Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Учите их да држе све што сам вам заповедио‘

’Учите их да држе све што сам вам заповедио‘

’Учите их да држе све што сам вам заповедио‘

„Идите дакле и стварајте ученике... учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (МАТЕЈ 28:19, 20).

1. О чему су разговарали ученик Филип и Етиопљанин?

 ЈЕДАН Етиопљанин је отпутовао чак до Јерусалима. Тамо је обожавао Бога ког воли, Јехову. Нема сумње да је волео и Божју надахнуту Реч. Док се кочијом враћао кући, читао је списе пророка Исаије када му је приступио Филип, један Христов ученик. Филип је упитао Етиопљанина: „Да ли разумеш то што читаш?“ Он је одговорио: „Како бих могао ако ме ко не упути?“ Филип је онда помогао овом искреном студенту Писма да постане Христов ученик (Дела апостолска 8:26-39).

2. (а) Зашто је значајан одговор Етиопљанина? (б) Која ћемо питања размотрити у вези са опуномоћењем које је дао Христ?

2 Одговор овог Етиопљанина вредан је пажње. Он је рекао: „Како бих могао ако ме ко не упути?“ Да, требало је да га неко упути, да му неко покаже пут. Његов одговор показује колико је важно једно упутство које је Исус поменуо када је опуномоћио своје следбенике да стварају ученике. О каквом се то упутству ради? Да бисмо добили одговор на ово питање, хајде да наставимо разматрање Исусових речи које се налазе у 28. поглављу Матеја. Претходни чланак је био усредсређен на два питања: зашто? и где? Сада ћемо размотрити још два питања која су повезана са Христовом заповешћу да се стварају ученици — шта? и када?

„Учећи их да држе све што сам вам заповедио“

3. (а) Како особа може постати Христов ученик? (б) Чему треба да поучавамо да бисмо стварали ученике?

3 Шта треба да научавамо, то јест чему треба да поучавамо друге како бисмо им помогли да постану Христови ученици? Исус је заповедио својим следбеницима: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20). Стога, морамо поучавати друге ономе што је Христ заповедио. a Међутим, шта можемо учинити како би неко ко је поучен Исусовим заповестима не само постао већ и остао његов ученик? Исусове пажљиво одабране речи помажу нам да разазнамо који је један од кључних фактора. Запази да он није једноставно рекао: ’Учите их свему што сам вам заповедио.‘ Уместо тога, рекао је: ’Учите их да држе све што сам вам заповедио‘ (Матеј 19:17). Шта то укључује?

4. (а) Шта значи држати неку заповест? (б) Објасни како поучавамо некога да држи Христове заповести.

4 Држати неку заповест значи „ускладити поступке“ с њом — послушати је, то јест испунити је. Како онда можемо поучити некога да се држи онога што је Христ заповедио? Размисли о начину на који инструктор вожње поучава своје ученике да поштују саобраћајне прописе. Он им може причати о тим прописима и у учионици. Међутим, да би их поучио како да се придржавају тих прописа, он мора бити с њима док возе и док се труде да примене оно што су научили. Слично томе, када с људима проучавамо Библију, ми их поучавамо Христовим заповестима. Међутим, такође је потребно да будемо уз студенте док настоје да примењују Христове смернице у свакодневном животу и у служби (Јован 14:15; 1. Јованова 2:3). Дакле, ако желимо да потпуно извршимо Христову заповест да стварамо ученике потребно је да пружамо како усмену тако и практичну поуку. Тако ћемо опонашати Исуса а и самог Јехову (Псалам 48:14; Откривење 7:17).

5. Зашто особа с којом проучавамо Библију може оклевати да прихвати Христову заповест да ствара ученике?

5 Ако желимо да поучимо друге да држе Исусове заповести треба и да им помогнемо да буду послушни заповести да стварају ученике. За неке особе с којима проучавамо Библију то може бити застрашујуће. Чак и ако су раније били активни чланови неке хришћанске цркве, мало је вероватно да су их њихови бивши религиозни учитељи икада поучавали да иду и стварају ученике. Неке црквене вође искрено признају да су хришћанске цркве потпуно подбациле када се ради о поучавању свог стада да проповедају. Коментаришући о заповести коју је Исус дао својим ученицима да иду до свих врста људи и помажу им да постану ученици, библијски изучавалац Џон Р. В. Стот запазио је следеће: „То што смо пропустили да будемо послушни овој заповести и да испунимо њену сврху јесте највећи минус евангелистичких хришћана на пољу проповедања.“ Још је додао: „Склони смо да издалека преносимо своју поруку. Понекад личимо на људе који са обале довикују дављеницима шта да раде. Не скачемо да их спасемо. Плашимо се да ћемо се поквасити.“

6. (а) Како можемо опонашати Филипа док помажемо студенту Библије? (б) Како можемо показати занимање за студента Библије када почне да учествује у делу проповедања?

6 Ако је особа с којом проучавамо Библију раније припадала религији чији се чланови ’плаше да ће се поквасити‘, можда ће тешко савладати страх од воде, да тако кажемо, и послушати Христову заповест да ствара ученике. Биће јој потребна помоћ. Зато треба да будемо стрпљиви док пружамо поуку и вођство које ће продубити њено разумевање и подстаћи је на акцију, баш као што је Филипова поука помогла Етиопљанину да потпуније сагледа ствари и подстакла га да се крсти (Јован 16:13; Дела апостолска 8:35-38). Надаље, жеља да поучимо студенте Библије да се држе заповести да стварају ученике подстиче нас да будемо уз њих док праве прве кораке у проповедању о Краљевству (Проповедник 4:9, 10; Лука 6:40).

„Све што сам вам заповедио“

7. Које још заповести спадају у поучавање других да „држе све“ што је Христ заповедио?

7 Поучавање ученика да само стварају нове ученике није наш једини циљ. Исус нам је рекао да поучавамо друге да „држе све“ што је заповедио. У то сигурно спадају и две највеће заповести — да волимо Бога и ближњег (Матеј 22:37-39). Како један нови ученик може бити поучен да држи ове заповести?

8. Објасни како нови ученик може научити да се повинује заповести да показује љубав.

8 Вратимо се поново на поређење о томе како једна особа учи да вози. Док се креће кроз саобраћај, а инструктор је на месту сувозача, ученик не учи само тако што слуша инструктора већ и тако што посматра друге возаче. На пример, инструктор му може скренути пажњу на возача који је љубазно дозволио некоме да се укључи у саобраћај, или на возача који је учтиво искључио дуга светла да не би заслепио возаче који му долазе у сусрет, или на возача који спремно помаже познанику чије се возило покварило. Ученик из таквих примера може извући вредне поуке које може применити у вожњи. Слично томе, док нови ученик иде путем који води у живот он не учи само од свог учитеља већ учи и из добрих примера које пружају други у скупштини (Матеј 7:13, 14).

9. Како нови ученик може научити шта значи бити послушан заповести да се показује љубав?

9 На пример, студент Библије може запазити самохрану мајку која се из петних жила труди да заједно са својом малом децом долази у Дворану Краљевства. Може видети обесхрабрену особу која редовно долази на састанке иако се бори с депресијом, старију удовицу која на сваки састанак довози друге старије, или тинејџера који помаже око чишћења Дворане Краљевства. Студенту Библије може запасти за око и скупштински старешина који савесно предводи у служби иако има много скупштинских одговорности. Може упознати Сведока који је немоћан и који не може да излази из куће, али представља извор духовног охрабрења за свакога ко га посети. Студент може приметити и брачни пар који прави велике промене у животу да би бринуо о остарелим родитељима. Посматрањем таквих љубазних и поузданих хришћана који су спремни да помогну, нови ученик на примерима учи шта значи слушати Христову заповест да волимо Бога и ближње, а нарочито сувернике (Пословице 24:32; Јован 13:35; Галатима 6:10; 1. Тимотеју 5:4, 8; 1. Петрова 5:2, 3). На овај начин, сваки члан скупштине може — и треба — да поучава, како теоретски тако и практично (Матеј 5:16).

„Све дане до свршетка система ствари“

10. (а) Колико ћемо још стварати ученике? (б) Који нам је пример Исус оставио у погледу вршења онога што нам је поверено?

10 До када треба да стварамо ученике? До свршетка система ствари (Матеј 28:20). Да ли ћемо успети да испунимо овај део опуномоћења које нам је Исус дао? Сви смо ми одлучни да то урадимо. У протеклим годинама спремно смо трошили своје време, енергију и средства да бисмо пронашли особе које имају „исправан став према вечном животу“ (Дела апостолска 13:48). Јеховини сведоци из читавог света у просеку сваког дана проведу више од три милиона сати проповедајући о Краљевству и стварајући ученике. То чинимо зато што опонашамо Исуса. Он је рекао: „Моја храна је да вршим вољу онога који ме је послао и да довршим његово дело“ (Јован 4:34). То је и наша искрена жеља (Јован 20:21). Не желимо само да започнемо дело које нам је поверено; желимо да га довршимо (Матеј 24:13; Јован 17:4).

11. Шта се десило с неком браћом и неким сестрама, и шта треба да се питамо?

11 Међутим, жао нам је када видимо како неки суверници слабе у духовном погледу и да због тога више нису као некада или нису уопште послушни Христовој заповести да стварамо ученике. Постоји ли неки начин на који им можемо помоћи да поново почну да се друже са скупштином и да стварају ученике? (Римљанима 15:1; Јеврејима 12:12). Начин на који је Исус помогао апостолима који су једно време ослабили показује нам шта можемо урадити.

Покажи бригу

12. (а) Шта су Исусови апостоли урадили непосредно пред његову смрт? (б) Како се Исус опходио са апостолима иако су испољили озбиљне слабости?

12 На самом крају Исусове службе на земљи, када је већ постало јасно да ће бити убијен, апостоли су га ’оставили и побегли‘. Као што је Исус и прорекао, ’распршили су се свако својој кући‘ (Марко 14:50; Јован 16:32). Како се Исус опходио према својим друговима који су духовно ослабили? Недуго након ускрсења, Исус је неким својим следбеницима рекао: „Не бојте се! Идите, јавите мојој браћи, да пођу у Галилеју; и онде ће ме видети“ (Матеј 28:10). Иако су апостоли испољили озбиљне слабости, Исус их је и даље називао ’својом браћом‘ (Матеј 12:49). Није дигао руке од њих. Тиме је показао да је милосрдан и да опрашта, баш попут Јехове (2. Краљевима 13:23). Како можемо опонашати Исуса?

13. Како треба да гледамо на оне који су духовно ослабили?

13 Ми такође истински бринемо за оне који све мање иду у службу или уопште не иду. Још увек се сећамо свега лепог што су ти суверници чинили у прошлости — неки од њих можда чак и деценијама (Јеврејима 6:10). Заиста нам недостају (Лука 15:4-7; 1. Солуњанима 2:17). Међутим, како можемо показати да бринемо за њих?

14. Како се можемо угледати на Исуса што се тиче помагања слабима?

14 Исус је обесхрабреним апостолима поручио да дођу у Галилеју да би се видели с њим. Он их је у ствари позвао на један посебан састанак (Матеј 28:10). Слично томе, и ми можемо подстицати духовно слабу браћу и сестре да долазе на састанке хришћанске скупштине и можда није довољно да их само једном подстакнемо на то. У случају апостола, тај позив је имао позитиван исход, јер „једанаесторица ученика одоше у Галилеју на гору на коју им Исус одреди“ (Матеј 28:16). Колико се само радујемо када се слабији одазову на наше срдачне позиве и поново почну да долазе на хришћанске састанке! (Лука 15:6).

15. Како можемо опонашати Исуса када је у питању изражавање добродошлице слабијима који су дошли на наше место састајања?

15 Како ћемо се понашати када слабији хришћанин дође у Дворану Краљевства? Па, шта је Исус учинио када је видео да су апостоли, чија је вера у једном моменту ослабила, дошли на одређено место? „Исус им приђе и рече, говорећи“ (Матеј 28:18). Није их само издалека посматрао већ им је пришао. Замисли колико је апостолима лакнуло када је Исус преузео иницијативу! Преузмимо и ми иницијативу и срдачно поздравимо духовно слабију браћу и сестре који су се потрудили да поново дођу у хришћанску скупштину.

16. (а) Шта можемо научити из начина на који се Исус опходио према својим следбеницима? (б) Како можемо одражавати Исусово гледиште о слабијима? (Види фусноту.)

16 Шта је Исус још урадио? Прво је дао једно обавештење: „Даде ми се сва власт.“ Затим је дао задатак: „Идите дакле и стварајте ученике.“ И на крају је обећао: „Ја сам с вама све дане.“ Међутим, да ли си приметио шта Исус није учинио? Није прекорио ученике због њихових пропуста и сумњи (Матеј 28:17). Да ли је тај приступ уродио плодом? Јесте. Убрзо након тога, апостоли су поново почели да „поучавају и објављују добру вест“ (Дела апостолска 5:42). Ако следимо Исусов пример у погледу тога како је гледао на слабије и како се опходио с њима, и у нашој скупштини можемо видети сличне изврсне резултате b (Дела апостолска 20:35).

„Ја сам с вама све дане“

17, 18. Које се охрабрујуће мисли налазе у Исусовим речима „ја сам с вама све дане“?

17 Исус је на крају својим следбеницима рекао „ја сам с вама све дане“. У тим се речима налази охрабрујућа мисао за све оне који се труде да испуне његову заповест да стварају ученике. Колико год се непријатељи противили нашем делу проповедања о Краљевству и каквим год клеветама прибегавали, немамо разлога за страх. Зашто? Исус, наш Вођа, који има ’сву власт на небу и на земљи‘ уз нас је да би нам пружао подршку!

18 То што нам је Исус обећао да ће бити ’с нама све дане‘ представља и велику утеху. Док се трудимо да извршавамо његову заповест да стварамо ученике не доживљавамо само радост већ и тугу (2. Летописа 6:29). Неки од нас су жалосни због смрти вољене особе (Постање 23:2; Јован 11:33-36). Други се боре са старошћу, јер их здравље и снага све више издају (Проповедник 12:3-8). Има и оних који доживљавају периоде депресије (1. Солуњанима 5:14). И све је више нас који имамо озбиљне економске тешкоће. Но и поред свих тих изазова, успешни смо у служби зато што је Исус с нама „све дане“, дакле чак и у оним данима када нам је ужасно тешко (Матеј 11:28-30).

19. (а) Која нам је упутства дао Исус када нас је опуномоћио да стварамо ученике? (б) Шта нам омогућава да испунимо опуномоћење које нам је дао Христ?

19 Као што смо видели у овом и претходном чланку, опуномоћење које нам је Исус дао да стварамо ученике укључује много тога. Рекао нам је зашто и где треба да обављамо тај задатак. Рекао нам је и шта треба да научавамо и до када то треба да радимо. Искрено речено, испуњавање тог важног задатка за који смо опуномоћени представља изазов. Међутим, захваљујући начину на који Исус спроводи своју власт као и томе што је он сада присутан ми се можемо прихватити тог изазова! Зар се не слажеш с тим?

[Фусноте]

a У једном делу се указује да је Исус рекао „крстећи их... учећи их“, а не ’крстећи их и учећи их‘. Зато заповест да се ученици крсте и поучавају „не указује строго... на редослед радњи“. Уместо тога, „поучавање је сталан процес који се делимично обавља пре крштења... и делимично после њега“.

b Додатне информације о томе како треба гледати на слабије и како им помоћи налазе се у Кули стражари од 1. фебруара 2003, стране 15-18.

Како би одговорио?

• Како поучавамо друге да се придржавају онога што је Исус заповедио?

• Шта нови ученик може научити од других у скупштини?

• Шта можемо учинити да помогнемо онима који су духовно ослабили?

• Какво охрабрење и утеху налазимо у Исусовом обећању „ја сам с вама све дане“?

[Питања за разматрање]

[Слике на 15. страни]

Треба да поучавамо и теоретски и практично

[Слике на 17. страни]

Нови ученик може много тога доброг научити тако што посматра друге