Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ти Библија може помоћи у васпитавању деце?

Да ли ти Библија може помоћи у васпитавању деце?

Да ли ти Библија може помоћи у васпитавању деце?

ОРХИДЕЈА је веома леп цвет, али га је тешко узгајати. Да би успевала, мора да се пази на температуру, светлост и величину саксије. Орхидеји је потребна посебна врста земљишта и ђубрива, и подложна је заразама и инсектима. Због тога се често деси да особа која први пут узгаја орхидеју не буде успешна у томе.

Одгајање деце такође изискује много пажње, а уз то је и много теже и сложеније. Зато је разумљиво што се родитељи често налазе у недоумици што се тиче васпитавања деце. Многи осећају да им је потребна помоћ, као што је савет стручњака потребан ономе ко жели да узгаја орхидеју. Нема сумње да сваки родитељ жели најбоље вођство. Где се такво вођство може наћи?

Иако Библија није приручник за одгајање деце, Створитељ је надахнуо њене писце да запишу многе практичне савете и о тој теми. Библија наглашава важност развијања добрих особина, што се иначе често превиђа (Ефешанима 4:22-24). Тако савети из Писма пружају кључ за уравнотежено васпитање. Ти савети су помогли већ хиљадама када су их применили, без обзира на то у које време су живели и у којој култури. Дакле, ако следиш савете из Писма, то и теби може помоћи да будеш успешан у васпитавању деце.

Родитељски пример — најбоља поука

„Дакле, зар ти који учиш другог, не учиш самог себе? Зар ти који проповедаш ’не укради‘, крадеш? Зар ти који кажеш ’не учини прељубу‘, чиниш прељубу?“ (Римљанима 2:21, 22).

Министар просвете у Сеулу каже: „Пружање примера речју и делом јесте најбољи начин васпитавања деце.“ Ако родитељи својој деци говоре шта треба да раде, а не пруже добар пример у говору и понашању, деца ће убрзо увидети да су они лицемерни. Родитељеве речи неће имати ефекта. На пример, ако родитељи желе да поуче децу поштењу, најпре они сами морају бити поштени. Често се дешава да неки родитељи, када не желе да одговоре на неки телефонски позив, кажу свом детету да се јави на телефон и да каже: „Жао ми је, али мој тата (или моја мама) није код куће.“ Дете које то уради биће постиђено и збуњено. Међутим, с временом ће почети да лаже без осећања кривице када се и само буде нашло у незгодној ситуацији. Дакле, ако родитељи желе да им деца буду поштена, морају и сами да говоре истину и да буду поштени.

Да ли желиш да васпиташ своје дете да се с поштовањем обраћа другима? Онда мораш да пружиш добар пример у томе. Деца ће те сигурно опонашати. Сонг Сик, отац четворо деце, каже: „Моја жена и ја одлучили смо да не користимо оштре речи. Показивали смо поштовање једно према другом и нисмо повисивали тон чак ни када смо били изнервирани или љути. Добар пример је био далеко ефикаснији од самих речи. Радосни смо што су сада наша деца пуна поштовања и учтива када разговарају с другима.“ У Библији, у Галатима 6:7 стоји: „Шта човек посеје, то ће и пожњети.“ Родитељи који желе да се њихова деца придржавају високих моралних мерила морају најпре да покажу да они сами живе по тим истим мерилима.

Задржите отворену комуникацију

„Објаснићеш их [Божје заповести] синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:7).

Све је више људи који раде прековремено. Када су и муж и жена запослени, то може веома негативно да се одрази на децу. Многи родитељи проводе све мање времена с децом. Када су код куће, морају да обаве многе кућне послове, тако да су углавном веома уморни и исцрпљени. Ако си и ти у таквој ситуацији, како можеш да одржаваш добру комуникацију с децом? Многе прилике за разговор настају док заједно с њима обављаш кућне послове. Један поглавар породице се чак решио телевизора, пре свега зато да би имао више времена за разговор с децом. Он је приметио: „У почетку је деци било досадно, али када смо почели да се играмо решавајући мозгалице и да разговарамо о занимљивим књигама, прихватили су ту промену.“

Важно је да деца одмалена навикну да разговарају с родитељима. Уколико не навикну на то од малих ногу, када постану тинејџери и суоче се с проблемима, на своје родитеље неће гледати као на пријатеље с којима могу разговарати. Како им можеш помоћи да отворе своје срце? У Пословицама 20:5 стоји: „Дубоке су воде намере срца човечјег, ал’ разуман човек уме да их црпи.“ Користећи питања која откривају дететов став, као на пример: „Шта мислиш о томе?“, родитељи могу своју децу навести да изразе своје мисли и осећања.

Шта ћеш учинити ако твоје дете направи озбиљну грешку? То је време када су му потребни љубав и разумевање. Контролиши своја осећања док слушаш своје дете. Један отац каже како он поступа у таквим ситуацијама: „Када деца греше, трудим се да не реагујем бурно. Седнем и саслушам шта имају да кажу. Покушавам да разумем целу ситуацију. Када ми је тешко да се контролишем, мало сачекам док се не смирим.“ Ако контролишеш своја осећања и саслушаш дете, оно ће много спремније прихватити дисциплину коју пружаш.

Од суштинске је важности дисциплина која се темељи на љубави

„Ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4).

Да би дисциплина пуна љубави донела добре резултате, веома је важно на који је начин пружаш. Како би родитељи могли ’раздраживати своју децу‘? Ако дисциплина није у складу са озбиљношћу грешке коју је дете учинило, или ако се дисциплина пружа на превише критичан начин, деца ће се одупрети томе. Дисциплина увек треба да буде пружена с љубављу (Пословице 13:24). Ако резонујеш са својом децом, она ће схватити да их дисциплинујеш из љубави (Пословице 22:15; 29:19).

С друге стране, добро је да деца и осете непожељне последице неисправног понашања. На пример, ако дете нешто згреши некоме, могао би да инсистираш на томе да се извини. Када прекрши неко породично правило, можеш му ускратити нешто како би му ставио до знања колико је важно придржавати се правила.

Дисциплину треба примењивати у право време. Проповедник 8:11 истиче: „Како се суд против рђавих дела не извршује одмах, то се срце синова човечјих напуни жељом да зла дела чини.“ Слично томе, деца ће углавном покушати да се провуку без казне када се лоше понашају. Зато, када упозориш дете да ће бити кажњено ако нешто лоше уради, побрини се да то тако и буде.

Важна је здрава рекреација

„Све своје време има... време смеха... и време кад се игра“ (Проповедник 3:1, 4).

Слободно време и здрава уравнотежена рекреација неопходни су за ментални и физички развој детета. Када се родитељи рекреирају заједно са својом децом, јачају се породичне везе и деца стичу осећај сигурности. Каквом рекреацијом чланови породице могу заједно да се баве? Ако бисте размотрили то питање, утврдили бисте да постоје многе добре могућности. Ту су спортови на отвореном, као што је вожња бициклом, и игре с лоптом, као што је тенис, бадминтон или одбојка. Замисли такође како породица може лепо да се проведе када њени чланови заједно свирају неке музичке инструменте. Породица такође може имати лепе успомене на излете у оближњим местима.

У таквим приликама, родитељи могу код деце развијати уравнотежено гледиште о рекреацији. Један хришћанин који има три сина каже: „Кад год је могуће учествујем у рекреацији заједно с децом. На пример, распитујем се о компјутерским играма које играју. Када ми одушевљено објашњавају о чему се ради у тим играма, користим прилику да им укажем на опасности нездраве забаве. Примећујем да одбацују неисправну забаву.“ Заиста, децу која уживају у породичној рекреацији мање привлаче телевизијске емисије, видео-касете, филмови и игре са Интернета у којима се приказује насиље, неморал и злоупотреба дроге.

Помози деци да стекну добре пријатеље

„Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20).

Један хришћански отац који је успешно подигао четворо деце каже: „Не може се довољно нагласити колико је важан њихов избор пријатеља. Један лош пријатељ може уништити све што сте постигли код детета.“ Да би помогао деци да изаберу добре пријатеље, он их је мудро питао: Ко је твој најбољи друг? Шта ти се свиђа код њега? У чему би волео да будеш као он? Један други родитељ каже свом детету да позове пријатеље код себе кући. То му пружа прилику да посматра пријатеље своје деце и да пружи деци исправно вођство.

Такође је важно поучавати децу да стичу пријатеље како међу вршњацима тако и међу старијима. Бам Сан, отац три сина, каже: „Помажем својој деци да разумеју да наши пријатељи могу бити и они који нису наши вршњаци, као што је то било у случају Давида и Јонатана, чије је пријатељство описано у Библији. Штавише, позивам и старије и млађе хришћане да се друже с мојом децом. Тако се моја деца друже с многима који нису њихови вршњаци.“ Дружење с примерним одраслим особама пружа деци прилику да много тога науче.

Можеш бити успешан у васпитавању деце

Према једном истраживању спроведеном у Сједињеним Државама, многи родитељи који су покушали да у своју децу усаде самоконтролу, самодисциплину и поштење нису имали баш много успеха. Зашто је то толико тешко? Једна мајка која је учествовала у том истраживању рекла је: ’Жалосно је то што је једини начин да заштитимо децу тај да их закључамо у собу и да их никада не пустимо напоље у свет.‘ Она је имала на уму то да је окружење у ком данашња деца расту горе него икада раније. С обзиром на то, да ли је уопште могуће бити успешан у подизању деце?

Вероватно би одустао од узгајања орхидеје ако би се плашио да ће ти она увенути. Сигурно би ти било лакше ако би ти неки стручњак за узгајање орхидеја дао неке добре савете, и охрабрио те речима: „Ако тако радиш, успећеш.“ Јехова, Највећи Стручњак за људску природу, пружа савет о најбољој методи за подизање деце. Он каже: „Учи дете према путу којим треба да иде, и оно неће одступити од њега ни када остари“ (Пословице 22:6). Када васпитаваш своју децу у складу с библијским саветима, вероватно ћеш имати ту радост да их видиш како одрастају у одговорне одрасле особе, обзирне према другима и моралне. Тада ће их волети људи, али пре свега волеће их наш небески Отац Јехова.