Пређи на садржај

Пређи на садржај

Човекова тежња да угоди Богу

Човекова тежња да угоди Богу

Човекова тежња да угоди Богу

„НИКАДА није постојало неко људско друштво у коме Бог није играо важну улогу, и то углавном улогу Владара и Створитеља. Тако је чак и у друштвима која су више световно оријентисана.“ Тако каже Џон Боукер у својој књизи God—A Brief History. Било како било, потрага за Богом и начином да се задобије његова наклоност била је заједничка нит која је прожимала понашање свих људи. Широм света, многи имају искрену жељу да угоде Богу. Наравно, у зависности од њихових веровања разликују се начини на који то раде.

Неки верују да се Божја наклоност може задобити уколико се живи моралним животом. Други сматрају да Божје одобравање стичу тако што организују добротворне акције за сиромашне. Милионима људи су пак важне религиозне церемоније и обреди.

С друге стране, постоје и они који верују да је Бог недостижан — да је сувише удаљен или презаузет да би обратио пажњу на обичне људе. Каже се да је филозоф Епикур из древне Грчке веровао да су ’богови и сувише далеко од нас да би се могли мешати у људска збивања‘. Многи који размишљају на такав начин ипак су религиозни. Неки чак приносе жртве и врше обреде да би умирили своје мртве претке.

Шта ти мислиш о томе? Да ли Бог заиста запажа када се трудимо да стекнемо његову наклоност? Да ли ми можемо да допремо до његовог срца и да му угодимо?

[Извор слике на 2. страни]

НАСЛОВНА СТРАНА: Courtesy of ROE/Anglo-Aus­tral­i­an Observatory, photograph by David Malin