Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из књиге Левитске

Изабране мисли из књиге Левитске

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из књиге Левитске

ЈОШ није прошло ни годину дана откако су Израелци ослобођени из египатског ропства. Сада је овај нови народ организован и налази се на путу за Хананску земљу. Јеховина је намера да његов свети народ живи тамо. Међутим, начин живота и религиозни обичаји Хананаца веома су искварени. Зато прави Бог даје Израеловом збору одредбе које ће их одвајати за службу Њему. Те одредбе су записане у Библији, у књизи Левитској. Ову књигу је написао пророк Мојсије у синајској пустоши, вероватно 1512. пре н. е. и она обухвата период који није дужи од једног лунарног месеца (Излазак 40:17; Бројеви 1:1-3). Јехова је увек изнова подстицао своје обожаваоце да буду свети (Левитска 11:44; 19:2; 20:7, 26).

Данас Јеховини сведоци нису под Законом који је Бог дао преко Мојсија. Закон је укинут смрћу Исуса Христа (Римљанима 6:14; Ефешанима 2:11-16). Па ипак, одредбе записане у књизи Левитској могу нам користити јер нас поучавају много чему што се тиче обожавања нашег Бога Јехове.

СВЕТИ ПРИНОСИ — ДОБРОВОЉНИ И ОБАВЕЗНИ

(Левитска 1:1–7:38)

Неки приноси и жртве који су се по Закону приносили били су добровољни, док су други били обавезни. На пример, жртва паљеница се добровољно приносила. Цела животиња је приношена Богу, баш као што је Исус Христ спремно и у потпуности дао свој живот као откупну жртву. С друге стране, добровољну жртву захвалницу, то јест жртву заједништва, требало је разделити. Један део приношен је на олтар Богу, други део био је за свештеника а трећи део је јео онај ко је принео жртву. Слично томе, за помазане хришћане је Меморијал Христове смрти заједнички оброк (1. Коринћанима 10:16-22).

Жртве за грех и жртве за преступ биле су обавезне. Жртве за грех су приношене за грехе који су почињени ненамерно. Што се тиче жртве за преступ, она се захтевала од грешника који је повредио нечија права како би поново задобио Божју наклоност, или од покајничког грешника који је изгубио нека права и предности, како би их поново уживао — или када је било у питању и једно и друго. Постојали су такође приноси од жита који су се приносили у знак захвалности за Јеховину великодушност. Све ово свакако се тиче и нас јер су жртве које су се по Закону морале приносити предочавале Исуса Христа и његову жртву, као и благослове које имамо посредством тога (Јеврејима 8:3-6; 9:9-14; 10:5-10).

Одговори на библијска питања:

2:11, 12 — Зашто је мед био неприхватљив Јехови као ’принос који се пали‘? Мед који се овде помиње очигледно није био пчелињи мед. Иако није био дозвољен као ’принос који се пали‘, био је међу приносима који су спадали у „првине од... свакога рода земаљскога“ (2. Летописа 31:5). Тај мед је очигледно био воћни сок, то јест сируп. Пошто је био подложан врењу, био је неприхватљив као принос на олтару.

2:13 — Зашто је требало да се стави со „на све приносе“? То се није радило да би се побољшао укус жртвованог меса. Со се широм света користи као конзерванс. Вероватно се стављала уз приносе зато што представља нешто што се не квари и не пропада.

Поука за нас:

3:17. Сало се сматрало најбољим делом жртве, те је забраном да се оно једе Израелцима на упечатљив начин приказано да најбољи део припада Јехови (Постање 45:18). То нас подсећа да би требало да дајемо Јехови најбоље што имамо (Пословице 3:9, 10; Колошанима 3:23, 24).

7:26, 27. Израелци нису смели да једу крв. С Божје тачке гледишта, крв представља живот. У Левитској 17:11 стоји: „Јер је живот тела у крви.“ Уздржавање од крви јесте начело које важи и за данашње праве обожаваоце (Дела апостолска 15:28, 29).

ПОСТАВЉЕНО ЈЕ СВЕТО СВЕШТЕНСТВО

(Левитска 8:1–10:20)

Коме је била поверена одговорност да брине о дужностима повезаним са жртвама и приносима? Била је поверена свештеницима. Мојсије је у складу с Божјим упутством свечано прогласио Арона за првосвештеника а његова четири сина за свештенике. Свечаност која је одржана том приликом очигледно је трајала седам дана, а свештеници су почели да обављају своје дужности следећег дана.

Одговори на библијска питања:

9:9 — Шта је значајно када је у питању изливање крви на подножје олтара и мазање рогова олтара крвљу? Тиме је приказано да је Јехова одобравао да се крв користи за очишћење, то јест окајање. Цела припрема окајања заснована је на крви. „По Закону се скоро све чисти крвљу“, написао је апостол Павле, „и без проливања крви нема опроштења“ (Јеврејима 9:22).

10:1, 2 — Шта је све можда било укључено у грех Аронових синова, Надава и Авијуда? Убрзо након што су се Надав и Авијуд неумесно понели у извршавању својих свештеничких дужности, Јехова је забранио свештеницима да узимају вино или жестока пића кад служе у шатору (Левитска 10:9). То указује да су њих двојица у овој прилици можда били под дејством алкохола. Међутим, главни разлог због ког су умрли био је тај што су приносили „огањ туђ, а то им он [Јехова] не беше заповедио“.

Поука за нас:

10:1, 2. Данашње Јеховине слуге којима су поверене одговорности морају да се придржавају Божјих захтева. Штавише, не смеју да буду дрски док извршавају своје дужности.

10:9. Дужности које нам је Бог поверио не треба да извршавамо под дејством алкохолних пића.

У СВЕТОМ ОБОЖАВАЊУ ЗАХТЕВА СЕ ЧИСТОЋА

(Левитска 11:1–15:33)

Израелци су имали двоструку корист од одредби о исхрани у вези са чистим и нечистим животињама. Штитиле су их од заразе и доприносиле су томе да граница која их је одвајала од околних народа буде још уочљивија. Друге одредбе су се бавиле нечистоћом која би настала услед додиривања лешева, затим очишћењем жене након порођаја, поступањем у случају губе и нечистоћом повезаном с излучевинама код мушкараца и жена. Требало је да се свештеници побрину за оне који су се онечистили.

Одговори на библијска питања:

12:2, 5 — Зашто је жена приликом порођаја постајала „нечиста“? Репродуктивни органи су створени како би се преносио савршен људски живот. Међутим, због последица наслеђеног греха, потомству је преношен несавршен и грешан живот. Повремени периоди ’нечистоће‘ везани за порођај, као и за месечни циклус и течење семена, подсећали су на наслеђену грешност (Левитска 15:16-24; Псалам 51:7; Римљанима 5:12). Постојање одредби које су захтевале очишћење помагало је Израелцима да разумеју да им је потребна откупна жртва како би се покрила људска несавршеност и обновило савршенство. Тако је Закон постао њихов „старатељ који води до Христа“ (Галатима 3:24).

15:16-18 — Шта је „течење семена“ поменуто у овим стиховима? Изгледа да се то односи на ноћно течење семена као и на полне односе у браку.

Поука за нас:

11:45. Јехова Бог је свет и захтева да и они који обављају свету службу буду свети. Они морају тежити за светошћу и морају остати физички и духовно чисти (2. Коринћанима 7:1; 1. Петрова 1:15, 16).

12:8. Јехова је допуштао да сиромашни као жртву принесу птице уместо оваца које су биле скупље. Он је обзиран према сиромашнима.

СВЕТОСТ СЕ МОРА ЧУВАТИ

(Левитска 16:1–27:34)

Најважније жртве за грех приносиле су се приликом годишњег Дана очишћења, то јест Дана окајања. За свештенике и Левијево племе приношен је један бик. Јарац је жртвован за израелска несвештеничка племена. Још један јарац је послат у дивљину након што су греси народа изговорени над њим. Ова два јарца су сматрана једном жртвом за грех. Све то је указивало да ће Исус Христ бити жртвован и да ће однети грехе.

Одредбе о једењу меса као и одредбе о другим стварима указују на то да треба да будемо свети док обожавамо Јехову. У складу с тим, свештеници су морали да пазе како би остали свети. Три годишња празника била су прилике за велику радост и изражавање захвалности Створитељу. Јехова је такође свом народу дао одредбе што се тиче злоупотребе његовог светог имена, о држању Сабата и Јубилеја, о понашању према сиромашнима и поступању с робовима. Благослови који би проистекли из послушности Богу били су стављени насупрот проклетствима која би дошла као последица непослушности. Ту су такође и одредбе о приношењу жртава у вези са заветима и проценама, у вези с прворођеним животињама, и што се тиче давања десетка као нечега што је „посвећено Јехови“.

Одговори на библијска питања:

16:29 — У ком смислу је требало да Израелци ’муче своје душе‘ (ДК)? Овај обичај се вршио на Дан окајања и био је усредсређен на тражење опроштења греха. Пост је у то време очигледно био повезан са признањем грешности. Дакле, највероватније су Израелци ’мучили своје душе‘ на тај начин што су постили.

19:27 — Шта се подразумевало под заповешћу да се ’не стрижу крајеви косе‘ и ’не брију крајеви браде‘? Очигледно је требало да овај закон спречи Јевреје да шишају браду или косу на начин којим би показали да следе неке паганске обичаје (Јеремија 9:25, 26; 25:23; 49:32). Међутим, та Божја заповест није значила да Јевреји уопште нису смели да потшишају браду или косу (2. Самуилова 19:24).

25:35-37 — Да ли је у свакој ситуацији било погрешно да Израелци наплаћују камату? Ако би новац био позајмљен у пословне сврхе, зајмодавац би могао да тражи камату. Па ипак, Закон је забрањивао да се тражи камата за позајмице које су дате сиромашнима. Било је погрешно профитирати на рачун нечије врло лоше економске ситуације (Излазак 22:25).

26:19 — Како може ’небо да буде као гвожђе и земља као бакар‘? Због недостатка кише, небо над хананском земљом постало би на изглед попут тврдог и непропустљивог гвожђа. Без кише би земља добила боју бакра и сјај метала.

26:26 — Шта значи то да ће ’десет жена пећи хлеб у једној пећи‘? У нормалним околностима, свака жена би имала једну пећ у којој би пекла све што је требало. Ове речи указују на такву несташицу хране да би једна пећ била довољна за све што би десет жена имале да испеку. То је била једна од проречених последица уколико би пропустили да чувају светост.

Поука за нас:

20:9. У Јеховиним очима су мржња и злоба исто тако неисправне као и убиство. Зато је он прописао исту казну за оне који би псовали родитеље као и за оне који би починили убиство. Зар то не треба да нас подстакне да показујемо љубав према суверницима? (1. Јованова 3:14, 15).

22:32; 24:10-16, 23. Јеховино име не сме да се срамоти. Баш супротно од тога, треба да га хвалимо и да се молимо да се оно свети (Псалам 7:17; Матеј 6:9).

Како књига Левитска утиче на наше обожавање

Данас Јеховини сведоци нису под Законом (Галатима 3:23-25). Међутим, пошто нам оно што је записано у књизи Левитској пружа увид у то какво је Јеховино гледиште у вези с многим стварима, она може да утиче на наше обожавање.

Док будеш пратио распоред за седмично читање Библије у оквиру припреме за Теократску школу службе, сигурно ће и на тебе оставити утисак чињеница да Бог захтева светост од својих слугу. Ова библијска књига такође ће те подстаћи да Највишем даш најбоље што можеш, увек чувајући светост што ће му донети хвалу.

[Слика на 21. страни]

Жртве приношене под Законом указивале су на Исуса Христа и његову жртву

[Слика на 22. страни]

Празник бесквасних хлебова био је веома радостан догађај

[Слика на 23. страни]

Годишњи празници, као што је Празник сеница, представљали су прилике за изражавање захвалности Јехови