Пређи на садржај

Пређи на садржај

Неформално сведочење у Мексику на енглеском говорном подручју

Неформално сведочење у Мексику на енглеском говорном подручју

Неформално сведочење у Мексику на енглеском говорном подручју

ДОК је своје сапутнике чекао у Атини, апостол Павле је добро искористио време тако што је неформално сведочио. Библија извештава: „Поче да резонује... сваки дан на тргу с онима који су се тамо затекли“ (Дела апостолска 17:17). Исус је неформално сведочио једној Самарићанки крај бунара када је путовао из Јудеје у Галилеју (Јован 4:3-26). Да ли и ти користиш сваку прилику да разговараш с другима о доброј вести о Божјем Краљевству?

Енглеско говорно подручје у Мексику нарочито је погодно за неформално сведочење. Туристи посећују одмаралишта, студенти долазе и одлазе, а странци који су се доселили у Мексико да би водили мирнији живот проводе време у парковима и ресторанима. Многи Јеховини сведоци који знају енглески постали су вешти у започињању разговора с тим особама. Штавише, они су увек спремни за разговор с било ким ко изгледа као странац и говори енглески. Хајде да видимо како они то раде.

Сведоци који долазе из других земаља, а служе на енглеском говорном подручју у Мексику, често се једноставно представе особама које им делују као странци и питају их одакле су. Разумљиво је да и особа обично упита тог Сведока зашто је дошао у Мексико, што њему пружа прилику да разговара о својој вери. На пример, Глорија, која служи на енглеском говорном подручју у Оаксаки, где је потреба већа, сматра да је веома лако започети разговор на такав начин. Када се враћала кући након што је неформално проповедала на градском тргу, зауставио ју је један брачни пар из Енглеске. Жена је узвикнула: „Не могу да верујем да видим црнкињу како се шета улицама Оаксаке!“ Глорија се није увредила већ се насмејала, и затим су почели да разговарају о томе зашто је она дошла у Мексико. Жена је позвала Глорију код себе на кафу. Након што су се договориле када ће се поново видети, Глорија јој је понудила часописе Кулу стражару и Пробудите се!, али жена их је одбила рекавши да је атеиста. Глорија јој је рекла да воли да разговара са атеистима и да би желела да чује њено мишљење о чланку „Места за обожавање — да ли су нам потребна?“ Жена је пристала на то и рекла: „Свака вам част ако успете да ме убедите!“ Уследило је неколико занимљивих разговора уз кафу. Тај брачни пар се касније вратио у Енглеску, али су се разговори наставили путем електронске поште.

Глорија је такође започела разговор са Сарон, студенткињом из Вашингтона која је дошла у Оаксаку да би магистрирала и зато је радила као волонтер заједно са женама из тог краја. Након што ју је похвалила за њен труд, Глорија је објаснила зашто је она дошла у Мексико. То је водило до лепог разговора о Библији и о томе шта ће Бог урадити не само за сиромашне већ за све. Сарон је прокоментарисала да је иронично што никада није разговарала са Сведоцима док је живела у Сједињеним Државама, а баш они су били први на које је наишла у Мексику! Прихватила је библијски студиј и одмах је почела да присуствује хришћанским састанцима.

У потрази за неком врстом раја, многи странци су се населили у близини мексичких плажа. Лорел на основу тога започиње разговор с људима у Акапулку. Она их пита да ли Акапулко више подсећа на рај него место где су раније живели и шта је то што им се ту допада. Затим им објашњава да ће ускоро цела земља бити прави рај. Такав приступ је довео до библијског студија с једном женом из Канаде коју је срела код ветеринара. Да ли би сличан приступ могао да буде успешан и тамо где ти живиш?

’На улицама и трговима‘

Разговор на улицама и јавним трговима често се започиње питањем: „Да ли говорите енглески?“ Многи Мексиканци говоре енглески јер им је потребан ради посла или зато што су живели у Сједињеним Државама.

Један брачни пар Сведока пришао је једној старијој госпођи коју је медицинска сестра гурала у инвалидским колицима. Упитали су госпођу да ли говори енглески. Одговорила је да говори јер је годинама живела у Сједињеним Државама. Прихватила је часописе Кулу стражару и Пробудите се!, које никада раније није читала. Рекла је да се зове Консуело и дала је своју адресу. Када су Сведоци након четири дана отишли на ту адресу, видели су да је то старачки дом који су водиле католичке часне сестре. У почетку је било тешко доћи до Консуело јер су часне сестре биле неповерљиве и рекле су им да она не може да их прими. Брачни пар Сведока је захтевао од часних сестара да јој кажу да су они ту и да желе да је виде. Консуело их је одмах примила. Отада ова 86-годишња жена редовно проучава Библију упркос негодовању часних сестара. Такође је била на неколико хришћанских састанака.

У Пословицама 1:20 стоји: „Мудрост усред улица, гле, виче, и глас свој по трговима диже.“ Запази како се то одиграло на тргу Сан Мигел де Аљенде. Рано једног јутра, Ралф је пришао једном средовечном човеку који је седео на клупи. Тај човек се веома изненадио када му је Ралф понудио Кулу стражару и Пробудите се!, па му је испричао своју животну причу.

Он је био ветеран из рата у Вијетнаму и током своје војне службе доживео је нервни слом због тога што је гледао како толико људи гине. Из првих борбених редова премештен је у војну базу. Тамо је добио задатак да купа тела мртвих војника припремајући их за слање у Сједињене Државе. И сада, тридесет година након тога, он још увек има ноћне море и живи у страху. Тог јутра, док је седео на тргу, у себи се молио за помоћ.

Овај ратни ветеран је прихватио литературу, као и позив да дође у Дворану Краљевства. Након што је присуствовао једном састанку, рекао је да је током та два сата први пут после тридесет година осетио мир. Тај човек је у Сан Мигел де Аљендеу био свега неколико седмица, али пре него што је отпутовао кући, с њим је неколико пута одржан библијски студиј и присуствовао је свим састанцима. Организовано је да се студиј с њим настави.

Неформално сведочење на послу и у школи

Да ли на послу знају да си Јеховин сведок? Адријан, који издаје апартмане људима који проводе одмор на рту Сан Лукасу, то не скрива. Исход тога је било оно што је испричала његова колегиница Џуди: „Да сте ми пре само три године рекли да ћу постати Јеховин сведок, рекла бих вам: ’Ни у сну!‘. Међутим, одлучила сам да почнем читати Библију. Мислила сам: ’Неће ми бити тешко, пошто волим да читам‘. Па ипак, нисам прочитала више од шест страница када сам схватила да ми треба помоћ. Једина особа за коју сам мислила да ми може помоћи био је мој колега с посла по имену Адријан. Волела сам да разговарам с њим јер је од свих колега једино он био пристојан.“ Адријан се одмах понудио да заједно са својом вереницом Кејти посети Џуди и да одговори на сва њена питања. Кејти је с њом започела библијски студиј и Џуди се убрзо крстила као Јеховин сведок.

Шта је с неформалним сведочењем у школи? Две Сведокиње су на факултету похађале часове шпанског, али једног дана су изостале јер су биле на хришћанском састанку. Када су следећи пут имале час, замољене су да на шпанском испричају зашто су биле одсутне. Оне су искористиле ту прилику да сведоче најбоље што су знале на том језику. Њихова професорка, Силвија, веома се заинтересовала за библијска пророчанства. Прихватила је библијски студиј на енглеском и сада је објавитељ добре вести. Још неколико чланова њене породице проучавају Библију. Силвија каже: „Пронашла сам оно што сам целог живота тражила.“ Заиста, неформално сведочење може да донесе добар плод.

Коришћење других прилика

Гостољубивост такође може створити прилику за давање сведочанства. Џим и Гејл, који служе у Сан Карлосу у Сонори, увидели су да је заиста тако. Једна жена која је извела своје псе у шетњу у 6 сати ујутро задивљено се зауставила код Џимовог и Гејлиног дворишта. Они су је позвали на кафу. Та жена је тада први пут за својих 60 година чула за Јехову и изглед на вечни живот. С њом је започет библијски студиј.

И Адријен љубазно поступа према странцима. Била је у једном ресторану у Канкуну на ручку када јој је пришао један дечак и упитао да ли је из Канаде. Када је одговорила да јесте, објаснио јој је да његова мајка и он помажу његовој сестри да за школу припреми реферат о Канађанима. Затим је пришла и мајка, која говори енглески. Након што је стрпљиво одговорила на њена питања о Канађанима, Адријен је рекла: „Међутим, постоји један важан разлог због ког сам дошла из Канаде — да помогнем људима да сазнају нешто више о Библији. Да ли сте и ви заинтересовани за то?“ Жена је рекла да јесте. Објаснила је да је пре десет година напустила своју цркву и да је покушала сама да проучава Библију. Дала је сестри свој број телефона и адресу, и започет је напредан библијски студиј.

„Баци хлеб свој на површину воде“

Говорењем о библијској истини у свакој прилици обично се постижу добри резултати јер се на тај начин даје сведочанство особама које нису имале много прилике да чују поруку о Краљевству, или чак уопште нису чуле за њу. У једном веома посећеном кафеу у лучком граду Зиватанеху једна Сведокиња је позвала двоје странаца да седну за њен сто, јер је кафе био препун. Овај пар је већ седам година пловио бродом од места до места. Изразили су негативан став према Јеховиним сведоцима. Након тог сусрета у кафеу, Сведокиња их је посетила на њиховом броду и позвала их код себе кући. Узели су више од 20 часописа и 5 књига, и обећали су да ће потражити Сведоке када следећи пут пристану у луку.

Џеф и Деб су у тржном центру у Канкуну, у делу где се послуживала храна, запазили једну породицу с прелепом малом девојчицом. Када су им рекли како имају лепу ћеркицу, тај брачни пар их је позвао на пицу. Испоставило се да је та породица из Индије. Никада нису чули за Јеховине сведоке, нити су видели нашу литературу. Из тржног центра су отишли с неколико публикација Сведока.

Нешто се слично десило на једном острву уз обалу Јукатана. Један нововенчани пар Кинеза замолио је Џефа да их фотографише, што је он драге воље учинио. Након тога је сазнао да никада нису видели Јеховине сведоке нити су чули за њих, иако су 12 година живели у Сједињеним Државама! Уследио је пријатан разговор. Џеф их је подстакао да потраже Сведоке када се врате кући.

Можда ти неке посебне прилике у твом крају пружају могућност да неформално сведочиш. Када је председник Сједињених Држава посетио председника Мексика на његовом ранчу близу Гванахуата, о томе су извештавали репортери из целог света. Једна породица Сведока одлучила је да искористи ову прилику да проповеда на енглеском. Наишли су на добар одазив. На пример, разговарали су с једним репортером који је извештавао о неколико ратова, као што су рат на Косову и у Кувајту. Један колега му је умро у наручју након што га је погодио снајпер. Када је чуо за ускрсење, репортер је са сузама у очима захвалио Богу што му је омогућио да сазна да живот има смисао. Рекао је да ће, иако се више неће видети са овим брачним паром Сведока, носити ову добру вест из Библије у свом срцу.

Као што можемо видети, крајњи исход овакве врсте сведочења није увек познат. Па ипак, мудри краљ Соломон је рекао: „Баци хлеб свој на површину воде, јер ћеш га с временом опет наћи.“ Такође је рекао: „Изјутра сеј семе своје, и у вече не дај да ти руке почивају; јер ти не знаш шта ће успети, ово или оно, или ће обоје бити једнако добро“ (Проповедник 11:1, 6). Да, ревно ’бацај хлеб свој‘ тако да доспе на што већу површину воде и обилно „сеј семе своје“, као што су то чинили Павле и Исус и као што то данас чине Сведоци у Мексику на енглеском говорном подручју.