљада година проучава несавршене људе. Врло добро зна да нас обесхрабрење може ослабити (Пословице 24:10). Због тога унапређује лаж да смо безвредни у Божјим очима. Ако смо ’оборени‘ и онда почнемо да верујемо да Јехову није брига за нас, тада можемо доћи у искушење да се предамо (2. Коринћанима 4:9). То је управо оно што велики Варалица жели! Како онда можемо пазити да нас не превари та његова лаж?

18. Како нас Библија уверава да нас Јехова воли?

18 Размишљај о ономе што Библија каже о љубави коју Бог осећа према нама. Божја Реч нас помоћу дирљивих поређења уверава да Јехова запажа и воли свакога од нас понаособ. Он чува твоје сузе у својим „тулумима“, што значи да види и памти сузе које проливаш док се бориш да останеш веран (Псалам 56:9). Он зна када ти је ’срце скрушено‘ и тада је близу тебе (Псалам 34:18ДК). О теби зна сваки детаљ, укључујући и то колико имаш „власи на глави“ (Матеј 10:29-31). Изнад свега, Бог је за тебе „дао свог јединорођеног Сина“ (Јован 3:16; Галатима 2:20). Понекад ти је можда тешко да верујеш да се ови и слични стихови односе на тебе лично. Међутим, Јеховиној речи морамо веровати. Он жели да верујемо да нас воли не само као групу већ и као појединце.

19, 20. (а) Зашто је важно да препознаш и одбациш Сатанину лажну тврдњу да те Јехова не воли? (б) Како један путујући надгледник помаже обесхрабренима?

19 Препознај и одбаци лаж. Када знаш да неко лаже, тада можеш да се заштитиш како не би био преварен. Такође ти може помоћи већ и само то што знаш да Сатана жели да верујеш у његову лажну тврдњу да те Јехова не воли. Говорећи о једном чланку у Кули стражари у којем се налазило упозорење на Сатанине тактике, једна хришћанка је рекла: „Никада ми није пало на памет да Сатана покушава да искористи моја осећања да би ме обесхрабрио. То што сам сада свесна тога пружа ми подстрек да се борим с тим осећањима.“

20 Осмотри искуство једног путујућег надгледника који служи у једној јужноамеричкој земљи. Када врши пастирске посете код обесхрабрених суверника, често их пита: ’Да ли верујеш у Тројство?‘ Обесхрабрена особа зна да је то једна од Сатаниних лажи и обично каже: ’Наравно да не верујем.‘ Путујући надгледник затим пита: ’Да ли верујеш да постоји пакао?‘ Одговор је поново: ’Наравно да не верујем!‘ Путујући надгледник онда каже да постоји још једна Сатанина лаж на коју се обично не гледа као на лаж. Затим скрене пажњу на 21. одломак на 249. страни књиге Приближи се Јехови b, где се разоткрива та лаж да нас Јехова не воли као појединце. Тај путујући надгледник каже да овакво помагање обесхрабренима да препознају и одбаце ову Сатанину лаж доноси добре резултате.

Чувај се преваре

21, 22. Зашто нисмо у незнању што се тиче Сатаниних подмуклих тактика, и на шта треба да будемо одлучни?

21 Треба очекивати да ће Сатана у овом завршном делу последњих дана и даље унапређивати бујицу лажи и превара. На сву срећу, Јехова нас није оставио у незнању што се тиче Сатаниних преварних смицалица. Библија и на њој темељене публикације ’верног и разборитог роба‘ потпуно разоткривају Ђаволове зле методе којима се служи (Матеј 24:45). То што смо упознати с њима пружа нам заштиту (2. Коринћанима 2:11).

22 Чувајмо се отпадничког размишљања. Будимо одлучни да не паднемо у подмуклу замку да преваримо сами себе. И на крају, трудимо се да препознамо и одбацимо све Сатанине лажи. Тиме ћемо сачувати свој однос с ’Богом истине‘ који мрзи превару (Псалам 31:6; Пословице 3:32).

[Фусноте]

a У погледу облика глагола који је у Откривењу 12:9 преведен са „заводи“, у једном делу стоји да он „указује на трајну радњу која је прешла у навику“.

b Објавили Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Зашто у данашњем свету има тако много преваре?

• Како се можемо чувати да нас не преваре отпадници?

• Како се можемо чувати од било какве склоности да преваримо сами себе?

• Како можемо избећи да нас преваре Сатанине лажи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Немој преварити самог себе у погледу забаве

[Слике на 18. страни]

Да не би преварио самог себе, преиспитуј се под молитвом, саслушај друге и редовно читај Божју Реч