Пређи на садржај

Пређи на садржај

Један догађај од велике важности за тебе

Један догађај од велике важности за тебе

Један догађај од велике важности за тебе

КАДА је био на земљи, Исус Христ је успоставио једну свечаност која доноси част Богу. То је била једина религиозна прослава за коју је Исус заповедио својим следбеницима да је обележавају. Била је то Господова вечера, позната и као Тајна вечера.

Замисли да си из прикрајка посматрао све оно што се догађало том приликом. Исус и његови апостоли окупили су се у једној горњој соби у Јерусалиму да би прославили јеврејску Пасху. Завршили су са узимањем уобичајеног пасхалног оброка, који се састојао од печеног јагњета, горког зеља, бесквасног хлеба и црног вина. Нелојални апостол Јуда Искариотски одлази и ускоро ће издати свог Господара (Матеј 26:17-25; Јован 13:21, 26-30). Исус је сам са својих једанаест верних апостола. Матеј је један од њих.

Према извештају овог очевица, Исус је успоставио Господову вечеру на следећи начин: „Исус узе [бесквасни] хлеб и, изрекавши благослов, изломи га, даде га ученицима и рече: ’Узмите, једите. Ово представља моје тело.‘ Узе и чашу [вина] и, захваливши, даде им говорећи: ’Пијте из ње сви; јер ово представља моју „крв савеза“, која треба да се пролије за многе ради опроштења греха̂‘“ (Матеј 26:26-28).

Зашто је Исус успоставио Господову вечеру? Зашто је том приликом користио бесквасни хлеб и црно вино? Да ли је требало да сви Христови следбеници узимају ове симболе? Колико је често требало обележавати тај догађај? Да ли је тај догађај заиста нешто важно за тебе?