Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта представљају дивља звер и њен жиг

Шта представљају дивља звер и њен жиг

Шта представљају дивља звер и њен жиг

ДА ЛИ волиш да решаваш енигме? Да би дошао до коначног решења, потребна су ти нека указивања која ће ти помоћи у томе. Бог је у својој надахнутој Речи пружио показатеље који нам помажу да утврдимо на шта се односи број 666, који представља име или жиг дивље звери из 13. поглавља Откривења.

У овом чланку ћемо размотрити четири главне линије резоновања — врло важне показатеље који ће нам помоћи да откријемо значење жига звери. Осмотрићемо (1) како су настала поједина библијска имена, (2) кога представља дивља звер, (3) шта значи то што је број 666 „човеков број“ и (4) шта представља број 6 и зашто се појављује у виду троцифреног броја 666 (Откривење 13:18).

Библијска имена — нису без значења

Библијска имена често имају неко посебно значење, нарочито када их Бог даје. На пример, пошто је требало да Аврам постане отац многих народа, Бог је његово име променио у Аврахам, што значи „Отац мноштва“ (Постање 17:5). Бог је Јосифу и Марији рекао да детету које ће Марија родити треба да дају име Исус, које значи „Јехова је спасење“ (Матеј 1:21, Лука 1:31). У складу с тим значајним именом, Јехова нам је посредством Исусове службе и жртвене смрти омогућио спасење (Јован 3:16).

Према томе, број 666, то јест име које је Бог дао звери, мора да симболизује оно што Он сматра њеним главним карактеристикама. Наравно, да бисмо препознали те карактеристике, морамо да утврдимо кога представља звер и да сазнамо шта она ради.

Звер откривена

Библијска књига Данила расветљава значење симболичних звери. У 7. поглављу налазе се сликовити описи „четири велике звери“ — лава, медведа, леопарда и страшне звери с великим гвозденим зубима (Данило 7:2-7). Данило нам открива да те звери представљају ’краљеве‘, то јест владавине, који су један за другим владали огромним империјама (Данило 7:17, 23).

Говорећи о звери која је описана у Откривењу 13:1, 2, једно дело истиче да су у њој „обухваћене карактеристике четири звери из Данилове визије... Према томе, ова прва звер [из Откривења] представља удружену снагу целокупне светске политичке власти која се супротставља Богу“ (The Interpreter’s Dictionary of the Bible). Ту чињеницу потврђује и стих из Откривења 13:7, где се о звери каже: „Даде јој се власт над сваким племеном и народом и језиком и сваком нацијом.“ a

Зашто су у Библији људске владавине представљене зверима? Из најмање два разлога. Прво, због тога што су током векова владавине попут звери проузроковале велика крвопролића. „Историја је проткана ратовима“, написали су историчари Вил и Аријел Дјурант, „а цивилизација и демократија нису ништа могле да ураде да смање њихову учесталост.“ Како је само истинита изјава да „човек над човеком влада, да га несрећним учини“ (Проповедник 8:9). Други разлог је тај што „змај [Сатана] даде звери моћ и престо и велику власт“ (Откривење 12:9; 13:2). Према томе, људске владавине су Сатанина творевина, и зато су налик звери, то јест змају, јер одражавају његове особине (Јован 8:44; Ефешанима 6:12).

Међутим, то не значи да је директно сваки људски владар оруђе у Сатаниним рукама. Штавише, људске владавине на неки начин служе као „Божји слуга“ пружајући људском друштву стабилност како не би владало потпуно безакоње. Такође, неки владари штите основна људска права, укључујући и право на учествовање у правом обожавању — нешто што Сатана не жели (Римљанима 13:3, 4; Јездра 7:11-27; Дела апостолска 13:7). Па ипак, због Ђаволовог утицаја, нити човек нити иједна људска организација никада нису успели да остваре трајан мир и сигурност за људе b (Јован 12:31).

„Човеков број“

Трећи показатељ који помаже да разумемо значење броја 666 јесте чињеница да је то „човеков број“. Тај израз није повезан с неким одређеним човеком, јер Сатана има власт над звери — а не неки човек (Лука 4:5, 6; 1. Јованова 5:19; Откривење 13:2, 18). Уместо тога, то што звер има „човеков број“, то јест жиг, указује да она представља нешто људско а не духовно или демонско, и да стога поседује неке људске карактеристике. Које? Библија одговара: „Сви [људи] су сагрешили и не достижу Божју славу“ (Римљанима 3:23). Дакле, то што звер има „човеков број“ указује да владавине одражавају грешно стање у коме се налази човечанство, обележено грехом и несавршенством.

Историја то потврђује. „Све цивилизације које су икада постојале на крају су пропале“, рекао је бивши државни секретар САД, Хенри Кисинџер. Затим је додао: „Историја је прича о узалудном труду, неоствареним тежњама... Стога, будући да сам историчар, морам живети са осећајем да ће се трагедије неминовно догађати.“ Кисинџерова искрена процена сведочи о овој основној библијској истини: „Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

Сада кад смо идентификовали звер и разумели како Бог гледа на њу, можемо да размотримо и завршни део ове енигме — број шест и зашто се појављује три пута — у виду троцифреног броја 666.

Три шестице — зашто?

У Писму неки бројеви имају симболично значење. На пример, број седам се често користи да означи нешто што је потпуно, то јест савршено у Божјим очима. Рецимо, Божја стваралачка недеља трајала је седам ’дана‘, то јест седам стваралачких периода, и за то време је Бог потпуно остварио оно што је намеравао да учини приликом стварања земље (Постање 1:3–2:3). Божје „речи“ су попут сребра које је „седам пута претопљено“, што значи да је савршено прочишћено (Псалам 12:7; Пословице 30:5, 6). Наману, који је боловао од губе, речено је да се седам пута окупа у Јордану, и био је потпуно излечен (2. Краљевима 5:10, 14).

Шест је за један мање од седам. Зар то није одговарајући симбол нечега што је у Божјим очима несавршено, непотпуно? И те како јесте! (1. Летописа 20:6, 7). Штавише, три шестице у облику броја 666 снажно наглашавају несавршеност. То што је 666 „човеков број“, о чему смо већ говорили, само потврђује да је овај закључак исправан. Стога, историја звери, њен „човеков број“ и сам број 666 истичу једну непобитну чињеницу — звер има један велики недостатак у Јеховиним очима.

Опис дивље звери подсећа нас на оно што је било речено Валтасару, краљу древног Вавилона. Јехова је том краљу преко Данила рекао: „Измерен си на мерила и нашао си се лак.“ Те исте ноћи, Валтасар је био убијен, а моћно Вавилонско царство је пало (Данило 5:27, 30). Слично томе, Божја осуда над политичком звери и онима који носе њен жиг означава крај те звери и њених присталица. Међутим, у овом случају Бог неће уништити само један политички систем већ сваки траг људског владања (Данило 2:44; Откривење 19:19, 20). Стога, колико је само важно за нас да немамо смртоносни жиг звери!

Жиг идентификован

Одмах након што говори о броју 666, Откривење помиње 144 000 следбеника Јагњета, Исуса Христа, који на својим челима имају записано његово име и име његовог Оца Јехове. Та имена означавају да они који их носе припадају Јехови и његовом Сину, о којима поносно сведоче. Исто тако, они који носе жиг звери обзнањују да јој служе. Стога је, фигуративни жиг на десној руци или на челу симбол који указује на то да онај ко је означен њиме обожава и подржава светске политичке системе који су налик звери. Они који имају тај жиг дају „цезару“ оно што с правом припада Богу (Лука 20:25; Откривење 13:4, 8; 14:1). Како то чине? Тако што одају велику част држави, њеним симболима и војној сили, на које гледају као на извор наде и спасења. Ако и обожавају Бога, то чине само речима а не и делима.

Насупрот томе, Библија нас подстиче: „Не уздајте се у кнезове ни у смртника од кога помоћи нема. Излази ли дух из њих, враћају се у прах свој, и тад пропадају све помисли њихове“ (Псалам 146:3, 4). Они који су послушни том савету нису разочарани када владавине не успеју да испуне своја обећања или када харизматске вође нестану са светске сцене (Пословице 1:33).

То не значи да прави хришћани седе скрштених руку и не раде ништа поводом лошег стања у ком се налази човечанство. Напротив, они ревно говоре о владавини која ће решити проблеме човечанства — о Божјем Краљевству, које заступају (Матеј 24:14).

Божје Краљевство — једина нада за човечанство

Када је Исус био на земљи, Божје Краљевство је било главна тема његовог проповедања (Лука 4:43). У узорној молитви, која се назива и Оченаш, Исус је своје следбенике поучио да се моле да то Краљевство дође и да се Божја воља врши овде на земљи (Матеј 6:9, 10). Краљевство је владавина која ће владати над целом земљом, али њено седиште неће бити у некој престоници на земљи већ на самом небу. Зато га је Исус назвао ’небеским краљевством‘ (Матеј 11:12).

Ко би могао бити бољи Краљ тог Краљевства од Исуса Христа, онога ко је умро за будуће поданике те владавине? (Исаија 9:6, 7; Јован 3:16). Ускоро ће тај савршени Владар, који је сада моћна духовна особа, бацити звер с њеним краљевима и војскама у „ватрено језеро које гори сумпором“, што симболизује потпуно уништење. Међутим, то није све. Исус ће такође уклонити Сатану, а то је нешто што никада не би могао да учини ниједан људски владар (Откривење 11:15; 19:16, 19-21; 20:2, 10).

Божје Краљевство ће донети мир свим својим послушним поданицима (Псалам 37:11, 29; 46:9, 10). Чак ни туге, бола и смрти неће више бити. Каква славна нада за оне који немају жиг звери! (Откривење 21:3, 4).

[Фусноте]

a За детаљније разматрање ових стихова, види 28. поглавље књиге Откривење — близу је величанствени врхунац!, коју су објавили Јеховини сведоци.

b Иако схватају да су људске владавине често попут звери, прави хришћани се подлажу владавинама, то јест „вишим властима“, на шта их позива и Библија (Римљанима 13:1). Међутим, када власти траже од њих да ураде нешто што је у супротности с Божјим законом, они ’Бога као владара слушају пре него људе‘ (Дела апостолска 5:29).

[Оквир на 5. страни]

Показатељи који воде до значења броја 666

1. Библијска имена често говоре нешто о особама које носе та имена, о њиховим особинама или животу, као што је то било са Аврахамом, Исусом и многим другима. Слично томе, име, то јест број звери открива њене карактеристике.

2. У библијској књизи Данила, краљевства или царства која су владала једно за другим представљена су различитим зверима. Звер из Откривења 13:1, 2 са обележјима различитих дивљих животиња, симболизује светски политички систем који је добио моћ од свог владара Сатане.

3. То што звер има „човеков број“ указује да је то нешто људско, а не демонско. Стога, она одражава људске недостатке који су последица греха и несавршенства.

4. У Божјим очима, број шест указује на несавршенство, с обзиром да је то број који је за један мањи од броја седам, који се у Библији користи за нешто што је потпуно то јест савршено. Жиг 666 наглашава тај недостатак тиме што се број шест појављује три пута.

[Слике на 6. страни]

Показало се да људске владавине нису успешне, што је одговарајуће симболизовано бројем 666

[Извор]

Изгладнело дете: UNITED NATIONS/Photo by F. GRIFFING

[Слике на 7. страни]

Исус Христ ће савршено владати над земљом