Пређи на садржај

Пређи на садржај

Буди храбар попут Јеремије

Буди храбар попут Јеремије

Буди храбар попут Јеремије

„Уздај се у Јехову! Буди јак и нек је срце твоје јако! Да, уздај се у Јехову!“ (ПСАЛАМ 27:14).

1. Које богате благослове имају Јеховини сведоци?

 ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ живе у духовном рају (Исаија 11:6-9). Усред овог хаотичног света они се налазе у јединственом духовном окружењу заједно са сухришћанима који су у миру с Јеховом Богом и једни с другима (Псалам 29:11; Исаија 54:13NW). Њихов духовни рај се шири. Сви који ’врше Божју вољу целом душом‘ доприносе том ширењу (Ефешанима 6:6). Како? Тако што живе у складу с библијским начелима и поучавају друге да чине то исто, позивајући их да и они уживају у богатим благословима које пружа тај рај (Матеј 28:19, 20; Јован 15:8).

2, 3. Под којим околностима прави хришћани треба да истрају?

2 Међутим, то што живимо у духовном рају не значи да нећемо морати да подносимо кушње. Још увек смо несавршени и трпимо последице болести и старости, и на крају умиремо. Надаље, видимо да се испуњавају пророчанства о ’последњим данима‘ (2. Тимотеју 3:1). Ратови, криминал, болести, глад и друге озбиљне невоље погађају читаво човечанство, а самим тим и Јеховине сведоке (Марко 13:3-10; Лука 21:10, 11).

3 Осим свега тога, и те како смо свесни да ван срдачне атмосфере која влада у нашем духовном рају дувају хладни ветрови противљења. Исус је упозорио своје следбенике: „Пошто нисте део света, него сам вас ја изабрао из света, због тога вас свет мрзи. Имајте на уму речи које сам вам рекао, роб није већи од свог господара. Ако су прогонили мене, прогониће и вас“ (Јован 15:18-21). Данас се ствари нису много промениле. Већина људи још увек не разуме и не поштује начин на који ми обожавамо Бога. Неки нас критикују, исмејавају или нас — као што је Исус упозорио — чак и мрзе (Матеј 10:22). Често смо мета дезинформација и злонамерне медијске пропаганде (Псалам 109:2-4). Заиста, сви се суочавамо са изазовима и због тога неки од нас могу да се обесхрабре. Како можемо истрајати?

4. Од кога тражимо помоћ да истрајемо?

4 Јехова ће нам помоћи. Псалмиста је под надахнућем записао: „Многе су невоље праведника, али Јехова увек га избавља“ (Псалам 34:20; 1. Коринћанима 10:13). Многи од нас могу посведочити да нам Јехова, када се потпуно поуздамо у њега, даје снагу да издржимо било коју невољу. Љубав према њему и радост која стоји пред нама помажу нам да се боримо против обесхрабрења и страха (Јеврејима 12:2). Зато остајемо постојани упркос тешкоћама.

Божја реч је ојачала Јеремију

5, 6. (а) Ко се убраја у праве обожаваоце који су истрајали? (б) Како је Јеремија реаговао када је био позван да буде пророк?

5 Током читаве историје, верне Јеховине слуге биле су радосне и поред тешких околности. Неки од њих су живели у времену суда када је Јехова испољавао гнев према неверним људима. Међу тим верним обожаваоцима били су Јеремија и неколико његових савременика, као и хришћани из првог века. Ови историјски примери забележени су у Библији да бисмо црпели охрабрење и када их проучавамо можемо да научимо много тога (Римљанима 15:4). На пример, осмотри Јеремију.

6 Јеремија је био врло млад када је био позван да служи као пророк у Јуди. То није био лак задатак. Многи су обожавали лажне богове. Премда је Јосија, који је био краљ када је Јеремија почео са службом, био веран, сви краљеви после њега били су неверни и већина оних који су имали одговорност да поучавају народ — пророци и свештеници — нису заступали истину (Јеремија 1:1, 2; 6:13; 23:11). Како се онда Јеремија осећао када га је Јехова позвао да буде пророк? Био је преплашен! (Јеремија 1:8, 17). Јеремија је на следећи начин описао своју прву реакцију: „Ах, Јехова, Вечити! Гле, ја не знам говорити, јер сам дете“ (Јеремија 1:6).

7. На какав је одазив Јеремија наилазио на свом подручју, и како је реаговао?

7 Људи који су живели на Јеремијином подручју углавном се нису повољно одазивали на његову поруку и често су му се снажно противили. Једном приликом га је свештеник Пасхор ударио и бацио у тамницу. Јеремија је описао како се тада осећао: „Нећу више њега [Јехову] спомињати, нити ћу у име његово говорити.“ Можда се понекад и ти тако осећаш — можда желиш да одустанеш. Запази шта је Јеремији помогло да истраје. Он је рекао: „Осећам у срцу своме [да је Божја реч, то јест порука, као] огањ који кости ми прождире. Гледам да с’ устегнем, ал’ не могу“ (Јеремија 20:9). Да ли Божје речи и на тебе утичу тако?

Јеремијини сарадници

8, 9. (а) Коју је слабост испољио пророк Урија, и до чега је то довело? (б) Зашто се Варух обесхрабрио, и како му је била пружена помоћ?

8 Док је служио као пророк, Јеремија није био сам. Имао је сараднике и то га је несумњиво храбрило. Међутим, понекад ти сарадници нису мудро поступали. На пример, пророк Урија је „исто онако као Јеремија“ објављивао упозорења против Јерусалима и Јуде. Па ипак, када је краљ Јоаким наредио да Урија буде убијен, он је из страха побегао у Египат. То га није спасло. Краљеви људи су пошли за њим, ухватили га и довели у Јерусалим где су га убили. Какав је то шок био за Јеремију! (Јеремија 26:20-23).

9 Још један Јеремијин сарадник био је његов секретар, Варух. Он му је много помагао, али у једном тренутку и он је изгубио духовни поглед на ствари. Почео је да се жали, говорећи: „Тешко мени!, јер ми Јехова дода жалост на тугу; изнемогох уздишући и не налазим мира!“ Обесхрабрен, Варух је почео да губи цењење за духовне ствари. Па ипак, Јехова му је љубазно дао мудар савет и он се исправио. Тада му је било загарантовано да ће преживети уништење Јерусалима (Јеремија 45:1-5). Колико се само Јеремија охрабрио када је Варух поново успоставио духовну равнотежу!

Јехова је подржао свог пророка

10. Како је Јехова обећао Јеремији да ће га подржати?

10 Најважније од свега је то што Јехова није напустио Јеремију. Разумео је његова осећања и пружио му је потребну снагу и подршку. На пример, када је Јеремија на почетку своје службе изразио сумње у своје способности, Јехова му је рекао: „Не бој се, јер сам ја с тобом да те избављам, рече Јехова.“ Затим, након што му је саопштио шта треба да ради, Јехова је рекао: „Они ће рат на те дизати, али те неће надвладати, јер сам ја с тобом да те избављам, рече Јехова“ (Јеремија 1:8, 19). Како је то било утешно! Јехова је одржао своју реч.

11. Како знамо да је Јехова испунио своје обећање да ће подржавати Јеремију?

11 Због тога је Јеремија, након што је био бачен у тамницу и јавно извргнут руглу, с пуно поуздања рекао: „Јехова [је] као силан јунак са мном; зато се спотичу гонитељи моји и неће надвладати. Осрамотиће се“ (Јеремија 20:11). У годинама које су уследиле било је људи који су покушавали да убију Јеремију, али Јехова је и даље био уз њега. Јеремија је, као и Варух, преживео уништење Јерусалима и остао на слободи, док су његови прогонитељи и они који се нису обазирали на његова упозорења били или убијени или одведени у Вавилон.

12. Шта треба да задржимо на уму и поред тога што постоје разлози за обесхрабрење?

12 Попут Јеремије, многи Јеховини сведоци данас доживљавају невоље. Као што је већ раније поменуто, неке од тих невоља проузрокује наша несавршеност, друге пометња која влада у данашњем свету, а неке они који се противе нашем делу. Те невоље могу довести до обесхрабрења. И ми попут Јеремије можемо доћи у ситуацију да се питамо да ли можемо наставити даље. Заиста, можемо очекивати да се с времена на време обесхрабримо. Обесхрабрење испитује дубину наше љубави према Јехови. Зато будимо одлучни да не дозволимо да због обесхрабрења престанемо да служимо Јехови као што је то Урија урадио. Уместо тога, опонашајмо Јеремију и будимо сигурни да ће нас Јехова подржати.

Како се борити против обесхрабрења

13. Како можемо следити Јеремијин и Давидов пример?

13 Јеремија је редовно разговарао с Јеховом Богом, откривао му своја најдубља осећања и преклињао га за снагу. То је добар пример који треба да следимо. Давид, који се уздао у исти Извор снаге, написао је: „Чуј, Јехова, речи моје, чуј говор мој! Слушај вапај мој, краљу мој и Боже мој, јер се теби молим, Јехова!“ (Псалам 5:2, 3). Надахнути извештај о Давидовом животу показује да се Јехова увек изнова одазивао на Давидове молитве за помоћ (Псалам 18:2, 3; 21:2-6). Слично томе, када смо под великим притиском или када нам проблеми делују нерешиво, веома је утешно обратити се Јехови у молитви и отворити му срце (Филипљанима 4:6, 7; 1. Солуњанима 5:16-18). Јехова не одбија да нас саслуша. Баш супротно, он нам јамчи да ’брине за нас‘ (1. Петрова 5:6, 7). Међутим, не би било разумно молити се Јехови, а онда не послушати оно што говори, зар не?

14. Како су Јеховине речи утицале на Јеремију?

14 Како нам Јехова говори? Поново се осврни на Јеремију. Будући да је био пророк, Јехова је с њим директно комуницирао. Јеремија описује како су Божје речи деловале на њега: „Скупио сам и гутао речи твоје; речи твоје радост беху и весеље срцу моме, јер је име твоје на мене призвано, Јехова, Боже над војскама!“ (Јеремија 15:16). Да, Јеремија је био радостан зато што се на њему призивало Божје име, и Његове речи су биле драгоцене овом пророку. Зато је Јеремија, као и апостол Павле, горљиво желео да објављује поруку која му је била поверена (Римљанима 1:15, 16).

15. Како можемо усадити Јеховине речи у своје срце, и шта ће нам помоћи да будемо одлучни да и даље проповедамо?

15 Јехова се данас никоме не обраћа директно. Међутим, његове речи су записане у Библији. Зато, ако озбиљно прилазимо проучавању Библије и дубоко размишљамо о ономе што учимо, Божје речи ће и нашем срцу причинити ’радост и весеље‘. Можемо бити одушевљени што носимо Јеховино име када разговарамо с другима о његовим речима. Никада немојмо да изгубимо из вида чињеницу да нико други у данашњем свету не објављује Јеховино име. Само његови Сведоци објављују добру вест о његовом успостављеном Краљевству и поучавају кротке како би постали ученици Исуса Христа (Матеј 28:19, 20). Какав је то благослов! Када размишљамо о томе шта нам је Јехова поверио с пуно љубави, како можемо да ћутимо?

Пазимо на своје друштво

16, 17. Какав је став Јеремија имао када се ради о избору друштва, и како можемо да га опонашамо?

16 Јеремија говори о још нечему што му је помогло да буде храбар. Он каже: „Не седим у већу подсмевача да се са њима веселим, него сам због силе твоје седим, јер си мене срдње напунио“ (Јеремија 15:17). Јеремија је више волео да буде сам него да га исквари лоше друштво. И ми данас имамо исти став. Немојмо никада да заборавимо упозорење које је дао апостол Павле да „лоша друштва кваре корисне навике“, чак и корисне навике које смо имали годинама (1. Коринћанима 15:33).

17 Лоше друштво може довести до тога да дух света исквари наше размишљање (1. Коринћанима 2:12; Ефешанима 2:2; Јаков 4:4). Зато вежбајмо моћи запажања како бисмо препознали лоше друштво и потпуно га избегавајмо (Јеврејима 5:14). Шта мислиш шта би Павле данас рекао хришћанину који гледа неморалне и насилне филмове или неке насилне спортове? Који би савет дао брату који на Интернету тражи пријатељство са особама о којима не зна ама баш ништа? Шта би мислио о хришћанину који нема добре навике проучавања, а сате и сате проводи играјући видео-игре или гледајући телевизију? (2. Коринћанима 6:14б; Ефешанима 5:3-5, 15, 16).

Остани у духовном рају

18. Шта ће нам помоћи да останемо духовно јаки?

18 Ми изузетно ценимо наш духовни рај. У данашњем свету ништа ни издалека не личи на тај рај. Чак и они који не деле наша религиозна уверења коментаришу о љубави, обзирности и љубазности коју хришћани имају једни према другима (Ефешанима 4:31, 32). И поред тога, сада је више него икада раније потребно да се боримо против обесхрабрења. Оно што нам може помоћи да останемо духовно јаки јесу добро друштво, молитва и добре навике проучавања. То ће нас ојачати да се с потпуним поуздањем у Јехову суочимо са сваком кушњом (2. Коринћанима 4:7, 8).

19, 20. (а) Шта ће нам помоћи да истрајемо? (б) Коме је намењен следећи чланак, и коме ће још бити занимљив?

19 Никада не треба да допустимо да нас застраше они који мрзе библијску поруку коју преносимо и да због њих ослабимо у вери. Попут непријатеља који су прогонили Јеремију, они који се боре против нас боре се против Бога. Они неће надвладати. Јехова, који је много јачи од наших противника, каже нам: „Уздај се у Јехову! Буди јак и нек је срце твоје јако! Да, уздај се у Јехову!“ (Псалам 27:14). С поуздањем у Јехову које је дубоко усађено у нашем срцу, будимо одлучни да не престанемо да чинимо оно што је добро. Будимо уверени да ћемо, попут Јеремије и Варуха, пожњети ако се не уморимо (Галатима 6:9).

20 Многи хришћани се непрестано боре против обесхрабрења. Међутим, млади наилазе на специфичне изазове, а пружају им се и велике могућности. Следећи чланак је намењен нарочито младима међу нама. Он ће бити занимљив и родитељима, као и свим преданим, зрелим хришћанима у скупштини који речју, примером и директном подршком могу охрабрити младе у скупштини.

Како би одговорио?

• Зашто можемо очекивати да наступе околности које нас могу обесхрабрити, и од кога треба да тражимо помоћ?

• Како је Јеремија надвладао обесхрабрење иако је имао тежак задатак?

• Шта ће нам чак и у тешким околностима помоћи да будемо ’радосни и весели‘?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Јеремија је сматрао да је превише млад и неискусан да би био пророк

[Слика на 10. страни]

Чак и када је био прогоњен, Јеремија је знао да је Јехова с њим „као силан јунак“