Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Идите и стварајте ученике‘

’Идите и стварајте ученике‘

’Идите и стварајте ученике‘

„Даде ми се сва власт на небу и на земљи. Идите дакле и стварајте ученике“ (МАТЕЈ 28:18, 19).

1, 2. (а) Који је задатак Исус дао својим следбеницима? (б) Која ћемо питања размотрити која су у вези са Исусовим заповестима?

 БИО је пролећни дан у Израелу 33. н. е. када су се Исусови ученици окупили на једној гори у Галилеји. Требало је да њихов ускрснули Господ ускоро оде на небо, али пре тога имао је нешто важно да им саопшти. Исус је имао један задатак за њих. О каквом се задатку радило? Како су његови ученици реаговали на то, и како се тај задатак тиче нас данас?

2 Исус је том приликом рекао оно што је забележено у Матеју 28:18-20: „Даде ми се сва власт на небу и на земљи. Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио. И гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари.“ Исус је поменуо ’сву власт‘, ’све нације‘, ’све што је заповедио‘ и „све дане“. Његове заповести које укључују та четири израза доводе до неких важних питања, која се могу свести на следећа: зашто? где? шта? и када? Хајде да размотримо ова питања једно по једно. a

„Даде ми се сва власт“

3. Зашто треба да послушамо заповест да стварамо ученике?

3 Пре свега, зашто треба да послушамо заповест да стварамо ученике? Исус је рекао: „Даде ми се сва власт на небу и на земљи. Идите дакле и стварајте ученике.“ Реч „дакле“ истиче главни разлог због чега треба да послушамо ту заповест. Разлог је тај што Исус, који је дао ту заповест, има ’сву власт‘. Шта све укључује та власт?

4. (а) Шта све укључује Исусова власт? (б) Како треба да гледамо на заповест да стварамо ученике будући да знамо колику власт има Исус?

4 Исус има власт над својом скупштином а од 1914. влада Божјим новоуспостављеним Краљевством (Колошанима 1:13; Откривење 11:15). Он је арханђео и под његовом је командом небеска војска коју сачињавају стотине милиона анђела (1. Солуњанима 4:16; 1. Петрова 3:22; Откривење 19:14-16). Отац га је овластио да уништи „сваку владавину и сваку власт и силу“ која се противи Његовим праведним начелима (1. Коринћанима 15:24-26; Ефешанима 1:20-23). Исус нема власт само над живима. Он је ’судија и живима и мртвима‘, и Бог му је дао моћ да ускрсава мртве (Дела апостолска 10:42; Јован 5:26-28). Нема сумње да треба да схватимо веома озбиљно заповест коју нам је дао неко ко има толику власт. Зато с пуно поштовања и спремно извршавамо Христову заповест да ’идемо и стварамо ученике‘.

5. (а) Како је Петар послушао Исуса? (б) На који је начин Петар био награђен због тога?

5 Исус је још на почетку службе на земљи на упечатљив начин поучио своје ученике томе да ће поштовање његове власти и послушност његовим заповестима водити до благослова. Једном приликом је Петру, који је био рибар, рекао: „Отплови тамо где је дубоко, па спустите своје мреже за лов.“ Петар је био сигуран да тамо нема рибе и зато је рекао Исусу: „Учитељу, целу ноћ смо се мучили и ништа нисмо уловили.“ Међутим, он је понизно додао: „Али кад ти тако кажеш, спустићу мреже.“ Петар је послушао Христову заповест и уловио је „јако много риба“. То је на њега оставило тако снажан утисак да је ’пао к Исусовим коленима и рекао: „Господе, иди од мене, јер сам грешан човек“‘. Међутим, Исус је одговорио: „Не бој се. Одсада ћеш ловити живе људе“ (Лука 5:1-10; Матеј 4:18). Шта можемо да научимо из овог извештаја?

6. (а) Шта из извештаја о чудесном улову риба учимо о томе какву послушност Исус тражи? (б) Како можемо опонашати Исуса?

6 Исус је Петру, Андрији и осталим апостолима дао налог да ’буду рибари људи‘ тек након што су захваљујући чуду уловили сву ту рибу (Марко 1:16, 17). Очигледно је да Исус није тражио слепу послушност. Петру и Андрији је на врло уверљив начин показао зашто треба да му буду послушни. Као што је послушност Исусовој заповести да спусте мреже довела до изванредних резултата, тако ће и послушност његовој заповести да ’лове људе‘ довести до великих благослова. Апостоли се нису нимало колебали. Извештај се завршава на следећи начин: „Извукоше чамце на копно, оставише све и пођоше за њим“ (Лука 5:11). Данас, када подстичемо друге да учествују у делу стварања ученика, ми опонашамо Исуса. Не тражимо од људи да једноставно раде оно што им кажемо, већ им пружамо уверљиве разлоге због чега треба да буду послушни овој Исусовој заповести.

Уверљиви разлози и исправни мотиви

7, 8. (а) Који су неки од библијских разлога за проповедање о Краљевству и стварање ученика? (б) Који те стихови нарочито подстичу да и даље проповедаш? (Види и фусноту.)

7 Ми признајемо Исусову власт и зато учествујемо у делу проповедања о Краљевству и стварања ученика. Које још библијске разлоге за обављање тог дела можемо навести када желимо да подстакнемо друге на добра дела? Запази шта су рекли неки верни Сведоци из разних земаља и обрати пажњу на то како наведени стихови наглашавају то што су рекли.

8 Рој, крштен 1951: „Кад сам се предао Јехови, обећао сам да ћу му заувек служити. Желим да одржим своју реч“ (Псалам 50:14; Матеј 5:37). Хедер, крштена 1962: „Када размишљам о свему што је Јехова учинио за мене, желим да му верно служим и тиме покажем да сам захвална за све то“ (Псалам 9:2, 10-12; Колошанима 3:15). Ханелора, крштена 1954: „Сваки пут када смо у служби имамо помоћ анђела — каква је то предност!“ (Дела апостолска 10:30-33; Откривење 14:6, 7). Онор, крштена 1969: „Када дође време да Јехова изврши пресуду, не желим да ико из мог краја оптужи Јехову и његове Сведоке да су били немарни и да каже: ’Мене никад нико није упозорио!‘“ (Језекиљ 2:5; 3:17-19; Римљанима 10:16, 18). Клаудио, крштен 1974: „Када проповедамо, ми смо ’пред Божјим очима‘ и ’у Христу‘. Просто да не поверујеш! Док смо у служби имамо друштво наших најбољих Пријатеља“ (2. Коринћанима 2:17). b

9. (а) Шта нам извештај о чудесном улову риба, који су имали Петар и други апостоли, говори о исправном мотиву за послушност Христу? (б) Који исправан мотив треба да нас наведе да будемо послушни Богу и Христу, и зашто?

9 Извештај о чудесном улову риба показује још и то колико је важно да имамо исправан мотив за послушност Христу — љубав. Исус није отишао када му је Петар рекао „иди од мене, јер сам грешан човек“, нити је осудио Петра због неког греха (Лука 5:8). Чак га није ни искритиковао због тога што га је молио да оде. Уместо тога, Исус је љубазно одговорио: „Не бој се.“ Морбидан страх не би био прави мотив за послушност Христу. Насупрот томе, Исус је рекао Петру да ће он и његови другови бити корисни као рибари људи. Ни ми се данас не служимо страхом нити другим негативним осећањима, као што су кривица или срам, да бисмо присилили друге да буду послушни Христу. Јеховино срце радује искључиво послушност целом душом која се темељи на љубави према њему и Христу (Матеј 22:37).

„Стварајте ученике од људи из свих нација“

10. (а) Који је детаљ Исусове заповести о стварању ученика представљао велики изазов за његове ученике? (б) Како су апостоли реаговали на Исусову заповест?

10 Друго питање које је повезано са овом Христовом заповешћу јесте: Где треба обављати то дело стварања ученика? Исус је рекао својим следбеницима: „Стварајте ученике од људи из свих нација.“ Пре него што је он дошао на земљу, људи из нација били су добродошли у Израелу уколико су желели да служе Јехови (1. Краљевима 8:41-43). Исус је проповедао углавном Јеврејима, али сада је рекао својим следбеницима да иду људима из свих нација. У ствари, подручје за риболов, то јест подручје за проповедање, било је ограничено на „језерце“ — то јест Јевреје — али ускоро ће обухватити читаво „море“, тачније речено човечанство. Иако је ова промена представљала изазов за Исусове ученике, они су спремно прихватили то што им је он рекао. За мање од 30 година после Исусове смрти, апостол Павле је написао да се добра вест није проповедала само Јеврејима већ „целом стварству које је под небом“ (Колошанима 1:23).

11. До ког је повећања „подручја за риболов“ дошло почетком 20. века?

11 У скорије време дошло је до сличног повећања подручја за проповедање. На почетку 20. века, „риба се ловила“ у свега неколико земаља. Па ипак, Христови следбеници су опонашали пример хришћана из првог века и почели су горљиво да проповедају и на другим подручјима (Римљанима 15:20). Већ почетком 1930-их година, стварали су ученике у стотинак земаља. „Подручје за риболов“ се данас проширило на 235 земаља (Марко 13:10).

„Од свих језика“

12. Шта ће према пророчанству из Захарије 8:23 представљати изазов?

12 Стварање ученика у свим нацијама не представља изазов само у географском смислу већ и због бројних језика којима људи говоре. Јехова је преко пророка Захарије прорекао: „У то ће време десет људи од свих језика народа ухватити једног Јудејина за скут говорећи: Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23, курзив наш). У већем испуњењу овог пророчанства, ’Јудејин‘ представља остатак помазаних хришћана, док „десет људи“ представљају „велико мноштво“ c (Откривење 7:9, 10; Галатима 6:16). Ово велико мноштво Христових ученика потицаће из многих нација и, као што је Захарија запазио, говориће многим језицима. Да ли је то карактеристика савремене историје Божјег народа? Наравно.

13. (а) Шта се на пољу језика догодило међу данашњим Божјим народом? (б) Како класа верног и разборитог роба реагује на све већу потребу за духовном храном на разним језицима? (Укључи и оквир „Публикације за слепе“.)

13 Године 1950, широм света од 5 Јеховиних сведока, енглеским је као матерњим језиком говорило око 3. До 1980, тај однос се променио. Тада је од 5 Сведока енглеским говорило 2, док је данас енглески матерњи језик тек сваког петог Сведока. Како верни и разборити роб реагује на ову промену? Тако што обезбеђује духовну храну на све више језика (Матеј 24:45). На пример, 1950. године наша литература је била објављивана на 90 језика, док се данас тај број повећао на око 400. Да ли је то што је већа пажња посвећена разним језичких групама довело до неких резултата? Још како! Сваке седмице у просеку око 5 000 људи ’из свих језика‘ постају Христови ученици! (Откривење 7:9). Тај пораст не јењава. У неким земљама „мреже“ доносе веома добар улов! (Лука 5:6; Јован 21:6).

Служба која доноси награде — можеш ли да учествујеш у њој?

14. Како можемо помоћи људима који живе на нашем подручју и говоре неким другим језиком? (Укључи и оквир „Знаковни језик и стварање ученика“.)

14 С доласком великог броја досељеника у Западне земље, изазов стварања ученика из ’свих језика‘ покуцао је на врата многих Сведока (Откривење 14:6). Како можемо помоћи људима који живе на нашем подручју, али не говоре нашим језиком? (1. Тимотеју 2:4). Треба да користимо одговарајући риболовачки прибор, да тако кажемо. Можеш понудити тим људима литературу на језику којим говоре. Ако је то изводљиво, постарај се да их посети неко од Сведока ко говори њиховим језиком (Дела апостолска 22:2). То је сада много лакше зато што су многи Сведоци научили неки други језик како би помогли странцима да постану Христови ученици. Извештаји показују да пружање такве помоћи доноси многе награде.

15, 16. (а) Који примери показују да помагање особама које говоре неким страним језиком доноси многе награде? (б) О којим питањима можемо размишљати што се тиче службе на подручју где се говори страним језиком?

15 Осмотри два примера из Холандије, где се о Краљевству организовано проповеда на 34 језика. Један брачни пар Сведока добровољно се јавио да учествује у стварању ученика међу досељеницима из Пољске. Одазвало се толико много људи да је муж просто био приморан да смањи обим посла како би му остао још један дан у седмици за проучавање Библије са заинтересованим особама. Овај пар је убрзо водио преко 20 библијских студија сваке седмице. Они кажу: „Служба је за нас извор велике радости.“ Они који стварају ученике нарочито су срећни када особе које чују библијске истине на свом језику изразе захвалност за то. На пример, током једног састанка на вијетнамском, један старији човек је устао и замолио да нешто каже. Са сузама у очима, обратио се Сведоцима рекавши: „Хвала вам што се трудите да научите мој језик који је тако тежак. Много сам захвалан што под старе дане могу да учим о многим величанственим стварима из Библије.“

16 Зато и не чуди што браћа која служе у скупштинама на страним језицима осећају да су богато награђена. Један брачни пар из Британије рекао је: „Проповедање на подручју где се говори другим језиком јесте нешто најузбудљивије што смо доживели за ових 40 година колико смо провели у служби за Краљевство.“ Да ли би могао да промениш неке околности у свом животу како би учествовао у овој дивној служби? Ако још увек идеш у школу, да ли би могао да научиш неки страни језик и да се на тај начин припремиш за ову врсту службе? То ти може отворити врата врло лепог живота испуњеног благословима (Пословице 10:22). Зашто о томе не би разговарао с родитељима?

Примена разних метода

17. Како можемо доћи до више људи на подручју наше скупштине?

17 Разумљиво је што већини од нас околности не дозвољавају да бацамо „мреже“ у подручја где се говори страним језиком. Међутим, можда и на подручју наше скупштине можемо доћи до више људи него што смо то могли до сада. Како? Не тако што ћемо мењати поруку, већ тако што ћемо мењати методе. У многим местима све је више људи који живе у добро обезбеђеним зградама. Многе друге не можемо наћи када проповедамо од куће до куће. Зато можда треба да бацамо своје „мреже“ у друго време или на друго место. Тиме опонашамо Исуса. Он је проналазио начине да разговара с људима на разним местима (Матеј 9:9; Лука 19:1-10; Јован 4:6-15).

18. Како се показало да је сведочење на разним местима делотворно? (Укључи и оквир „Стварање ученика на пословном подручју“.)

18 У неким деловима света, сведочење људима свуда и на сваком месту представља важан метод стварања ученика. Они који имају више искуства у стварању ученика све више пажње посвећују сведочењу на разним местима. Осим што учествују у служби од куће до куће, објавитељи сада сведоче на аеродромима, у канцеларијама, продавницама, на паркинзима, станицама за градски аутобус, улицама, у парковима, на плажама и другде. Добар број новокрштених Сведока с Хаваја пронађено је управо на тим местима. Примена разних метода помаже нам да у потпуности извршимо Исусову заповест да стварамо ученике (1. Коринћанима 9:22, 23).

19. Које ћемо видове опуномоћења које нам је Исус дао размотрити у наредном чланку?

19 Када је Исус заповедио својим следбеницима да стварају ученике, није споменуо само зашто и где треба да вршимо то дело већ и шта треба да проповедамо и до када то треба да радимо. Ова два вида опуномоћења које нам је Исус дао биће размотрена у наредном чланку.

[Фусноте]

a У овом чланку ћемо размотрити прва два питања. О друга два биће речи у наредном чланку.

b Још неки разлози за проповедање могу се наћи у Пословицама 10:5; Амосу 3:8; Матеју 24:42; Марку 12:17; Римљанима 1:14, 15.

c За више информација о испуњењу овог пророчанства види Кулу стражару од 15. маја 2001, страна 12, и Исаијино пророчанство — светло за читаво човечанство, том 2, страна 408. Издали Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Зашто и с којим мотивом проповедамо о Краљевству и стварамо ученике?

• У ком обиму Јеховине данашње слуге испуњавају оно за шта их је Исус опуномоћио, наиме да стварају ученике из свих народа?

• Које различите „риболовачке методе“ можемо користити, и зашто?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слике на 10. страни]

Публикације за слепе

Алберт је хришћански старешина и пуновремени објавитељ у Сједињеним Државама. Он је слеп. Библијске публикације на Брајевом писму помажу му да буде делотворнији у служби и да буде бољи надгледник службе. Како он испуњава дужности које има у скупштини?

Џејмс, председавајући надгледник, каже: „Наша скупштина никада није имала бољег надгледника службе.“ Алберт је један од око 5 000 слепих људи у Сједињеним Државама који већ годинама добијају библијске публикације на енглеском и шпанском Брајевом писму. У ствари, класа верног роба је од 1912. године издала више од стотину публикација на Брајевом писму. Захваљујући савременој технологији, у штампаријама Јеховиних сведока сваке године произведу се милиони страница на Брајевом писму на преко десет језика и дистрибуишу се у преко 70 земаља. Да ли познајеш некога коме би користиле библијске публикације које су припремљене за слепе?

[Оквир⁄Слика на 11. страни]

Знаковни језик и стварање ученика

На хиљаде Сведока широм света, укључујући и многе ревне младе, научили су знаковни језик како би помагали глувим људима да постану Христови ученици. Захваљујући томе, само су се у Бразилу у протеклој години крстиле 63 глуве особе, а 35 глувих Сведока служе као пуновремени јеванђелизатори. Широм света постоји преко 1 200 скупштина и група на знаковном језику. У Русији постоји само једна покрајина на знаковном језику, али је она, географски гледано, највећа покрајина на свету јер обухвата читаву Русију!

[Оквир на 12. страни]

Стварање ученика на пословном подручју

Док је једна Сведокиња с Хаваја сведочила пословним људима на њиховим радним местима, наишла је на директора једне компаније која се бави превозом. Иако је био заузет, сложио се да проучава Библију 30 минута седмично у својој канцеларији. Он сваке среде ујутру замоли секретарицу да му не прослеђује позиве и затим се потпуно посвећује проучавању. Друга Сведокиња с Хаваја једном седмично проучава Библију с једним обућарем. Студиј се води у самој радњи. Када дође муштерија, сестра се помери у страну. Када муштерија оде, наставе студиј.

И до директора и до обућара дошло се захваљујући томе што су Сведоци преузели иницијативу да баце своје „мреже“ на разним местима. Да ли можеш да се сетиш неког подручја које припада твојој скупштини, а на ком би могао наћи људе који су ретко кад код куће?

[Слика на 12. страни]

Да ли би могао да служиш на подручју где се говори неким страним језиком?