Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како показујемо љубав према Богу

Како показујемо љубав према Богу

Како показујемо љубав према Богу

РАЗВИЈАЊЕ љубави према Богу није само теоретско стицање знања о Богу. Божје слуге широм света могу да посведоче да права љубав према Богу расте док га боље упознајемо и док сазнајемо шта он воли а шта мрзи, шта му се допада и шта захтева од нас.

Јехова нам је с пуно љубави дао своју Реч, Библију, у којој је открио своју личност. Из ње сазнајемо како је он поступао у различитим ситуацијама. Баш као што смо веома радосни док читамо писмо од вољене особе, тако нам и читање Библије пружа задовољство док откривамо нове аспекте Јеховине личности.

Међутим, као што понекад приметимо у служби, то што особа учи о Богу не значи обавезно и да ће га заволети. Исус је неким Јеврејима који нису имали цењење рекао: „Ви истражујете Писмо, јер мислите да ћете помоћу њега имати вечни живот... него добро знам да ви у себи немате љубав према Богу“ (Јован 5:39, 42). Неки годинама уче о Јеховиним поступцима пуним љубави, а ипак немају баш много љубави према њему. Зашто? Зато што не размишљају дубоко о ономе што уче. С друге стране, љубав милиона искрених особа с којима проучавамо Библију непрестано расте. Зашто? Зато што следе Асафов пример, баш као и ми. На који начин?

Медитирај са захвалношћу

Асаф је био одлучан да у свом срцу развија љубав према Јехови. Написао је: „Разговарам се са срцем својим... Памтим дјела Господња; памтим пређашње чудо твоје. Мислио сам о свијем дјелима твојим, размишљао о радњи твојој“ (Псалам 77:6, 11, 12ДК). Љубав према Богу ће расти у срцу онога ко попут псалмисте дубоко размишља о Јеховиним путевима.

Осим тога, размишљајући о ономе што смо доживели откако служимо Јехови, ми учвршћујемо свој однос с њим. Апостол Павле је рекао да смо ми Божји „сарадници“, а пријатељство које се међу сарадницима може развити јесте једно посебно пријатељство (1. Коринћанима 3:9). Када својим речима и делима показујемо да волимо Јехову, он то цени и радује се томе (Пословице 27:11). Штавише, када га молимо за помоћ и осетимо да нам помаже у суочавању с неким проблемом, продубљује се наша љубав према њему јер знамо да је уз нас.

Када пријатељи говоре један другоме о својим осећањима, тада се њихово пријатељство учвршћује. Слично томе, када у молитви кажемо Јехови зашто смо му одани, наша љубав према њему бива још већа. Тада ћемо поступати у складу са Исусовим речима: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Марко 12:30). Шта можемо учинити како бисмо били сигурни да ћемо и даље волети Јехову свим срцем, свом душом, свим умом и свом снагом?

Волети Јехову свим својим срцем

Писмо говори о фигуративном срцу, које представља нашу личност — наше жеље, ставове и осећања. Стога, волети Јехову свим срцем значи да нам је најважније да му угодимо (Псалам 86:11). Када се трудимо да развијамо личност која се допада њему, тада показујемо да имамо такву љубав. ’Гнушајући се зла и чврсто се држећи добра‘ ми настојимо да се угледамо на Бога (Римљанима 12:9).

Наша љубав према Богу утиче на наш став према свим стварима. На пример, можда је наш посао занимљив и можда заокупља нашу пажњу, али да ли је он на првом месту у нашем срцу? Није. Пошто волимо Јехову свим срцем, ми смо пре свега Божје слуге. Слично томе, ми желимо да угодимо својим родитељима, свом брачном другу и шефу на послу, али тиме што изнад свега желимо да угодимо Јехови, ми показујемо да га волимо свим срцем. На крају крајева, Он заслужује да буде на првом месту у нашем срцу (Матеј 6:24; 10:37).

Волети Јехову свом својом душом

У Писму се реч „душа“ углавном односи на особу, као и на живот који поседујемо. Зато волети Јехову свом душом значи користити свој живот да га хвалимо и да докажемо да имамо љубав према њему.

Наравно, можда имамо и нека друга интересовања у животу, на пример да се оспособимо за обављање неког посла, или чак за руковођење тим послом. Можда нам је пак жеља да оснујемо породицу. Истовремено, ми доказујемо да свом душом волимо Јехову тако што поступамо како он жели и тако што постављамо исправне приоритете у животу, ’тражећи најпре краљевство и Божју праведност‘ (Матеј 6:33). Обожавати Бога свом душом између осталог значи бити реван. Ми показујемо Јехови да га волимо тако што ревно проповедамо поруку о Краљевству, дајемо изграђујуће коментаре на састанцима и помажемо хришћанској браћи и сестрама. У свему непрестано ’вршимо Божју вољу целом душом‘ (Ефешанима 6:6).

Исус је показао да воли Бога свом душом тако што се одрекао себе. На прво место је стављао Божју вољу, а затим своје личне потребе. Исус нас је позвао да следимо његов пример. Рекао је: „Ако неко хоће да пође за мном, нека се одрекне себе и узме свој мученички стуб и нека ме стално следи“ (Матеј 16:24, 25). Одрећи се себе значи извршити предање. То значи да толико волимо Бога да му поверавамо власт над својим животом, као што би у библијска времена Израелац који је много волео свог господара пристао да му доживотно буде роб (Поновљени закони 15:16, 17). То што предајемо свој живот Јехови јесте један снажан доказ да га волимо.

Волети Јехову свим својим умом

Волети Јехову свим својим умом значи улагати много труда да бисмо разумели Јеховину личност, његове намере и захтеве (Јован 17:3; Дела апостолска 17:11). Своју љубав према Јехови изражавамо тако што све своје умне способности користимо да помажемо другима да заволе Јехову и тако што побољшавамо своје вештине поучавања. „Опашите свој ум за активност“, подстакао нас је апостол Петар (1. Петрова 1:13). Осим тога, ми се трудимо да показујемо занимање за друге, а посебно за оне који с нама служе Богу. Упознати смо с њиховим околностима и запажамо када је прикладно да их похвалимо и када им је потребна утеха.

Ми показујемо Јехови да га волимо свим својим умом тако што смо му подложни, трудећи се да на ствари гледамо онако како он гледа, узимајући га у обзир када доносимо одлуке и верујући да је његов пут најбољи (Пословице 3:5, 6; Исаија 55:9; Филипљанима 2:3-7). Међутим, како можемо да користимо своју снагу да бисмо и даље показивали љубав према Богу?

Волети Јехову свом својом снагом

Многи млади у хришћанској скупштини користе своју снагу да хвале Јехову (Пословице 20:29; Проповедник 12:3). Један начин на који многи млади хришћани показују да га воле свом снагом јесте пионирска, то јест пуновремена служба. Такође су и многе мајке пионири и иду у службу док су њихова деца у школи. Ту су затим и верне старешине које осим тога што брину за своју породицу, врше и пастирске посете и тако показују да воле Јехову свом снагом (2. Коринћанима 12:15). Јехова крепи оне који се уздају у њега, тако да могу да покажу да га воле улажући сву своју снагу да би га хвалили (Исаија 40:29; Јеврејима 6:11, 12).

Љубав ће расти ако се исправно негује. Због тога ми настављамо да одвајамо време за медитирање. Размишљамо о томе шта је све Јехова учинио за нас и зашто заслужује да му будемо одани. Као несавршени Адамови потомци, никако не можемо заслужити „оно што је Бог припремио за оне који га воле“, али можемо показати да волимо Јехову целим својим бићем. Наставимо тако да чинимо! (1. Коринћанима 2:9).

[Слика на 20. страни]

Своју љубав према Богу показујемо делима