Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чинити добро или једноставно не чинити лоше?

Чинити добро или једноставно не чинити лоше?

Чинити добро или једноставно не чинити лоше?

„НЕ ЧИНИ другима оно што не желиш да други чине теби.“ Ова етичка крилатица приписује се чувеном кинеском учитељу и филозофу Конфуцију. Данас, око 2 500 година након што је Конфуције то изговорио, многи још увек верују да човек испуњава своју моралну обавезу према другима ако им једноставно не чини ништа лоше.

Мора се признати да овај конфуцијански образац понашања има одређену вредност. С друге стране, Библија открива још један вид људског понашања и међуљудских односа. Она каже да грех није само када урадимо другима нешто лоше већ и кад пропустимо да им учинимо нешто добро. Хришћански ученик Јаков је написао: „Ако неко зна да чини оно што је исправно, а ипак то не чини, то му је грех“ (Јаков 4:17). Уместо да је једноставно поучио хришћане да другима не чине ништа лоше, Исус Христ је дао следећи савет: ’Све што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима‘ (Матеј 7:12).

Бог је још на самом почетку намеравао да се сви људи опходе према другима онако како би сами волели да се други опходе према њима. Он сам пружа најбољи пример у томе како бринути за добробит других што се види из начина на који нас је створио: „Бог створи човека по обличју своме; по обличју Божјему створи га; створи човека и жену“ (Постање 1:27). То значи да је Бог с пуно љубави људе обдарио савешћу која ће им, ако се исправно усмерава, помагати да с другима поступају онако како би волели да се поступа с њима.

Многи се данас осећају безнадежно и беспомоћно јер су у рукама безобзирних и себичних људи. Јасно је да није довољно само не чинити другима лоше, већ им треба чинити добро и помагати им. Јеховини сведоци због тога добровољно преузимају иницијативу да помажу другима да сазнају за предивну наду која се налази у Божјој Речи. Када разговарају с ближњима о доброј вести из Библије, они то чине у духу љубави, чинећи другима оно што би волели да други чине њима.