Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Силнији си од гора‘

’Силнији си од гора‘

Драгуљи Јеховиног стварства

’Силнији си од гора‘

ПОСМАТРАЊЕ освита дана с врха планине Фуџи незабораван је доживљај. Пламени зраци сунца прекривају хоризонт, обасјавајући бели снег и сиве вулканске стене. Док се рађа нови дан, јасно оивичена сенка планине прекрива брда и долине километрима унаоколо.

Величанствене планине попут планине Фуџи — чије се име некада писало помоћу симбола̂ са значењем „нема јој равне“ — увек изнова нас задивљују. Како се само осећамо сићушно пред њиховом величином! Планине су толико величанствене да су многи људи веровали да су највиши врхови, обично обавијени маглом и облацима, пребивалиште богова.

Једини Бог кога планински врхови заиста славе јесте њихов вешти Створитељ, Јехова. Он је тај „који је горе сазд’о“ (Амос 4:13). Скоро четвртину земљине површине прекривају планине. Када је Бог стварао нашу планету, он је створио силе које су покренуле формирање величанствених врхова и планинских венаца (Псалам 95:4). На пример, верује се да су планински масиви Хималаја и Анда настали услед снажних сила унутар земље које су покренуле издизање тла и померањем плоча земљине коре.

Ми људи не разумемо у потпуности како су и зашто планине настале. Штавише, нисмо у стању да одговоримо на питања постављена Јову: „Гдје си ти био кад ја [Јехова] оснивах земљу?... На чем су подножја њезина углављена?“ (Јов 38:4-6ДК).

Међутим, ми знамо да наш живот зависи од планина. Зову их природним водоторњевима, пошто вода у свим већим рекама потиче с њих, и половина свих становника земље снабдева се водом с планина (Псалам 104:13). Према часопису New Scientist, „од 20 биљака које се највише користе у исхрани, шест потиче с планина“. Под савршеним еколошким условима који ће владати у Божјем обећаном новом свету, „биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора“ (Псалам 72:16; 2. Петрова 3:13).

Када се помену планине, многи људи се најпре сете Алпа у Европи. Врхови тих планина, укључујући и планину Чивета која је приказана на слици, јесу предиван доказ тога да постоји Створитељ (Псалам 98:8). Оне хвале Јехову, онога који „снагом својом горе утврђује“ (Псалам 65:7). a

Величанствени Алпи са својим леденим гребенима, снегом прекривеним падинама, долинама, језерима и ливадама заиста уливају страхопоштовање. Краљ Давид је указао на Јехову као на онога ко „чини да ниче по горама трава“ (Псалам 147:8).

Планинске врлети — попут ових у Кујлину у Кини — можда не изгледају тако величанствено као Алпи, али ипак имају јединствену лепоту. Дуж реке Ли, издижу се врхови ових кречњачких планина, импресионирајући посетиоце својом лепотом. Док посматрамо бистру планинску воду како тече низ ова маглом обавијена брда, можемо се присетити псалмистиних речи: „Ти [Јехова] изворе на долине изводиш, који током својим измеђ гора теку“ (Псалам 104:10).

С правом смо одушевљени планинама јер препознајемо да су оне дело Створитеља, један величанствени израз његове бриге за добробит и ужитак човечанства. Колико год да су планине величанствене, њихово величанство ипак не може да се мери с Јеховиним. Он је заиста ’силнији од гора‘ (Псалам 76:5).

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2004, март и април.

[Оквир⁄Слика на 9. страни]

Десет процената светске популације живи у планинским пределима. Међутим, то није непремостива препрека за оне који објављују добру вест о Божјем Краљевству. Те хришћанске слуге марљиво проповедају у многим планинским регијама. „Красне ли су на горама ноге оног који добре гласе носи, који мир оглашује; онога који добре вести носи, који спасење оглашује!“ (Исаија 52:7).

„По високим горама су козорози“, певао је псалмиста (Псалам 104:18NW). Од свих животиња које живе у планинама, козорози, као што је овај нубијски козорог с великим роговима, спадају међу најстабилније на ногама. Они одважно ходају по стрминама које изгледају потпуно непроходно. Овај козорог је добро опремљен за живот на неприступачним местима. За то је делимично заслужна грађа његових папака. Папци се под његовом тежином рашире и тако овој животињи пружају чврст ослонац док стоји или док се креће по стрмим стенама. Козорог је заиста ремек-дело стварања!

[Слика на 9. страни]

Планина Фуџи, Хоншу, Јапан