Пређи на садржај

Пређи на садржај

Највредније наслеђе које постоји

Највредније наслеђе које постоји

Највредније наслеђе које постоји

ПРЕД крај свог живота, остарели апостол Јован је написао: „Немам већег разлога за захвалност од овог, да чујем да моја деца ходе у истини“ (3. Јованова 4).

Верни апостол Јован је говорио о својој духовној деци. Међутим, и многи родитељи би се изразили тим речима. Својски су се трудили да подигну своју децу „у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ и сада се радују што њихова деца „ходе у истини“ (Ефешанима 6:4). У ствари, тиме што своју децу поучавају путу који води у вечни живот, родитељи им пружају највредније наслеђе које постоји, јер оданост Богу, која подразумева начин живота који је у складу с мерилима која је Јехова поставио за хришћане, „има обећање садашњег живота и оног који ће доћи“ (1. Тимотеју 4:8).

Јехова, савршени Отац, много цени побожне родитеље који се труде да својој деци пруже духовну поуку. Када је деца прихвате, проналазе велико задовољство док учествују у правом обожавању заједно с родитељима. Док одрастају, она чувају лепе успомене на те тренутке. Неки се радо сећају свог првог учешћа у Теократској школи службе. a Други се сећају када су први пут прочитали библијски стих на вратима док су с једним родитељем ишли у службу од куће до куће. Како би и могли да забораве то када су им родитељи читали из Моје књиге библијских прича или из књиге Слушати Великог Учитеља? b Гејбријел се присећа нечега што је волео: „Када сам имао свега четири године, мајка ми је сваки дан певала док је кувала. Још увек ме везују дубока осећања за једну песму Краљевства коју ми је певала. Касније ми је та песма помогла да увидим колико је служба Јехови важна.“ Можда и ти знаш прелепу песму о којој је Гејбријел говорио. То је песма под редним бројем 157 у песмарици Певајмо хвалоспеве Јехови, и њен назив је „Обожавајте Јехову у младости!“.

Песма почиње овако: „Устима деце прослави се Бог; Христу су клицала из срца свог.“ Заиста, било је деце која су имала предност да буду у Исусовом друштву и вероватно су га одушевила својом окрепљујућом искреношћу. Исус је чак поставио децу као пример за своје следбенике због тога што су спремна да приме поуку (Матеј 18:3, 4). Дакле, деца имају своје место у обожавању Јехове. Штавише, текст песме даље гласи: „Бога прослављује чак деце глас.“

Својим примерним понашањем — код куће, у школи и на другим местима — многа деца доносе част Богу и својој породици. Какав је благослов за њих што имају „хришћанске родитеље“ (Поновљени закони 6:7). Побожни родитељи заступају Бога, који као Отац пун љубави поучава своја створења да иду путем којим треба да иду. Какав само благослов имају ти родитељи! Док поучавају своју децу, како су само срећни што их она ’слушају и радују‘! (Исаија 48:17, 18). Анхелика, која сада служи у мексичкој подружници Јеховиних сведока, каже: „Моји родитељи су се увек трудили да живе по библијским начелима. Због тога је моје детињство било веома лепо. Била сам срећна.“

Хришћани који су тако одрастали слажу се да је вредно чувати своје духовно наслеђе. Можда си и ти млада особа која је одрасла у породици у којој су се неговале праве хришћанске вредности. Ако јеси, речи већ поменуте песме опомињу вас младе да се трудите да останете ’чедни‘. Доћи ће време када ћете сами доносити одлуке, зато ’сад учите већ, у Богу свој ослонац стећ’! Постати славним, не тежите ви!‘

Ако би направио ту грешку да ти на првом месту у животу буде жеља да постанеш славан, то јест популаран, васпитање које си примио било би узалудно и изгубио би све изгледе за будућност. Жеља за популарношћу може ослабити твоју будност. Неки су почели да се друже са онима који изгледају доброћудни, чак веома фини, али се не занимају за хришћанска мерила. То је приказано на примеру Таре, главне јунакиње на видео-касети Млади питају — како да стекнем праве пријатеље? Попут Таре, многи млади хришћани који се друже са онима који не цене право обожавање пре или касније увидеће да ’друштва зла кваре обичај чист‘, како каже песма. Да би се развиле добре навике, потребне су године труда, а само је мало потребно да би се оне изгубиле.

Искрено речено, начин живота којим се показује страхопоштовање према Богу није лак. Па ипак, као што песма каже, ако ’Бога сад имате на уму ви, служећ’ у духу и истини сви‘, поставићете чврст темељ за прави успех. А „већа ће радост у зрелости бит’“. Биће вам све јасније да вас ништа не може зауставити да чините оно што је исправно у Јеховиним очима, све док се он с љубављу брине о вама. На тај начин ћете постати зреле, побожне особе. Штавише, тиме што мудро извлачите корист из хришћанског васпитања које вам је пружено, имате прилику да „Богу весеље доносите тим“. Коју би већу предност човек могао имати? (Пословице 27:11).

Стога, млади, увек имајте на уму колико је драгоцено васпитање које вам пружа Јехова и ваши хришћански родитељи. Нека вас велика љубав коју имају према вама покрене да радите оно што је угодно у Јеховиним очима. Попут Исуса Христа и верног младог Тимотеја, обрадоваћете свог небеског Оца и своје родитеље. А ако икада и сами будете родитељи, вероватно ћете се сложити са Анхеликом, поменутом раније, која је рекла: „Ако икада будем имала дете, свим силама ћу се трудити да од најранијег детињства усадим у његово срце љубав према Јехови, и да му помогнем да га та љубав води у животу.“ Нема сумње, исправан пут који води у вечни живот јесте највредније наслеђе које постоји!

[Фусноте]

a Овај део библијског образовног програма који постоји у скупштинама Јеховиних сведока отворен је и за младе и за старе.

b Поменуте публикације су издали Јеховини сведоци.