Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када на земљи буде Божја воља

Када на земљи буде Божја воља

Када на земљи буде Божја воља

КАДА је Исус поучио своје ученике да се моле на следећи начин: „Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“, он је говорио о нечему што је лично доживео када је био на небу са својим Оцем (Матеј 6:10; Јован 1:18; 3:13; 8:42). У једном периоду током његовог предљудског постојања, све што се дешавало и на небу и на земљи било је у складу с Божјом вољом. То су била дивна времена испуњена задовољством, када је све било савршено (Пословице 8:27-31).

Бог је прво створио духовна створења, ’анђеле његове, који су силни и јаки, и извршују реч његову‘. Од самог почетка, они су ’слуге његове, који чине вољу његову‘ (Псалам 103:20, 21). Да ли је сваки анђео имао слободну вољу? Јесте, и приликом стварања земље, та „Божја створења [су] гласе радости пуштала“ (Јов 38:7). На тај начин су показали да су одушевљени Божјом намером. Они су своју вољу подложили Његовој.

Након што је створио земљу, Бог ју је припремио за људе, и на крају је створио првог човека и прву жену (Постање, 1. поглавље). Да ли је и то био разлог за клицање од радости? Надахнути извештај каже: „Тада погледа Бог све што је створио, и гле, све добро беше“, заиста, без мане, савршено (Постање 1:31).

Шта је била Божја воља за наше прародитеље и њихово потомство? Према Постању 1:28, и она је била веома добра: „Благослови их, и рече им Бог: Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом, и имајте власт над рибама морским и над птицама небеским, и над свим животињама које се по земљи мичу.“ Да би испунили тај диван задатак, било је потребно да и наши прародитељи и њихови потомци наставе да живе — и то вечно. Ништа није указивало на то да ће бити неке трагедије, неправде, туге или смрти.

То је било време када се Божја воља вршила и на небу и на земљи. Они који би живели у складу с његовом вољом нашли би велико задовољство у томе. Где је настао проблем?

Божја воља је изненада била доведена у питање. Наравно, новонастали проблем није био нерешив. Па ипак, тада је започео дуги период туге и жалости, услед чега је настала велика забуна у погледу тога шта је Божја воља за човечанство. Сви ми осећамо последице тога. На који начин је Божја воља доведена у питање?

Божја воља у време побуне

Једно од духовних ’Божјих створења‘, то јест Божјих синова, видело је могућност да измени Божју вољу за човека с циљем да извуче неку корист. Што је више размишљао о томе, то му се та замисао чинила изводљивијом и привлачнијом (Јаков 1:14, 15). Можда је мислио да ће, ако он успе да наведе први људски пар да слуша њега уместо Бога, Бог иако је суверен бити присиљен да толерише супарника. Можда је умислио да их Бог неће уништити како не би осујетио своју намеру. Штавише, сматрао је да ће Јехова Бог морати да измени своју намеру и да му дозволи одређену меру ауторитета као ономе коме су људи сада послушни. Тај бунтовник је касније одговарајуће назван Сатана, то јест Противник (Јов 1:6).

Спроводећи своју жељу у дело, Сатана је приступио жени. Подстичући је да игнорише Божју вољу и да постане морално независна, рекао јој је: „Нећете ви умрети; него... ћете постати као богови, познајући добро и зло“ (Постање 3:1-5). Жена је мислила да ће добити слободу, и послушала га је у нади да ће имати бољи начин живота. Касније је свог мужа убедила да јој се придружи (Постање 3:6).

То није била Божја воља за њих. Била је то њихова воља. Последице су биле катастрофалне. Бог им је унапред рекао да ће их непослушност одвести у смрт (Постање 3:3). Нису били створени тако да као независни од Бога буду успешни (Јеремија 10:23). Сем тога, постали би несавршени, а несавршенство и смрт би пренели и на своје потомке (Римљанима 5:12). Сатана не би могао да спречи те последице.

Да ли је овај развој догађаја заувек променио Божју намеру, то јест вољу за човечанство и за земљу? Није (Исаија 55:9-11). Па ипак, ти догађаји су покренули нека питања која је требало решити: Могу ли људи „постати као богови, познајући добро и зло“, као што је Сатана тврдио? Другим речима, ако бисмо добили довољно времена, да ли бисмо били у стању да разликујемо добро од лошег и корисно од штетног на свим подручјима живота? Да ли Бог заслужује потпуну послушност, то јест да ли је његов начин владања најбољи? Да ли је на месту да се потпуно подложимо Његовој вољи? Шта ти мислиш о томе?

Постојао је само један начин на који су се та питања могла решити пред очима свих интелигентних створења: Дозволити онима који желе да буду независни од Бога да покушају да буду успешни. Ако би им Бог једноставно одузео живот, тиме се питања не би решила. Међутим, ако би оставио људима довољно времена да раде по свом, питања би се решила јер би резултати постали очигледни. Бог је указао да ће тако поступити када је рекао жени да ће имати децу. Тако би се основала људска породица. И ми данас постојимо захваљујући томе! (Постање 3:16, 20).

Ипак, то није значило да ће Бог дозволити људима и том бунтовном духовном сину да у потпуности раде оно што желе. Бог се није одрекао свог суверенитета нити је одустао од своје намере (Псалам 83:18). То је потврдио када је прорекао да долази коначан крај подстрекачу побуне, као и то да ће бити поништене све последице које су услед побуне настале (Постање 3:15). Тако је људској породици већ у почетку обећано ослобођење.

Међутим, наши прародитељи су удаљили и себе и своје будуће потомство од Божје владавине. Да би Бог спречио све лоше последице њихове одлуке, морао би да им наметне своју вољу у свему што раде. То би било исто као да им није ни дозволио да покушају да буду независни.

Наравно, појединци би могли да изаберу Божју владавину. Могли би да науче шта је у том периоду Божја воља за људе и да јој се повинују колико год могу (Псалам 143:10). Па ипак, они не би били поштеђени проблема све док се не реши питање да ли човечанство може да буде потпуно независно од Бога.

Последице личног избора убрзо су постале очигледне. Каин, први човек који се родио као члан људске породице, убио је свог брата Авеља. Учинио је то јер су „његова дела била зла, а дела његовог брата праведна“ (1. Јованова 3:12). Јасно је да то није била Божја воља, јер је Бог упозорио Каина а касније га и казнио (Постање 4:3-12). Каин је изабрао моралну независност коју је Сатана понудио због чега се каже да је „потицао од злога“. И други су на сличан начин поступали.

Више од 1 500 година касније, „земља беше покварена пред Богом, земља беше пуна насиља“ (Постање 6:11). Била је потребна одлучна акција како би се она сачувала од пропасти. Бог је предузео акцију када је проузроковао глобални потоп и сачувао једну породицу праведника — Ноја, његову жену, његове синове и њихове жене (Постање 7:1). Сви смо ми њихови потомци.

Бог отада пружа вођство свима онима који искрено желе да сазнају шта је његова воља. Надахнуо је верне мушкарце да забележе како је он комуницирао с људима који су тражили његово вођство. То је записано у Библији (2. Тимотеју 3:16). С љубављу је дозволио верним људима да изграде однос с Њим, па чак и да му постану пријатељи (Исаија 41:8ДК). Давао им је снагу која им је била потребна да би се суочили с тешким искушењима која миленијумима погађају човечанство зато што је независно од Њега (Псалам 46:2; Филипљанима 4:13). Како само треба да будемо захвални за све то!

„Нека буде воља твоја“ — у потпуности

Оно што је Бог до сада урадио не представља потпуно испуњење његове воље за човечанство. Хришћански апостол Петар је написао: „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Ту се симболичним језиком указује на нову владавину над човечанством и на ново друштво које ће живети под том владавином.

Пророк Данило јасно каже: „У време тих краљева Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити... оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44). Ово пророчанство указује да ће садашњем неуспешном систему доћи крај и да ће бити замењен Краљевством, Божјом владавином. Како је то добра вест! Сукоби и себичност који су овај свет испунили насиљем и који поново прете да униште земљу једног дана ће бити ствар прошлости.

Када ће се то догодити? Исусови ученици су поставили питање: „Када ће то бити, и шта ће бити знак твоје присутности и свршетка система ствари?“ Један део Исусовог одговора гласи: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:3, 14).

Опште је познато да се ово дело проповедања данас обавља широм света. Сигурно сте то запазили и у вашем крају. Професор Чарлс С. Брејден написао је у својој књизи These Also Believe: „Јеховини сведоци су дословно прекрили земљу својим сведочењем... Ниједна религиозна група на свету не показује толико ревности и истрајности у ширењу добре вести о Краљевству као Јеховини сведоци.“ Сведоци објављују добру вест у преко 230 земаља на скоро 400 језика. Ово проречено дело врши се на глобалном нивоу, као никада раније. То је један од многих доказа да ће Краљевство ускоро заменити људске владавине.

Краљевство за које је Исус рекао да ће се проповедати исто је оно за које нас је у узорној молитви поучио да се молимо: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Заиста, то Краљевство је средство помоћу ког ће Бог остварити своју намеру, то јест своју вољу за човечанство и земљу.

Шта то подразумева? Нека Откривење 21:3, 4 пружи одговор: „Чух снажан глас од престола како говори: ’Гле! Божји шатор је с људима, и он ће пребивати с њима, и они ће бити његов народ. И сам Бог биће с њима. И он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше.‘“ Тада ће се Божја воља заиста вршити и на земљи и на небу — и то у потпуности. a Зар не би и ти желео да то доживиш?

[Фуснота]

a Ако желиш да сазнаш нешто више о Божјем Краљевству, позивамо те да ступиш у контакт с Јеховиним сведоцима из твог краја или да пишеш на одговарајућу адресу наведену на 2. страни овог часописа.

[Слика на 5. страни]

Игнорисање Божје воље довело је до трагичних последица