Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одупримо се духу променљивог света

Одупримо се духу променљивог света

Одупримо се духу променљивог света

„Нисмо примили дух света, него дух који је од Бога“ (1. КОРИНЋАНИМА 2:12).

1. У ком је смислу Ева била заведена?

 „ЗМИЈА ме заведе“ (Постање 3:13). Са ових неколико речи, прва жена Ева је покушала да објасни зашто се побунила против Јехове Бога. То што је рекла било је истина, али није било оправдање за њено неисправно поступање. Апостол Павле је касније био надахнут да запише: „[Ева је] била потпуно преварена“ (1. Тимотеју 2:14). Она је била преварена и наведена да поверује да ће јој један чин непослушности — то што ће појести забрањени плод — донети добро и да ће због тога постати као Бог. Била је преварена и што се тиче идентитета онога ко ју је завео. Уопште није била свесна да је змија била само алатка у рукама Сатане Ђавола (Постање 3:1-6).

2. (а) Како Сатана данас заводи људе? (б) Шта је „дух света“, и која ћемо питања сада осмотрити?

2 Сатана заводи људе још од времена Адама и Еве. Он у ствари „заводи целу настањену земљу“ (Откривење 12:9). И даље се служи истим тактикама. Премда више не користи неку дословну змију, он и даље скрива свој идентитет. Користећи елементе индустрије забаве, медије и друга средства, Сатана заводи људе и наводи их да верују да им није потребно Божје вођство пуно љубави, нити да је то вођство за њихово добро. То што се Ђаво без престанка труди да заводи људе, довело је до тога да се посвуда развије дух побуне против библијских закона и начела. Библија такав дух назива „дух света“ (1. Коринћанима 2:12). Тај дух снажно утиче на веровања, ставове и понашање људи који не познају Бога. Како се испољава тај дух и како се можемо одупрети његовом искварујућем утицају? Хајде да видимо.

Пад моралних вредности

3. Зашто је у данашњем времену „дух света“ све израженији?

3 Данас је „дух света“ све израженији (2. Тимотеју 3:1-5). Сигурно си запазио пад моралних вредности. Писмо објашњава зашто је то тако. Након што је 1914. године успостављено Божје Краљевство, на небу је избио рат. Сатана и његови демони били су поражени и збачени у близину земље. Сатана се разгневио и отада се свим силама труди да заведе читав свет (Откривење 12:1-9, 12, 17). Он се посебно труди да, ’ако је могуће, заведе и изабране‘ (Матеј 24:24). С обзиром да смо Божји народ, ми смо Сатанина главна мета. Он покушава да уништи нашу духовност и да нас тако лиши Јеховине наклоности и изгледа на вечни живот.

4. Како Јеховине слуге гледају на Библију, а како свет гледа на њу?

4 Сатана покушава да изазове неповерење према Библији, тој драгоценој књизи која нам пружа спознање о нашем Створитељу пуном љубави. Јеховине слуге воле и цене Библију. Знамо да она није људска већ Божја надахнута Реч (1. Солуњанима 2:13; 2. Тимотеју 3:16). Међутим, Сатанин свет жели да мислимо другачије. На пример, у предговору једне књиге у којој се критикује Библија стоји: „У вези с Библијом не постоји ништа ’свето‘ и она није ’реч Божја‘. Њу нису написали Богом надахнути свеци, већ свештеници који су желели власт.“ Они који су наведени да верују у овакве тврдње лако могу постати жртва погрешне представе да се Бог може обожавати на било који начин — или да се уопште не мора ни обожавати (Пословице 14:12).

5. (а) Шта је један писац рекао о религијама које су повезане с Библијом? (б) Како се неке устаљене светске идеје могу упоредити са оним што стоји у Библији? (Укључи и оквир на следећој страни.)

5 Директни и индиректни напади на Библију, као и религиозно лицемерство оних који тврде да су њени поборници, доводе до све већег отпора према религији, као и према религијама које су повезане с Библијом. Религија је мета напада у медијима и академским круговима. Један писац износи следеће запажање: „Савремено друштво прожима негативан став према јудаизму и хришћанству. У најбољем случају, сматрају их старомодним али занимљивим религијама; у најгорем, сматрају их архаичним које ометају интелектуално сазревање и коче научни напредак. Презир који људи осећају према овим религијама последњих година прерастао је у подсмевање и отворено непријатељство.“ Непријатељство углавном потиче од оних који поричу постојање Бога и који су постали „празноглави у својим размишљањима“ (Римљанима 1:20-22).

6. Како свет гледа на сексуалне поступке које Бог осуђује?

6 Стога, уопште не чуди што људи све више одступају од Божјих мерила понашања. На пример, Библија каже да су хомосексуални односи нешто „срамно“ (Римљанима 1:26, 27). Она такође каже да блудници и прељубници неће наследити Божје Краљевство (1. Коринћанима 6:9). Међутим, у многим земљама такво понашање не само да се сматра прихватљивим већ се у књигама, часописима, песмама, филмовима и ТВ-емисијама приказује као нешто привлачно. Оне који дигну глас против таквог понашања сматрају нетолерантнима, критички настројенима и потпуно ван токова савременог просветљеног размишљања. Уместо да на Божја мерила гледа као на одраз бриге пуне љубави, свет их сматра препрекама личној слободи и испуњености (Пословице 17:15; Јуда 4).

7. Која питања треба да поставимо себи?

7 Будући да смо окружени светом који се све више противи Богу, било би мудро да пазимо на своје ставове и мерила. Треба да се понекад уз молитву поштено преиспитамо како бисмо били сигурни да нисмо с временом у извесној мери застранили од Јеховиног начина размишљања и његових мерила. На пример, могли бисмо да се питамо: ’Да ли ми је сада привлачно оно што сам пре неколико година избегавао? Да ли сам постао толерантнији према поступцима које Бог осуђује? Да ли сам склон томе да на духовне ствари више не гледам тако озбиљно као некад? Да ли својим животом показујем да су ми интереси Краљевства на првом месту?‘ (Матеј 6:33). Овакво преиспитивање помоћи ће нам да се одупремо духу света.

’Никада немојмо да застранимо‘

8. Како неко може да се удаљи од Јехове?

8 Апостол Павле је написао сухришћанима: „Неопходно [је] да ономе што смо чули обратимо више него обичну пажњу, да никада не застранимо“ (Јеврејима 2:1). Брод који скрене с курса никада неће стићи до свог одредишта. Уколико капетан не обраћа пажњу на ветар и струје, његов брод лако може да промаши сигурну луку и да се насуче на стене. Слично томе, уколико не обраћамо пажњу на драгоцене истине из Божје Речи, лако се можемо удаљити од Јехове и доживети духовни бродолом. Могло би нам се десити овако нешто чак и ако нисмо потпуно одбацили истину. У ствари, мало је оних који изненада и намерно одбаце Јехову. Чешће је посреди то што се мало-помало почну упуштати у нешто због чега им је теже да обраћају пажњу на Божју Реч, а затим готово неприметно застране у грех. Попут заспалог капетана, такве особе се пробуде тек кад буде касно.

9. На које је све начине Јехова благословио Соломона?

9 Узми за пример Соломонов живот. Јехова га је поставио да буде краљ у Израелу. Дозволио му је да сагради храм и надахнуо га да запише неке делове Библије. У два наврата је разговарао с њим и дао му богатство, славу и мир за све време његовог владања. Изнад свега, благословио га је великом мудрошћу. У Библији стоји: „Бог даде Соломону мудрост и врло јак ум и широко знање, много као песак на обали морској! Мудрост Соломонова беше већа од мудрости свих синова Истока и од све мудрости египатске“ (1. Краљевима 4:21, 29, 30; 11:9). Неко би сигурно помислио: Ко ће остати веран Богу ако неће Соломон? Па ипак, Соломон је застранио у отпадништво. Како је дошло до тога?

10. Коју је смерницу Соломон игнорисао, и какав је био исход тога?

10 Соломон је врло добро познавао и разумео Божји Закон. Несумњиво је да су га посебно занимале смернице које су се односиле на оне који ће бити краљеви у Израелу. Међу тим смерницама налазила се и следећа: „[Краљ] да нема много жена, да се не би отпадило срце његово“ (Поновљени закони 17:14, 17). Упркос тој јасној смерници, Соломон је имао седам стотина жена и три стотине конкубина. Многе од њих су обожавале богове других народа. Не знамо зашто је Соломон имао тако много жена, ни какво је оправдање нашао за то. Оно што знамо јесте да није послушао јасну Божју заповест. Исход свега тога било је управо оно на шта је Јехова упозорио. У Библији читамо следеће: ’[Соломонове] жене занесоше срце његово за туђим боговима‘ (1. Краљевима 11:3, 4). Полако, али сигурно, његова Богом дана мудрост је ишчезла. Застранио је. С временом, Соломонова жеља да угоди својим паганским женама надвладала је жељу да угоди Богу и да му буде послушан. Каква трагедија, нарочито када се узме у обзир то да је сам Соломон раније написао следеће речи: „Буди, сине, мудар, срце ми обрадуј, па ћу лако одговорити оном који ме ружи“ (Пословице 27:11).

Дух света је моћан

11. Како оно што доспева у наш ум делује на наше размишљање?

11 Из Соломоновог примера учимо да је опасно мислити да свет неће нимало утицати на наше размишљање само зато што познајемо истину. Баш као што дословна храна утиче на наше тело, тако и ментална храна утиче на наш ум. Оно чиме хранимо свој ум обликује наше размишљање и ставове. Знајући за то, многе велике фирме сваке године троше на милијарде долара да би рекламирале своје производе. Успешне рекламе путем вешто смишљених речи и слика апелују на жудње и жеље потрошача. Људи који се баве маркетингом такође знају да особа углавном неће отрчати у продавницу и купити рекламирани производ ако рекламу види само једном или двапут. Међутим, уколико се потрошачима стално нуди неки производ, онда им он постаје примамљив. Рекламе постижу свој циљ — да није тако, нико не би улагао новац у њих. Оне снажно делују на размишљање и ставове људи.

12. (а) Како Сатана утиче на размишљање људи? (б) Шта показује да се и на хришћане може утицати?

12 Попут некога ко се бави маркетингом, Сатана пласира своје идеје тако што се труди да оне делују привлачно, јер зна да с временом може приволети људе да размишљају као он. Служећи се индустријом забаве и другим средствима, Сатана наводи људе да верују да је добро лоше, а лоше добро (Исаија 5:20). Чак и прави хришћани постају плен Сатаниних настојања да шири лажи. Библија упозорава: „Надахнути израз изричито каже да ће у каснијем времену неки отпасти од вере, тиме што ће обраћати пажњу на заводљиве надахнуте изразе и учења демона̂, због лицемерства људи што говоре лажи, чија је савест обележена као гвожђем за жигосање“ (1. Тимотеју 4:1, 2; Јеремија 6:15).

13. Шта спада у лоша друштва, и како наше друштво утиче на нас?

13 Нико од нас није имун на дух света. Ветрови и струје који владају у Сатанином свету јесу моћни. Библија нас мудро подстиче: „Немојте се заваравати. Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33). У лоша друштва може спадати било шта што одражава дух света и било ко — чак и неко унутар скупштине — ко одражава тај дух. Ако сматрамо да нам лоша друштва не могу наудити, да ли исто тако закључујемо да нам добра друштва не могу користити? То би заиста било погрешно! Библија јасно каже: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20).

14. На које се начине можемо борити против духа света?

14 Да бисмо се борили против духа света, морамо се дружити с мудрим људима — са онима који служе Јехови. Морамо пунити свој ум мислима које ће нам изградити веру. Апостол Павле је написао: „Што је год истинито, што год заслужује озбиљну пажњу, што је год праведно, што је год честито, што је год допадљиво, о чему се год добро говори, која год крепост има и што је год вредно хвале, о томе размишљајте“ (Филипљанима 4:8). Будући да имамо слободну вољу, ми можемо изабрати о чему ћемо размишљати. Трудимо се да увек размишљамо о ономе што ће нас приближити Јехови.

Божји дух је моћнији

15. Како су се хришћани у древном Коринту разликовали од осталих становника тог града?

15 За разлику од оних које је завео дух света, праве хришћане води Божји свети дух. Павле је скупштини у Коринту написао следеће: „Ми нисмо примили дух света, него дух који је од Бога, да бисмо знали оно што нам је Бог љубазно дао“ (1. Коринћанима 2:12). Древни Коринт је био град у којем је преовладавао дух света. Већина људи који су живели у том граду били су толико развратни да је израз „живети коринтски“ почео да значи „практиковати неморал“. Сатана је заслепио ум тих људи. Због тога су о правом Богу знали јако мало, или нису знали ништа (2. Коринћанима 4:4). И поред тога, Јехова је помоћу свог светог духа неким Коринћанима отворио очи и омогућио им да спознају истину. Његов дух их је подстицао и водио, и зато су извршили велике промене у свом животу да би имали његово одобравање и благослов (1. Коринћанима 6:9-11). Премда је дух света био моћан, Јеховин дух је био моћнији.

16. Како можемо добити и задржати Божји дух?

16 И данас је исто тако. Јеховин свети дух је најмоћнија сила у свемиру и он га обилно и без устезања даје свима који га с вером моле за тај дух (Лука 11:13). Међутим, да бисмо добили Божји дух, морамо радити још нешто осим што се одупиремо духу света. Морамо редовно да проучавамо Божју Реч и да је примењујемо у свом животу, како бисмо свој дух — свој мисаони став — ускладили с његовим размишљањем. Ако то радимо, Јехова ће нам дати снагу да можемо одолети било којој тактици коју би Сатана користио с циљем да уништи нашу духовност.

17. Како нам оно што је Лот доживео може пружити утеху?

17 Иако хришћани нису део света, они живе у свету (Јован 17:11, 16). Нико од нас не може потпуно да избегне дух света зато што можда радимо или чак живимо са онима који не воле Бога ни његове путеве. Да ли се осећамо попут Лота кога је „страшно мучило“ разуздано понашање људи из Содома с којима је живео? (2. Петрова 2:7, 8). Ако је тако, у томе можемо наћи утеху. Јехова је сачувао и избавио Лота, и то исто може учинити и с нама. Наш Отац пун љубави види и свестан је околности у којима се налазимо, и може нам пружити помоћ и снагу која нам је потребна да бисмо сачували духовност (Псалам 33:18, 19). Ако се ослонимо на њега, ако му верујемо и призивамо га, помоћи ће нам да се одупремо духу света, колико год да је тешка ситуација у којој се налазимо (Исаија 41:10).

18. Зашто треба да ценимо свој однос с Јеховом?

18 За разлику од света који је отуђен од Бога и кога је Сатана завео, ми као Божји народ благословљени смо спознањем истине. Због тога имамо радост и мир који овај свет нема (Исаија 57:20, 21; Галатима 5:22). Имамо величанствену наду да ћемо вечно живети у Рају, где више неће владати дух овог света који је на издисају. Зато ценимо свој драгоцени однос с Богом и будимо опрезни како бисмо савладали сваку склоност да застранимо у духовном погледу. Још више се приближимо Јехови и он ће нам помоћи да се одупремо духу овог света (Јаков 4:7, 8).

Можеш ли објаснити?

• На које начине Сатана заводи и вара људе?

• Како да поступамо да се не бисмо удаљили од Јехове?

• Шта показује да је дух света моћан?

• Како можемо добити и задржати Божји дух?

[Питања за разматрање]

[Табела на 11. страни]

СВЕТОВНА МУДРОСТ НАСУПРОТ БОЖЈОЈ МУДРОСТИ

Истина је релативна — сваки човек има неку своју истину.

„[Божја] реч је истина“ (Јован 17:17).

Води се осећањима која ће ти рећи шта је исправно, а шта погрешно.

„Срце је изнад свега превртљиво и опако“ (Јеремија 17:9).

Ради по своме.

„Не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

Богатство је кључ за срећу.

„Љубав према новцу [је] корен свих штетних ствари“ (1. Тимотеју 6:10).

[Слика на 10. страни]

Соломон је застранио од правог обожавања и окренуо се лажним боговима

[Слика на 12. страни]

Попут некога ко се бави маркетингом, Сатана пласира дух света. Да ли му се одупиреш?