Пређи на садржај

Пређи на садржај

Васпитавање деце — прави изазов у данашње време

Васпитавање деце — прави изазов у данашње време

Васпитавање деце — прави изазов у данашње време

КАСНО увече, власник се спремао да затвори ресторан и оде кући. У том тренутку су наишле две жене с једним дететом и наручиле вечеру. Пошто је био веома уморан, власник је био у искушењу да им каже да је ресторан затворен, али је ипак одлучио да их послужи. Док су жене јеле и разговарале, дете је трчало по ресторану, мрвило кекс по поду и газило га. Уместо да га укори, његова мајка се само смешкала. Када су гости коначно отишли, исцрпљени власник ресторана морао је да почисти сав тај неред.

Ова ситуација из стварног живота показује да, као што вероватно и знаш, у многим породицама родитељи не васпитавају добро своју децу. Разлози за то су многи. Неки родитељи дозвољавају деци да раде шта желе, јер сматрају да треба да буду одгојена у духу слободе. Други су презаузети и зато не одвајају време да би поклонили пажњу деци и васпитали их. Има и родитеља који сматрају да је најважније да им деца добију добро образовање, те им дају неограничену слободу све док имају добре оцене и док испуњавају услове за упис на неки угледан факултет.

Неки пак кажу да мерила која родитељи постављају деци морају да буду прилагођена стању у ком се налази друштво. Они указују на то да се у данашњем друштву деца уплићу у сваки облик криминала и да је насиља у школама све више из дана у дан. Стога, директор једне средње школе у Сеулу, у Кореји, истакао је да на првом месту треба да буде изграђивање личности детета. Он је рекао: „Најпре треба изградити карактер, а тек онда долази стицање знања.“

Многи родитељи који желе да им се деца упишу на факултет и да буду успешна у животу не обазиру се ни на каква упозорења. Ако си родитељ, шта очекујеш од свог детета? Да постане морална и одговорна особа? Неко ко је пажљив према другима, прилагодљив и позитиван? Ако то желиш, позивамо те да прочиташ следећи чланак.