Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли твоје молитве могу утицати на исход ситуације?

Да ли твоје молитве могу утицати на исход ситуације?

Да ли твоје молитве могу утицати на исход ситуације?

КО СЕ од нас није нашао у некој тешкој ситуацији коју није могао да промени? Библија показује да је апостол Павле знао да молитва може да утиче на исход таквих ситуација.

Када је Павле био неправедно затворен у Риму, замолио је своје сувернике да се моле за њега и рекао им: „Нарочито вас подстичем да то чините, да вам се што пре вратим“ (Јеврејима 13:18, 19). Једном другом приликом изразио је своје уверење да ће захваљујући њиховим молитвама раније бити пуштен на слободу (Филимону 22). Павле је убрзо био ослобођен и поново је прионуо на мисионарско дело.

Међутим, да ли твоји проблеми стварно могу бити решени захваљујући молитви? Можда. Било како било, имај на уму да молитва није пуки религиозни чин. Када се молимо, ми заиста разговарамо с нашим небеским Оцем, који је пун љубави и моћан. Треба да се осећамо слободнима да упућујемо специфичне молитве, али затим треба стрпљиво да чекамо да видимо како ће Јехова одговорити.

Можда Бог неће директно одговорити на сваку молитву, нити ће увек одговорити онако како ми то очекујемо или у време кад се ми томе надамо. На пример, Павле се увек изнова молио у вези са својим ’трном у телу‘. Шта год да је то било, Бог није отклонио његов проблем већ га је охрабрио следећим речима: „Довољна ти је моја незаслужена доброта; јер моја сила се усавршава у слабости“ (2. Коринћанима 12:7-9).

И ми можемо бити сигурни да Бог, чак и ако не реши неки наш проблем, може ’створити излаз како бисмо могли да га поднесемо‘ (1. Коринћанима 10:13). Он ће ускоро отклонити патњу читавог човечанства. До тада можемо утицати на исход наше ситуације тако што се обраћамо ’Слушачу молитве‘ (Псалам 65:3).