Пређи на садржај

Пређи на садржај

Старија браћа и сестре — драгоцени део нашег хришћанског братства

Старија браћа и сестре — драгоцени део нашег хришћанског братства

Старија браћа и сестре — драгоцени део нашег хришћанског братства

„Засађени у дому Јеховином цветају... и род још и у старости носе“ (ПСАЛАМ 92:14, 15).

1. Шта многи мисле о старијим особама?

 ЈЕХОВА воли све своје верне слуге, укључујући и оне који су у поодмаклим годинама. Међутим, процењује се да у Сједињеним Државама сваке године готово пола милиона старијих људи бива злостављано или је запостављено. Слични извештаји из разних делова света указују да је злостављање старијих проблем који погађа читав свет. Једна организација каже да је разлог свему томе то што „многи сматрају... да старији људи више нису корисни, да су непродуктивни и да много зависе од других“.

2. (а) Шта Јехова мисли о својим верним старијим слугама? (б) Који дирљив опис налазимо у Псалму 92:13-15?

2 Јехова Бог цени своје лојалне старије слуге. Уместо да се усредсреди на наша физичка ограничења, он се усредсређује на то ’ко смо унутра‘ — на нашу духовност (2. Коринћанима 4:16). У његовој Речи Библији налазимо следећу дирљиву мисао: „Праведници као палме цветају, као кедри Либански се узвисују. Засађени у дому Јеховином цветају у дворима Бога нашега; и род још и у старости носе, и једри су и зелени, од објаве да је Јехова праведан!“ (Псалам 92:13-15). Осматрањем ових стихова увидећете колико тога драгоценог ви старији можете учинити за хришћанско братство.

„Род још и у старости носе“

3. (а) Зашто су праведници упоређени с палмама? (б) Како старији ’носе род још и у старости‘?

3 Псалмиста упоређује праведнике с палмама које су ’засађене у дворима нашег Бога‘. Они „род још и у старости носе“. Зар се не слажеш да је ово охрабрујућа мисао? Грациозне, усправне палме биле су уобичајен призор у оријенталним двориштима у библијска времена. Осим због лепоте, палме су биле цењене и због обилног рода које су доносиле, а нека дрвета су рађала чак више од стотину година. a Ако останеш чврсто укорењен у правом обожавању и ти ћеш попут палми ’доносити плод у сваком добром делу‘ (Колошанима 1:10).

4, 5. (а) Који важан плод хришћани треба да доносе? (б) Наведи библијске примере старијих особа које су доносиле „плод усана“.

4 Јехова од хришћана очекује да доносе „плод усана“ — да својим говором славе њега и његове намере (Јеврејима 13:15). Будући да си зашао у године, да ли се ово односи и на тебе? Свакако да се односи.

5 У Библији налазимо примере старијих особа које су неустрашиво сведочиле за Јеховино име и његове намере. Мојсије је већ имао више од „седамдесет година“ када га је Јехова опуномоћио да буде његов пророк и заступник (Псалам 90:10; Излазак 4:10-17). Поодмакле године нису спречиле пророка Данила да неустрашиво сведочи о Јеховином суверенитету. Данило је вероватно имао преко 90 година када га је Валтасар позвао да протумачи тајанствени рукопис на зиду (Данило, 5. поглавље). Шта се може рећи за остарелог апостола Јована? Пред крај свог дугог живота који је провео верно служећи Јехови, био је заточен на острву Патмос ’зато што је говорио о Богу и сведочио за Исуса‘ (Откривење 1:9). Вероватно се можеш сетити још многих других библијских личности које су у поодмаклим годинама доносиле „плод усана“ (1. Самуилова 8:1, 10; 12:2; 1. Краљевима 14:4, 5; Лука 1:7, 67-79; 2:22-32).

6. Како се Јехова служи ’старцима‘ да би прорицали у овим последњима данима?

6 Цитирајући јеврејског пророка Јоила, апостол Петар је изјавио: „’У последње дане‘, говори Бог, ’излићу од свог духа на сваку врсту тела [укључујући и ’старце‘]... и они ће прорицати‘“ (Дела апостолска 2:17, 18; Јоил 2:28). У складу с тим, Јехова се у овим последњим данима служи старијим члановима помазане класе и ’других оваца‘ да би објављивао своје намере (Јован 10:16). Неки од њих већ деценијама верно доносе плод Краљевства.

7. Објасни како старији и поред физичких ограничења и даље доносе плод Краљевства.

7 Осмотри пример Соње, која је 1941. постала пуновремени објавитељ Краљевства. Упркос томе што се дуго борила с хроничном болешћу, редовно је у свом дому водила библијске студије. „Проповедање добре вести део је мог живота“, објаснила је Соња. „У ствари, то је мој живот. Нећу да идем у пензију.“ Недавно су Соња и њена сестра Олива разговарале о библијској поруци наде с Џенет, једном женом која пати од неизлечиве болести, коју су среле у болничкој чекаоници. Џенетина мајка, одана католикиња, била је толико импресионирана брижношћу коју су показале према њеној ћерки да је пристала да проучава Библију и сада лепо напредује. Да ли можеш да искористиш сличне прилике да би доносио плод Краљевства?

8. Како је остарели Халев показао своје поверење у Јехову, и како старији хришћани могу опонашати његов пример?

8 Тиме што храбро учествују у делу проповедања о Краљевству упркос ограничењима које намећу поодмакле године, старији хришћани следе стопе верног Израелца Халева који је четири деценије пратио Мојсија у пустоши. Халев је имао 79 година када је прешао реку Јордан и ушао у Обећану земљу. Након што се шест година са успехом борио у израелској војсци, могао је да живи од старе славе. Али он то није урадио већ је храбро затражио да обави један тежак задатак, да освоји ’велике и утврђене‘ градове у брдовитом пределу Јуде где су живели Енакими, људи неуобичајене висине. Халев их је уз Јеховину помоћ ’истерао као што Јехова рече‘ (Исус Навин 14:9-14; 15:13, 14). Буди сигуран да је Јехова с тобом, као што је био и с Халевом, док и у старости настављаш да доносиш плод Краљевства. Ако останеш веран, даће ти да живиш у обећаном новом свету (Исаија 40:29-31; 2. Петрова 3:13).

„Једри су и зелени“

9, 10. Како старији хришћани остају здрави у вери и духовно крепки? (Види оквир на 13. страни.)

9 Указујући на то колико много плода доносе старије Јеховине слуге, псалмиста је певао: „Праведници као палме цветају, као кедри Либански се узвисују... И род још и у старости носе, и једри су и зелени“ (Псалам 92:13, 14).

10 Како можеш остати духовно крепак упркос поодмаклим годинама? Тајна палмине вечне лепоте лежи у непрекидном дотоку свеже воде. Исто тако, можеш се хранити водом библијске истине путем проучавања Божје Речи и дружења с његовом организацијом (Псалам 1:1-3; Јеремија 17:7, 8). Због твоје духовне виталности веома си драгоцен у очима суверника. Осмотри пример који нам је оставио остарели првосвештеник Јодај.

11, 12. (а) Коју је важну улогу Јодај одиграо у историји Јудиног краљевства? (б) Како је Јодај користио свој утицај да би унапређивао право обожавање?

11 Јодај је вероватно имао преко сто година када је амбициозна краљица Готолија преузела власт у Јуди тако што је побила своју унучад. Шта је остарели Јодај могао да уради у тој ситуацији? Он и његова жена су шест година у храму крили Јоаса, јединог преживелог престолонаследника. А онда је Јодај, потпуно неочекивано, прогласио седмогодишњег Јоаса за краља и погубио Готолију (2. Летописа 22:10-12; 23:1-3, 15, 21).

12 Јодај се старао о краљу и користио је свој утицај да би унапређивао право обожавање. ’Закључио је савез са свим народом [„и царем“, ДК], да ће они бити народ Јеховин.‘ На Јодајеву заповест, људи су уништили дом лажног бога Вала, уклонили његове олтаре и ликове, и убили свештеника који је заступао Вала. Осим тога, Јодај је подстакао Јоаса да обнови службу у храму и изврши неопходне оправке на храму. „И чињаше Јоас што је право пред Господом докле га год учаше свештеник Јодај“ (2. Летописа 23:11, 16-19; 24:11-14; 2. Царевима 12:2ДК). Јодај је имао 130 година када је умро и била му је указана изузетна почаст да буде сахрањен с краљевима „јер он беше учинио добра у Израелу и према Богу и према дому његовоме“ (2. Летописа 24:15, 16).

13. Како старији хришћани могу ’чинити добро према Богу и према његовом дому‘?

13 Можда због слабог здравља или других околности не можеш учинити тако много да би унапређивао право обожавање. Чак и ако је тако, још увек можеш ’чинити добро према Богу и према његовом дому‘. Ревност за Јеховин духовни дом можеш показати тако што ћеш присуствовати скупштинским састанцима и учествовати на њима, и тако што ћеш ићи у службу кад год можеш. Спремним прихватањем библијских савета и лојалном подршком ’верног и разборитог роба‘ и скупштине, позитивно ћеш деловати на хришћанско братство (Матеј 24:45-47). Сем тога, суобожаваоце можеш подстицати на „љубав и добра дела“ (Јеврејима 10:24, 25; Филимону 8, 9). Такође ћеш бити благослов за друге ако поступаш у складу са следећим саветом апостола Павла: „Старији мушкарци нека буду умерени у навикама, озбиљни, здравих мисли, здрави у вери, у љубави, у истрајности. Тако и старије жене нека се понашају како доликује светима, да не клевећу, нити да робују многом вину, да буду учитељице онога што је добро“ (Титу 2:2-4).

14. Како дугогодишњи хришћански надгледници могу унапређивати право обожавање?

14 Да ли већ годинама служиш као скупштински старешина? Један дугогодишњи скупштински старешина даје следећи савет: „Несебично користи мудрост коју си стекао с годинама. Поверавај одговорности и дели своје искуство са онима који имају спреман дух... Настој да видиш потенцијал у другима. Труди се да још више развијеш тај потенцијал. Положи темељ за будућност“ (Поновљени закони 3:27, 28). Ако ти је стварно стало до дела проповедања о Краљевству, то може другима у нашем хришћанском братству донети многе благослове.

’Објављуј да је Јехова праведан‘

15. Како старији хришћани ’објављују да је Јехова праведан‘?

15 Старије Божје слуге радосно обављају своју дужност да ’објављују да је Јехова праведан‘. Ако си старији хришћанин, речју и делом можеш показати другима да је Јехова ’стена и да у њему нема неправде‘ (Псалам 92:15). Палма без речи сведочи о ненадмашним особинама свог Створитеља. Међутим, теби је Јехова дао предност да говориш о њему онима који сада прихватају право обожавање (Поновљени закони 32:7; Псалам 71:17, 18; Јоил 1:2, 3). Зашто је то важно?

16. Који библијски пример показује колико је важно ’објављивати да је Јехова праведан‘?

16 Када је Исус Навин, вођа Израела, ’остарио‘, ’сазвао је сав Израел, старешине његове, поглавице његове, судије његове и вође његове‘, и подсетио их на Јеховина праведна дела. Рекао је: „Није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш; све вам се испунило“ (Исус Навин 23:1, 2, 14). Захваљујући овим речима, народ је једно време био одлучан да буде веран. Међутим, након што је Исус Навин умро, „наста други нараштај који не познаваше Јехову, ни дела која он беше учинио Израелу. Синови Израелови чинише оно што се не допада Јехови, и служише Валима“ (Судије 2:8-11).

17. Како је Јехова поступао са својим народом у савремено доба?

17 Беспрекорност данашње хришћанске скупштине не зависи од усменог сведочанства старијих Божјих слугу. Па ипак, наша вера у Јехову и његова обећања бива јача када из прве руке слушамо о ’великим делима‘ која Он врши за свој народ у овим последњим данима (Судије 2:7; 2. Петрова 1:16-19). Ако си већ годинама повезан с Јеховином организацијом, вероватно се сећаш времена када је у твом крају или земљи у којој живиш било врло мало објавитеља Краљевства или када је дело проповедања наилазило на снажно противљење. Како је време пролазило, својим очима си гледао како Јехова уклања препреке и ’убрзава‘ напредак Краљевства (Исаија 54:17; 60:22). Видео си како су разјашњене библијске истине и како је прочишћен видљиви део Божје организације (Пословице 4:18; Исаија 60:17). Да ли се трудиш да изградиш друге тако што им говориш о свему ономе што си доживео када су у питању Јеховина праведна дела? То и те како може позитивно и охрабрујуће утицати на хришћанско братство!

18. (а) Објасни какав трајан утисак може оставити на друге када се ’објављује да је Јехова праведан‘. (б) Како си и сам искусио Јеховину праведност?

18 Шта можеш рећи о приликама када си лично осетио да се Јехова с пуно љубави брине о теби и да ти пружа вођство? (Псалам 37:25; Матеј 6:33; 1. Петрова 5:7). Једна старија сестра по имену Марта имала је обичај да храбри друге на следећи начин: „Шта год да се деси, никада немој да напустиш Јехову. Он ће те подржати.“ Овај савет снажно је утицао на Толмину, једну жену која је с Мартом проучавала Библију и крстила се почетком 1960-их. „Када ми је умро муж била сам врло обесхрабрена“, каже Толмина, „али због тих речи била сам одлучна да не пропустим ни један једини састанак. Јехова ми је стварно давао снагу да истрајем.“ Толмина је током година давала исти савет многим својим студентима Библије. Заиста, када храбриш сувернике и причаш им о Јеховиним праведним делима можеш много допринети изградњи њихове вере.

Јехова цени верне старије особе

19, 20. (а) Како Јехова гледа на оно што раде његове старије слуге? (б) Шта ће бити осмотрено у следећем чланку?

19 Данашњи свет, коме је једно од главних обележја недостатак захвалности, има мало времена за старије (2. Тимотеју 3:1, 2). Када их се неко и сети, то је често због њихових некадашњих достигнућа — због онога што су били, а не због онога што јесу. За разлику од тога, Библија каже: „Бог није неправедан да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену, тиме што сте служили светима и што и даље служите“ (Јеврејима 6:10). Наравно, Јехова Бог памти твоја некадашња верна дела. Али он те цени и због онога што и даље чиниш у његовој служби. Заиста, он на верне старије особе гледа као на духовно здраве и крепке хришћане који доносе плод — као на живо сведочанство о његовој моћи (Филипљанима 4:13).

20 Да ли на старије чланове хришћанског братства гледаш попут Јехове? Ако је тако, онда ћеш бити потакнут да покажеш да их волиш (1. Јованова 3:18). У следећем чланку биће осмотрени неки практични начини да покажеш такву љубав бринући о њиховим потребама.

[Фуснота]

a Сваки грозд овог дрвета може се састојати и од хиљаду урми и може тежити 8 и више килограма. Један писац процењује да ће „током свог животног века свако дрво [палме] које доноси род свом власнику донети две до три тоне урми“.

Како би одговорио?

• Како старији ’носе род‘?

• Зашто је духовна виталност старијих хришћана веома драгоцена?

• Како старији могу ’објављивати да је Јехова праведан‘?

• Зашто Јехова цени своје дугогодишње слуге?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 13. страни]

Како су остали здрави у вери

Шта дугогодишњим хришћанима помаже да остану здрави у вери и духовно крепки? Ево шта су рекли неки од њих:

„Веома је важно читати стихове који говоре о нашем односу с Јеховом. Готово сваке ноћи рецитујем 23. и 91. Псалам“ (Олива, крштена 1930).

„Трудим се да присуствујем сваком говору за крштење и да слушам тако пажљиво као да ја треба да се крстим. Настојим да увек имам у мислима своје предање и то ми помаже да останем веран“ (Хари, крштен 1946).

„Веома је важно да се свакодневно молимо; да увек молимо Јехову за помоћ, заштиту и благослов; да га ’познамо на свима путевима својим‘“ (Пословице 3:5, 6) — Антонио, крштен 1951.

„То што слушам искуства браће и сестара који годинама верно служе Јехови јача моју одлучност да му останем лојална и верна“ (Џоун, крштена 1954).

„Важно је да немамо превисоко мишљење о себи. Оно што имамо добили смо захваљујући Божјој незаслуженој доброти. Овакав став нам помаже да из правог извора очекујемо духовну храну која нам је потребна да бисмо истрајали до краја“ (Арлин, крштена 1954).

[Слика на 11. страни]

Старији доносе драгоцен плод Краљевства

[Слика на 14. страни]

Духовна виталност старијих веома је драгоцена