Пређи на садржај

Пређи на садржај

Коју религију треба да изабереш?

Коју религију треба да изабереш?

Коју религију треба да изабереш?

’РАЗЛИЧИТЕ религије су само различити путеви који воде до истог циља. На крају крајева, постоји само један Бог, зар не?‘ Многи се слажу с тим и сматрају да, иако треба припадати некој религији, није толико важно коју ћемо религију изабрати.

На први поглед, то можда звучи логично јер заиста постоји само један Бог, и он је Свемоћан (Исаија 44:6; Јован 17:3; 1. Коринћанима 8:5, 6). Међутим, не можемо превидети очигледне разлике — чак супротности — које постоје међу многобројним религиозним групама које тврде да служе правом Богу. Њихови обичаји, веровања, науке, као и све оно чега се њихови чланови придржавају, веома се разликују. Те разлике су тако велике да је припадницима једне религије или групе тешко да разумеју или да уваже науке и веровања друге религије.

С друге стране, Исус је рекао: „Бог је Дух, и они који га обожавају морају да га обожавају духом и истином“ (Јован 4:24). Да ли обожавање Бога истином може укључивати мноштво противречних идеја о томе ко је Бог, која је његова намера и како жели да га обожавамо? Да ли је разумно веровати да је Свемоћном Богу свеједно како га обожавамо?

Прави хришћани некад и сад

Понекад су хришћани из првог века имали различита мишљења о неким стварима. На пример, Павле је говорећи о хришћанима у Коринту рекао: „Јер су ми Хлојини укућани јавили за вас, браћо моја, да међу вама постоје расправе. А тиме хоћу да кажем ово, да сваки од вас говори: ’Ја сам Павлов‘, ’а ја Аполов‘, ’а ја Кифин‘, ’а ја Христов‘“ (1. Коринћанима 1:11, 12).

Да ли је Павле сматрао да је такво неслагање нешто безначајно? Да ли је једноставно свако од њих имао неки свој пут за спасење? Далеко од тога! Павле их је опоменуо: „Подстичем вас, браћо, именом нашег Господа Исуса Христа да сви сложно говорите, и да међу вама не буде подела̂, него да будете одговарајуће уједињени истим мислима и истим правцем размишљања“ (1. Коринћанима 1:10).

Наравно, јединство у веровањима не може се постићи на силу. Јединство се постиже једино када појединци пажљиво истражују, долазе до истих закључака и прихватају их. Стога, лично проучавање Божје Речи и искрена жеља да се примењује научено јесу преко потребни за јединство о коме је Павле говорио. Да ли такво јединство уопште постоји? Као што смо видели, Бог се дуго свом народу обраћао као групи. Да ли је данас могуће препознати групу којој се Бог обраћа?

Користи од повезаности с правом религијом

Једном је Давид поставио питање: „Јехова, ко може седети у шатору твоме? Ко ли наставати на светој гори твојој?“ То питање заиста подстиче на размишљање. Давид је и одговорио: „Онај који без мане ходи и који правду твори и истину из срца свог говори“ (Псалам 15:1, 2). Тачно спознање Библије оспособиће нас да препознамо религију која удовољава тим Божјим захтевима. Када се повежемо с том групом, моћи ћемо да уживамо у изграђујућем заједништву с људима који уједињено обожавају Бога „духом и истином“.

Јеховини сведоци су доказ да је могуће бити уједињен у веровањима и поступцима чак и у данашњем разједињеном свету. У њиховим редовима налазе се некадашњи припадници многобројних религија и етничких група. Неки Сведоци су раније били агностици или атеисти. Други једноставно нису придавали велики значај религији. Особе које сада уживају у религиозном јединству које не постоји нигде другде на свету долазе из различитих религија и култура, и имали су различите погледе на живот.

Божја Реч Библија представља основу за такво јединство. Наравно, Јеховини сведоци увиђају да не могу другима да говоре шта да раде. Па ипак, они цене што имају предност да подстичу људе да упознају Библију како би свој избор у погледу обожавања темељили на чврстој основи. На тај начин, још много људи може уживати у предностима које су резултат обожавања Бога „духом и истином“.

Данас прети велика опасност да се постане жртва штетних утицаја и мамаца. Неопходно је изабрати право друштво. У Библији стоји да „ко с мудрима иде, тај постаје мудар“ и да „лоша друштва кваре корисне навике“ (Пословице 13:20; 1. Коринћанима 15:33). Дружење с правим обожаваоцима Бога представља заштиту. Стога нас Библија подсећа: „Пазимо једни на друге подстичући се на љубав и добра дела, не остављајући своје састанке, као што неки имају обичај, већ охрабрујући једни друге, и то тим више што видите да се приближава дан“ (Јеврејима 10:24, 25). Какав је то благослов када прави пријатељи, духовна браћа и сестре, с љубављу помажу једни другима да удовоље одговорностима које имају пред Богом!

Отмар то потврђује. Одгајан је у једној католичкој породици у Немачкој, али је касније престао да иде у цркву. Он објашњава: „Ишао сам у цркву, али сам после црквене службе имао исти осећај празнине као и пре.“ Па ипак, није изгубио своју веру у Бога. Ступио је у контакт с Јеховиним сведоцима и уверио се да су они праве Божје слуге. Увидео је потребу да им се придружи. Он каже: „Сада кад сам активан члан једне организације која делује широм света, имам мир у мислима и срцу. Постепено примам помоћ у стицању тачног спознања из Библије. То ми много значи.“

Позив за оне који трагају

Људи са истим ставовима који тесно сарађују као група могу да изврше неки задатак много успешније него појединци који раде независно један од другог. На пример, Исус је својим следбеницима пре него што је отишао дао упутство: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20). Како би успели да изврше тај задатак ако не би постојало неко вођство или организација? Како би неко могао да послуша овај библијски налог ако би настојао да служи Богу независно од других људи?

Јеховини сведоци су током прошле године широм света дистрибуисали 91 933 280 књига, брошура и брошурица, као и 697 603 247 часописа, и тако су пренели поруку из Божје Речи стотинама милиона људи у 235 земаља. Како је то упечатљив доказ да једна уједињена, добро организована група може да постигне много више него што би то икада могла нека особа самостално!

Осим што дистрибуишу библијску литературу, Јеховини сведоци воде бесплатне библијске студије како би помогли људима да стекну добро разумевање о томе шта Бог захтева. Прошле године је у просеку сваке седмице с једном особом или више њих вођено 5 726 509 таквих студија. Библијска упутства су милионима послужила као добар темељ при избору религије. Позвани сте да сазнате који су то Божји захтеви изложени у Библији. Затим ћете моћи да направите свој избор (Ефешанима 4:13; Филипљанима 1:9; 1. Тимотеју 6:20; 2. Петрова 3:18).

Ако желите да угодите Богу неопходно је да будете повезани с религиозном заједницом — али не са било којом религиозном групом или организацијом. Свој избор религије треба да темељите на тачном спознању из Библије, а не на догмама које се не доказују или на ономе што сте чули од других (Пословице 16:25). Сазнајте која су обележја праве религије. Упоредите их са својим веровањима, а затим направите избор у складу с тим (Поновљени закони 30:19).

[Слике на 7. страни]

Јеховини сведоци уживају у јединству чак и у овом разједињеном свету