Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исусова чуда — стварна или измишљена?

Исусова чуда — стварна или измишљена?

Исусова чуда — стварна или измишљена?

„ЉУДИ му [Исусу Христу] доведоше многе који беху опседнути демонима; и он истера духове једном речју, и излечи све болесне“ (Матеј 8:16). „Он [Исус] устаде и прекори ветар и рече мору: ’Умири се! Умукни!‘ И ветар утихну, и настаде велика тишина“ (Марко 4:39). Шта ви мислите о овим извештајима? Да ли верујете да су то стварни, историјски догађаји или сматрате да су то алегоричне приче, обични митови?

Данас многи сумњају да је Исус стварно чинио чуда. У овој ери телескопа и микроскопа, истраживања свемира и генетског инжењеринга, изгледа као да нема места за извештаје о чудима и натприродним догађајима.

Неки сматрају да су приче о чудима измишљене или алегоричне. Према писцу једне књиге чији је циљ да испита чињенице о „правом“ Исусу, приче о Христовим чудима нису ништа више од „реклама“ које пропагирају хришћанство.

Други на Исусова чуда гледају као на чисту превару. Понекад окривљују самог Исуса. Према Јустину Мученику који је живео у другом веку н. е., Исусови критичари су се „чак усудили да га назову мађионичарем и варалицом“. Неки тврде да Исус „није вршио чуда као неки јеврејски пророк, већ као мађионичар који је то научио у паганским храмовима“.

Шта значи немогуће

Можда увиђате да се иза свих тих сумњи налази један основни разлог због ког људи не верују у чуда. Једноставно сматрају да је тешко, чак и немогуће, поверовати у деловање неких натприродних сила. „Чуда се не дешавају и тачка“, изјавила је једна млада особа која се изјаснила као агностик. Затим је цитирала речи Дејвида Хјума, шкотског филозофа који је живео у 18. веку: „Чудо је повреда закона природе.“

Међутим, многи људи се не би баш усудили да изјаве да је неки феномен немогућ. The World Book Encyclopedia наводи да је чудо „догађај који се не може објаснити на основу познатих закона природе“. Према тој дефиницији, путовање кроз свемир, комуникација на принципу бежичне технологије и сателитска навигација изгледали би као „чуда“ већини људи који су живели пре само сто година. Сигурно није мудро тврдити да чуда нису могућа само зато што не можемо да их објаснимо на основу онога што се сада зна.

Шта ћемо открити ако размотримо неке библијске доказе у прилог чудима која се приписују Исусу Христу? Да ли су Исусова чуда стварна или измишљена?