Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је ово што се догађа Божја воља?

Да ли је ово што се догађа Божја воља?

Да ли је ово што се догађа Божја воља?

„Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10).

ХУЛИО и Кристина су престрављено посматрали како им четворо деце страда у пожару. Један пијани возач је ударио у њихов паркирани аутомобил, који је тада експлодирао. Маркос, њихово пето дете, спасен је из пламена, али је трајно остао унакажен. Тада је имао девет година. Срце његовог оца било је сломљено. Своју породицу и себе тешио је речима: „То је Божја воља; треба да разумемо да је све што се дешава, било добро или зло, Божја воља.“

Многи на сличан начин реагују када доживе неку трагедију попут ове. Они размишљају: ’Ако је Бог свемоћан и ако брине о нама мора бити да је оно што се дешава на неки начин добро за нас, ма колико то нама било тешко да схватимо.‘ Да ли и ти тако мислиш?

Веровање да је Божја воља све што се дешава, било то добро или зло, многи темеље на Исусовим речима које су цитиране на почетку чланка, а које је изговорио у оквиру молитве која је позната као Оченаш. Божја воља се врши на небу, зар не? Ако се молимо да Његова воља буде и на земљи, да ли при том признајемо да је оно што се сада дешава на земљи Божја воља?

Многима је овакво гледиште нелогично. Они сматрају да је у том случају Бог безосећајан према људима које је створио. ’Да ли је могуће да Бог пун љубави жели да недужним људима нанесе страшан бол?‘, питају се они. ’Можда Бог жели да нешто научимо, али шта бисмо уопште могли научити на такав начин?‘ Можда си и ти постављао слична питања.

Исусов полубрат, ученик Јаков, написао је у вези с тим: „Кад је у кушњи, нека нико не говори: ’Бог ме искушава.‘ Јер се Бог не може искушавати злим стварима нити он сам икога искушава“ (Јаков 1:13). Зле ствари не долазе од Бога. Стога је јасно да није све што се данас догађа на земљи Божја воља. Писмо такође говори о човечјој вољи, вољи нација и Ђаволовој вољи (Јован 1:13; 2. Тимотеју 2:26; 1. Петрова 4:3). Да ли се слажеш да оно што се догодило Хулију и Кристини не може бити воља небеског Оца пуног љубави?

Онда, шта је Исус стварно имао на уму када је своје ученике поучио да се моле: „Нека буде воља твоја“? Да ли је то била само молба да Бог делује у неким ситуацијама, или нас је Исус поучио да се молимо за нешто веће и боље, за једну промену којој се сви могу надати? Хајде да још истражимо шта о томе каже Библија.

[Извори слика на 3. страни]

Аутомобил: Dominique Faget-STF/AFP/Getty Images; дете: FAO photo/B. Imevbore