Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из књиге Изласка

Изабране мисли из књиге Изласка

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из књиге Изласка

ОВО ЈЕ истинита прича о ослобођењу оних који су били присиљени на ’тешко ропство‘ (Излазак 1:13). То је такође узбудљив извештај о рођењу једне нације. Међу фасцинантним одликама овог извештаја јесу велика чуда, изванредан начин на који су добили закон и изградња шатора састанка. То је у суштини оно о чему се говори у библијској књизи Изласка.

Књига Изласка, коју је написао јеврејски пророк Мојсије, говори о ономе што се догађало Израелцима у периоду од 145 година — од Јосифове смрти 1657. пре н. е. до завршетка изградње шатора састанка 1512. пре н. е. Па ипак, овај извештај нема само историјску вредност. Ова књига је део Божје речи, то јест његове поруке за човечанство. Стога је „жива и има моћ“ (Јеврејима 4:12). Дакле, књига Изласка је и те како значајна за нас.

„БОГ ЧУ УЗДИСАЊЕ ЊИХОВО“

(Излазак 1:1–4:31)

Пошто је Јаковљевих потомака који су живели у Египту бивало све више, једном краљевом одредбом подвргнути су ропству. Фараон је чак наредио да се побију сва мушка деца Израелаца. Фараонова ћерка је усвојила једног трогодишњег дечака по имену Мојсије, који је захваљујући томе преживео. Иако је одрастао на краљевом двору, Мојсије је, када је имао 40 година, стао на страну свога народа и убио једног Египћанина (Дела апостолска 7:23, 24). Био је присиљен да побегне, и тако је доспео у Мадијам. Ту се оженио и почео да се бави пастирењем. Код једног грма који је чудом горео, Јехова је дао задатак Мојсију да се врати у Египат како би извео Израелце из ропства. Његов брат Арон био је постављен да му служи као говорник.

Одговори на библијска питања:

3:1 — У ком смислу је Јотор био свештеник? У време патријарха̂, поглавар породице је служио и као њен свештеник. Јотор је као патријарх очигледно био поглавар мадијамског племена. Пошто су Мадијамци били Аврахамови потомци преко његове жене Хетуре, вероватно су знали нешто о обожавању Јехове (Постање 25:1, 2).

4:11 — Шта значи то што Јехова ’прави да неко постане нем, глув или слеп‘? Иако је Јехова понекад проузроковао да неке особе постану слепе или неме, он није одговоран за сваку особу која има такве недостатке (Постање 19:11; Лука 1:20-22, 62-64). То се дешава због наслеђеног греха (Јов 14:4; Римљанима 5:12). Пошто Бог то дозвољава, он може за себе да каже да ’прави‘ да неко буде нем, глув или слеп.

4:16 — У ком смислу је требало да Мојсије ’буде место Бога‘ за Арона? Мојсије је био Божји представник. Стога је Мојсије постао као ’Бог‘ Арону, који је говорио уместо Мојсија и тако служио као његов представник.

Поука за нас:

1:7, 14. Јехова је подржао свој народ када је у Египту био угњетаван. Он и данас подржава своје Сведоке, чак и када се суочавају са окрутним прогонством.

1:17-21. Јехова нас се сећа „по добру“ (Немија 13:31NW).

3:7-10. Јехова је осетљив на вапај свог народа.

3:14. Јехова непогрешиво остварује своје намере. Стога можемо бити уверени да ће он остварити наше наде темељене на Библији. a

4:10, 13. Мојсије је испољио тако велик недостатак поуздања у своје говорничке способности да је чак и након што му је Бог обећао да ће га подржати замолио Бога да пошаље неког другог да разговара с фараоном. Па ипак, Јехова је користио Мојсија и дао му мудрост и снагу која му је била потребна да изврши свој задатак. Уместо да се усредсредимо на своје недостатке, ослонимо се на Јехову и верно извршавајмо свој задатак проповедања и поучавања (Матеј 24:14; 28:19, 20).

ВЕЛИКА ЧУДА ДОВОДЕ ДО ОСЛОБОЂЕЊА

(Излазак 5:1–15:21)

Мојсије и Арон излазе пред фараона и траже од њега да пусти Израелце да у пустоши прославе празник у част Јехови. Египатски владар то дрско одбија. Јехова користи Мојсија како би фараону нанео снажне ударце, један за другим. Фараон тек након десете невоље дозвољава Израелцима да иду. Међутим, убрзо он и његова војска бесно крећу за њима. Али Јехова избавља свој народ отварајући пут кроз Црвено море, док вода прекрива Египћане који га гоне, те бивају потопљени.

Одговори на библијска питања:

6:3 — На који начин Божје име није било познато Аврахаму, Исаку и Јакову? Ови патријарси су сигурно користили Јеховино име и добијали обећања од њега. Међутим, они нису доживели испуњење тих обећања, и стога нису познавали Јехову као оног ко испуњава обећања (Постање 12:1, 2; 15:7, 13-16; 26:24; 28:10-15).

7:1 — У ком смислу је Мојсије био ’Бог за Фараона‘? Мојсије је од Бога добио моћ и ауторитет над фараоном. Стога није имао разлога да га се плаши.

7:22 — Где су египатски свештеници пронашли воду која није била претворена у крв? Можда је то била вода узета из реке Нил пре ове невоље. До пијаће воде се очигледно могло доћи уколико би се ископали бунари у влажном подручју у околини реке Нил (Излазак 7:24).

8:26, 27 — Зашто је Мојсије рекао да су жртве које Израелци приносе „нечисте пред очима Египћана“? У Египту су се обожавале многе животиње. Када је Мојсије поменуо такве жртве, његово инсистирање на томе да Израел буде пуштен како би приносио жртве Јехови звучало је још уверљивије и снажније.

12:29 — Ко се све убрајао у првенце? У првенце су се убрајали само мушкарци (Бројеви 3:40-51). Фараон, који је и сам био првенац, није био погубљен, јер је он и сам имао своју породицу. У десетој невољи нису умирали поглавари породица већ прворођени синови.

12:40 — Колико су дуго Израелци боравили у Египту? У 430 година које се овде помињу укључен је и период који су Израелци провели „у земљи египатској и земљи хананској“ (Библија с референцама, фуснота). b Седамдесетпетогодишњи Аврахам је 1943. године пре н. е. прешао преко реке Еуфрат када је био на путу за Ханан (Постање 12:4). Од тада је прошло 215 година док стотридесетогодишњи Јаков није ушао у Египат (Постање 21:5; 25:26; 47:9). То значи да су Израелци исто толико времена, дакле 215 година, провели у Египту.

15:8 — Да ли то што је вода Црвеног мора била ’стврднута‘ (NW) у ствари значи да је била залеђена? Хебрејска реч преведена као ’стврднути‘ значи скупити се или згуснути се. У Јову 10:10 та реч се користи да се укаже на млеко које се усирило. Стога не мора да значи да се изразом стврднута вода указује на залеђену воду, то јест лед. Да је ’источни ветар‘ поменут у Изласку 14:21 био довољно хладан да заледи воду, сигурно би постојало неко указивање на то да је у тој прилици било јако хладно. Пошто није постојало ништа видљиво што је држало воде у усправном положају, изгледало је као да су стврднуте или згуснуте.

Поука за нас:

7:14–12:30. Није случајно дошло до десет невоља. Биле су проречене и одиграле су се управо онако како је било предвиђено. Како су само те невоље упечатљиво приказале Створитељеву моћ над водом, сунчевом светлошћу, инсектима, животињама и људима! Оне су такође показале да Бог може да нанесе невољу својим непријатељима а да при том заштити своје обожаваоце.

11:2; 12:36. Јехова благосиља свој народ. Он је очигледно видео да Израелци нису добили плату за свој рад у Египту. Они су ушли у ту земљу као слободан народ, а не као ратни заробљеници.

14:30. Можемо бити сигурни да ће Јехова избавити своје обожаваоце у предстојећој ’великој невољи‘ (Матеј 24:20-22; Откривење 7:9, 14).

ЈЕХОВА ОРГАНИЗУЈЕ ТЕОКРАТСКИ НАРОД

(Излазак 15:22–40:38)

Трећег месеца након ослобођења из Египта, Израелци су се улогорили у подножју горе Синај. Тамо су примили Десет заповести и друге законе, склопили савез с Јеховом и постали теократски народ. Мојсије је на гори провео четрдесет дана и тада је добио нека упутства у вези с правим обожавањем и изградњом Јеховиног шатора састанка то јест преносивог храма. У међувремену су Израелци направили златно теле и обожавали га. Када је сишао с планине, Мојсије је то видео и толико се разгневио да је разбио две камене плоче које му је Бог дао. Након што су грешници добили заслужену казну, Мојсије се поново попео на планину и добио друге две плоче. Када се вратио, започела је изградња шатора састанка. До краја прве године након ослобођења Израелаца, овај величанствени шатор и његова опрема били су довршени и постављени. Тада је Јехова испунио шатор својом славом.

Одговори на библијска питања:

20:5 — Како Јехова „кажњава грехе отаца“ на будућим генерацијама? Када неко постане довољно стар да сноси одговорност, њему се суди на основу његовог понашања и става. Међутим, када се израелски народ окренуо идолопоклонству, неколико генерација је трпело последице тога. Чак су и верни Израелци осећали последице на тај начин што им је било тешко да остану беспрекорни због тога што је народ застранио у религиозном смислу.

23:19; 34:26 — Шта је значила заповест да се јаре не кува у млеку његове мајке? Сматра се да је кување младунчета козе или неке друге животиње у млеку његове мајке био пагански обичај за који се веровало да проузрокује кишу. Осим тога, пошто мајка доји своје младунче, било би окрутно кувати њено потомство у њеном млеку. Овај закон је Израелцима помогао да схвате да треба да буду саосећајни.

23:20-23 — Ко је био анђео који се ту помиње, и како је Јеховино име било „у њему“? Вероватно је тај анђео био Исус у предљудском постојању. Бог га је користио да води Израелце док су били на свом путу ка Обећаној земљи (1. Коринћанима 10:1-4). Јеховино име је „у њему“ на тај начин што је Исус истакнут по томе што брани и свети Очево име.

32:1-8, 25-35 — Зашто Арон није кажњен за то што је направио златно теле? Арон у свом срцу није одобравао идолопоклонство. Очигледно се касније придружио Левитима који су заузели став за Бога, а против оних који су пружали отпор Мојсију. Након што су кривци били погубљени, Мојсије је подсетио народ на то да су починили велики грех, чиме је указао на то да су осим Арона постојали још неки појединци којима је Јехова указао милост.

33:11, 20 — Како је Бог говорио Мојсију „лицем к лицу“? Тај израз указује на поверљив разговор између две особе. Мојсије је разговарао с Божјим представником и посредством њега је усменим путем примио упутства од Јехове. Међутим, Мојсије није видео Јехову јер ’не може човек видети Бога и остати жив‘. У ствари, Јехова није лично говорио Мојсију. Закон је био „пренесен преко анђела̂ руком посредника“, као што пише у Галатима 3:19.

Поука за нас:

15:25; 16:12. Јехова се добро брине о свом народу.

18:21. Мушкарци који се постављају на одговорне положаје у хришћанској скупштини такође морају бити способни, богобојазни, поуздани и несебични.

20:1–23:33. Јехова је врховни Законодавац. Када су били послушни његовим законима, Израелци су могли да га обожавају у складу са оним што је прописао, и да при том буду радосни. Јехова и данас има теократску организацију. Ако сарађујемо с њом, бићемо срећни и сигурни.

Од велике важности за нас

Шта књига Изласка открива о Јехови? Она га представља као оног који се с љубављу брине о свом народу, као ослободиоца коме нема равног, и као Бога који остварује своје намере. Он је Бог теократске организације.

Док будеш пратио распоред за седмично читање Библије у припреми за Теократску школу службе, сигурно ће те снажно мотивисати оно што научиш из књиге Изласка. Разматрајући оно што се налази у делу „Одговори на библијска питања“, стећи ћеш бољи увид у одређене одломке из Писма. Објашњења у делу „Поука за нас“ скренуће ти пажњу на то како ти седмично читање Библије може користити.

[Фусноте]

a Види такође књигу „Приближи се Јехови“, страна 9, одломак 8, коју су објавили Јеховини сведоци.

b Према самарићанском Пентатеуху, Септуагинти и историчару Јосифу Флавију, 430 година обухвата период од Аврахамовог доласка у Ханан до изласка Израелаца из Египта.

[Слика на странама 24, 25]

Јехова је кротком човеку Мојсију дао задатак да Израелце изведе из ропства

[Слика на 25. страни]

Десет невоља су приказале Створитељеву моћ над водом, сунчевом светлошћу, инсектима, животињама и људима

[Слика на странама 26, 27]

Јехова је преко Мојсија организовао Израелце као теократски народ