Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тежити ка љубазности у непријатељском свету

Тежити ка љубазности у непријатељском свету

Тежити ка љубазности у непријатељском свету

„Што човека милим чини то је његова доброта [„лојална љубав“, NW]“ (ПОСЛОВИЦЕ 19:22).

1. Зашто је тешко показивати љубазност?

 ДА ЛИ мислиш да си љубазна особа? Ако јеси, онда за тебе живот у данашњем свету може бити тежак. Истина, у Библији се за љубазност каже да је део ’плода духа‘, али зашто је тако тешко показивати љубазност чак и у такозваним хришћанским земљама? (Галатима 5:22). Као што смо запазили у претходном чланку, одговор на ово питање делимично се може наћи у ономе што је записао апостол Јован — да је цели свет у власти једног окрутног духовног створења, Сатане Ђавола (1. Јованова 5:19). Исус Христ је за Сатану рекао да је „владар света“ (Јован 14:30). Зато је овај свет склон да опонаша свог бунтовног владара, чији се ставови могу разазнати по његовом опаком понашању (Ефешанима 2:2).

2. Због чега је показивање љубазности понекад прави изазов?

2 На нас негативно утиче када су други нељубазни према нама. Нељубазност могу показивати пакосне комшије, непријатељски настројени незнанци, па чак и пријатељи и чланови породице који понекад поступају непромишљено. Притисак који понекад на нас врше неучтиви људи који вичу или псују, може нас доста обесхрабрити. Због таквог недостатка љубазности од стране других можемо и ми сами постати непријатељски расположени и на нељубазност узвраћати нељубазношћу. То чак може угрозити наше духовно или дословно здравље (Римљанима 12:17).

3. Који озбиљни проблеми с којима се људи суочавају представљају испит њиховој жељи да буду љубазни?

3 Због стресних околности у свету такође нам може бити тешко да показујемо љубазност. Примера ради, људи су углавном под стресом због претње тероризма и због терористичких напада, као и због могуће употребе биолошког и нуклеарног оружја које поседују разне државе. Сем тога, милиони су сиромашни, готово да немају храну, кров над главом, одећу и здравствену негу. Тешко је бити љубазан у на изглед безизлазној ситуацији (Проповедник 7:7).

4. До ког погрешног закључка неки могу доћи када размишљају о показивању љубазности према другима?

4 Човек би лако могао закључити да и није толико важно показивати љубазност и да је то чак знак слабости. Неко може имати осећај да га други искоришћавају, нарочито ако према њему поступају безобзирно (Псалам 73:2-9). Међутим, Библија нам пружа исправно вођство када каже: „Благ одговор утишава јарост, а реч прека срдњу изазива“ (Пословице 15:1). Благост и љубазност су две особине које спадају у плод духа. Те две особине су тесно повезане и могу нам помоћи када се нађемо у тешким и изазовним околностима.

5. Која су нека подручја у животу на којима је потребна љубазност?

5 Пошто је за нас хришћане толико важно да показујемо плод Божјег светог духа, треба да размислимо о томе како можемо да испољавамо једну од особина од којих се састоји тај плод — а то је љубазност. Да ли је могуће тежити ка љубазности у непријатељском свету? Ако јесте, која су нека подручја на којима можемо доказати да не дозвољавамо Сатанином утицају да потисне нашу љубазност, посебно када су у питању стресне ситуације? Хајде да видимо како можемо да тежимо ка љубазности у породици, на радном месту, у школи, према комшијама, у служби и међу суверницима.

Показивање љубазности у породици

6. Зашто је тако важно показивати љубазност у породици, и како се то може чинити?

6 Уколико желимо да имамо Јеховин благослов и његово вођство, од пресудне је важности да имамо плод духа и да се напрежемо да га развијамо (Ефешанима 4:32). Хајде да се усредсредимо на то колико је важно да чланови породице буду љубазни једни према другима. У свакодневном животу, муж и жена треба да буду љубазни и брижни како једно према другом тако и према деци (Ефешанима 5:28-33; 6:1, 2). Љубазност треба да се огледа у начину на који чланови породице међусобно разговарају. Деца треба да поштују родитеље, а родитељи треба да се на одговарајући начин опходе према деци. Буди брз да похвалиш, а спор да осудиш.

7, 8. (а) Шта треба да избегавамо ако желимо да показујемо истинску љубазност у породици? (б) На који начин добра комуникација доприноси да породичне везе буду јаке? (в) Како можеш показивати љубазност у породици?

7 Ако желимо да будемо љубазни према члановима своје породице, треба да следимо следећи савет апостола Павла: „Стварно све одбаците од себе: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор и простачко изражавање из својих уста.“ Чланови хришћанских породица треба свакодневно с пуно поштовања да разговарају једни с другима. Зашто? Зато што је добра комуникација неопходна уколико једна породица жели да буде јака и здрава. Да би изгладио неспоразуме до којих понекад дође, покушај да решиш проблем уместо да победиш у расправи. Срећни чланови породице настоје да у породици владају љубазност и обзирност (Колошанима 3:8, 12-14).

8 Љубазност је позитивна особина која нас покреће да чинимо добро другима. Зато настојимо да будемо од користи члановима породице, да будемо обзирни према њима и да им помажемо. Потребан је и појединачни и заједнички труд да би се испољавала таква љубазност која ће позитивно утицати на породицу. Захваљујући томе, породица ће имати Божји благослов, а такође ће и у скупштини и у средини у којој живи служити на част Јехови, љубазном Богу (1. Петрова 2:12).

Показивање љубазности на радном месту

9, 10. Опиши неке проблеме који могу настати на радном месту, и објасни како се они могу решити на љубазан начин.

9 За једног хришћанина може бити изазов да свакодневно на радном месту показује љубазност према колегама. Уобичајено је да међу радницима постоји ривалство и неко од њих може доћи у опасност да остане без посла због колеге који се служи преваром и препреденошћу да би нарушио његов углед код послодавца (Проповедник 4:4). Тада није лако бити љубазан. Па ипак, Јеховин слуга треба да задржи на уму да је љубазан гест обично најбољи гест, те стога треба да се труди колико може да придобије оне који нису повољно наклоњени. Оно што нам може помоћи у таквој ситуацији јесте да покажемо другима да нам је стало до њих. Ако је неки колега болестан или ако му је болестан неки члан породице, то је прилика да покажеш истинску бригу. На неког другог може позитивно деловати чак и ако само питаш како је. Заиста, хришћани су дужни да унапређују мир колико год то стоји до њих. Понекад једна љубазна реч која је одраз бриге може помоћи у неким ситуацијама.

10 У другим приликама, послодавац може покушавати да радницима наметне своје мишљење, или може желети да сви учествују у неком националистичком догађају или небиблијској прослави. Када хришћанину савест не дозвољава да учествује у томе, то може довести до неспоразума с послодавцем. У том тренутку можда не би било мудро залазити у детаље о томе зашто је погрешно повиновати се његовим жељама. На крају крајева, онима који немају хришћанска уверења може изгледати да је сасвим исправно учествовати у томе (1. Петрова 2:21-23). Можда би љубазно могао да објасниш зашто не желиш да учествујеш. На саркастичне коментаре немој узвраћати сарказмом. Мудро је да хришћани следе добар савет који је забележен у Римљанима 12:18: „Ако је могуће, колико до вас стоји, будите у миру са свим људима.“

Показивање љубазности у школи

11. С којим се изазовима суочавају млади када је у питању показивање љубазности према школским друговима?

11 Младима може бити стварно тешко да буду љубазни према друговима у школи. Њима је обично стало до тога да их школски другови прихвате. Неки дечаци се понашају у мачо-стилу да би им се други ученици дивили и ради тога иду дотле да малтретирају друге у школи (Матеј 20:25). Други млади воле да се праве важни када је у питању знање, спорт или нешто друго. Хвалишући се због својих достигнућа, често су нељубазни према школским друговима и осталим ученицима, погрешно мислећи да ће их то учинити супериорнијима од других. Млади хришћани морају пазити да не опонашају такве појединце (Матеј 20:26, 27). Апостол Павле је рекао да је ’љубав дуготрпљива и добра‘ и да се ’не хвали и не надима‘. Стога, хришћани не смеју да опонашају лош пример оних који су нељубазни већ треба да се држе библијских савета у опхођењу са школским друговима (1. Коринћанима 13:4).

12. (а) Зашто младима може бити тешко да буду љубазни према наставницима? (б) Од кога млади могу да траже помоћ када су под притиском да буду нељубазни?

12 Млади треба да буду љубазни и према наставницима. Многи ученици просто уживају да нервирају наставнике. Они мисле да су забавни када нарушавају углед наставника тиме што крше школска правила. Такође покушавају да застраше друге како би им се придружили. Када млади хришћани то одбију, могу постати мета исмевања и малтретирања. Такве околности у току школске године искушавају решеност хришћанина да показује љубазност. Међутим, никада не заборави колико је важно лојално служити Јехови. Буди сигуран да ће те Јехова својим духом подржати у тим тешким тренуцима кроз које пролазиш (Псалам 37:28).

Показивање љубазности према комшијама

13-15. Шта нам може отежати да показујемо љубазност према комшијама, и како се може изаћи на крај с тим изазовима?

13 Без обзира да ли живиш у кући, стану или негде другде, можеш размишљати о томе како да показујеш љубазност према комшијама као и то да ти је стало до њих. Ипак, присетимо се да то није увек лако.

14 Шта би могао да учиниш ако твоје комшије имају предрасуде према теби због твоје расе, националности или религије? Шта ако су понекад неучтиви или ако те потпуно игноришу? С обзиром на то да си Јеховин слуга, било би корисно да показујеш љубазност колико год можеш. Тада ћеш бити пријатно другачији и заиста ћеш славити Јехову који је прави пример љубазности. Никад се не зна када ће неки комшија због твоје љубазности променити свој став. Можда би чак почео да хвали Јехову (1. Петрова 2:12).

15 Како можемо показати љубазност? На пример, сви чланови наше породице могу испољавати плод духа. Комшије то могу приметити. Понекад ти се може указати прилика да урадиш нешто за свог комшију. Упамти да љубазност подразумева активно занимање за добробит других (1. Петрова 3:8-12).

Показивање љубазности у служби

16, 17. (а) Зашто је показивање љубазности важно у служби? (б) Како се може показати љубазност у разним гранама службе?

16 Љубазност треба да буде обележје наше хришћанске службе док се заједнички трудимо да дођемо до људи тамо где живе, где раде и на јавним местима. Треба стално да имамо на уму да ми представљамо Јехову, који је увек љубазан (Излазак 34:6NW).

17 Како можеш показивати љубазност у служби? На пример, док сведочиш на улици можеш показати љубазност тако што ћеш бити кратак и обзиран када приступаш људима. На тротоару обично има пуно људи и зато буди пажљив како не би ометао пролазнике. Надаље, када сведочиш на пословном подручју покажи љубазност тако што ћеш бити кратак, имајући у виду да запослени морају да обављају свој посао.

18. Коју улогу игра разборитост у показивању љубазности у служби?

18 Када си у служби од куће до куће буди дискретан. На вратима немој остајати дуго, нарочито ако је лоше време. Можеш ли да разабереш када особа постаје нестрпљива или када је твоје присуство чак нервира? Можда у твојој средини Јеховини сведоци често навраћају код људи. Ако је тако, буди нарочито обзиран и увек буди љубазан и пријатан (Пословице 17:14). Покушај да схватиш зашто станар тог дана није био расположен да саслуша. Упамти да ће неко од твоје хришћанске браће или сестара ускоро највероватније поново доћи на та иста врата. Ако наиђеш на некога ко је неучтив, буди посебно љубазан према њему. Немој да повисујеш тон нити да се мрштиш, већ говори смирено. Љубазан хришћанин не жели да се препире са станарем (Матеј 10:11-14). Можда ће та особа једног дана саслушати добру вест.

Показивање љубазности на скупштинским састанцима

19, 20. Зашто је у скупштини потребно показивати љубазност, и како се она може показивати?

19 Такође је важно да показујемо љубазност и према суверницима (Јеврејима 13:1). С обзиром на то да смо део светом раширеног братства, љубазност је преко потребна у нашем међусобном опхођењу.

20 Ако Дворану Краљевства користе две, три или више скупштина, важно је бити љубазан према браћи из других скупштина и опходити се према њима с дужним поштовањем. Ривалство не унапређује сарадњу када је потребно договорити се око времена одржавања састанака, чишћења, реновирања дворане или томе слично. Буди љубазан и увиђаван чак и када дође до неких неслагања у мишљењу. Тако ће љубазност тријумфовати и Јехова ће заиста благословити твоје занимање за добробит других.

И даље показуј љубазност

21, 22. На шта треба да будемо одлучни у складу с Колошанима 3:12?

21 Љубазност је тако свеобухватна да дотиче сваки аспект нашег живота. Због тога треба да се потрудимо да она буде део наше хришћанске личности. Љубазно опхођење према другима треба да нам постане навика.

22 Нека се свако од нас свакодневно опходи с љубазношћу према другима и тако примењује следеће речи апостола Павла: „Као Божји изабрани, свети и вољени, обуците се у самилосну нежну наклоност, љубазност, понизност, благост и дуготрпљивост“ (Колошанима 3:12).

Да ли се сећаш?

• Шта хришћанима отежава да показују љубазност?

• Зашто је важно показивати љубазност у породици?

• Зашто је понекад тешко показати љубазност у школи, на послу и према комшијама?

• Објасни како хришћани могу показивати љубазност у служби.

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Када су сви чланови породице љубазни једни према другима, то унапређује јединство и сарадњу

[Слика на 19. страни]

Љубазност можеш показати када ти се разболи неки колега или неко из његове породице

[Слика на 20. страни]

Јехова подупире оне који лојално показују љубазност упркос исмевању

[Слика на 21. страни]

Помоћи комшији када је то потребно јесте један љубазан гест