Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, да ли полажете темељ за будућност?

Млади, да ли полажете темељ за будућност?

Млади, да ли полажете темељ за будућност?

„Знам намисли које имам за вас... намисли мира а не невоље да вам дам будућности и наде“ (ЈЕРЕМИЈА 29:11).

1, 2. Како се може гледати на младост?

 ВЕЋИНА одраслих гледа на младост као на предивно животно доба. Они се сећају колико су енергије и полета тада имали. Драге су им успомене из тог времена када су имали мање обавеза, када су се много забављали и када је читав живот лежао пред њима.

2 Ви млади вероватно мислите другачије. Можда вам је тешко да се изборите са емотивним и физичким променама које младост носи са собом. Можда се у школи суочавате с великим притиском вршњака. Можда морате снажно да се опирете дроги, алкохолу и неморалу. Многи од вас се суочавају и с питањем неутралности или другим питањима која су повезана с вашом вером. Младост заиста може бити тежак период. Па ипак, младост представља време великих могућности. Питање је како ћете их искористити?

Уживај у својој младости

3. Који је савет и упозорење Соломон пружио младима?

3 Старији ће ти рећи да младост брзо прође, и у праву су. Заиста, младост прохуји за свега неколико година. Зато уживај док си још млад! Такав је савет дао и краљ Соломон, који је написао: „Уживај младићу за младости своје, и нек се весели срце твоје док си млад; и иди куд те срце твоје води и куда очи твоје гледају.“ Међутим, Соломон је младима пружио и следеће упозорење: „Уклони жалост од срца свога и зло од тела свога.“ Још је рекао: „Младост и зора [су] таштина“ (Проповедник 12:1, 2).

4, 5. Зашто је мудро да се млади припреме за будућност? Објасни.

4 Да ли схваташ шта је Соломон хтео да каже? Хајде да то прикажемо. Замисли младу особу која је добила вредан поклон, можда неко наследство. Шта ће урадити с њим? Може попут расипног сина из Исусове параболе све потрошити на уживање (Лука 15:11-23). Али шта ће бити кад остане без новца? Сигурно ће зажалити због тога што је била тако неодговорна! С друге стране, претпоставимо да тај поклон користи да би положила добар темељ за будућност, можда тако што већину тога мудро улаже у нешто. На крају, када то што је улагала почне да јој се исплаћује, мислиш ли да ће зажалити због тога што сав тај новац није потрошила на провод у младости? Наравно да неће!

5 На своју младост гледај као на дар од Бога, што у суштини и јесте. Како ћеш је искористити? Сву енергију и полет можеш прокоцкати угађајући самом себи, идући од једног провода до другог, без много размишљања о будућности. Ако то радиш, онда ће у твом случају „младост и зора“ заиста бити „таштина“. Колико је боље да своју младост искористиш да би се припремио за будућност!

6. (а) Који Соломонов савет пружа вођство младима? (б) Шта Јехова жели да уради за младе, и како млада особа може извући корист из тога?

6 Соломон је изнео једно начело које ти може помоћи да најбоље искористиш своју младост. Он је рекао: „Опомени се творца свога у данима младости своје“ (Проповедник 12:3). То је кључ за успех — да слушаш Јехову и вршиш његову вољу. Јехова је објаснио древним Израелцима шта је желео да уради за њих: „Знам намисли које имам за вас... намисли мира а не невоље да вам дам будућности и наде“ (Јеремија 29:11). Јехова жели и теби да пружи ’будућност и наду‘. Ако га се опоменеш, то јест ако својим поступцима, мислима и одлукама покажеш да ти је важно шта он мисли, та будућност и та нада биће за тебе стварност (Откривење 7:16, 17; 21:3, 4).

„Приближите се Богу“

7, 8. Како се млада особа може приближити Богу?

7 Јаков нас је на следећи начин подстакао да размишљамо о Јехови: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8). Јехова је Створитељ, небески Суверен, достојан обожавања и хвале (Откривење 4:11). Па ипак, ако му се приближимо, он ће се приближити нама. Зар ти није драго што се он с толико љубави занима за нас? (Матеј 22:37).

8 Јехови се приближавамо на много начина. На пример, апостол Павле каже: „Будите устрајни у молитви, остајући будни у њој са захваљивањем“ (Колошанима 4:2). Другим речима, развијај навику да се молиш. Немој да се задовољиш само тиме што ћеш рећи амин када те отац или неки сухришћанин у скупштини заступа у молитви. Да ли си икада рекао Јехови све што ти лежи на срцу и шта мислиш, чега се бојиш и с каквим се проблемима суочаваш? Да ли си му икада рекао нешто о чему би ти било непријатно да разговараш с било којим човеком? Искрене, усрдне молитве пружају мир (Филипљанима 4:6, 7). Молитве нам помажу да се приближимо Јехови и да осетимо да се он приближава нама.

9. Како млада особа може слушати Јехову?

9 Из следећих надахнутих речи можемо запазити још један начин да се приближимо Јехови: „Слушај савет, прими поучење, да би био мудар у животу своме“ (Пословице 19:20). Да, ако слушаш Јехову и ако си му послушан ти полажеш темељ за будућност. Како можеш показати да заиста слушаш Јехову? Несумњиво си редован на хришћанским састанцима и слушаш програм који се износи на њима. Сем тога, својим присуством на породичном библијском студију показујеш да ’поштујеш свог оца и мајку‘ (Ефешанима 6:1, 2; Јеврејима 10:24, 25). То је стварно похвално. Међутим, да ли поред свега тога ’искупљујеш време‘ да би се припремао за састанке, да би редовно читао Библију и истраживао? Да ли се трудиш да примениш оно што читаш да би ходио као ’мудра‘ особа? (Ефешанима 5:15-17; Псалам 1:1-3). Ако то радиш, ти се онда приближаваш Јехови.

10, 11. Које велике користи имају млади када слушају Јехову?

10 У уводним речима књиге Пословица, надахнути писац објашњава која је сврха те библијске књиге. Он каже да је написана „за познање мудрости и васпитања, за схватање израза разума и примање науке памети, правичности, правде и поштења; за давање простима разбора, знања и размишљања младоме човеку“ (Пословице 1:1-4). Стога, док читаш и примењујеш оно што стоји у Пословицама — као и у остатку Библије — развијаћеш осећај за правичност и поштење, и Јехова ће се радовати блиском односу с тобом (Псалам 15:1-5). Што више будеш развијао особине као што су праведност и разборитост, и док будеш стицао знање и развијао способност размишљања, моћи ћеш да доносиш боље одлуке.

11 Да ли је неразумно ако се од младе особе очекује да поступа овако мудро? Није, јер многи млади хришћани то чине. Други их због тога поштују и ’не презиру њихову младост‘ (1. Тимотеју 4:12). Њихови родитељи су с правом поносни на њих и Јехова каже да они радују његово срце (Пословице 27:11). И поред тога што су млади, могу бити уверени да се следеће надахнуте речи односе на њих: „Гледај беспрекорног човека и посматрај честитог човека, јер ће такви имати будућност пуну мира“ (Псалам 37:37NW).

Доноси добре одлуке

12. Која је једна важна одлука коју млади треба да донесу, и зашто она има далекосежан утицај?

12 Младост је време за доношење одлука од којих ће неке имати далекосежан утицај. Неке одлуке које сада донесеш утицаће на твоју будућност. Мудре одлуке доприносе срећном, успешном животу. Немудре одлуке могу покварити читав живот. Осмотри колико је то тачно када се узму у обзир две одлуке које треба да донесеш. Прво: Какво друштво ћеш изабрати? Зашто је то важно? Па, надахнута пословица каже: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Другим речима, ми с временом почињемо да личимо на оне с којима се дружимо — било да се ради о мудрим или безумним људима. Какав би више волео да будеш?

13, 14. (а) Шта се још, осим непосредног контакта с људима, подразумева под дружењем? (б) Коју грешку млади треба да избегавају?

13 Када мислиш на друштво, вероватно под тим подразумеваш дружење с људима. У праву си, али у то је укључено још нешто. Када гледаш телевизију, слушаш музику, читаш књигу, када си у биоскопу или на Интернету, ти се у ствари дружиш. Ако те то друштво подстиче на насиље, неморал, да се дрогираш, опијаш или радиш било шта друго што се коси с библијским начелима, ти се дружиш с ’безумницима‘, који се понашају као да Јехова не постоји (Псалам 14:1).

14 Можда мислиш да си, због тога што присуствујеш хришћанским састанцима и што си активан у скупштини, довољно јак и да можеш да одгледаш неки насилан филм или одслушаш неки албум који има добру музику али сумњиве речи. Можда мислиш да ти се ништа неће десити ако само бациш поглед на неки порнографски Web сајт на Интернету. Апостол Павле ти каже да ниси у праву! Он каже: „Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33). Нажалост, многи млади хришћани од којих се пуно очекивало искварили су своје добре навике дружећи се са особама за које се не би баш могло рећи да су мудре. Зато буди одлучан да избегаваш такво друштво. Ако то будеш радио, послушаћеш следећи Павлов савет: „Не обликујте се више према овом систему ствари, него се преобразите обнављањем свог ума, да бисте сами испитали шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља“ (Римљанима 12:2).

15. Која је друга одлука коју млади морају да донесу, и под којим су притиском понекад у том погледу?

15 Постоји и друга одлука с којом треба да се суочиш. Доћи ће време када ћеш морати да одлучиш шта ћеш радити након завршетка школе. Ако живиш у земљи где је тешко наћи посао, можда ћеш бити под притиском да без много размишљања прихватиш најбољи посао који ти се буде понудио. Ако живиш у богатој земљи, можда ћеш имати велики избор што се тиче посла, и неки послови деловаће веома примамљиво. Можда ће те наставници и родитељи с најбољим намерама подстицати да тежиш ка некој каријери како би се материјално обезбедио, можда чак и обогатио. Међутим, можда ће ти стручна обука која је потребна за то знатно ограничити време које ћеш проводити у служби за Јехову.

16, 17. Објасни како разни стихови могу помоћи младој особи да стекне уравнотежено гледиште о запослењу.

16 Немој заборавити да потражиш савет у Библији пре него што донесеш неку одлуку. Библија нас подстиче да зарађујемо за живот како бисмо могли да издржавамо сами себе (2. Солуњанима 3:10-12). Међутим, то није једини савет који се налази у Библији. Не би било лоше да прочиташ следеће стихове и размислиш о томе како они могу помоћи младој особи да буде уравнотежена када се ради о избору каријере: Пословице 30:8, 9; Проповедник 7:11, 12; Матеј 6:33; 1. Коринћанима 7:31; 1. Тимотеју 6:9, 10. Након што си прочитао ове стихове, да ли видиш какво је Јеховино гледиште о томе?

17 Световно запослење никада не треба да постане толико важно да нашу службу Јехови потисне у други план. Добро је ако ти средњошколско образовање може помоћи да пронађеш неки одговарајући посао. Ако ти је после средње школе потребно додатно школовање, о томе треба да разговараш с родитељима. Међутим, никада немој да изгубиш из вида „важније ствари“ — духовне ствари (Филипљанима 1:9, 10). Немој направити исту грешку као Јеремијин секретар Варух. Он је престао да цени вредну службу коју је имао и почео је да ’тражи велике ствари‘ (Јеремија 45:5). Накратко је заборавио да му ниједна ’велика ствар‘ у овом свету неће помоћи да се приближи Јехови нити да преживи уништење Јерусалима. То исто важи и за нас данас.

Цени духовне ствари

18, 19. (а) Од чега пати већина твојих комшија, и шта треба да осећаш према њима? (б) Зашто многи не осећају духовну глад?

18 Да ли си на телевизији или у новинама икада видео децу у земљама погођеним глађу? Ако јеси, сигурно ти их је било жао. Да ли ти је на сличан начин жао људи који живе у твом комшилуку? Зашто би уопште требало да ти буде жао? Зато што већина њих такође гладује. Они пате од глади о којој је пророковао Амос: „Иду дани, говори Јехова, Вечни, када ћу на земљу глад пустити, не глад хлеба и не ни жеђ воде, него глад и жеђ слушања речи Јеховине“ (Амос 8:11).

19 Додуше, већина људи који пате од те духовне глади нису „свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Многи не осећају духовну глад. Неки можда чак мисле да се добро хране. Ако имају такав став, то је зато што се хране безвредном ’мудрошћу света‘ у коју спадају материјализам, научна нагађања, мишљења о моралу и томе слично. Неки сматрају да су због савремене ’мудрости‘ библијска учења постала непримењива. Међутим, „свет својом мудрошћу није упознао Бога“. Мудрост света неће ти помоћи да се приближиш Богу. Та мудрост није ништа друго до „лудост пред Богом“ (1. Коринћанима 1:20, 21; 3:19).

20. Зашто није разумно опонашати људе који не обожавају Јехову?

20 Да ли ти се икада десило да гледајући изгладнелу децу пожелиш да будеш попут њих? Наравно да није! Па ипак, неки млади из хришћанских породица показују жељу да буду попут духовно изгладнелих људи који их окружују. Они вероватно мисле да су млади у свету безбрижни и да уживају у животу. Али, они заборављају да су ти млади отуђени од Јехове (Ефешанима 4:17, 18). Заборављају и последице духовне изгладнелости. Неке од тих последица јесу нежељена тинејџерска трудноћа, као и физичке и емоционалне последице неморала, пушења, пијанства и дрогирања. Духовна изгладнелост унапређује бунтован дух, не пружа никакву наду нити вођство у животу.

21. Како можемо пазити да не усвојимо погрешне ставове људи који не обожавају Јехову?

21 Стога, када си у школи с младима који не обожавају Јехову, немој дозволити себи да попримиш њихов став (2. Коринћанима 4:18). Неки ће с презиром говорити о духовним стварима. Сем тога, медији ће пласирати пропаганду којом ће на перфидан начин указивати да је неморал, опијање и псовање нешто сасвим нормално. Бори се против таквог утицаја. И даље се редовно дружи са особама које ’чувају веру и добру савест‘. Увек буди ’богато запослен у Господовом делу‘ (1. Тимотеју 1:19; 1. Коринћанима 15:58). Буди заокупљен служењем браћи у Дворани Краљевства и службом. Док још увек идеш у школу, с времена на време буди помоћни пионир. Ако на овај начин учврстиш свој духовни поглед на ствари нећеш изгубити равнотежу (2. Тимотеју 4:5).

22, 23. (а) Зашто ће млади хришћанин често доносити одлуке које други неће разумети? (б) На шта су млади подстакнути?

22 Пошто размишљаш као духовна особа, вероватно ћеш доносити одлуке које други неће разумети. На пример, један млади хришћанин је био талентовани музичар и из свих предмета је имао добре оцене. Када је завршио школу, придружио се свом оцу који је прао прозоре, и то зато да би могао да буде пуновремени проповедник, то јест пионир. Његови наставници никада нису разумели зашто је донео такву одлуку, али ако си се приближио Јехови, сигурни смо да ти разумеш.

23 Док размишљаш како да искористиш своју драгоцену младост ’поуздано сакупљај себи добар темељ за будућност, како би се чврсто ухватио правог живота‘ (1. Тимотеју 6:19). Буди одлучан да се ’опомињеш свог творца‘ у младости — и током читавог живота. То је једини начин да положиш темељ за успешну будућност, будућност која никада неће имати крај.

До којих си закључака дошао?

• Који надахнути савет помаже младима када планирају своју будућност?

• Који су неки начини на које се млади могу ’приближити Богу‘?

• Које ће одлуке младе особе утицати на њену будућност?

[Питања за разматрање]

[Слике на 15. страни]

Да ли ћеш допустити да личне тежње прогутају сву твоју младалачку енергију и сав полет?

[Слика на странама 16, 17]

Мудри млади хришћани настоје да имају јасан духовни поглед на ствари