Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чинити добро у невољи

Чинити добро у невољи

Чинити добро у невољи

„ЧИНИМО добро свима“, подстицао је апостол Павле, „а нарочито онима који су нам сродни по вери“ (Галатима 6:10). Јеховини сведоци из свих крајева света својски се труде да примењују ово начело чинећи добро свима, а нарочито својим суверницима. То увек изнова долази до изражаја у невољи. Хајде да осмотримо недавне примере из три земље.

У децембру 2002, Гуам је био погођен снажним тајфуном. Ветар је достизао брзину већу од 300 километара на час, и многе куће су биле оштећене, а неке чак потпуно разрушене. Локалне скупштине су брзо организовале екипе за рашчишћавање да би помогле породицама Сведока које су биле најтеже погођене. Гуамска подружница је обезбедила материјал и радну снагу за поправку оштећених кућа, а у помоћ је притекла и подружница с Хаваја. Неколико седмица након ове катастрофе, с Хаваја је дошла једна група столара да би помогла око реновирања кућа, а нека локална браћа су узела годишњи одмор да би им помагала. Радост која је била очигледна док су сарађивали пружила је лепо сведочанство свима у том крају.

У предграђу Мандалеја, у Мјанмару, недалеко од Дворане Краљевства избио је пожар. У близини је живела једна неактивна сестра с породицом. Ветар је дувао ка њеној кући и она је отрчала до Дворане да би затражила помоћ. Тамо је било много браће која су реновирала Дворану. Били су изненађени када је та сестра дошла јер нису ни знали да живи у том крају. Брзо су јој помогли да ствари из куће премести на безбедно место. Када је њен муж, који није Сведок, чуо за пожар, пожурио је кући и затекао браћу како помажу његовој породици. Осим што је био одушевљен и захвалан, лакнуло му је јер је знао да лопови често користе такве ситуације. Помоћ коју су браћа пружила покренула је сестру и њеног сина да се поново повежу с хришћанском скупштином, и они сада присуствују свим састанцима.

Мозамбик је током прошле службене године био погођен сушом и усеви су пропали тако да су се многи суочили с глађу. Локална подружница Јеховиних сведока брзо је реаговала тако што је обезбедила храну за оне који су се нашли у невољи. Храна се делила у Дворанама Краљевства, понекад после скупштинских састанака. Једна сестра која је самохрана мајка каже: „На састанак сам дошла утучена, јер нисам знала шта ћу деци дати да једу када се вратимо кући.“ Међутим, врло брзо ју је охрабрила помоћ коју су браћа пружила с пуно љубави. Она каже: „Мени је то изгледало као ускрсење!“

Сведоци ’чине добро‘ и у духовном погледу тако што преносе библијску поруку утехе и наде. Они се слажу с мудрим човеком који је једном давно записао: „Ал’ ко мене [Божју мудрост] слуша спокојан ће бити, и живеће мирно, зла се не бојећи“ (Пословице 1:33).

[Слике на 31. страни]

1, 2. Дељење хране браћи у Мозамбику

3, 4. Тајфун је на Гуаму уништио много кућа

[Извори]

Дете, лево: Andrea Booher/FEMA News Photo; жена, изнад: AP Photo/Pacific Daily News, Masako Watanabe