Пређи на садржај

Пређи на садржај

Право хришћанство је у процвату

Право хришћанство је у процвату

Право хришћанство је у процвату

У ПРВОМ веку, служба коју је Исус Христ обављао донела је велики преокрет на светској сцени. Његова порука је оставила снажан утисак на људе јер их је крепила, просветљавала и надахњивала. Многи који су га слушали били су дубоко дирнути његовим речима (Матеј 7:28, 29).

Исус је храбро одбио да се меша у тлачитељски религиозни и политички систем свог времена, али био је приступачан за обичне људе (Матеј 11:25-30). Разоткрио је велики утицај злих духова на земљи и на делу је показао власт коју му је Бог дао над њима (Матеј 4:2-11, 24; Јован 14:30). Вешто је разјаснио суштинску везу између патње и греха, и с љубављу је указао на Божје Краљевство као трајно решење (Марко 2:1-12; Лука 11:2, 17-23). Једном засвагда је скинуо тамни вео који је дуго скривао праву личност његовог Оца и омогућио је свима који желе да имају лични однос с Њим да сазнају Његово име (Јован 17:6, 26).

Стога није никакво чудо што су Исусови ученици, упркос жестоком прогонству од стране религиозних противника и државе, ефикасно ширили његову снажну поруку. За само тридесетак година, основане су напредне хришћанске скупштине у Африци, Азији и Европи (Колошанима 1:23). Једноставне истине којима је Исус поучавао просветлиле су срца понизних и искрених људи широм Римског царства (Ефешанима 1:17, 18).

Ипак, како би сви ти нови ученици, могли да буду заиста уједињени у ’једној вери‘, као што је рекао апостол Павле, пошто су се толико разликовали по економском статусу, култури, језику и религиозном пореклу? (Ефешанима 4:5). Шта би им помогло да ’сложно говоре‘ како би остали уједињени? (1. Коринћанима 1:10). Када узмемо у обзир колико су они који се изјашњавају као хришћани данас разједињени, добро је да размотримо шта је сам Исус научавао о јединству.

Темељ за хришћанско јединство

Када је био на суђењу пред Понтијем Пилатом, Исус је рекао шта је темељ за хришћанско јединство: „Ја сам се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину. Свако ко је на страни истине слуша мој глас“ (Јован 18:37). Стога, праве Христове следбенике снажно уједињује то што прихватају његова учења, као и остали део Божје надахнуте речи Библије (1. Коринћанима 4:6; 2. Тимотеју 3:16, 17).

Наравно, могло би се понекад десити да Исусови следбеници имају нека искрена питања и неслагања међу собом. Шта онда? Исус је објаснио: „Кад дође он, дух истине, упутиће вас у сву истину, јер неће говорити на сопствени подстицај, него ће говорити оно што чује, и објавиће вам оно што долази“ (Јован 16:12, 13). Тако би Божји свети дух оспособио Исусове праве ученике да разумеју истину док је Бог постепено открива. Тај дух би такође у њима произвео плод који обухвата особине као што су љубав, радост и мир, што би учврстило њихово јединство (Дела апостолска 15:28; Галатима 5:22, 23).

Исус није оставио простора за раздор и поделе међу својим следбеницима, нити их је овластио да истине од Бога прилагођавају културним или религиозним традицијама људи којима ће проповедати. Уместо тога, у ноћи када је последњи пут био с њима, он се усрдно молио: „Не молим само за њих него и за оне који поверују у мене посредством њихове речи; да сви буду једно, као што си ти, Оче, у мени и ја у теби, да и они буду у нама, како би свет веровао да си ме ти послао“ (Јован 17:20, 21). Дакле, право јединство у духу и истини требало је да буде знак распознавања Христових ученика, од самог почетка па све до нашег времена (Јован 4:23, 24). Упркос томе, данашње цркве нису уједињене већ, напротив, разједињене. Зашто?

Зашто су цркве разједињене

Постоји једно једноставно објашњење за то зашто међу онима који се изјашњавају као хришћани постоји толика разноликост у веровањима и обичајима. То је зато што се не држе Исусових учења. Један новинар је запазио: „Као и у прошлости, и данашњи нови хришћани узимају из Библије оно што им се свиђа — а игноришу све оно што се не уклапа у религиозне традиције њиховог народа. Баш то су Исус и апостоли предвидели да ће се десити.

На пример, апостол Павле је под надахнућем написао Тимотеју, који је као и он био надгледник: „Доћи [ће] време кад неће подносити здраво учење, него ће по сопственим жељама накупити себи учитеље да им голицају уши; па ће одвраћати уши од истине, и окренуће се лажним причама.“ Да ли ће сви хришћани бити заведени? Неће. Павле је још рекао: „А ти буди трезвен у свему, трпи зло, врши дело јеванђелизатора, потпуно изврши своју службу“ (2. Тимотеју 4:3-5; Лука 21:8; Дела апостолска 20:29, 30; 2. Петрова 2:1-3). Тимотеј и други верни хришћани живели су у складу с тим надахнутим саветом.

Прави хришћани су и данас уједињени

Попут Тимотеја, и данашњи прави хришћани остају трезвени тако што одбацују људске науке и прихватају Писмо као ауторитет за своја веровања (Колошанима 2:8; 1. Јованова 4:1). Јеховини сведоци по угледу на хришћане из првог века извршавају своју службу у више од 230 земаља, посвуда преносећи људима поруку коју је и Исус преносио, добру вест о Краљевству. Осмотри четири важна начина на које они уједињено опонашају Исуса и живе у складу с правим хришћанством без обзира на то из ког су дела света.

Њихова веровања се темеље на Божјој Речи (Јован 17:17). Један свештеник из Белгије написао је о Сведоцима: „Њихова спремност [Јеховиних сведока] да слушају Божју Реч и храброст коју показују сведочећи за њу јесте нешто што можемо да научимо од њих.“

Они очекују да Божје Краљевство реши проблеме с којима се човечанство суочава (Лука 8:1). У Баранкиљи, у Колумбији, један Сведок је разговарао са Антониом, који је био реван присталица једног политичког покрета. Сведок га није подржао у томе, нити је заговарао неку другу политичку идеологију. Уместо тога, он је Антонију понудио да с њим и његовим сестрама бесплатно проучава Библију. Антонио је ускоро схватио да је Божје Краљевство заиста једина нада за сиромашне људе у Колумбији и у целом свету.

Они узвисују Божје име (Матеј 6:9). Када су Јеховини сведоци први пут разговарали с Маријом, једном искреном католикињом која живи у Аустралији, она им је дозволила да јој покажу Божје име у Библији. Како је реаговала? „Када сам први пут видела Божје име у Библији, заплакала сам. Веома ме је дирнуло што сам сазнала које је Божје лично име и што сам сазнала да могу да га користим.“ Марија је наставила с проучавањем Библије, и први пут у животу упознала је Јехову као особу, што јој је омогућило да гради трајан однос с њим.

Уједињени су у љубави (Јован 13:34, 35). У уводном чланку канадских новина The Ladysmith-Chemainus Chronicle стајало је: „Било какво да је ваше религиозно опредељење, па и ако нисте религиозни, требало би да похвалите 4 500 Јеховиних сведока који су у протеклих недељу и по дана радили дан и ноћ и изградили Конгресну дворану површине од 2 300 квадратних метара у Касидију... Радили су то радосно и нису се међусобно свађали нити препирали, нити је ико од њих покушао да приграби славу за себе. То је заиста доказ правог хришћанства.“

Стога, осмотри доказе. Док се хришћански теолози, мисионари и особе које иду у цркву боре са ситуацијом која прети да изазове раздор у њиховим црквама, право хришћанство је у процвату широм света. Заиста, прави хришћани извршавају службу која им је додељена тако што проповедају и поучавају о Божјој Речи (Матеј 24:14; 28:19, 20). Ако си међу онима који „уздишу и кукају“ због одвратних ствари које се дешавају и ако те забрињава разједињеност која влада у хришћанским религијама, позивамо те да се придружиш Јеховиним сведоцима у уједињеном хришћанском обожавању јединог истинитог Бога Јехове (Језекиљ 9:4; Исаија 2:2-4).