Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Потпуно изврши своју службу“

„Потпуно изврши своју службу“

„Потпуно изврши своју службу“

„Темељно изврши своју службу“ (2. ТИМОТЕЈУ 4:5, Byington).

1, 2. Премда су сви хришћани јеванђелизатори, шта се у Писму захтева од старешина?

 ДА ЛИ си објавитељ Краљевства? Ако јеси, захвали Јехови Богу што имаш ту величанствену предност. Да ли си старешина у скупштини? То је још једна предност коју си добио од Јехове. Међутим, никада не смемо сметнути с ума да то што неко има световно образовање или што је добар говорник, не значи аутоматски и да испуњава услове да учествује у служби и да служи као надгледник у скупштини. За службу нас одговарајуће оспособљава Јехова и то што нека браћа међу нама имају предност да служе као надгледници јесте само зато што испуњавају посебне услове који се налазе у Писму (2. Коринћанима 3:5, 6; 1. Тимотеју 3:1-7).

2 Сви предани хришћани врше дело јеванђелизирања, али нарочито надгледници, то јест старешине, треба да дају добар пример у служби. Старешине које „напорно раде што се тиче говорења и поучавања“ не пролазе незапажено код Бога и Христа, као и код других Јеховиних слугу (1. Тимотеју 5:17; Ефешанима 5:23; Јеврејима 6:10-12). Без обзира на околности, поука коју износи неки старешина мора да буде духовно здрава, јер је апостол Павле рекао Тимотеју, који је био надгледник: „Доћи [ће] време кад неће подносити здраво учење, него ће по сопственим жељама накупити себи учитеље да им голицају уши; па ће одвраћати уши од истине, и окренуће се лажним причама. А ти буди трезвен у свему, трпи зло, врши дело јеванђелизатора, потпуно изврши своју службу“ (2. Тимотеју 4:3-5).

3. Шта је потребно да се уради како лажна учења не би угрозила духовност скупштине?

3 Да би заштитио скупштину од лажних учења, надгледник мора да се тесно држи следећег Павловог савета: „Буди трезвен у свему... темељно изврши своју службу“ (2. Тимотеју 4:5, Byington). Заиста, старешина треба да темељно, то јест ’потпуно изврши своју службу‘. Старешина који потпуно врши своју службу сасвим се посвећује свим својим одговорностима и ништа не запоставља нити ради половично. Такав човек је веран чак и у малим стварима (Лука 12:48; 16:10).

4. Шта нам може помоћи да потпуно извршимо службу?

4 Да бисмо потпуно извршили своју службу не мора да значи да нам је увек потребно више времена, али потребно је да време које имамо добро искористимо. Оно што може помоћи свим хришћанима да буду успешни у служби јесте добра рутина. Да би старешина провео више времена у служби на терену, потребна му је добра лична организација да би имао уравнотежен распоред, и да би знао које одговорности да препусти другима и како да то уради (Јеврејима 13:17). Наравно, старешина вредан поштовања стара се о својим одговорностима попут Немије, који је и сам учествовао у обнављању јерусалимских зидина (Немија 5:16). Надаље, све Јеховине слуге треба редовно да учествују у делу проповедања о Краљевству (1. Коринћанима 9:16-18).

5. Какав став треба да имамо према служби?

5 Како нас само чини радоснима опуномоћење да објављујемо Краљевство које је успостављено на небесима! Нема сумње да ценимо предност коју имамо да по целој настањеној земљи проповедамо добру вест пре него што дође крај (Матеј 24:14). С обзиром да смо несавршени, можемо црпсти снагу из следећих Петрових речи: „Ово благо [службу] имамо у земљаним посудама, да би снага која надилази уобичајену била од Бога, а не од нас“ (2. Коринћанима 4:7). Да, ми можемо обављати прихватљиву службу — али само помоћу снаге и мудрости коју нам даје Бог (1. Коринћанима 1:26-31).

Одражавање Јеховине славе

6. Каква је разлика настала између природног и духовног Израела?

6 Имајући на уму помазане хришћане, Павле каже да нас је Бог „одговарајуће оспособио да будемо слуге новог савеза“. Овај апостол прави разлику између новог савеза који је посредством Исуса Христа склопљен с духовним Израелом и старог савеза Закона који је посредством Мојсија склопљен с природним Израелом. Павле још каже да је Мојсију, када је сишао с горе Синај носећи плоче с Десет заповести, лице толико светлило да Израелци нису могли да гледају у њега. Међутим, с временом се догодило нешто много озбиљније од тога. ’Мисаоне снаге су им отупеле‘ и копрена им је покрила срце. И поред тога, кад год су се целим срцем обратили Јехови, та копрена је била уклоњена. Говорећи затим о служби која је поверена онима из новог савеза, Павле каже: „Сви ми... откривених лица одражавамо као огледала Јеховину славу“ (2. Коринћанима 3:6-8, 14-18; Излазак 34:29-35). И Исусове „друге овце“ данас имају предност да одражавају Јеховину славу (Јован 10:16).

7. Како људи могу да одражавају Божју славу?

7 Како грешни људи могу да одражавају Божју славу, када ниједан човек не може да види његово лице и остане жив? (Излазак 33:20). Треба да узмемо у обзир то што поред Јеховине личне славе постоји и његова славна намера да путем Краљевства оправда свој суверенитет. Истине које су повезане с тим Краљевством сачињавају део ’величанствених Божјих ствари‘ које су почели да објављују они на које је током Пентекоста 33. н. е. био изливен свети дух (Дела апостолска 2:11). Они су захваљујући вођству тог духа потпуно извршили службу која им је била поверена (Дела апостолска 1:8).

8. На шта је Павле био одлучан у погледу службе?

8 Павле је био одлучан да не дозволи да га било шта спречи да потпуно изврши своју службу. Он је написао: „Будући да имамо ову службу по милосрђу које нам је указано, не одустајемо; него смо се одрекли подмуклих ствари којих се треба стидети, и не ходимо у лукавству, нити искривљујемо Божју реч, него обзнањујући истину препоручујемо се свакој људској савести пред Богом“ (2. Коринћанима 4:1, 2). Оним што Павле назива ’ова служба‘ обзнањује се истина и шири се духовно светло.

9, 10. Како је могуће одражавати Јеховину славу?

9 О Извору физичког и духовног светла, Павле пише: „Бог је тај који је рекао: ’Нека засја светло из таме‘, и он је обасјао наша срца да их осветли славним спознањем о Богу посредством Христовог лица“ (2. Коринћанима 4:6; Постање 1:2-5). С обзиром да нам је поверена непроцењива предност да будемо Божје слуге, настојмо да останемо чисти како бисмо могли да попут огледала одражавамо Јеховину славу.

10 Особе које су у духовној тами не могу да виде Јеховину славу, нити њен одраз који се огледа у Исусу Христу, Већем Мојсију. Али ми као Јеховине слуге добијамо славно светло из Писма и одражавамо га пред другима. Уколико особе које су у духовном мраку желе да избегну уништење, потребно им је светло од Бога. Зато смо с великом радошћу и ревношћу послушни заповести да пуштамо светло да светли из таме на Јеховину славу.

Нека твоје светло светли на кућним библијским студијима

11. Шта је Исус рекао у погледу тога да треба да допустимо да наше светло светли, и како то између осталог можемо чинити у служби?

11 Исус је рекао својим следбеницима: „Ви сте светло света. Не може се сакрити град који се налази на гори. Светиљка се не пали да се стави под мерицу, него на свећњак, и светли свима у кући. Тако нека ваше светло светли пред људима, да виде ваша добра дела и дају славу вашем Оцу који је на небесима“ (Матеј 5:14-16). Наше добро понашање може подстаћи друге да славе Бога (1. Петрова 2:12). Сем тога, разни видови дела јеванђелизирања у ком учествујемо пружају нам многе прилике да наше светло светли. Један од наших главних циљева јесте да одражавамо духовно светло из Божје Речи вођењем делотворних кућних библијских студија. То је веома важан начин на који можемо потпуно извршити своју службу. Који нам предлози могу помоћи да водимо библијске студије који ће утицати на срце особа које трагају за истином?

12. Како је молитва повезана с вођењем кућних библијских студија?

12 Своју жарку жељу да водимо библијске студије показујемо тиме што се за то молимо Јехови. На тај начин показујемо и да смо свесни колико је важно да помажемо другима да стекну спознање о Богу (Језекиљ 33:7-9). Јехова ће сигурно одговорити на наше молитве и благословиће то што се савесно трудимо у служби (1. Јованова 5:14, 15). Међутим, ми се не молимо само за то да пронађемо некога с ким ћемо проучавати Библију. Након што започнемо студиј с неким, молитва у вези са специфичним потребама тог студента Библије, као и размишљање о његовим потребама, помоћи ће нам да сваки студиј који одржимо с њим буде делотворан (Римљанима 12:12).

13. Шта нам може помоћи да водимо делотворне кућне библијске студије?

13 Да бисмо водили делотворне кућне библијске студије, морамо бити добро припремљени сваки пут када проучавамо. Ако нам се чини да нисмо толико способни, доста нам може помоћи ако посматрамо како надгледник Скупштинског студија књиге обрађује материјал за сваку седмицу. С времена на време можемо поћи на студиј са објавитељима Краљевства који су доста успешни у вођењу кућних библијских студија. Наравно, највећу пажњу треба да обратимо на став који је имао Исус Христ и методе поучавања које је користио.

14. Како можемо допрети до срца студента Библије?

14 Исус је уживао у вршењу воље свог небеског Оца и у разговарању с другима о Њему (Псалам 40:8NW). Он је био благе нарави и успевао је да допре до срца људи који су га слушали (Матеј 11:28-30). Зато се трудимо да допремо до срца својих студената Библије. Да би нам то пошло за руком, треба да се припремамо за сваки студиј и да при том размишљамо о особи с којом проучавамо и њеним околностима. На пример, ако она живи тамо где људи не познају добро Библију или је не прихватају као ауторитет, можда ћемо морати да је уверимо да је оно што стоји у њој истина. У том случају, јасно је да ћемо морати да отворимо много стихова и да их разјаснимо.

Помози студентима да разумеју поређења

15, 16. (а) Како можемо помоћи студенту који не разуме неко поређење које се налази у Библији? (б) Шта можемо урадити ако се у некој нашој публикацији налази поређење које неки студент Библије не може да разуме?

15 Студент Библије можда није упознат с неким поређењем које се спомиње у њој. На пример, можда не разуме на шта је Исус мислио када је говорио о томе да се светиљка ставља на свећњак (Марко 4:21, 22). Исус је ту мислио на древну уљану светиљку с фитиљем. Таква светиљка се стављала на посебан свећњак и осветљавала је један део куће. Да би могао да објасниш ово Исусово поређење, можда ћеш морати да истражиш теме „Светиљка“ и „Свећњак“ из публикације Увид у Писмо (Insight on the Scriptures). a Заиста, колико је корисно када дођемо на библијски студиј са објашњењем које ће студенту бити разумљиво и које ће он ценити!

16 У некој публикацији која се користи за проучавање Библије може се налазити поређење које ће неки студент тешко разумети. Издвој време да га лепо објасниш или употреби неко друго поређење које ће пренети исту мисао. Рецимо да се у публикацији истиче да је у браку важно имати доброг партнера и да је битно да обе стране улажу труд. Да би се то приказало, може се указати на човека који изводи акробације на трапезу, затим се пушта и зависи од другог акробате који треба да га ухвати. Постоји и следећа могућност. Потреба за добрим партнером и обостраним трудом може се илустровати примером радника који сарађују тако што један другом додају кутије и на тај начин истоварују чамац.

17. Шта о поређењима можемо да научимо од Исуса?

17 Уколико желимо да употребимо неко друго поређење, потребно је да се унапред припремимо. Па ипак, на тај начин показујемо лично занимање за особу с којом проучавамо Библију. Исус је користио једноставна поређења да би објаснио тешке теме. У његовој Проповеди на гори налазе се такви примери и Библија показује да је његово учење позитивно утицало на људе који су га слушали (Матеј 5:1–7:29). Исус је стрпљиво објашњавао ствари зато што се искрено занимао за друге (Матеј 16:5-12).

18. Шта се препоручује у погледу стихова који су наведени у нашим публикацијама?

18 То што се занимамо за друге покренуће нас да ’резонујемо на темељу Писма‘ (Дела апостолска 17:2, 3). За то је потребно да проучавамо уз молитву и да мудро користимо публикације које нам обезбеђује „верни настојник“ (Лука 12:42-44). Примера ради, у књизи Спознање које води до вечног живота цитирано је много стихова. b С друге стране, неки су због ограниченог простора само наведени. Важно је да се током библијског студија прочитају и објасне барем неки наведени стихови. На крају крајева, наше поучавање се заснива на Божјој Речи, а она има велику моћ (Јеврејима 4:12). Током сваког студија стално указуј на Библију и често користи стихове из материјала за проучавање. Помози студенту да види шта Библија каже о одређеној теми или поступању. Потруди се да му покажеш како ће му користити ако буде послушан Богу (Исаија 48:17, 18).

Постављај питања која подстичу на размишљање

19, 20. (а) Зашто док проучавамо са студентом треба да постављамо питања о томе како он гледа на ствари? (б) Шта се може урадити ако је потребно додатно разматрање неке теме?

19 Исусово вешто коришћење питања подстицало је људе на размишљање (Матеј 17:24-27). Ако студенту Библије постављамо питања о томе како он гледа на ствари, а да га при том не доведемо у непријатну ситуацију, његови одговори нам могу открити шта мисли о одређеној теми. Тада можемо увидети да се још увек држи неких небиблијских гледишта. На пример, можда верује у Тројство. У 3. поглављу књиге Спознање истиче се да се реч „Тројство“ не појављује у Библији. У тој књизи су цитирани и наведени стихови који показују да Јехова и Исус нису једно, и да свети дух није особа, већ Божја активна сила. Читање и разматрање ових библијских стихова може бити све што је потребно. Али шта ако ни то не буде довољно? Можда се након следећег редовног студија може одвојити мало времена за сврсисходан разговор о овој теми о којој се говори у некој другој публикацији Јеховиних сведока, као што је брошура Да ли треба веровати у Тројство? Следећи пут можемо наставити студиј с књигом Спознање.

20 Претпоставимо да свом студенту поставиш неко питање које се тиче његовог гледишта и да те његов одговор изненади или чак разочара. Уколико се ради о пушењу или некој другој осетљивој теми, можемо предложити да наставимо са студијем, а да о томе поразговарамо другом приликом. То што знамо да особа с којом проучавамо још увек пуши омогућава нам да у публикацијама потражимо неке информације које ће јој помоћи да духовно напредује. Док се трудимо да допремо до срца студента, можемо се молити Јехови да му помогне да духовно напредује.

21. До каквих резултата може доћи ако прилагодимо своје методе поучавања специфичним потребама студента Библије?

21 Нема сумње да ћемо уз добру припрему и Јеховину помоћ успети да прилагодимо своје методе поучавања специфичним потребама студента Библије. Како време пролази, можда ћемо успети да му помогнемо да заволи Бога. Такође, можда ће нам поћи за руком да код њега изградимо поштовање и цењење према Јеховиној организацији. И колико само радости доноси када студент Библије схвати да је ’Бог стварно међу нама‘! (1. Коринћанима 14:24, 25). Зато водимо делотворне библијске студије и дајмо све од себе како бисмо помогли другима да постану Исусови ученици.

Благо које треба ценити

22, 23. Шта је потребно ако желимо да потпуно извршимо своју службу?

22 Да бисмо потпуно извршили своју службу морамо се ослањати на снагу коју нам даје Бог. Говорећи о служби, Павле је написао помазаним хришћанима: „Ово благо имамо у земљаним посудама, да би снага која надилази уобичајену била од Бога, а не од нас“ (2. Коринћанима 4:7).

23 Без обзира да ли смо помазаници или „друге овце“, ми смо попут крхких земљаних посуда (Јован 10:16). Па ипак, Јехова нам може дати снагу која нам је потребна да извршимо наш задатак, и то без обзира на притиске с којима се можемо суочити (Јован 16:13; Филипљанима 4:13). Зато се потпуно поуздајмо у Јехову, ценимо наше благо, то јест службу, и потпуно је извршимо.

[Фусноте]

a Објавили Јеховини сведоци.

b Објавили Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

• Шта старешине могу радити да би потпуно извршиле своју службу?

• Како можемо допринети да кућни библијски студији које водимо буду делотворнији?

• Шта ћеш урадити ако студент Библије не разуме неко поређење, или ако су му потребне додатне информације о некој теми?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Хришћанске старешине поучавају у скупштини и обучавају сувернике у служби

[Слика на 18. страни]

Вођење делотворних кућних библијских студија јесте један начин на који допуштамо да наше светло светли