Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јачајмо једни друге

Јачајмо једни друге

Јачајмо једни друге

„Управо су ми они били помоћ која јача“ (КОЛОШАНИМА 4:11).

1, 2. Зашто су пријатељи посећивали Павла у затвору, иако су при том били изложени опасности?

 УКОЛИКО је твој пријатељ у затвору, чак и ако је неправедно затворен, онда и ти можеш бити у опасности. Затворским чуварима можеш постати сумњив и могу те пратити у стопу како би били сигурни да нећеш починити неко злодело. Зато ти је потребна храброст да би и даље био у блиском контакту са својим пријатељем и да би га посећивао у затвору.

2 Пре отприлике 1 900 година, апостол Павле се нашао управо у таквој ситуацији. И поред свега тога, његови пријатељи се нису устезали да га посећују у затвору да би га утешили, охрабрили и ојачали у духовном погледу. Ко су били ти лојални пријатељи? Шта можемо да научимо од њих будући да су били храбри, лојални и прави пријатељи (Пословице 17:17).

„Помоћ која јача“

3, 4. (а) Ко су били Павлови пријатељи, и шта су му они пружили? (б) Шта је „помоћ која јача“?

3 Хајде да се вратимо у време када је апостол Павле око 60. године н. е. био у затвору у Риму, лажно оптужен да је подстрекавао на побуну (Дела апостолска 24:5; 25:11, 12). Он је издвојио петорицу хришћана који су били уз њега: Тихика, брата који га је допратио из Азије и ’суроба у Господу‘; Онисима, ’верног и вољеног брата‘ из Колоса; Аристарха, Македонца из Солуна који му је једно време био „затворски друг“; Марка који је био рођак Варнаве, његовог сарадника у мисионарској служби и писац Јеванђеља које носи његово име; и Јуста, једног од оних који се заједно с њим залагао „за Божје краљевство“. За њих петорицу Павле је рекао: „Управо су ми они били помоћ која јача“ (Колошанима 4:7-11).

4 Павле је рекао нешто изузетно о помоћи коју су му пружили ти лојални пријатељи. Употребио је грчку реч (парегорија) која је преведена као „помоћ која јача“ и она се у Библији налази само у овом стиху. Ова реч има широк спектар значења и углавном се користила у медицинској терминологији. a Може се превести и као ’окрепа, ублажење, утеха или олакшање‘. Павлу је била потребна таква врста помоћи коју је и примио од тих људи.

Зашто је Павлу била потребна „помоћ која јача“

5. Шта је Павлу било потребно и поред тога што је био апостол, и шта је с времена на време потребно свима нама?

5 Неки би се можда изненадили због тога што је и апостолу Павлу било потребно да буде ојачан. Али њему је то заиста било потребно. Наравно, Павле је имао јаку веру и доживео је много физичког злостављања, ’преко мере је добијао ударце‘, ’често је био близу смрти‘ и имао је друге невоље (2. Коринћанима 11:23-27). Ипак, он је био човек, а свим људима је пре или касније потребна утеха и да их неко ојача у вери. То је било потребно чак и Исусу. У последњој ноћи у Гетсиманском врту појавио му се анђео и ’ојачао га‘ (Лука 22:43).

6, 7. (а) Ко је у Риму разочарао Павла, а ко га је охрабрио? (б) Шта су све хришћанска браћа чинила за Павла док је био у Риму и тиме показала да су „помоћ која јача“?

6 И Павлу је било потребно да га неко ојача. Када је као затвореник стигао у Рим, његови сународници га нису срдачно дочекали. Ти Јевреји углавном нису повољно реаговали на поруку о Краљевству. Извештај из Дела апостолских показује шта се догодило након што су истакнути Јевреји посетили Павла тамо где је био затворен: „Неки почеше да верују у оно што је било речено; а други нису веровали. Пошто нису били сложни међу собом, почеше да се разилазе“ (Дела апостолска 28:17, 24, 25). Колико ли је Павла заболело то што нису ценили Јеховину незаслужену доброту! Да му због свега овога није било нимало лако, види се и из посланице коју је неколико година раније написао скупштини у Риму: „Велика [ми је] жалост и непрекидан бол у срцу. Јер бих желео да ја лично као проклет будем одвојен од Христа у корист своје браће [Јевреја], својих рођака по телу“ (Римљанима 9:2, 3). Међутим, у Риму је ипак нашао лојалне, искрене сараднике чија је храброст и наклоност умирила његово срце. То су била његова истинска духовна браћа.

7 Како су се та браћа показала као помоћ која јача? Они нису зазирали од Павла због његових затворских окова. Уместо тога, спремно су се и с љубављу ставили Павлу на располагање, радећи за њега оно што сам није могао због тога што је био затворен. На пример, служили су као његови гласници и скупштинама су преносили његове посланице и усмена упутства; Павлу су доносили охрабрујуће извештаје о добром стању међу браћом у Риму и другде. По свему судећи набављали су му неке потрепштине као што су зимска одећа, свици и прибор за писање (Ефешанима 6:21, 22; 2. Тимотеју 4:11-13). Све то је јачало и храбрило апостола који је био у затвору, тако да је он другима, укључујући и читаве скупштине, могао да буде „помоћ која јача“ (Римљанима 1:11, 12).

Како бити „помоћ која јача“

8. Коју поуку можемо извући из тога што је Павле понизно признао да му је била потребна „помоћ која јача“?

8 Шта учимо из овог извештаја о Павлу и његових пет сарадника? Усредсредимо се на следећу поуку: Ако желимо да помогнемо другима који су у невољи потребно је да имамо храброст и самопожртвованост. Надаље, да бисмо признали да нам је у тешким тренуцима неопходна помоћ, потребна нам је понизност. Павле не само што је признао да му је била потребна помоћ већ ју је с цењењем прихватио и похвалио оне који су му је пружили. Није сматрао да је прихватање помоћи од других знак слабости нити да ће то за њега представљати понижење, па стога ни ми не треба да имамо такав став. Кад бисмо рекли да нам никада није потребна помоћ која јача, изгледало би као да тврдимо да имамо надљудску снагу. Присетимо се да Исусов пример показује да је чак и савршеном човеку понекад потребно да завапи за помоћ (Јеврејима 5:7).

9, 10. Који добри резултати могу уследити када особа призна да јој треба помоћ, и како то може утицати на друге у породици и скупштини?

9 Добро је када одговорна браћа признају да имају своје границе и да зависе од подршке других (Јаков 3:2). То јача везе између оних који имају ауторитет и оних који се подлажу том ауторитету, и унапређује срдачну и отворену комуникацију. Понизност оних који су спремни да прихвате помоћ пружа пример другима који су у сличној ситуацији. То показује да су и браћа која предводе само људи и да су приступачни (Проповедник 7:20).

10 На пример, када родитељи желе да помогну деци да се ухвате у коштац с проблемима и искушењима, деци је лакше да прихвате ту помоћ када знају да су се и њихови родитељи у младости суочавали са сличним изазовима (Колошанима 3:21). Захваљујући томе између родитеља и детета може се развити добра комуникација. Тада се може лакше предложити и спремније прихватити неко библијско решење (Ефешанима 6:4). Слично томе, чланови скупштине спремније ће прихватити помоћ старешина када увиде да се и они боре с проблемима, страховима и тешкоћама (Римљанима 12:3; 1. Петрова 5:3). Као и између родитеља и деце, и у овом случају може се развити добра комуникација, може се лакше дати библијски савет, и све то може довести до јачања вере. Треба да задржимо на уму да је нашој браћи и нашим сестрама сада, више него икада раније, потребно да буду ојачани (2. Тимотеју 3:1).

11. Зашто је многима данас потребна „помоћ која јача“?

11 Без обзира где живимо, ко смо или колико имамо година, сви ћемо понекад бити под стресом. То је саставни део живота у данашњем свету (Откривење 12:12). Такве ситуације које нас физички и емоционално узнемиравају испитују квалитет наше вере. Искушавајуће ситуације могу се појавити на послу, у школи, у породици или скупштини. Стрес може бити последица неке озбиљне болести или непријатног искуства из прошлости. Колико само значи када брачни друг, старешина или пријатељ каже или уради нешто промишљено и тиме пружи љубазно охрабрење! То може бити као мелем на рану! Зато, ако запазиш да неког брата мучи тако нешто, буди му помоћ која јача. Или ако ти сам имаш неки тежак проблем, замоли духовно оспособљену браћу да ти помогну (Јаков 5:14, 15).

Како скупштина може помоћи

12. Шта свако у скупштини може урадити да би ојачао браћу?

12 Сви у скупштини, укључујући и младе, могу учинити нешто да би ојачали друге. Рецимо, то што си редован на састанцима и у служби може ојачати веру других (Јеврејима 10:24, 25). Твоја постојаност у светој служби доказује да си лојалан Јехови и показује да си духовно будан иако се можда бориш с тешкоћама (Ефешанима 6:18). Та постојаност може ојачати друге (Јаков 2:18).

13. Зашто неки постану неактивни, и како им се може помоћи?

13 Понекад због животних притисака или других тешкоћа неки могу успорити или постати неактивни у служби на терену (Марко 4:18, 19). Можда неактивне не виђамо на састанцима. Ипак, они вероватно још увек воле Бога. Шта се може урадити да би им се ојачала вера? Старешине их могу посетити и тако им пружити љубазну помоћ (Дела апостолска 20:35). И други чланови скупштине могу бити замољени да помогну. Такве брижне посете могу представљати праву окрепу за особе које су слабе у вери.

14, 15. Који је савет о јачању других дао Павле? Наведи пример једне скупштине која је применила тај савет.

14 Библија нас подстиче да ’говоримо утешно депресивним душама и да пружамо подршку слабима‘ (1. Солуњанима 5:14). Можда те ’депресивне душе‘ увиђају да им понестаје храбрости и да саме не могу да савладају препреке на које наилазе. Да ли можеш да им помогнеш? Израз ’пружати подршку слабима‘ може бити преведен и као „чврсто држати“ слабу особу или „прионути“ уз њу. Јехова цени и воли све своје овце. Он на њих не гледа као на нешто што има малу вредност и не жели да било која од њих застрани. Можеш ли помоћи скупштини да ’чврсто држи‘ духовно слабе док не ојачају? (Јеврејима 2:1).

15 Један старешина је посетио брачни пар који је био неактиван шест година. Старешина пише: „Читава скупштина се љубазно и брижно занимала за њих и то је на њих толико снажно утицало да их је покренуло да се врате у стадо.“ Шта је та некада неактивна сестра мислила о посетама чланова скупштине? Она сада каже: „Оно што нам је помогло да поново будемо активни јесте то што нас никада нису осуђивали нити критиковали ни браћа која су нас посећивала, нити сестре које су биле с њима. Уместо тога, били су пуни разумевања и пружали су нам охрабрење на темељу Писма.“

16. Ко је увек спреман да нам притекне у помоћ када нам је потребна окрепа?

16 Заиста, искрени хришћанин се радује када некоме може да буде помоћ која јача. И пошто се околности у животу мењају, и ми од браће можемо добити ту помоћ која јача. Међутим, могуће је да дође до ситуације када ниједан човек неће моћи да нам притекне у помоћ. И поред тога, постоји један Извор снаге који је увек ту, који је увек спреман да нам помогне — Јехова Бог (Псалам 27:10).

Јехова — највећи Извор снаге

17, 18. На које је начине Јехова јачао свог Сина, Исуса Христа?

17 Кад је био прикован за стуб, Исус је завапио: „Оче, у твоје руке поверавам свој дух!“ (Лука 23:46). Након тога је умро. Свега неколико сати пре тога, био је ухапшен и његови најблискији пријатељи су га напустили, уплашили се и побегли (Матеј 26:56). Исусу је тада једини Извор снаге био његов небески Отац. Његово поуздање у Јехову није било узалудно. Јехова је наградио Исусову лојалност тако што му је пружио лојалну подршку (Псалам 18:25NW; Јеврејима 7:26).

18 Током читаве службе коју је обављао на земљи, Исус је увек добијао од Јехове оно што му је било потребно да би остао беспрекоран све до саме смрти. На пример, Исус је одмах након крштења, чиме је означен почетак његове службе, чуо Оца како му изражава своју наклоност и потврђује да га воли. Када је Исусу била потребна подршка, Јехова је слао анђеле да га ојачају. Када се Исус на крају свог живота на земљи суочио с најтежим испитом, Јехова се одазвао на његова преклињања и молбе. Нема сумње да је Исусу све то било помоћ која га је јачала (Марко 1:11, 13; Лука 22:43).

19, 20. Како можемо бити сигурни да ће нас Јехова ојачати када нам је то потребно?

19 Јехова жели да и нама буде главни Извор снаге (2. Летописа 16:9). Прави Извор целокупне силе и моћи може и нама постати помоћ која јача када нам је то потребно (Исаија 40:26). Рат, сиромаштво, болест, смрт или наша несавршеност могу нас изложити великом притиску. Када изгледа да су наши животни проблеми несавладиви попут неког ’силног непријатеља‘, Јехова може бити наша снага и сила (Псалам 18:18; Излазак 15:2). Он располаже моћним средством помоћу кога нам може притећи у помоћ, а то је свети дух. Јехова помоћу свог духа „уморном снагу даје“ и он се након тога ’подиже као орао‘ (Исаија 40:29, 31).

20 Божји дух је најмоћнија сила у свемиру. Павле је рекао: „За све имам снаге уз помоћ онога који ми даје моћ.“ Заиста, наш брижни небески Отац може нам улити ’снагу која надилази уобичајену‘ да бисмо истрајали упркос свим мучним проблемима док он не ’начини све ново‘ у обећаном Рају који је сада надохват руке (Филипљанима 4:13; 2. Коринћанима 4:7; Откривење 21:4, 5).

[Фуснота]

a У свом делу В. Е. Вајн каже: „Глаголски облик речи [парегорија] односи се на лекове за ублажавање болова“ (Vine’s Complete Expository Dictionary of Old and New Testament Words).

Да ли се сећаш?

• Како су Павлу браћа из Рима била „помоћ која јача“?

• Како у скупштини можемо бити „помоћ која јача“?

• Зашто се за Јехову може рећи да је наш највећи Извор снаге?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Браћа су Павлу била „помоћ која јача“ тако што су га лојално подупирала, храбрила и увек му била на располагању

[Слика на 21. страни]

Старешине предводе у јачању стада