Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта се дешава са црквама?

Шта се дешава са црквама?

Шта се дешава са црквама?

„БРИТАНЦИ још увек верују у Бога, али не желе да имају никакве обавезе према Христу“, каже свештеник из Уганде Стивен Тиромве. Он је преживео прогон који је његову цркву у Уганди задесио пре двадесетак година. Данас он у Лидзу у Енглеској проповеда у клубовима у којима се сакупљају мушкарци, држећи десетоминутне говоре пре него што његова публика постане заокупљена игром на срећу.

С друге стране Атлантика, недавно основана Англиканска мисија у Америци бори се са сличном кризом духовности. „Када је у питању енглеско говорно подручје, у Сједињеним Државама данас живи највећи број људи који не иду у цркву и који су равнодушни према духовним стварима“, каже се на званичном Web сајту ове мисије. Зато, „ова земља постаје мисионарско подручје.“ Разочарани због неуспелих покушаја да унесу промене у своју цркву, чланови ове нове мисије раскинули су с традицијом и придружили се азијским и афричким религиозним вођама да би започели са „мисионарском делатношћу у Сједињеним Државама“.

Међутим, зашто афрички, азијски и латиноамерички мисионари ’спасавају душе‘ у Европи и Северној Америци, у земљама које се изјашњавају као хришћанске?

Ко кога спасава?

Више од четири стотине година, предани мисионари из Европе у стопу су пратили талас колонизације Азије, Африке, Јужне Америке и Пацифика. Циљ им је био да своју религију проповедају такозваним незнабошцима у тим земљама. С временом су се мисионари из америчких колонија, које су наводно засноване на хришћанским начелима, придружили европским мисионарима и на крају их чак надмашили у спровођењу проповедничких мисија широм света. Међутим, ситуација се променила.

„Центар [номиналног хришћанства] више није тамо где је некад био“, каже Ендру Волс, оснивач и директор Центра за изучавање хришћанства у земљама које не припадају Западу. Године 1900, 80 посто оних који су се изјашњавали као хришћани живели су у Европи и Северној Америци. Међутим, данас 60 посто свих који се изјашњавају као хришћани живе у Африци, Азији и Латинској Америци. У једном недавно објављеном новинском извештају каже се: „Католичке цркве у Европи ослањају се на свештенике са Филипина и из Индије.“ Још се наводи да „сваки шести свештеник у католичким жупама у Америци долази из неке друге земље“. Афрички проповедници у Холандији, који углавном долазе из Гане, на себе гледају као на „мисионарску цркву на световном континенту“. Мисионари из Бразила сада спроводе проповедничке кампање у разним деловима Британије. Један писац је запазио: „Хришћански мисионари сада иду у супротном смеру.“

Спрема се олуја

Мисионари су вероватно потребни у Европи и Северној Америци, континентима на којима су људи све мање религиозни. „Мање од десет посто хришћана у Шкотској редовно посећује цркву“, каже се у једном часопису. У Француској и Немачкој тај просек је још мањи. У другом новинском извештају каже се да, према једном истраживању, „око 40 посто Американаца и 20 посто Канађана изјављује да редовно одлази у цркву“. Насупрот томе, на Филипинима цркву посећује скоро 70 посто верника, а ситуација је слична и у другим земљама у развоју.

Још је значајније што се на јужној хемисфери особе које посећују цркву више држе традиције него верници на северној хемисфери. На пример, неке анкете спроведене међу католицима у Сједињеним Државама и Европи откривају да код њих влада све веће неповерење у свештенство и да се залажу за веће учешће лаика у цркви и за равноправност жена. С друге стране, католици на јужној хемисфери оберучке прихватају вековна гледишта цркве о овим питањима. Што се иде јужније, црква има све већу подршку, што би могло водити до сукоба. Филип Џенкинс, изучавалац историје и религије, предвиђа: „Сасвим је могуће да за деценију или две хришћани с једне хемисфере неће сматрати правим хришћанима припаднике своје религије с друге хемисфере.“

С обзиром на ова догађања, Волс каже да је неодложно питање „како хришћани из Африке, Азије, Латинске и Северне Америке и Европе могу живети заједно у истој цркви, изјашњавајући се да су исте вере“. Шта ти мислиш? Могу ли цркве опстати у овом подељеном свету? Шта је основа за право хришћанско јединство? Следећи чланак ће пружити одговоре темељене на Писму, као и јасан доказ да уједињена хришћанска заједница већ постоји широм света и да је у процвату.

[Слика на 4. страни]

Ова некадашња црква сада је кафе-бар

[Извор]

AP Photo/Nancy Palmieri