Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Бог одговоран за наше проблеме?

Да ли је Бог одговоран за наше проблеме?

Да ли је Бог одговоран за наше проблеме?

КАДА јој је ћерка доживела тешку повреду мозга, Марион је учинила оно што би и већина нас урадила. a Помолила се Богу за помоћ. „Не сећам се да сам се икада осећала тако изгубљено и усамљено“, каже она. Касније се стање њене ћерке погоршало и Марион је почела да сумња у Бога. „Зашто се ово догађа?“, питала се. Није могла да разуме како би брижан Бог пун љубави могао да је остави на цедилу.

Марионино искуство није нешто неуобичајено. Многи људи широм света, када су били у невољи, осећали су се као да их је Бог напустио. „Још увек ме мучи питање ’зашто Боже‘“, рекла је жена по имену Лиса чији је унук био убијен. „Нисам потпуно изгубила веру у Бога, али моја вера је ослабила.“ Слично томе, једна жена чији је мали син доживео трагедију с којом није могла да се помири, рекла је: „Бог ме није утешио. Није показао саосећање нити било какав знак да брине.“ Додала је: „Никада му нећу опростити.“

Други су огорчени на Бога када посматрају свет око себе. Они виде да постоје земље у којима владају сиромаштво и глад, виде очајне људе који су избегли услед рата, небројено много деце која су остала сирочад због сиде и милионе људи који су погођени другим болестима. Због оваквих и сличних трагедија, многи криве Бога јер мисле да је незаинтересован.

Међутим, чињеница је да Бог није крив за проблеме који погађају човечанство. Штавише, постоје чврсти разлози због којих можемо веровати да ће Бог ускоро отклонити штету која је нанесена људској породици. Позивамо те да прочиташ следећи чланак да би видео да је Богу заиста стало до нас.

[Фуснота]

a Имена су промењена.